Valikko
Sunnuntai

Hiihtokansa

Ladulle mars, hetkeäkään ei saa hukata! Nyt eteläsuomalaiset purkavat hiihtopaineitaan. Katsotaanpa, mitä porukkaa ladulla oikein on.

Tilaajille

Helsingin Paloheinä alkuviikosta aamukymmeneltä: satakunta autoa hiihtomajan pysäköintipaikalla ja ladulla jo vilskettä. Eläkeläisiä ja koululaisia, totta kai, mutta joukossa on myös työikäisiä. Mitä hittoa, lintsaako porukka töistä?

Jeppe Tuomainen, 47, ja Timo Matikainen, 47, ovat tehneet aamulla tärskyt Laakson sairaalan pysäköintipaikalle ja lähteneet laturetkelle Keskuspuistoa pitkin. Timo ja Jeppe ovat kovia kuntoilijoita - ja yksityisyrittäjiä, jotka voivat järjestää työaikansa niin kuin huvittaa. Jos hoitaa edellisenä iltana seuraavan päivän paperityöt, voi päivällä hiihtää. Hyvällä omallatunnolla.

"Raikas ulkoilma, luonto, sopiva kuormitus koko keholle", luettelee Timo hiihdon hyötyjä. Jeppe on palannut ladulle vuosien tauon jälkeen huomattuaan lajin viehätyksen.

Timo ja Jeppe ovat old school -miehiä, jotka eivät varusteilla koreile. Sukset ovat toistakymmentä vuotta vanhat, ja Timo on hankkinut kalliin teknisen hiihtotakkinsa vain siksi, että anorakki unohtui mökille. "Tämä takki on melkein anorakin veroinen." Jepen mielestä monella on huono omatunto, ellei liiku ulkona tällaisella säällä. "Aika luterilaista", hän sanoo ja lähtee lykkimään.

Pari lenkkiä takana Paloheinän laduilla, ja kello lähenee puolta päivää. Pysäköintipaikka on lähes täynnä! Ihan kuin lumettomat talvet olisivat nostattaneet suomalaisten sisään paineen, joka nyt purkautuu. Sukset, sauvat ja monot menevät kuumille kiville, pitoteippitelineet ovat jo tyhjät.

Kaiken huippuna pääkaupunkiseudun asukkaat ovat alkaneet ostella potkukelkkoja. Ehkä se onkin näillä keleillä nopein ja varmin kulkupeli.

Suksien ohella tietysti.

Työmatkahiihtäjä ei ole tänä talvena tavaton näky, ja kun latu loppuu, loppumatkan voi juosta sukset olalla.

Majan edustalla verryttelee Raimo Niemi, 61. Päällä hänellä on oikea hiihtopuku, päässä Rukan pipo ja jalassa tuliterät Fischerin Classic Plus -sukset.

"Olen nyt hiihdellyt viikon verran", Raimo kertoo. Hän näyttää kokeneelta menijältä, mutta yllätys yllätys, harrastus on tuore. "Nämä ovat ensimmäiset sukseni vuosikausiin. Olen himoveteraaniurheilija, mutta juoksussa." Himo meni överiksi viime kesänä, ja takareisi revähti pahasti. Veteraanien yleisurheilun MM-kisat Lahdessa menivät Raimolta plörinäksi, kun kipu reidessä yltyi maratonin viimeisellä kympillä.

"Piti kävellä, ja siinä hävittiin joukkuemitali. Tulin silti maaliin, aika 3.45." Nyt maratonit on toistaiseksi juostu, ja Raimo on vaihtanut jaloille lempeämpään hiihtoon. Harjoittelumääristä tinkimättä toki. Tälläkin viikolla treenejä kertyy kuutena päivänä.

Raimo ryhtyi himokuntoilijaksi vasta kuutisen vuotta sitten. Hän oli ollut EU-hommissa Brysselissä ja joutui työpaikkalääkärin puhutteluun. "Hollantilainen lääkäri sanoi, että vaihtoehtoja on kaksi: joko alan syödä kourallisen lääkkeitä päivässä tai aloitan liikunnan." Vinkki Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle THL :lle: tehkää tästä miehestä mannekiininne.

Wellness-mannekiiniksi kelpaisi myös Sinikka Tanskanen, 70. Hänen lajivalikoimaansa kuuluvat hiihdon ohella pyöräily, uinti ja tennis. Sinikka on hiihtänyt ikänsä eikä jää huonoinakaan lumitalvina kilometreittä. "Käymme mieheni kanssa joka vuosi Lapissa Kiilopäällä." Siellä sukset myös kerran vuodessa huolletaan ja pohjiin teipataan uudet pidot. Sinikka ei brassaile hiihtokilometreillä; hän sanoo, että kerta-annokseksi riittää viisi kilometriä.

Ja hiihdon viehätys? "Se tunne, jonka saa, kun lenkin kierrettyään saapuu väsyneenä perille." Paloheinän majan kupeessa Käpylän ala-asteen kaksikielisen ekaluokan oppilaat harjoittelevat mäenlaskua ilman sauvoja. Heidän opettajansa Marc Cerdà valvoo, kuinka auraus sujuu venezuelalaistytöltä, joka taitaa olla suksilla ensimmäistä kertaa. Espanjalainen Marc, 24, on asunut aiemmin Joensuussa ja kokeillut itsekin hiihtämistä pari kertaa, mutta se on kuulemma liian vaikeaa.

Osaisiko hän sanoa, miksi hiihto on niin rakas laji suomalaisille?

"Suomalaiset tykkäävät yksinurheilusta. He haluavat olla rauhassa." Selitys on pätevä. Hiihto on yksilölaji, vaikka sitä tekisi porukassa. Ei ladulle mahdu kahta rinnakkain. Ja jokaisessa Lapin-seurueessa on oma kekkonen, joka hiihtää edellä.

Hiihto on keski-ikäistyvien laji, eikä esimerkiksi Paloheinässä pahemmin törmää alle kolmikymppisiin. Siihen on parikin syytä: Muut lumilajit, kuten lumilautailu tai laskettelu, ovat nuorison keskuudessa paljon hiihtoa hotimpia. Monella parikymppisellä karvaat hiihtokokemukset - koulun pakkohiihto tai armeijan suksisulkeiset - ovat liian tuoreessa muistissa.

Osa palaa lajin pariin kolmikymppisenä, kun verenmakuiset muistot ovat haalistuneet eivätkä polvet tahdo kestää lenkkeilyä. Yksi syy on velvollisuudentunne: perinnelajin taidot on siirrettävä omille lapsille.

Mutta hiihto on myös laji, johon jää koukkuun. Harvasta liikuntamuodosta voi saada samanlaisen raikasilmamyrkytyksen ja endorfiinihumalan kuin parin tunnin reippaasta hiihtolenkistä.

Sokerihuurteisessa satumetsässä, kymmenen kilometriä Helsingin ytimestä, voi miettiä sitäkin, mistä hiihdon aiheuttama mielihyvä itse asiassa kumpuaa.

Jostain syvältä.

Onhan sana suksi peräisin kivikaudelta. Kuten on ensimmäinen tunnettu hiihtovälinekin, Sallan suksi, jolla on ikää 5200 vuotta. Ja aivan kuten modernissa hybtonite-nanocarbon-suksessa, Sallan suksenkin pohjassa oli uurteet eli olakset.

Onko hiihto meille kuin juokseminen Itä-Afrikan hautavajoamassa asuvan kalenji-heimon jäsenille?

Luontaisin tapa liikkua.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  9. 9

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää