Valikko
Sunnuntai    |   LYYTINEN

Kitkamies Alf

Tilaajille

jaakko.lyytinen@hs.fi

Kyllästyttääkö kakofonia, ällöttääkö älämölö?

Tällä palstalla kolumnisti etsii hälinän keskeltä säväyttäviä ilmiöitä ja hiljaiseksi vetävää puhetta.

Kauhukakara. Vastarannan kiiski. Ärsyttävä. Tällaisilla laatusanoilla kotimaiset talouslehdet ovat tituleeranneet Alf Rehniä. Hän on Åbo Akademin 38-vuotias liiketaloustieteen professori, josta on vauhdikkaasti tullut kansainvälisesti korkeimmalle noteerattu suomalainen liikkeenjohdon guru. Maailman bisnesviisaita rankkaavalla Thinkers 50 -sivustolla Rehn on nostettu nousevien kykyjen listalla sijalle 13. Gurut pannaan sivustolla järjestykseen muun muassa ideoiden omaperäisyyden ja tieteellisten ansioiden perusteella. Varsinaisen listan kärjessä on intialaissyntyinen C.K. Prahalad, jonka perässä tulevat Malcolm Gladwell, Paul Krugman ja Steve Jobs.

Alf Rehn on keskittynyt omissa tutkimuksissaan erityisesti luovuuteen ja tulevaisuuteen. Hänen aivonsa suoltavat ideoita yötä päivää. Rehn on teipannut makuuhuoneensa seinälle papereita, joihin hän voi kirjata oivalluksiaan heti herättyään tai nukkumaan mennessään.

Rehnin vetovoima perustuu omaperäiseltä kuulostaviin puheisiin ja esitystapaan. Viihdyttävimpien veijareiden tapaan hän yhdistelee alhaista ja ylhäistä, populaaria ja klassista, Star Trekiä ja antropologiaa.

Markkinointi&Mainonta-lehdessä hän vertasi sosiaalista mediaa teiniseksiin: "Kaikki puhuvat siitä ja kaikki haluavat harrastaa sitä. Jos joku pääsee sitä tekemään, lopputulos on usein huono ja sottainen." Kauppalehti Optiossa Rehn julistaa: "Olen niin hankala jätkä, että rakastan kitkaa ja ärsyttämistä." Hänen seuraava kirjansa on nimeltään Farliga ideer, vaaralliset ideat. Siinä hän tarkastelee ideoita, jotka tuntuvat meistä liian lapsellisilta tai jopa inhottavilta. Kuten eläkeläisseksi.

Kas näin Rehn kelailee: Ihmiset ovat seksuaalisesti aktiivisia yhä pidempään. Yli 65-vuotiaat sinkut ovat kasvava kohderyhmä, mutta heille ei tarjota mitään. "Tässä sulla on paljon kiimaisia vanhuksia ja tasan nolla yrittäjää", Rehn sanoo Optiossa. Hän sanoo käyttävänsä eläkeläisseksiä esimerkkinä, koska se aiheuttaa puistatusta. "Se puistatus on musta jännä." Rehn paasaa tee se itse -taloudesta, jossa yritykset tarjoavat puitteet mutta intohimoiset harrastajat luovat varsinaisen sisällön. Rehn ennustaa, että pian jokaisessa kodissa on oma 3D-printteri, jolla voi tulostaa vaikkapa synttäreiden merirosvolautaset. Mutta se on vasta alkua. Rehn uskoo, että synteettisen biologian avulla tulevaisuudessa voidaan valmistaa organismeja ja eliöitä, joita ei ole aiemmin ollut olemassa.

Rehnin mukaan elämme post-originaalissa maailmassa, jossa ei synny mitään varsinaisesti uutta. Omaperäisyyden kuolemasta kertoo kenties sekin, että aika moni muukin bisnesevankelista puhuu tismalleen samoista asioista. Hohhoijaa, sanoisivat vertaisverkoissa vuosikausia asuneet alfanörtit. Mutta he eivät olekaan Rehnin kohderyhmää.

Yrityspomot ovat. Heidän silmissään kitkamies Rehn on riittävän epäsovinnainen ja kulmikas erottuakseen powerpointviihdyttäjien laumasta. Kuin punkräimeestä salonkikelpoisia jazzsovituksia veivaava pelimanni.

Jos johtajat kaipaisivat kitkaa, heidän pitäisi avata estradinsa esimerkiksi ilmastotuntija, kirjailija Risto Isomäelle.

Mihin guruja tarvitaan? Ovatko he vain yritysjohdon hovinarreja, maksettuja viihdyttäjiä vai aito muutosvoima?

Ehkä sillä ei ole väliä. Sillä muutostarve kasvaa huvittelunhalusta, kuten Alf Rehn sanoo.

Hän lainaa antropologi Marshall Sahlinsia, jonka mukaan kivikautiselta ihmiseltä meni päivässä vain pari tuntia ruuan hankkimiseen. Loput käytettiin läpänheittoon ja vapautuneeseen seksiin. "Ei pahalta kuulostava elämä", Rehn sanoo. Ja kun Kivisten ja Sorasten alkoi tehdä mieli kaljaa, he keksivät maanviljelyksen.

Ja kun läpänheittäjät tajusivat, että joku maksaa tästä touhusta, he keksivät bisnesvalmennuksen. Aika jännä juttu.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  9. 9

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää