Valikko
Sunnuntai

Yksin kotona

Yksin kotona

Tilaajille

NEEME, VIRO/HELSINKI.

Kiisu

ja

Piipi

Gnatjuk ovat tavallisia virolaisia tyttöjä. Heinäkuisena hellepäivänä he käyvät pyörillä läheisellä hiekkarannalla uimassa. Kiisu polkee, ja Piipi istuu tarakalla.

Tytöt viettävät

ystävänsä

Ave-Luise Kiikin kanssa

rannalla monta tuntia ja melkein palavat. Mutta sitten tulee nälkä ja he polkevat takaisin kotiin laittamaan ruokaa. Sen jälkeen he hurauttavat pyörillään Ave-Luisen kotiin leikkimään.

Kiisu ja Piipi ovat taantumaorpoja. Viime tammikuussa sekä isä että äiti lähtivät ulkomaille töihin.

Isä lähti Englantiin merimieheksi ja äiti Suomeen kodinhoitajaksi.

Tytöt jäivät samalla tontilla asuvan 82-vuotiaan mummonsa ja silloin tällöin vierailevan velipuolensa hoiviin.

Vanhempien oli pakko lähteä, kun rahat loppuivat, lainat painoivat päälle ja koti uhkasi mennä alta. Molemmat olivat jääneet Viroa kohdanneen talouskriisin ja laman vuoksi työttömiksi.

Nyt vanhemmat ovat taas työelämässä, mutta sillä on hintansa. Lapset ovat sukulaisten hoidossa ja vanhemmat ulkomailla. Se on näinä päivinä melko tavallinen tarina Virossa.

Tänään äiti on kuitenkin kotona. On kuuma keskikesän sunnuntai Neemen kylässä, tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta.

Maret Gnatjuk, 43, päivittelee kauhtunutta pihaansa. Kukat ovat kuivuneet, ja nurmikko on hoitamatta.

Kun Piipi syntyi vuonna 2004, Gnatjukin perheen asiat olivat ihan hyvin. Isä, Viktor, oli töissä nosturinkuljettajana. Maret oli varaesimiehenä huolintaliikkeessä Tallinnan satamassa. Elettiin nousukautta. Työttömyys väheni Virossa joka vuosi samalla kun palkat nousivat. Ihmiset tekivät velkaa, ja asunnot kallistuivat.

Myös Gnatjukit ottivat lisää asuntolainaa. Aikomuksena oli rakentaa Neemeen mummon tontille talo, jonka he voisivat myydä hyvällä voitolla jollekin meren rantaan haluavalle. Samalla mummon taloon tehtiin iso remontti.

Nousukiidolle tuli stoppi vuonna 2008. Tuli kahdenkymmenen prosentin suurtyöttömyys ja palkkojen alennukset. Viron talous heikkeni kansainvälisen talouskriisin ja laman yllättäessä kaikista EU-maista nopeimmin.

Alkuvuodesta 2009 Maret joutui pois töistä, kun liikenne satamassa väheni. Puoli vuotta myöhemmin myös Viktor jäi työttömäksi. Neemeen rakennettua taloa ei voinutkaan myydä, koska tonttiin ei saatu ositusta, eikä siitä olisi enää saanut hyvää hintaakaan.

Gnatjukit päättivät muuttaa meren rantaan itse. Onhan maalla eläminen halvempaakin. Tallinnan keskustan uudehko omistusasunto myytiin tämän vuoden tammikuussa miljoonan kruunun tappiolla. Nyt he maksavat pankkilainaa tuhat euroa kuussa. Siihen menee Maretin Suomesta käteen jäävä palkka kokonaan.

Neemessä näkee hyvin, mitä nousukausi toi Viroon. Varakkaat tallinnalaiset ovat ostaneet tontteja meren rannasta ja rakentaneet niille hulppeita omakotitaloja - virolaisten keskipalkkoihin suhteutettuna erittäinkin hulppeita. Moni talo tosin on jäänyt kesken, kun rahat ovat loppuneet.

Gnatjukien talo on suomalainen pakettitalo. Sisustustyöt pariskunta on tehnyt kaksistaan. Seinillä on matkamuistolautasia. Ne ovat ainoat lamaa edeltäneen nousukauden ajasta jääneet näkyvät muistot. Gnatjukit matkustelivat Kanariansaarille, Venetsiaan, Intiaan.

Kiisu ja Piipi eivät ole ainoita mummon hoivissa eläviä lapsia Virossa.

Tarkat tilastot puuttuvat, mutta viranomaiset ovat joka tapauksessa heränneet asiaan. Viron sosiaaliministeriössä työvoimapolitiikkaa ohjailevan osaston johtaja Brit Veidemann arvioi, että aktiivisesta työväestöstä kolmisen prosenttia eli 20-40000 ihmistä olisi töissä ulkomailla.

Viime vuonna sosiaaliministeriö teki työllisyyteen ja maastamuuttoon liittyvän kyselyn, jonka mukaan joka kymmenennestä perheestä joku on lähtenyt ulkomaille töihin.

Muualla Baltiassa tilannetta voi luonnehtia jo dramaattiseksi. Liettuassa lasketaan olevan satatuhatta lasta, joilla ainakin toinen vanhempi on ulkomailla, ja noin 35000, joiden molemmat vanhemmat ovat lähteneet.

Ilmiö on maailmanlaajuinen ja laajenemaan päin. Maailmassa lasketaan olevan miljoonia lapsia, jotka elävät niin sanotussa turvallisuusvajeessa, ilman vanhempiaan.

Myös Maret on ollut varaäitinä. Hänen siskonsa lähti kuusi vuotta sitten Irlantiin mennäkseen Dublinin Ikeaan töihin. Tuolloin teini-ikäiset poikansa hän jätti Maretille.

Vaikka Virossa on vallalla niin sanottu laajennetun äitiyden perinne, jossa lapsia voidaan ihan hyvällä omallatunnolla jättää mummojen ja siskojen hoitoon, on sielläkin alettu kysyä, mitä tapahtuu yhteiskunnalle, josta lähtevät paitsi veronmaksajat myös äidit.

"Toivon, että Viron tulevaisuus ei ole sellainen", Brit Veidemann sanoo.

Suomen kaltaisissa maissa työperäistä maahanmuuttoa toivotaan, mutta kolikolla on kääntöpuoli: kun joku lähteen töihin ulkomaille, hän on poissa kotoaan.

Mutta palataan takaisin Neemeen. Millaista Kiisun ja Piipin elämä siellä oikein on? Tammi- ja helmikuun tytöt olivat kotona kaksistaan. Sitten isä tuli kahdeksi kuukaudeksi kotiin meriltä. Toukokuussa isä taas lähti. Äiti lähtee aina sunnuntaisin ja palaa kotiin perjantaisin, paitsi jos on ylitöissä ja tulee vasta lauantaina.

Kun tytöt ovat kotona kaksistaan, päivät kuluvat ihan hyvin, he vakuuttavat. Kiisu vie ensin Piipin tarhaan ja menee sitten kodin lähellä olevaan kyläkouluun. Iltapäivällä hän taas hakee Piipin tarhasta.

Iltaisin tytöt leikkivät keskenään tai kavereiden kanssa ja tekevät läksyjä. Mummo katselee perään.

Öisin he ovat usein kaksin, vaikka eivät ihan keskenään. Seurana on myös pitkäkarvainen, suuri ja musta newfoundlandinkoira Manfred. Yhdessä he kaikki kolme käpertyvät isin ja äidin sänkyyn nukkumaan.

"Ei pelota", Kiisu sanoo, mutta myöntää, että äitiä tulee ikävä.

Naapurissa asuu mummon lisäksi myös vanha isoeno, Elmar, ja toisella puolen tietä Veera-täti. Aikuisia on siis lähellä, jos tulee hätä.

Kiisu on lempinimi, joka tarkoittaa kissaa. Oikea nimi on Kerli.

Piipin oikea nimi taas on

Viktoria, mutta koska hän oli syntyessään niin pieni ja suloinen ja päästeli pientä piipittävää ääntä, äiti alkoi kutsua häntä Piipiksi.

Joka ilta tytöt soittelevat äidin kanssa ja joskus myös issin kanssa, niin kuin isiä kutsutaan Virossa.

Joskus Piipi soittaa äidille illalla ja sanoo: "Pane tietokone päälle. Haluan nähdä sinut." Sitten äiti avaa nettiyhteyden, ja Piipi saattaa istua koneella mitään sanomatta vaikka kuinka kauan ja vain katsella äitiään.

Nyt on sunnuntai, äidin vapaapäivä, joka muuttuu vain paremmaksi, kun pihaan ajaa hopeanharmaa Mersu. "Issi", tytöt huudahtavat. Heitä vähän jännittää, erityisesti Kiisua, jolle isä on luvannut tuoda puhelimen. Siinä on kosketusnäyttö, ja se on maksanut 40 puntaa.

Isälle tarjotaan ruokaa, ja sitten katsotaan tuliaisia. Vaaleanpunainen puhelin on ihana!

Sunnuntaista onnea kestää vain muutaman tunnin. Viktorin isä on hakenut poikansa lentokentältä ja tuonut Neemeen. Paluumatkalla hän on puolestaan luvannut viedä miniänsä Tallinnan satamaan.

"Etkö voisi mennä Suomeen vasta tiistaina", Viktor anoo vaimoltaan. Mutta ei auta. Seuraavana aamuna kahdeksalta Maretin on oltava jo Helsingissä siivoamassa.

Kun hän illalla kävelee ties kuinka monetta kertaa sataman pitkää putkea pitkin lauttaan ja Helsingissä taas toista putkea pitkin ulos, häntä alkaa naurattaa. "Tämä on se minun uraputkeni. Tässä minä vaan menen edestakaisin." Hän ei osaa vastata kysymykseen, mitä perheelle kuuluu vuoden tai viiden vuoden päästä. "Milloin tämä hulluus loppuu", hän kysyy itsekin ja puistelee päätään.

Maanantaiaamuna tytöt löytyvät taas pyöräilemästä, tällä kertaa Ave-Luisen kotiin vievältä metsätieltä. Issi on lähtenyt kaupunkiin korjaamaan ruohonleikkuria. Olihan Maret antanut ukaasin, että piha pitää olla hoidettu perjantaihin mennessä, kun hän palaa kotiin.

Ave-Luisen isällä on oma tietotekniikka-alan yritys, ja hän tekee usein töitä kotona.

Kiikien pihalla tytöillä on hauskaa. He juoksentelevat keinusta trampoliinille ja trampoliinilta leikkimökkiin. Mutta entäpä sitten, kun tulee sadepäivä tai talvipakkanen? Varmasti tulee myös aika pitkäksi ja isää ja äitiä ikävä. "Sitten me leikitään lumessa", Kiisu sanoo.

Seuraavalla viikolla Helsingissä arki on taas muuttunut rutiiniksi. Maret viettää iltaa Pitäjänmäen pienessä vuokrakaksiossaan, jonka hän on juuri omin käsin remontoinut. Kaksiossa asuu hänen lisäkseen kaksi muutakin kodinhoitajaa, joiden perheet ovat Virossa. Toinen naisista on raskaana.

"Luulin aina ennen, että Virosta lähtee Suomeen vain roskasakki, mutta nyt olen nähnyt, että joukossa on myös kunnon väkeä", Maret sanoo ja nauraa päälle.

Hän on tavanomainen oma, iloinen itsensä, mutta huokaa ja sanoo sitten: "En ikinä ajatellut, että minusta tulisi siivooja. Enkä koskaan halunnut muuttaa ulkomaille." Pari päivää myöhemmin hän soittaa. Hänen poikansa, Rait Maher, on tehnyt tarjouksen. Rait opiskelee Tallinnassa, mutta hänellä on myös oma kukkabisnes. Hän on luvannut auttaa äitiään velkojen maksamisessa, jos tämä suostuu jäämään kotiin.

Kiisun ja Piipin tarinalla saattaa sittenkin olla onnellinen loppu.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  2. 2

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Murhatutkimuksissa yllättäen paljastuneen metsähaudan vainajia yritetään nyt tunnistaa – hautaa on hoidettu, paikalliset arvelevat

  5. 5

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  6. 6

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  7. 7

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  10. 10

   Lauri Markkanen paljasti pelinumeron valinnan aiheuttamat ongelmat ja uuden lempinimensä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  6. 6

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää