Valikko
Sunnuntai    |   USKO SISKOA

Kysy Siskolta etiikasta, tapakulttuurista...

Tilaajille

Kysy Siskolta etiikasta,

tapakulttuurista ja elämän pulmatilanteista.

Sisko ja Torsti vastaavat tällä palstalla vuoroviikoin lukijoiden kysymyksiin. Kysymyksissä on oltava mukana kysyjän nimi tai nimikirjaimet sekä kotipaikka. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi. Osoite on: Usko Siskoa / Torsti tietää, HS-sunnuntai, PL 85, 00089 SANOMA tai hs.torsti@hs.fi Rakkaat ystäväni, eikö syksy olekin vuodenajoista kaunein ja tunteikkain? Se tarjoaa mahdollisuuden esimerkiksi punaviinin nauttimiselle pimenevän maiseman äärellä.

Viimeksi kerroin kampanjasta, jossa vuoden 1965 abiturientit istuttivat männyntaimia.

Aatos Kaukinen Jyväskylästä kirjoittaa: "Arvoisa Sisko, itsekin kirjoitin ylioppilaaksi vuonna 1965 Hämeenlinnan Lyseosta ja muistan istutustapahtuman. Hämeenlinnassa taimet istutettiin Aulangon alueelle. Minullakaan ei ole mitään tietoa istutettujen puiden myöhemmistä vaiheista, enkä enää pystyisi istutuspaikkaa löytämään." Matti Lehtinen puolestaan kertoo: "Kävin katsomassa Luukin ulkoilualuetta, ja istutuksesta kertova siisti kilpi on edelleen paikoillaan Vanhan Luukintien ja Vihdintien risteyksestä alkavan ulkoilutien alussa. Männikkö on kaunista ja hyvin hoidettua." Näin Lehtinen muistelee istutuspäivää: "Valmiiksi laikutettuun maahan istutettiin noin puolimetrisiä männyntaimia. Yhden sain mukaani kotiin, ja se kasvoi pihallamme Herttoniemessä aivan kauniisti. Erityisenä muistona minulle on jäänyt se, että jonkin kuljetuksiin liittyneen kuvion tuloksena pääsin paluumatkalle Helsingin keskustaan Metsäkeskus Tapion johtajan, metsäneuvos Veikko Palosuon virka-autossa, jota ohjasi kuljettaja. Auto oli iso, musta ja amerikkalainen, ja Palosuo oli ystävällinen ylimääräiselle matkustajalle." Niin, Palosuon muistokirjoituksessakin ( HS 29.12.1999) kerrotaan, että hän oli ihminen, joka "antoi arvoa ihmisille heidän asemastaan huolimatta". Sitten kysymyksiin.

Kun menimme 60-luvulla kihloihin ja naimisiin, meille neuvottiin, että näissä yhteyksissä miehen nimi mainitaan aina ensin. Nykyään on kihlaus- ja vihki-ilmoituksissa lähes kauttaaltaan naisen nimi ensimmäisenä. Onko etiketti muuttunut?

Liisa Vantaalta

Sukupuolten asema yhteiskunnassa on muuttunut sitten 60-luvun. Miehen nimen mainitseminen ennen naista on ennen liittynyt kielen käytäntöön, jossa hierarkiassa ylempi mainitaan ensin. Morsiamen nimen listaaminen ensimmäiseksi liittyy osin ajatukseen häistä "morsiamen juhlana". Toinen syy voi löytyä yksinkertaisesti ilmoitustilan tarjoajien käytännöistä. Esimerkiksi Helsingin Sanomien vihki-ilmoitusten useimmissa esimerkkikuvissa on ensimmäisenä naisen nimi, muodossa "Sisko o.s. Siskontytär", mikä ohjaa ilmoittajaa merkitsemään nimet tässä järjestyksessä.

Käytäntö kuitenkin vaihtelee. Miehen nimeä näkee ensimmäisenä siinä missä naisenkin. Etiketti ei määrää kumpaankaan suuntaan. Ja mitäpä se hyödyttäisikään nykyään nais- tai miesparin vihki-ilmoituksessa? Itse suosittaisin miettimään järjestyksen sijaan estetiikkaa. Miten aseteltuna teksti näyttää sopusuhtaisimmalta?

Voidaanko stigmaatio selittää tieteellisesti ja jos voidaan, niin miten? Vai onko tyydyttävä toteamaan, että se on

mysterium fidei.

Nils-Åke Toivonen, Mynämäki

Stigmatisaatiota eli Jeesuksen kärsimyksen merkkien "ilmestymistä" kehoon tavataan erityisesti katolisten kristittyjen piirissä.

Ensimmäinen "stigmaatikko" oli Franciscus Assisilainen, joka tarinan mukaan sai haavat käsiinsä intensiivisesti rukoiltuaan vuonna 1224. Ennen 1200-lukua koko ilmiö olikin tuntematon, joten Jeesuksen kuoleman ja hänen haavojensa paluun välillä on melkoinen tauko. Viimeaikaisista tapauksista tunnetuin lienee 1968 kuollut Padre Pio, jonka Paavi Johannes Paavali II julisti pyhimykseksi vuonna 2002 (tosin muiden ihmeiden tähden). Padre Pio oli erilaisiin paranormaaleihin kokemuksiin taipuvainen mies, joka saavutti kulttisuosion. Tosin jo useat aikalaiset ja kollegat kyseenalaistivat hänen haavojensa todenperäisyyden ja syyttivät hänen etsivän taloudellista hyötyä.

Minkäänlaista tieteellistä näyttöä veristen haavojen selittämättömästä ilmaantumisesta ei ole. Ihminen ei vuoda verta ihonsa läpi, ja jos näin sattuisi käymään, on syytä kääntyä välittömästi lääkärin puoleen. Vaikka Kristuksen kärsimyshaavoilla on katolisessa uskossa suuri painoarvo, ilmiön yleisin selitys on, että ihmiset aiheuttavat haavat itselleen tavalla tai toisella. Tämä ei tarkoita, että kyseessä olisi (aina) huijaus; syvästi tunteva ihminen voi tehdä tällaista itselleen myös tiedostamattaan. Mielen voima on mahtava. Stigmatisaation psykologista puolta korostaa sekin, että aikojen saatossa se on ollut välillä varsinainen muoti-ilmiö, kun taas välillä usko on saanut muita ilmenemismuotoja. Myös Jeesuksen kärsimyksen merkit ovat vaihdelleet sen mukaan, millaista tietoa esimerkiksi roomalaisista nauloista on ollut saatavilla. Eri tapauksille on muitakin selityksiä: Franciscus Assisilaisen stigmojen syyksi on epäilty malarian aiheuttamaa ihonalaista verenvuotoa.

Useissa ruokaresepteissä yhtenä ainesosana on mukana puna- tai valkoviini. Täytyy myöntää, että ruoka saa viinillä kaipaamansa lisävivahteen ja toisaalta syvyyttä makuun. Oma viininjuontini on erittäin satunnaista tai paremminkin olematonta. Ruokaviiniksi ostettu pullo keikkuu kaapissa viikkokaupalla, joskus pahentuenkin. Voinko siis pakastaa pullon jämät ja käyttää "tuoreen" viinin ruuanlaitossa? Suunnittelin pakastavani joko jääpalapusseissa tai pienissä minigrip-pusseissa.

Viinillä kokkaava oluen ystävä

Jos todellisilta viininharrastajilta kysytään, vastaus on: ei. Viini pitää käyttää tuoreeltaan. Boheemitätini, suuri viinin ystävä, huudahti hämmästyneenä: "Mutta miksi hän ei juo yli jäänyttä viiniä?" Selitin hänelle, että on myös ihmisiä, jotka viiniä eivät juo, mutta en usko hänen koskaan täysin ymmärtävän.

Jos juoma ei sinulle maistu ja käytät sitä vain ruuanlaitossa, voit hyvin pakastaa viiniä siinä missä pakastaisit viinistä tehdyn kastikkeenkin. Viininystävien paheksunnasta huolimatta tapa on yleinen. Tärkeintä on tietysti, että ruuan maku miellyttää sinua ja vieraitasi. Vanhentuneen viinin käytössä on riskinä, että pilaat ruokasi, joten pakastaminen on joka tapauksessa parempi vaihtoehto. Jos pakastat, muista pakata viini tiiviisti.

Pakastamisen sijaan voit myös tehdä viinistä herkullista etikkaa salaatinkastikkeita varten. Se vie aikaa mutta on yksinkertaista: annat vain viinisi vanhentua rauhassa. Astia ei saa olla ilmatiivis, mutta harso tai kallellaan oleva korkki estää kärpästen ja pölyn laskeutumisen viiniin. Etikan tunnistat kyllä hajusta. Ja kun etikkaa on jonkin verran jo olemassa, voit käyttää sitä pohjana, jonka päälle kaadat aina lisää viininrippeitä. Etikkajuuri toimii leipäjuuren tapaan ja on yhtä sinnikäs.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  7. 7

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  8. 8

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  9. 9

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja – Häiriötilanteet vakavia ainakin Ukrainassa, Venäjällä ja eri puolilla Länsi-Eurooppaa

  10. 10

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää