Valikko
Sunnuntai

Demokratian kova kevät

Bin Ladenia tuskin edes haluttiin oikeuteen, Ahtisaari arvelee.

Tilaajille

Kevät 2011 on ollut poikkeuksellisen dramaattinen. Tässä kertausta: Arabimaiden kansannousut ovat kaataneet tähän mennessä kaksi presidenttiä. Libyassa, Euroopan naapurissa, käydään sisällissotaa. Länsiliittouman ilmaiskut Libyaan ovat jatkuneet toista kuukautta. Viikko sitten tehdyssä iskussa kuoli Libyan johtajan Muammar Gaddafin nuorin poika ja kolme lastenlasta - Gaddafi oli samassa rakennuksessa.

Syyria on sulkeutunut ulkomaailmalta. Ihmisoikeusjärjestöt keräävät tietoja veriteoista, kun presidentti yrittää tukahduttaa kansannousua.

Ja ikään kuin tässä ei olisi tarpeeksi, Yhdysvallat ilmoitti varhain maanantaina tappaneensa terroristijohtaja Osama bin Ladenin.

Presidentti Martti Ahtisaarella on tiiviit yhteydet maailmanpolitiikan huipulle. Nyt hän arvioi HS

:n haastattelussa kevään tapahtumia.

Onko Libya Jugoslavian hajoamisen jälkeen ensimmäinen testi siinä, miten hyvin kansainvälinen yhteisö pystyy suojaamaan siviilejä?

"Minusta YK:n turvaneuvoston tekemä päätös ilmaiskuista on historiallinen. Pysyvistä jäsenmaista Kiina ja Venäjä jättivät äänestämättä ja antoivat asian mennä läpi. Tämä on ensimmäinen kerta, kun käytetään niin sanottua suojeluvastuun periaatetta. Se hyväksyttiin yksimielisesti YK:n yleiskokouksessa 2005." "Balkanilla Naton pommituksiin ei saatu YK:n turvaneuvoston lupaa. Kansainväliset juristiystäväni sanoivat silloin, että Naton pommitukset olivat illegal but justified [laittomia mutta oikeutettuja]. Silloin käytettiin perusteena 'humanitaarista interventiota', mutta se ei perustunut mihinkään lakiin eikä turvaneuvoston päätökseen." "Historiaan jäävät myös Pohjois-Afrikan kansannousut. Ihmiset menivät kaduille Tunisiassa, Egyptissä ja Libyassa ja vaativat kansalaisoikeuksia, joita tähän mennessä on yritetty vääntää läntisiksi arvoiksi. Mielenosoittajat näyttivät, että ne ovat yleismaailmallisia arvoja eikä niiden puolustamista pidä arkailla." "Sen jälkeen, kun ilmaiskut Libyaan alkoivat, on sanottu, että itsemääräämisoikeutta pitäisi kunnioittaa. On käyty jo keskustelua siitä, onko menty liian pitkälle." Onko menty? Saako kansainvälinen yhteisö tappaa Muammar Gaddafin ilmaiskulla?

"Jos kerran täytyy suojella kansalaisia, rajan vetäminen on minusta mahdotonta. Niin kauan kuin poliittinen johto Libyassa käy kaiken aikaa sotaa kansalaisiaan vastaan, kyllä silloin suojeluvastuu johtaa tähän." "Jos Libyan johto ei lopeta tätä ja näe, että kansainvälinen yhteisö ei tule tällaista sietämään, ilmaiskut jatkuvat niin kauan kunnes siellä valta vaihtuu. Asiat ovat edenneet niin pitkälle, että minun on hyvin vaikea kuvitella muuta vaihtoehtoa." Umpikujasta ei siis päästä pois ilman, että Gaddafi lähtee?

"Toivon, että Gaddafi siirtyy maasta niin kauan kuin hän voi käyttää sitä vaihtoehtoa. Ja riittävän kauas. Hänen on jätettävä puuttuminen Libyan asioihin täysin." "Kun kansannousut alkoivat, katselin Mo Ibrahimin säätiön indeksiä hyvästä hallinnosta Afrikan maissa. Jos sen näkee, ei voi hirveästi ihmetellä, miksi Afrikassa tapahtuu tällaista. Kun arvioidaan vaikuttamismahdollisuuksia ja ihmisoikeuksia, Tunisia on Afrikan maista 35., Egypti 39. ja Libya 51. eli kolmanneksi viimeinen. Libyan takana ovat enää Päiväntasaajan Guinea ja Somalia. Tämä on se rupujoukko." Mitä ajattelitte, kun uutinen Osama bin Ladenin kuolemasta tuli?

"Kun näin, miten väki juhli Valkoisen talon seinän takana... Vaikka kyse oli terroristista, vähän vierastan tuollaista käytöstä. Ehkä se on suomalainen tapa asennoitua, kun ihminen on kuitenkin kuollut. Toisaalta ymmärrän amerikkalaisten reaktion, asuin pitkään New Yorkissa." Millainen merkitys bin Ladenin kuolemalla on?

"Ei tästä pitkälle meneviä päätelmiä voi tehdä. Luin juuri raportin, jossa todetaan, että al-Qaida on vain jihadistiliikkeen ydin. Sen ympärillä toimii liuta muita jihadistiliikkeitä franchise-periaatteella." "Ensimmäiset terroriteot bin Ladenin kuoleman jälkeen kohdistuvat ehkä Pakistaniin, sanovat pakistanilaiset mitä tahansa. Heidän on vaikea vakuuttaa ketään siitä, että he eivät tienneet bin Ladenista, jos piilopaikan naapurissa asuu eläkkeellä olevia kenraaleja ja siinä on sotilasakatemiakin." "On tietysti mahdollista, että al-Qaida kohdistaa iskut ulkomaalaisiin, jotta se saisi pidettyä Pakistanissa vielä jonkinlaisen jalansijan." "Ei terrorismin ongelma ole ohi. Enemmän pitäisi keskittyä niihin syihin, miksi jatkuvasti löytyy nuoria itsemurhapommittajia. Nyt oli taas jossain ollut 12-vuotias poika." Valkoisen talon mukaan Osama bin Laden oli aseeton. Eikö olisi ollut parempi tuoda hänet oikeuteen?

"Luulen, että sitä tuskin on edes harkittu. Sellaisessa tilanteessa ei ole varmaa, kuka siellä on..." Kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi sanoi Ylelle, että Yhdysvallat on mahdoton toimija kansainvälisesti. Miten Te näette asian?

"Onko sen politiikka ollut sen kummempaa kuin meidän eurooppalaistenkaan? Täytyy muistaa, että se, mitä tapahtuu Libyassa, on turvaneuvoston hyväksymää toimintaa." "Mutta se, mikä on lopputulos tästä prosessista, kun presidentit häipyvät... Kaksi on jo poissa kuvioista. Uskoisin että näin tulee tapahtumaan Libyassakin." "Mielenosoittajilla on erilaisia näkemyksiä siitä, miten maata pitäisi kehittää ja miten demokratiaa rakennetaan. Minusta näihin maihin pitäisi saada demokraattinen perustuslaki, joka takaa vapaat vaalit määräajoin ja estää perhedynastioiden vallan. Mutta jo hyvien vaalien järjestäminen on vaikeaa. Kuinka nopeasti sellaiset pystytään järjestämään maissa, joissa ei ole sallittu poliittisia puolueita?" Syyriasta tulee yhä hälyttävämpiä uutisia siviilien surmista, jopa teloituksista. Miksi mitään ei tehdä?

"Luulen että kansainvälisellä yhteisöllä on nyt kädet täynnä. Sanotaan, että se pystyy käsittelemään vain yhtä ongelmaa kerrallaan, ja nyt se on Libya ja Pohjois-Afrikka. Jos tilanne Syyriassa pahenee, voisi kuvitella, että se otettaisiin ainakin käsittelyyn YK:n turvaneuvostossa. EU:n piirissä ilmeisesti valmistellaan mahdollisia pakotteita." "Syyriassa on nyt vaara, että siellä alkaa sisällissota, jos kuvaan tulee mukaan vielä etnisyys [shiiojen ja sunnien vastakkainasettelu]. Lähellä on vielä Libanon. Kyllä se sellainen vyyhti on. Mutta en näe oikein mitään sanktioiden lisäksi." Olette tavannut uranne aikana diktaattorin jos toisenkin. Mutta miltä tuntui seistä viikko sitten Pohjois-Koreassa Kim Il-sungin patsaan juurella? (Ahtisaari vieraili Pohjois-Koreassa ns. The Elders-ryhmässä, johon kuuluu muiden muassa Yhdysvaltain entinen presidentti Jimmy Carter.)

"No, kyllä me aika selkä suorana siinä olimme. Ei siinä pahemmin kumarreltu, vaikka siellähän tulee englanninkieliset ohjeet, että nyt pitäisi kumartaa. Kukatkin laskettiin. Onhan se kohteliasta, että kun maahan mennään, niin normaali rutiini käydään läpi - sitä kautta kaikki vieraat kuljetetaan. Kim Il-sungilla on Pohjois-Koreassa se asema, mikä on. Se muuttuu aikanaan, mutta siihen on vielä aikaa." "Meidän tehtävämme oli katsoa, miten voisimme auttaa parantamaan kiristynyttä ilmapiiriä Korean niemimaalla. Että onko siinä mitään tehtävissä. Meillä on nyt niin hyvät tiedot, että niiden pohjalta voi lähteä asiasta puhumaan." Mille sijalle Pohjois-Korea asettuu kaikkien niiden merkillisten paikkojen joukossa, joissa olette käynyt?

"Kyllähän se on erikoisessa asemassa tämän päivän maailmassa. Tuskinpa paljon suljetumpaa yhteiskuntaa enää on, kun kuubalaisetkin ovat alkaneet muuttua." "Hyvä puoli on se, että Pohjois-Korea sijaitsee Kiinan naapurissa. He näkevät, mitä Kiinassa on tapahtunut. Se ei voi olla vaikuttamatta. Mitä enemmän Pohjois-Korean poliittista johtoa saataisiin käymään Kiinassa, sen parempi. Kiinassa on ymmärretty, että talouden avaamisen ansiosta ainakin 300 miljoonaa ihmistä on saatu köyhyydestä pois." "Minua kiinnostaa se, miten asenteet muuttuvat. On radikaalia, että nykyisin kiinalaisten kanssa voi asioida samoin kuin kenen tahansa valtion edustajan kanssa. Ilmapiiri on muuttunut." "Kiina on määrätietoisesti lähettänyt lahjakkaita ihmisiä maailman parhaisiin yliopistoihin Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Suurin osahan heistä palaa. He pyörittävät Kiinaa nyt. Heistä on tullut muutoksen agentteja. Se kiehtoo minua." "Olen mukana kehittelemässä Britanniassa 15 miljoonan punnan tohtoriohjelmaa, jossa pohjoisafrikkalaiset opiskelijat tulisivat opiskelemaan neljään brittiyliopistoon. Näin luotaisiin johtajuutta noihin maihin, sellaista, joka ei perustu perheisiin eikä rikkaisiin. Jos on lahjakas, saa mahdollisuuden kehittyä. Jo se, että nämä ihmiset ovat uudessa ympäristössä, tekee heistä muutoksen tekijöitä omassa yhteisössään. Kiina on tästä loistava esimerkki." "Suomikin voisi aivan hyvin rahoittaa tällaista kehitysyhteistyövaroista. Miksi Suomeen ei oteta kymmentätuhatta lahjakasta nuorta opiskelijaa ulkomailta? Siitä hyötyisivät myös omat yliopistomme."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  3. 3

   Globaali kyberhyökkäys levisi nyt myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Terveystalon ja Diacorin potkuista kerrottiin juuri ennen juhannusta – ”Tietysti toivoisi, ettei perhettä yhdistävää hetkeä pilattaisi irtisanomisuutisilla”

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  8. 8

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  9. 9

   Kymmeniä loukkaantui metrovaunujen suistuttua radalta New Yorkissa

  10. 10

   Joku on hoitanut poliisin löytämää mystistä metsähautaa – punaisista sukulaisista ei haluttu kertoa, arvellaan Hausjärvellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää