Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Natseja on nyt lähempänä valtaa kuin kertaakaan 70 vuoteen

Kun hakaristit ja Hitler-tervehdykset toisen maailmansodan jälkeen kiellettiin, pystytettiin samalla Hitlerille muistomerkki, jota ei voinut kaataa.

Käsi osoittaa ylös. Kulma on noin 45 astetta, sormet ovat yhdessä.

Näin tervehdittiin natsi-Saksan johtajaa Adolf Hitleriä. Mutta nyt videolla hailataan vastavalitulle Yhdysvaltain presidentille.

”Hail Trump! Hail victory!”

Washingtonissa alkuviikosta kuvattu kohtaus on kylmäävä. Natsitervehdystä Trumpille tekevä joukko ei koostu haja-asutusalueiden reppanoista. Tilaisuutta johtaa Richard B. Spencer, alt-rightiksi kutsutun äärioikeisto- ja uusnatsiporukan johtaja.

Suomessakin hailattiin. Tampereella alkoi maanantaina oikeudenkäynti hallituspuolue perussuomalaisten eduskunta-avustajaa Terhi Kiemunkia vastaan. Oikeussalin yleisössä tehtiin natsitervehdys.

Natsisymbolit pysyivät maton alla 70 vuotta. Ne lakaistiin sinne toisen maailmansodan päätyttyä, kun natsi-Saksa oli saanut aikaan maailmanhistorian pahimman joukkotuhon. Se ei saanut toistua.

Keskitysleirit jätettiin pystyyn muistuttamaan rikoksista, mutta hakaristit päätettiin hävittää ikiajoiksi. Saksassa tuhottiin miljoonittain esineitä, joita koristi hakaristisymboli. Uusien tekeminen kiellettiin.

Lait olivat ankaria ja ehdottomia. Tälläkin vuosikymmenellä Saksassa on nostettu syytteitä jopa natsismia vastustavien kangasmerkkien kauppaamisesta, koska merkeissä oli hakaristi.

Kielto toimi niin kauan kuin toimi. Viime vuosien populismi ja äärioikeistoaalto on venyttänyt hyväksytyn puheen rajaa yhä kauemmas.

Nyt kolkutellaan viimeisiä rajoja.

Ovatko natsismin viimeiset tabut murtautumassa takaisin valtavirtaan? Ja tulevatko natsit niiden perässä?

Kun hailaaminen ja hakaristit kiellettiin, pystytettiin samalla Hitlerille muistomerkki, jota ei voinut kaataa. Tämä on länsimaissa varsin ainutlaatuista.

Vielä vuosi sitten Yhdysvalloissa keskusteltiin siitä, pitäisikö rasististen etelävaltioiden symboleihin alkaa suhtautua kuin natsisymboleihin.

Toisinkin olisi voinut natsien symboleista päättää.

Myös neuvostolipun sirppi ja vasara on graafisesti tehokas symboli, eikä Neuvostoliitto ollut natsi-Saksaa vähäisempi hirmuvalta.

Mutta kommunismin tappion hetkellä 1990-luvulla sirppiä ja vasaraa ei yritettykään kieltää, vaan se päästettiin kellumaan vapaille markkinoille. Kun kirpputorit täyttyivät neukku­krääsästä, sirppiin ja vasaraan ei tarttunut pahan aura vaan ummehtunut tunkkaisuus.

Natsisymbolit ovat itseään rationaalisena pitävässä länsimaailmassa hämmästyttävän primitiivinen tabu.

Tabu pysyy tabuna vain, jos siihen uskotaan. On joitakin rivoja, kansainvälisesti tunnettuja eleitä, mutta ne eivät pääse lähellekään Hitler-tervehdyksen symbolista pahuutta.

Hailaamisen historia on hieman epäselvä. 45 asteen kulmassa eteenpäin sojottavaa kättä alkoivat käyttää Italian fasistit 1920-luvulla.

He kuvittelivat ottavansa käyttöön muinaisessa Roomassa käytetyn keisarien tervehdyksen. Ilmeisesti kyseessä on kuitenkin myöhemmän taiteen luoma väärinkäsitys. Alkuperäisissä antiikin Rooman lähteissä ei ole viitteitä hailaamisesta.

Natsit vierastivat ensin ”ei-arjalaisten” fasistitervehdyksen omimista. Tästä päästiin yli, ja tervehdys opittiin tuntemaan Hitler-tervehdyksenä.

Hakaristi on niin syvällä natsismin ytimessä, että se oli olemassa jo ennen natsipuolueen perustamista.

Hitler oli kateellinen sirpin ja vasaran voimalle. Saksalaismuseon hallussa on paperilappunen, johon Hitler on tuherrellut hahmotelmia natsipuolueen tunnukseksi.

Niiden joukossa on hakaristi. Kuva Hitleristä piirtelemässä hakaristejä ei voi olla vähän naurattamatta.

On vaikea ajatella, että vielä silloin hakaristi oli graafisesti kiehtova mutta muuten täysin neutraali kuvio.

Suomalaiset muistavat, että Suomen ilmavoimat käytti hakaristiä vuoteen 1945 asti, mutta niin käyttivät lukemattomat muutkin tahot.

Muistatteko Carlsbergin elefantti­oluen? Carlsbergin oluttehdas otti sympaattisen kaljanorsun käyttöön 1880-luvulla. Se oli osa kampanjaa, jossa olueen brändättiin intialaisia vivahteita. Samalla mukaan tuli ikivanha hakaristisymboli. Carlsberg myi hakaristiolutta kymmeniä vuosia aina natsiaikaan asti.

Mutkikkaista internetiin liittyvistä syistä Yhdysvaltain alt-right-natsien symboliksi on noussut – sammakko.

Mikäli Hitler olisi valinnut natsipuolueen symboliksi norsun, emme näkisi hakaristissä mitään pahaa.

Myöhemmin Hitler kirjoitti, että oli lainannut hakaristin eräältä ”sternbergiläiseltä hammaslääkäriltä”. Tämä oli suunnitellut hakaristinsä salatieteellisen esinatsistisen Thule-seuran käyttöön. Kun hakaristilippu hyväksyttiin Saksan kansallissosialistisen puolueen symboliksi, puolueella ei ollut vielä kahtatuhatta jäsentä.

Se oli aikansa alt-rightia, sekava hörhöjoukko, josta ei ollut syytä olla huolissaan.

Symbolit myös hämärtävät. Jos juututaan keskustelemaan symboleista, saattaa jäädä näkemättä, mitä niiden takana tehdään.

Yhdysvalloissa Richard B. Spencer on selittänyt hailaamisen ”ironiaksi”. Mutta hän on myös ehdottanut ”etnovaltiota” ja ”rauhanomaisia etnisiä puhdistuksia”.

Ihan oikeita natseja on nyt lähempänä valtaa kuin kertaakaan 70 vuoteen. Osa on sekavia hörhöjä. Mutta niin oli osa natseistakin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Uusnatsit
 • Äärioikeisto
 • Viikon lopuksi
 • Ville Similä
 • Natsi-Saksa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Kuinka vähällä järjellä maailmaa johdetaan, Olli Rehn? ”Isoin virhe oli luottaa euroalueen johtajien rationaaliseen päätöksentekoon”

  3. 3

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  4. 4

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  5. 5

   Hovioikeus: Suomen alkoholilaki osin EU-oikeuden vastainen – mietojen juomien etämyyntiä pitäisi helpottaa

  6. 6

   Vanhemmat alkoivat retostella raivokohtauksilla ja lasten uhkailulla somessa – Asiantuntija neuvoo, miten saat kiukun hallintaan

  7. 7

   Sydänsairaudesta, aivokasvaimesta, keuhkosyövästä ja murtuneesta lonkasta kärsivälle yli 90-vuotiaalle toitotetaan, että ”kotona on paras”

  8. 8

   Tutkija: Ranskan vaalien ensimmäinen kierros oli voitto protestille, populismille ja järjestelmänvastaisuudelle

  9. 9

   Verta vuotava 500 maalin ”talouspaperimies” Messi ja lohduton Ronaldo – El Clásicon kuninkaasta ei epäselvyyttä

  10. 10

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

  3. 3

   Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

  4. 4

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  5. 5

   Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

  6. 6

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  7. 7

   Sekä kuljettaja että matkustaja simahtivat ”Haagan jättiläiseen” – sekavat miehet oli Helsingin poliisin mukaan pakko pitää sidottuina vielä sairaalassakin

  8. 8

   Munkkiniemessä odotettiin postia kaksi viikkoa, tärkeä lasku maksamatta – jakeluongelmat jatkuvat Helsingissä

  9. 9

   Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

  10. 10

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  5. 5

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  6. 6

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  7. 7

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  8. 8

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  9. 9

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää