Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Natseja on nyt lähempänä valtaa kuin kertaakaan 70 vuoteen

Kun hakaristit ja Hitler-tervehdykset toisen maailmansodan jälkeen kiellettiin, pystytettiin samalla Hitlerille muistomerkki, jota ei voinut kaataa.

Käsi osoittaa ylös. Kulma on noin 45 astetta, sormet ovat yhdessä.

Näin tervehdittiin natsi-Saksan johtajaa Adolf Hitleriä. Mutta nyt videolla hailataan vastavalitulle Yhdysvaltain presidentille.

”Hail Trump! Hail victory!”

Washingtonissa alkuviikosta kuvattu kohtaus on kylmäävä. Natsitervehdystä Trumpille tekevä joukko ei koostu haja-asutusalueiden reppanoista. Tilaisuutta johtaa Richard B. Spencer, alt-rightiksi kutsutun äärioikeisto- ja uusnatsiporukan johtaja.

Suomessakin hailattiin. Tampereella alkoi maanantaina oikeudenkäynti hallituspuolue perussuomalaisten eduskunta-avustajaa Terhi Kiemunkia vastaan. Oikeussalin yleisössä tehtiin natsitervehdys.

Natsisymbolit pysyivät maton alla 70 vuotta. Ne lakaistiin sinne toisen maailmansodan päätyttyä, kun natsi-Saksa oli saanut aikaan maailmanhistorian pahimman joukkotuhon. Se ei saanut toistua.

Keskitysleirit jätettiin pystyyn muistuttamaan rikoksista, mutta hakaristit päätettiin hävittää ikiajoiksi. Saksassa tuhottiin miljoonittain esineitä, joita koristi hakaristisymboli. Uusien tekeminen kiellettiin.

Lait olivat ankaria ja ehdottomia. Tälläkin vuosikymmenellä Saksassa on nostettu syytteitä jopa natsismia vastustavien kangasmerkkien kauppaamisesta, koska merkeissä oli hakaristi.

Kielto toimi niin kauan kuin toimi. Viime vuosien populismi ja äärioikeistoaalto on venyttänyt hyväksytyn puheen rajaa yhä kauemmas.

Nyt kolkutellaan viimeisiä rajoja.

Ovatko natsismin viimeiset tabut murtautumassa takaisin valtavirtaan? Ja tulevatko natsit niiden perässä?

Kun hailaaminen ja hakaristit kiellettiin, pystytettiin samalla Hitlerille muistomerkki, jota ei voinut kaataa. Tämä on länsimaissa varsin ainutlaatuista.

Vielä vuosi sitten Yhdysvalloissa keskusteltiin siitä, pitäisikö rasististen etelävaltioiden symboleihin alkaa suhtautua kuin natsisymboleihin.

Toisinkin olisi voinut natsien symboleista päättää.

Myös neuvostolipun sirppi ja vasara on graafisesti tehokas symboli, eikä Neuvostoliitto ollut natsi-Saksaa vähäisempi hirmuvalta.

Mutta kommunismin tappion hetkellä 1990-luvulla sirppiä ja vasaraa ei yritettykään kieltää, vaan se päästettiin kellumaan vapaille markkinoille. Kun kirpputorit täyttyivät neukku­krääsästä, sirppiin ja vasaraan ei tarttunut pahan aura vaan ummehtunut tunkkaisuus.

Natsisymbolit ovat itseään rationaalisena pitävässä länsimaailmassa hämmästyttävän primitiivinen tabu.

Tabu pysyy tabuna vain, jos siihen uskotaan. On joitakin rivoja, kansainvälisesti tunnettuja eleitä, mutta ne eivät pääse lähellekään Hitler-tervehdyksen symbolista pahuutta.

Hailaamisen historia on hieman epäselvä. 45 asteen kulmassa eteenpäin sojottavaa kättä alkoivat käyttää Italian fasistit 1920-luvulla.

He kuvittelivat ottavansa käyttöön muinaisessa Roomassa käytetyn keisarien tervehdyksen. Ilmeisesti kyseessä on kuitenkin myöhemmän taiteen luoma väärinkäsitys. Alkuperäisissä antiikin Rooman lähteissä ei ole viitteitä hailaamisesta.

Natsit vierastivat ensin ”ei-arjalaisten” fasistitervehdyksen omimista. Tästä päästiin yli, ja tervehdys opittiin tuntemaan Hitler-tervehdyksenä.

Hakaristi on niin syvällä natsismin ytimessä, että se oli olemassa jo ennen natsipuolueen perustamista.

Hitler oli kateellinen sirpin ja vasaran voimalle. Saksalaismuseon hallussa on paperilappunen, johon Hitler on tuherrellut hahmotelmia natsipuolueen tunnukseksi.

Niiden joukossa on hakaristi. Kuva Hitleristä piirtelemässä hakaristejä ei voi olla vähän naurattamatta.

On vaikea ajatella, että vielä silloin hakaristi oli graafisesti kiehtova mutta muuten täysin neutraali kuvio.

Suomalaiset muistavat, että Suomen ilmavoimat käytti hakaristiä vuoteen 1945 asti, mutta niin käyttivät lukemattomat muutkin tahot.

Muistatteko Carlsbergin elefantti­oluen? Carlsbergin oluttehdas otti sympaattisen kaljanorsun käyttöön 1880-luvulla. Se oli osa kampanjaa, jossa olueen brändättiin intialaisia vivahteita. Samalla mukaan tuli ikivanha hakaristisymboli. Carlsberg myi hakaristiolutta kymmeniä vuosia aina natsiaikaan asti.

Mutkikkaista internetiin liittyvistä syistä Yhdysvaltain alt-right-natsien symboliksi on noussut – sammakko.

Mikäli Hitler olisi valinnut natsipuolueen symboliksi norsun, emme näkisi hakaristissä mitään pahaa.

Myöhemmin Hitler kirjoitti, että oli lainannut hakaristin eräältä ”sternbergiläiseltä hammaslääkäriltä”. Tämä oli suunnitellut hakaristinsä salatieteellisen esinatsistisen Thule-seuran käyttöön. Kun hakaristilippu hyväksyttiin Saksan kansallissosialistisen puolueen symboliksi, puolueella ei ollut vielä kahtatuhatta jäsentä.

Se oli aikansa alt-rightia, sekava hörhöjoukko, josta ei ollut syytä olla huolissaan.

Symbolit myös hämärtävät. Jos juututaan keskustelemaan symboleista, saattaa jäädä näkemättä, mitä niiden takana tehdään.

Yhdysvalloissa Richard B. Spencer on selittänyt hailaamisen ”ironiaksi”. Mutta hän on myös ehdottanut ”etnovaltiota” ja ”rauhanomaisia etnisiä puhdistuksia”.

Ihan oikeita natseja on nyt lähempänä valtaa kuin kertaakaan 70 vuoteen. Osa on sekavia hörhöjä. Mutta niin oli osa natseistakin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Uusnatsit
 • Äärioikeisto
 • Viikon lopuksi
 • Ville Similä
 • Natsi-Saksa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos presidentti Mauno Koivisto olisi kuollut lauantaina 13.5., olisiko seuraavana päivänä liputettu äideille vai noudatettu suru­liputusta?

  2. 2

   Miehet puukottivat toisensa sairaalakuntoon Helsingin Hakaniemessä – lapsiperheet kauhistelivat tapahtumia aivan vierestä

  3. 3

   ”Se oli totuuden hetki” – Ranskan Macron kertoi, miksi hän kätteli niin pitkään Trumpia

  4. 4

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  5. 5

   Suomalaiselokuvalle palkinto Cannesissa, tekijät löivät ylävitosia ja Oscar-voittajakin kehui –”On tämä huikea juttu”

  6. 6

   F1-sarjakin irvailee Räikkösen olemukselle – yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

  7. 7

   Trumpin perheen­jäsen FBI-tutkintaan, laki­miehet ehkä tarkastamaan presidentin twiittejä – Tämä kaikki maailmalta palanneella Trumpilla on nyt edessään

  8. 8

   Tällaisia ovat teini-iän nolot päiväkirjat, joita luetaan nyt ääneen ja yleisö nauraa vedet silmissä: ”Limailtiin ja se teki mulle fraidun. Laitoin käden sen housuihin.”

  9. 9

   Merkel pesi Trump-jälkipyykkiä olutteltassa – ”Euroopan on nyt pärjättävä omillaan”

  10. 10

   Kolmen miehen joukkue nosti Helsingin rannoilta yhdessä yössä 29 eri kalalajia – Testaa HS:n kalatestillä, kuinka monta suomalaiskalaa itse tunnistat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  2. 2

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  3. 3

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  4. 4

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  5. 5

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  6. 6

   Miehet puukottivat toisensa sairaalakuntoon Helsingin Hakaniemessä – lapsiperheet kauhistelivat tapahtumia aivan vierestä

  7. 7

   F1-sarjakin irvailee Räikkösen olemukselle – yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

  8. 8

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  9. 9

   Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

  10. 10

   ”Se oli totuuden hetki” – Ranskan Macron kertoi, miksi hän kätteli niin pitkään Trumpia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  8. 8

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  9. 9

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  10. 10

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  11. Näytä lisää