Valikko
Sunnuntai    |   Usko Siskoa

Miksi kokilla on päässä valkoinen tötterö?Rakkaat ystävät! Viimeksi oli puhetta kärrärin valasta. Erkki Taipale, 87, kertoi oman kokemuksensa valasta: ”Ollessani töissä (harjoittelijana) rakennustyömailla 1940-luvun lopulla jouduin usein kärräriksi. Nostureita ei ollut, joten massan kuljetus tapahtui yksipyöräisillä kottikärryillä joko betonimyllyltä tai nostokuupan kaatokalturista valupaikalle. Toinen kärrärin tehtävä oli maa-aineksen tai soran siirto paikasta toiseen. Varsinkin jälkimmäisessä tapauksessa laakonkitie ei ollut suora vaan saattoi tehdä useampiakin mutkia matkan varrella. Tällöin mutkassa näytettiin toisella kädellä merkkiä, minne päin käännytään – niin kuin polkupyöräilijät tekevät. Tätä yhdellä kädellä mutkassa tapahtuvaa ohjausta sanottiin kärrärin valaksi.”

Ottomatias Peura jatkaa suuresta wc-keskustelusta. ”Kirjoittaessasi miesten ja naisten vessoista toteat, että on ’ehkä hiukan miehiä aliarvioivaa’ epäillä, etteivät miehet voi virtsata pönttöön. Olet oikeilla linjoilla, mutta oikeampi muoto olisi ehdottomasti ’on paheksuttavaa seksismiä ja miesvihaa’. Naisiin kohdistuva seksismi osataan jo tunnistaa, mutta palstallasi on nyt käyty jo viikkotolkulla keskustelua siitä, että onkohan kuitenkin niin, että mies ei osaa virtsata, ja tämän takia miehet on syytä eristää omaan vessaansa. Eiköhän ole syytä vain todeta, että sotkuisia löytyy molemmista sukupuolista, ja se, joka syyttää jotain sukupuolta sotkuisuudesta, on seksisti ja väärässä. Me miehetkin nimittäin kärsimme siitä, jos vessassa on meitä ennen asioinut joku, joka on virtsannut lattialle ja lavuaariin.”

Perinteinen kokinhattu on parhaimmillaan puolen metrin korkuinen valkoinen tötterö, joka on ilmeisesti käytössä ympäri maailmaa. Mistä ja milloin tuo perinne on saanut alkunsa?

– Vesa Hytönen

Hatun alkuperästä on eri teorioita, joista yksikään ei ole aivan luotettava. Yleisimmän tarinan mukaan 600-luvulla luostareihin vainoja paenneet oppineet kokit alkoivat käyttää ortodoksimunkkien päähineitä muistuttavia korkeita hattuja sopiakseen joukkoon.

Valkoinen asu ja valkoinen hattu vakiintuivat lopulta 1800-luvun lopulla ranskalaisen keittiön ”isän” Marie-Antoine Carêmen vaikutuksesta. Väri edusti puhtautta, ja hatun korkeus oli merkkinä henkilön asemasta ravintolassa: mitä korkeampi päähine, sen korkeampi asema. Tarinan mukaan hatun laskosten määrä viittasi siihen, kuinka monella tavalla kokki osasi valmistaa kananmunia (parhaimmillaan sata). Useimmissa nykyhatuissa laskoksia näyttäisi olevan korkeintaan muutamia kymmeniä.

Ravintola-alan lähteeni kertovat, että korkeat kokinhatut eli toquet ovat nykyisin melko harvinaisia ja niitä näkyy enimmäkseen alan kilpailuissa.

Esimerkiksi kotimaisessa Vuoden kokki -kilpailussa ja kansainvälisessä Bocuse d’Or -kisassa hattu kuuluu viralliseen asuun sekä kilpailijoilla että tuomaristolla.

”Hatun käyttö tällaisissa tilaisuuksissa näkemykseni mukaan liittyy siihen, että kokit ovat kilpailuissa edustamassa – ja kunnioittamassa – oman ammattikuntansa ammattitaitoa ja hatuilla on vahva symbolinen merkitys”, kertoo Bocuse d’Orin Suomen-tiimin tiedottaja Mari Cadaut.

Lukupiirini keittiöpäällikkö osasi myös nimetä kollegan, jonka päässä korkea hattu on näkynyt arjessa. ISS:n Vallilan lounasravintolan vuoropäällikkö Tarmo Väkiparta kertoikin minulle käyttävänsä hattua päivittäin.

”Ennen vanhaan näitä käytettiin paljon, mutta se on hiipunut. Osassa ravintoloissa ei edes käytetä päähinettä, vaikka keittiössä pitäisi kyllä aina peittää hiukset.”

Ennen hatut olivat kankaisia, nykyisin useimmiten kertakäyttöisiä ja paperisia.

Mieluiten Väkiparta pitäisi matalaa suikkaa, mutta sellaista ei nyt ole ollut tilausvalikoimassa. Muilla ISS:n ravintolan työntekijöillä on kuulemma päätä myötäilevä kangaspäähine, mutta Väkiparta pitää mieluummin ilmavaa hattua, sillä kuiva päänahka vaivaa. ”Siinä mielessä tämä on kyllä vähän epäedullinen, että hattu törmää melkein kaikkeen. Koko ajan saa kumarrella.”

Miten voi estää sitä, että julkisella paikalla lukijaa ruvetaan häiritsemään? Kaikkea on kokeiltu: osoitan sormella kirjaa, sanon ”anteeksi, haluan lukea”, mutta ei, feissarit varsinkaan eivät lopeta häiritsemistään.

– Anetta Pirinen

Olen huomannut saman ”ongelman”, jos sellaisesta voi puhua. Kirja kun on helppo keskustelunaloitus, jos haluaa juttukaveria. Ihmisten kohtaaminen kirjallisuuden merkeissä on tietysti pääsääntöisesti ihanaa mutta saattaa harmittaa, jos haluaa olla omissa oloissaan.

Pragmaattinen boheemitätini on löytänyt asiaan ratkaisun. Kun hän haluaa lukea julkisella paikalla rauhassa, hän pitää suurikokoisia kuulokkeita. Yleensä hän ei kuuntele niistä mitään. Siinä missä kirja toimii keskustelunaloituksena, kukaan ei lähesty ihmistä, joka kuuntelee musiikkia. Tämä on yksi elämän mysteereistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Usko Siskoa
 • Lukeminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  2. 2

   Enontekiöläismies näki maalauksen pietarilaisen museonjohtajan seinällä – se olikin 150 vuotta kadoksissa ollut taideaarre

  3. 3

   Helsingin seudun joukkoliikenne on ulkopaikkakuntalaisille jopa pelottava

  4. 4

   Suomi valmistautuu kaikkien aikojen asekauppaan – edellisellä kerralla peli muuttui likaiseksi

  5. 5

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  6. 6

   Tässä ovat Helsingin 25 ruuhkaisinta paikkaa – matka-aika voi pidentyä ruuhkassa jopa puoli tuntia

  7. 7

   Mellakka ruotsalaislähiössä – poliisi ampui varoituslaukauksia

  8. 8

   Yllätysnimitys: Trumpin uusi neuvonantaja uskaltaa haastaa Venäjän ja myös pomonsa

  9. 9

   Lennolla kolmasosa matkustajista loukkaantui hiukkasen osuttua koneeseen – kosminen säteily voi sekoittaa elektroniikkaa

  10. 10

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  2. 2

   Lennolla kolmasosa matkustajista loukkaantui hiukkasen osuttua koneeseen – kosminen säteily voi sekoittaa elektroniikkaa

  3. 3

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  4. 4

   Tutkimus: Gluteeniton ruokavalio voi aiheuttaa yllättävän riskin terveydelle

  5. 5

   Meni kahdeksan vuotta, mutta nyt olen onnellinen yksin

  6. 6

   Maailman suosituin tubettaja joutui keskelle poliittisen korrektiuden kamppailua, joka ravistelee länsimaita – Tästä on kyse PewDiePie-kohussa

  7. 7

   ”No English? No problem!” Japanilaisurheilijan hillitön tv-haastattelu kiertää nyt netissä – ja toimii inspiraationa kaikille

  8. 8

   Pekka Väänänen viettää Nuuksion metsissä vähintään 300 päivää vuodessa ja on huolissaan luonnosta vieraantuneista ihmisistä – ”Yksi sukupolvi on mennyt”

  9. 9

   Poliisilta uutta tietoa Sastamalan kuolonkolarista: 35-vuotias mies yritti tappaa itsensä perheriidan jälkeen – kaksi nuorta kuoli

  10. 10

   Nokialla pahoinpideltynä löytynyt 17-vuotias tyttö kuoli vammoihinsa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  2. 2

   Persoonallisuus vaikuttaa ystävyyssuhteisiin – Tee ystävyystesti, joka kertoo millainen olet itse

  3. 3

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  4. 4

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  5. 5

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  6. 6

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  7. 7

   Jäätyneenä Vuosaaresta löytynyt koiranpentu ”lopetettiin asianmukaisesti” – tapaus herätti raivoa jopa alamaailmaa myöten

  8. 8

   Sähköyhtiöiden hyvitettävä asiakkailleen ylisuuria siirtomaksuja – HS:n hakukone kertoo, oletko saajien joukossa

  9. 9

   Pohjois-Korean naisagentit diktaattorin palveluksessa: Kim Hyon-hui pudotti matkustajakoneen, ei ehtinyt nielaista syanidikapselia ja jäi kiinni

  10. 10

   Yli neljännes suomalaisista tyydyttää itsensä monta kertaa viikossa – ”Masturboinnista on tullut trendiseksiä”

  11. Näytä lisää