Valikko
Sunnuntai    |   Usko Siskoa

Miksi kokilla on päässä valkoinen tötterö?Rakkaat ystävät! Viimeksi oli puhetta kärrärin valasta. Erkki Taipale, 87, kertoi oman kokemuksensa valasta: ”Ollessani töissä (harjoittelijana) rakennustyömailla 1940-luvun lopulla jouduin usein kärräriksi. Nostureita ei ollut, joten massan kuljetus tapahtui yksipyöräisillä kottikärryillä joko betonimyllyltä tai nostokuupan kaatokalturista valupaikalle. Toinen kärrärin tehtävä oli maa-aineksen tai soran siirto paikasta toiseen. Varsinkin jälkimmäisessä tapauksessa laakonkitie ei ollut suora vaan saattoi tehdä useampiakin mutkia matkan varrella. Tällöin mutkassa näytettiin toisella kädellä merkkiä, minne päin käännytään – niin kuin polkupyöräilijät tekevät. Tätä yhdellä kädellä mutkassa tapahtuvaa ohjausta sanottiin kärrärin valaksi.”

Ottomatias Peura jatkaa suuresta wc-keskustelusta. ”Kirjoittaessasi miesten ja naisten vessoista toteat, että on ’ehkä hiukan miehiä aliarvioivaa’ epäillä, etteivät miehet voi virtsata pönttöön. Olet oikeilla linjoilla, mutta oikeampi muoto olisi ehdottomasti ’on paheksuttavaa seksismiä ja miesvihaa’. Naisiin kohdistuva seksismi osataan jo tunnistaa, mutta palstallasi on nyt käyty jo viikkotolkulla keskustelua siitä, että onkohan kuitenkin niin, että mies ei osaa virtsata, ja tämän takia miehet on syytä eristää omaan vessaansa. Eiköhän ole syytä vain todeta, että sotkuisia löytyy molemmista sukupuolista, ja se, joka syyttää jotain sukupuolta sotkuisuudesta, on seksisti ja väärässä. Me miehetkin nimittäin kärsimme siitä, jos vessassa on meitä ennen asioinut joku, joka on virtsannut lattialle ja lavuaariin.”

Perinteinen kokinhattu on parhaimmillaan puolen metrin korkuinen valkoinen tötterö, joka on ilmeisesti käytössä ympäri maailmaa. Mistä ja milloin tuo perinne on saanut alkunsa?

– Vesa Hytönen

Hatun alkuperästä on eri teorioita, joista yksikään ei ole aivan luotettava. Yleisimmän tarinan mukaan 600-luvulla luostareihin vainoja paenneet oppineet kokit alkoivat käyttää ortodoksimunkkien päähineitä muistuttavia korkeita hattuja sopiakseen joukkoon.

Valkoinen asu ja valkoinen hattu vakiintuivat lopulta 1800-luvun lopulla ranskalaisen keittiön ”isän” Marie-Antoine Carêmen vaikutuksesta. Väri edusti puhtautta, ja hatun korkeus oli merkkinä henkilön asemasta ravintolassa: mitä korkeampi päähine, sen korkeampi asema. Tarinan mukaan hatun laskosten määrä viittasi siihen, kuinka monella tavalla kokki osasi valmistaa kananmunia (parhaimmillaan sata). Useimmissa nykyhatuissa laskoksia näyttäisi olevan korkeintaan muutamia kymmeniä.

Ravintola-alan lähteeni kertovat, että korkeat kokinhatut eli toquet ovat nykyisin melko harvinaisia ja niitä näkyy enimmäkseen alan kilpailuissa.

Esimerkiksi kotimaisessa Vuoden kokki -kilpailussa ja kansainvälisessä Bocuse d’Or -kisassa hattu kuuluu viralliseen asuun sekä kilpailijoilla että tuomaristolla.

”Hatun käyttö tällaisissa tilaisuuksissa näkemykseni mukaan liittyy siihen, että kokit ovat kilpailuissa edustamassa – ja kunnioittamassa – oman ammattikuntansa ammattitaitoa ja hatuilla on vahva symbolinen merkitys”, kertoo Bocuse d’Orin Suomen-tiimin tiedottaja Mari Cadaut.

Lukupiirini keittiöpäällikkö osasi myös nimetä kollegan, jonka päässä korkea hattu on näkynyt arjessa. ISS:n Vallilan lounasravintolan vuoropäällikkö Tarmo Väkiparta kertoikin minulle käyttävänsä hattua päivittäin.

”Ennen vanhaan näitä käytettiin paljon, mutta se on hiipunut. Osassa ravintoloissa ei edes käytetä päähinettä, vaikka keittiössä pitäisi kyllä aina peittää hiukset.”

Ennen hatut olivat kankaisia, nykyisin useimmiten kertakäyttöisiä ja paperisia.

Mieluiten Väkiparta pitäisi matalaa suikkaa, mutta sellaista ei nyt ole ollut tilausvalikoimassa. Muilla ISS:n ravintolan työntekijöillä on kuulemma päätä myötäilevä kangaspäähine, mutta Väkiparta pitää mieluummin ilmavaa hattua, sillä kuiva päänahka vaivaa. ”Siinä mielessä tämä on kyllä vähän epäedullinen, että hattu törmää melkein kaikkeen. Koko ajan saa kumarrella.”

Miten voi estää sitä, että julkisella paikalla lukijaa ruvetaan häiritsemään? Kaikkea on kokeiltu: osoitan sormella kirjaa, sanon ”anteeksi, haluan lukea”, mutta ei, feissarit varsinkaan eivät lopeta häiritsemistään.

– Anetta Pirinen

Olen huomannut saman ”ongelman”, jos sellaisesta voi puhua. Kirja kun on helppo keskustelunaloitus, jos haluaa juttukaveria. Ihmisten kohtaaminen kirjallisuuden merkeissä on tietysti pääsääntöisesti ihanaa mutta saattaa harmittaa, jos haluaa olla omissa oloissaan.

Pragmaattinen boheemitätini on löytänyt asiaan ratkaisun. Kun hän haluaa lukea julkisella paikalla rauhassa, hän pitää suurikokoisia kuulokkeita. Yleensä hän ei kuuntele niistä mitään. Siinä missä kirja toimii keskustelunaloituksena, kukaan ei lähesty ihmistä, joka kuuntelee musiikkia. Tämä on yksi elämän mysteereistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Usko Siskoa
 • Lukeminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  2. 2

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  3. 3

   Pohjois-Korean ohjus osui yöllä Japanin talousvyöhykkeelle – Japani raivoissaan, Yhdysvallat varoitti sodan kauheuksista

  4. 4

   Rankasti kiusatut Helsingin kaupungin työntekijät kertovat nyt kokemastaan – ”Me tiesimme liikaa”

  5. 5

   Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

  6. 6

   Jäseniä menettänyt Soldiers of Odin kiistää olevansa henkitoreissaan ja aikoo seuraavaksi avata kahvilan – ”Menemme oikeaan suuntaan”, sanoo kansallissosialistiksi esittäytyvä perustaja

  7. 7

   Autoharrastaja ihastui amerikkalaiseen postiautoon, jota viranomaisten oli vaikea hyväksyä – ”Niin ruma kuin voi olla”

  8. 8

   Yksikään patriarkaatti ei hyväksy seksiä häpeilemättä harrastavaa naista – maan kehitystä mittaa parhaiten naisen seksuaalinen vapaus

  9. 9

   S-kauppoihin tulee brittiläisen Tescon tuotteita – erityisesti gluteenittomien elintarvikkeiden määrä kasvaa

  10. 10

   Opettaja, kiitos vesisodasta, ryhmähalista ja tilaisuudesta paeta – tässä nerokkaimmat ideat ja opettajat Helsingin ­seudulta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  2. 2

   Miehet puukottivat toisensa sairaalakuntoon Helsingin Hakaniemessä – lapsiperheet kauhistelivat tapahtumia aivan vierestä

  3. 3

   Pohjois-Korean ohjus osui yöllä Japanin talousvyöhykkeelle – Japani raivoissaan, Yhdysvallat varoitti sodan kauheuksista

  4. 4

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  5. 5

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  6. 6

   F1-sarjakin irvailee Räikkösen olemukselle – yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

  7. 7

   ”Se oli totuuden hetki” – Ranskan Macron kertoi, miksi hän kätteli niin pitkään Trumpia

  8. 8

   Jos presidentti Mauno Koivisto olisi kuollut lauantaina 13.5., olisiko seuraavana päivänä liputettu äideille vai noudatettu suru­liputusta?

  9. 9

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  10. 10

   Tällaisia ovat teini-iän nolot päiväkirjat, joita luetaan nyt ääneen ja yleisö nauraa vedet silmissä: ”Limailtiin ja se teki mulle fraidun. Laitoin käden sen housuihin.”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  4. 4

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  5. 5

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  6. 6

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  7. 7

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  8. 8

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  9. 9

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  10. 10

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  11. Näytä lisää