Sunnuntai

Itsenäisyydessä ei ole mitään hauskaa

Suomessa voi vitsailla seksistä, rasismista ja vammaisuudesta, mutta Suomen leijona ja talvisota ovat vaikeampia aiheita.

Tänään Suomi juhlii itsenäisyyttä totutun riehakkaasti. Nauru raikaa, eikä kenelläkään valtakunnassa ole tylsää.

Niin. Onko itsenäisyyspäivässä mitään hauskaa?

Itsenäisyyspäivässä on jotain hengästyttävän vakavaa – jopa pyhää, sanoo koomikko Iikka Kivi.

Ehkä siksi, että paljon muuta pyhää suomalaisilla ei enää olekaan. ”Kirkko on jäänyt suomalaisten elämässä taka-alalle”, Kivi sanoo.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tilalle on tullut nationalismi. Ja se on vakava asia.

Itsenäisyydestä vitsaileminen saa ihmiset helposti suuttumaan.

”Tämä on pieni kansa. Tuleeko siitä sellainen olo, että eikö tässä ollakaan samalla puolella”, Kivi pohtii.

Itsenäisyys on toki vaikea aihe. Sitä ei voi nähdä, eikä siihen voi tökätä sormella. Kun toimittaja kysyy, mitä itsenäisyys Teille merkitsee, nokkelampikin alkaa soperrella veteraaneista.

Samasta syystä itsenäisyydestä on vaikea vitsailla. Kivi on vääntänyt juttua suomalaisuuden symboleista, esimerkiksi leijonariipuksesta.

Leijona on tietysti outo valinta pohjoisen maan vaakunaeläimeksi. Leijona on muutenkin vähän vähemmän vaakunallinen. ”Nehän eivät ole biologisesti kovin ylväitä eläimiä”, Kivi sanoo.

Leijonan ei ajattelisi olevan isänmaallisten tunteiden ytimessä. Mutta tämäkin vitsi saa yleisön epämukavaksi, Kivi sanoo.

Kansalliset tunteet ovat herkempi asia kuin moni myöntää. Suomessa ihmeteltiin, kuinka muslimit voivat suuttua Tanskan pilakuvakohuista. ”Ja sitten kaikki raivostuivat, kun Aku Hirviniemi teki televisiossa sketsin, jossa oli kusevinaan Suomen lipun päälle.”

Viime vuosina huumori onkin politisoitunut. Yksi tutuksi tullut populismin peruskikka on laukoa rasismin rajamaille tai yli ja sitten perustella sitä läpällä.

Ja näin kommentoi itsenäisyyspäivää koomikko Joni Koivuniemi: ”Itsenäisyyspäivän­ paras puoli on, että kerrankin kaikki persut ovat linnassa”, Koivuniemi kirjoittaa sähköpostissa.

Koivuniemi toivoisi, että itsenäisyyspäivänä ihmiset osaisivat katsoa kansallisten symbolien yli.

”Ihmisten pitäis kokea itsenäisyyttä eli vapautta mielensä kautta. Entinen puolustusministeri Yrjö Kallinen kertoi olevansa täysin vapaa vankilassa poliittisena vankina. Itsenäisyys on siis jotain paljon syvällisempää kuin kansallinen itsetunto”, Koivuniemi sanoo.

Ilmapiiri ei viime vuosina ole muuttunut itsenäisyysvitseille ainakaan otollisemmaksi, sanoo käsikirjoittaja ja koomikko Kaisa Pylkkänen.

Hänellä on ainakin yksi itsenäisyyttä liippaava numero. Kun puhumme itsenäisyydestä, ajattelemme tietenkin talvi­sotaa. ”Vaikka itsenäisyyshän tuli jo 20 vuotta sotia aikaisemmin.”

Pylkkänen alkaa kehitellä juttuaan sanojen merkitystä miettimällä. ”Miksi talvisota on ainoa suomen kielen sana, joka on aina positiivinen?” Pylkkänen aloittaa.

Niin kuin talvisotahiihto. ”Että nyt muksupuksut sukset jalkaan, lähdetään Raatteentielle katsomaan, mitä ilo on.”

Niin – tämä ei nyt ole vitsi. Talvella 2014–2015 Suomessa todella järjestettiin talvisotahiihtojen sarja talvisodan päättymisen muistoksi. Tapahtumien suojelijana toimi eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma, ja yhtenä yhteistyökumppanina oli Koululiikuntaliitto.

Mitä syvemmälle talvisodan hankeen Pylkkäsen juttu etenee, sitä jähmeämmäksi yleisön hymy hyytyy.

”Että mihin se nyt on tätä vitsiä viemässä. Yleisö miettii, uskaltaako antaa itselleen luvan nauraa.”

Tarkoitus ei tietenkään ole loukata vaan olla hauska. Jos jutun onnistuu viemään onnellisesti maaliin, se on vapauttavaa ja hysteerisen hauskaa, Pylkkänen sanoo.

Ja sitä se on yleensä ollutkin. Mutta nyt ilmapiiri Suomessa on niin kireä, että Pylkkänen jättää usein sotajuttunsa kokonaan kertomatta.

Tietysti Pylkkänen arvostaa itsenäisyyttä, ja tietysti hän kunnioittaa sotaveteraaneja. Itsenäisyyspäivä on vain kovin totinen. ”Kun 1 800 ihmistä kättelee, se on maan suosituin tv-ohjelma.”

Mutta sellainen kansa täällä asustaa. ”On siinä jotain suloistakin. Mutta jos saisi vaikka hymyillä.”

Koomikon keikkakalenterissa ei itsenäisyyspäivänä ole ruuhkaa. Vitsit purivat kuitenkin myös silloin, kun koomikko Anders Helenius ja hänen ryhmänsä Paukutusjengi järjestivät pari vuotta sitten itsenäisyyspäivänä komediaillan.

”Se nyt oli lauantai, ja meillä oli klubi lauantaisin. Puolet ihmisistä katsoo Linnan juhlia televisiosta, mutta puolet ei katso.”

Toisin kuin Pylkkänen, Helenius ei ole huomannut, että ilmapiiri olisi jäätynyt. Kyllä hänkin tosin vaikeat aiheet tunnistaa. ”Jos koomikko sanoo ’veteraani’, yleisöstä kuuluu kauhistunut ’uuu’”.

No, miksi sitten sodat ovat niin vaikea...

”Piti puhua itsenäisyyspäivästä, mutta nyt puhutaankin sodasta”, Helenius keskeyttää.

Niinpä niin, tässä sitä taas ollaan. Mutta ehkä pitää ollakin.

Huumori on usein tapa käsitellä vaikeita asioita, ja koomikko Anitta Ahonen on erikoistunut todella vaikeisiin aiheisiin. Hän vitsailee kuolemasta, syövästä ja kehitysvammaisesta sisarestaan.

Yhteiskunnallisiin aiheisiin hän ei yleensä koske, mutta se ei johdu kunnioituksesta.

”Minusta henkilökohtainen on poliittista”, Ahonen sanoo.

Nyt hänellä on erinomainen tilaisuus vallata uutta alaa: itsenäisyyspäivän aattona hänellä on keikka, jonka yleisössä on ”nuoria isänmaallisia miehiä”. Kuulostaapa jännittävältä!

”No, se on yrittäjätilaisuus, ja päättelin, että siellä on luultavasti isänmaallinen yleisö”, Ahonen tarkentaa.

Valmista vitsiä hänellä ei vielä ole. Onneksi on yksi asia, joka itsenäisyyspäivänä yhdistää meitä suomalaisia.

”Mannerheim. Taidan ratsastaa Mannerheimilla”, hän sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomi
 • hauskuus
 • Koomikot
 • Ville Similä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  4. 4

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  5. 5

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  6. 6

   Melania Trump puhui YK:ssa nettikiusaamista vastaan – riko vaikka miehesi puhelin, vastasi internet

  7. 7

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje –Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  8. 8

   Kielipetturiksi leimattu Ahvenanmaan edustaja Britt Lundberg: ”Ajoin läpi suomenkielisiä helpottavan kompromissin”

  9. 9

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  10. 10

   Venäjä valehteli suut ja korvat täyteen Zapad-sota­harjoituksesta – eikä Venäjää haittaa, jos Suomessa vähän pelätään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  2. 2

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  5. 5

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  6. 6

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  7. 7

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  8. 8

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  9. 9

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  10. 10

   Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  5. 5

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  11. Näytä lisää