Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Meidän Mutti, ja vähän teidänkin

Liittokansleri Merkeliä kutsutaan Saksassa Muttiksi eli äiskäksi, ja tämä Mutti elää varsin polveilevaa psykopoliittista elämää.


Uudessa kotikau­pungissani Berliinissä minun on tänä syksynä pitänyt tutustua lähemmin ennen kaikkea yhteen ihmiseen: liittokansleri Angela Merkeliin. Aloitin työt HS:n Berliinin-kirjeenvaihtajana, ja Merkel on Saksan kasvot.

Merkelissä on paljon tuttua, pysyvää. Päällään hänellä on aina samalla kaavalla tehty jakku. Sormenpäänsä hän asettaa vastakkain vatsan päälle niin tunnistettavasti, että eleellä on nimi, Merkelin timantti.

Merkel on 62-vuotias kristillisdemokraatti ja DDR:ssä 35 ensimmäistä elinvuottaan elänyt papin tytär. Hänessä ei ole mitään messiaanista, vaan hän edustaa vakautta. Kriisi kuin kriisi, paikalla Merkel. Pokka pitää, oli vastassa Vladimir Putin, Donald Trump tai Recep Tayyip Erdoğan.

Moni pitää nyt Merkeliä liberaalin demokratian viimeisenä toivona. Hän on nähnyt poliittisten järjestelmien erot ja yhdistymiset, ja nyt hänen pitäisi vielä yhdistää Eurooppa ja vähän muutakin maailmaa.

Merkel ei tästä hätkähdä vaan ottaa tehtävän vastaan.

Merkel on ilmoittanut olevansa käytettävissä Saksan kristillisdemokraattien kansleriehdokkaaksi ensi vuoden vaaleissa, neljättä kertaa. Päätöksen puolue nuijii ensi viikolla.

Ja miksei nuijisi. Meriitit ovat vakuuttavat. Ura on pitkä, pidempi kuin kellään muulla eurooppalaisella val­tionjohtajalla juuri nyt. Mediassa lähipiiri kuvaa Merkeliä loogiseksi, rationaaliseksi, faktaorientoituneeksi.

Kun on ongelma, se on ratkaistava, ja ratkaisun on oltava paras mahdollinen. Jos myöhemmin keksitään parempi ratkaisu, se otetaan käyttöön.

Merkel kestää myös poikkeuksellisella tavalla paineita, ja hänellä on kyky käsitellä samanaikaisesti useita laajoja kokonaisuuksia. Ja jos hän jotain haluaa, niin vakautta.

Merkel on toki tunnistanut muun maailman häneen kohdistamat odotukset. Olisi groteskia ja absurdia odottaa, että yksi ihminen ratkaisisi Euroopan ongelmat, Merkel sanoi toissa viikolla.

Mutta kukaan muu ei vielä ole ilmoittanut pyrkivänsä Saksan liittokansleriksi.

Luonteva vastaehdokas Merkelille olisi demarien 57-vuotias puheenjohtaja Sigmar Gabriel.

Gabriel on toista kertaa naimisissa. Aikuisen tyttären lisäksi hänellä on neljävuotias tytär Marie. Gabriel on sopinut hammaslääkärivaimonsa kanssa hakevansa tyttären päivähoidosta kerran viikossa.

Keskiviikko on Papi-päivä, ja valtiovarainministeri Gabriel yrittää sovittaa ohjelmansa Marien mukaan. Ja nyt olisi vielä tulossa vaalivauva, sillä Marie saa sisaruksen alkuvuodesta.

Papi-päivät ovat ohi, saksalaislehdet pohtivat.

Mutti ja Papi. Houkutteleva asetelma, ja juuri näin saksalaismedia puhuttelee Merkeliä ja Gabrielia.

Mutti tarkoittaa äippää. Tai äiskää tai mutsia, miten nyt vain.

Muttiksi Merkeliä, lapsetonta tohtoria, on kutsuttu jo iät ja ajat. Mutti elääkin varsin polveilevaa psykopoliittista elämää. Esimerkkejä riittää, sillä äitiyteen liittyvät kulttuuriset merkitykset ovat kokonainen oma tieteenalansa.

Kyse on siitä ikuisuusongelmasta, että Merkel on nainen, jolla on valtaa. Mutti viittaa myös kansakuntaan perheenä: Merkel on Saksa, ja Mutti on variaatio Germania-hahmosta, nais­figuurista, jolla Saksaa on historiallisesti kuvattu.

Muttia käytetään moniin tarkoituksiin, myös Merkeliä vastaan. Osa saksalaisista on sitä mieltä, että äiti on hylännyt omat lapsensa.

Äärioikeistolaisen Pegidan ja oikeistopopulistisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) mielenosoituksissa huudetaan ”Mutti muss weg”, äidin on mentävä.

Äärioikeiston Merkel-vihaa on selitetty äitikortilla. Että pakolaiskriisin keskellä Merkelin huomion saivat turvapaikanhakijat, eivät saksalaiset. Ja että pettymys purkautui rasismina ja väkivaltana turvapaikanhakijoita kohtaan.

Mutta, mutta. Kun äärioikeisto huutaa äitiä, kyse on retoriikasta, jolla pääsee paitsi tunteisiin myös otsikoihin. Mutta oikeasti vastakkain eivät ole äiti ja kiukuttelevat lapset.

Saksassa, kuten ympäri Eurooppaa, puhutaan paljon polarisaatiosta eli kahtiajaosta, mutta koko kansa ei suinkaan ole jakautunut kahtia.

Saksan poliittinen keskusta on lavea ja vakaasti Mutin ja Papin takana. Mutta reunoilla tapahtuu.

Saksa on kaikin tavoin yrittänyt estää sen, että uusnatsismi saisi maassa jalansijaa. Silti niin on käymässä. Saksalaisista jo 12–15 prosenttia on valmis äänestämään populistipuolue AfD:tä, ja tämän joukon radikalisoituminen huolestuttaa Saksan johtoa.

Sitten on toinen laita, joka tavallaan myös radikalisoituu. Demokratia­aktivistien määrä kasvaa. Ilmiö näkyi pakolaiskriisin keskellä siinä missä äärioikeiston uhokin. Tämä joukko ei ole mitätön. Esimerkiksi kahdeksan miljoonaa saksalaista on tavalla tai toisella henkilökohtaisesti auttanut maahan tulleita pakolaisia.

Merkel edustaa keskustaa hyvin uskottavasti. Merkille pantavaa on myös se, ettei hän ole hitustakaan etnonationalisti – hän ajaa toki Saksan etua, muttei erottele kantasaksalaisia muista saksalaisista. Hän ei myöskään hetkahda sitä, että toisin ajattelevat vastustavat häntä.

Mutittelu tosin saattaa ottaa päähän. Kun Merkeliltä kysyttiin, miltä lempinimi tuntuu, hän vastasi lakonisesti: ”Olen oppinut elämään sen kanssa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Viikon lopuksi
 • Saksa
 • Anna-Liina Kauhanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  2. 2

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  3. 3

   Atte Jääskeläinen vihjasi HS:n haastattelussa, että Yle voi irtautua Julkisen sanan neuvostosta – kuittasi lausunnon myöhemmin Twitterissä ”heitoksi”

  4. 4

   Mies kaatui moottoripyörällä liikenneympyrässä ja kuoli Espoossa

  5. 5

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  6. 6

   Muslimeja vihaava mies pelotteli teinityttöjä ja tappoi puolustamaan tulleet kaksi miestä Portlandissa – FBI: ”Varhaista sanoa, oliko kyseessä terroriteko vai viharikos”

  7. 7

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  8. 8

   Jussi Halla-aho haluaa unohtaa unohdetun kansan – minkä puolueen johtoon hän oikein pyrkii?

  9. 9

   Putinin ja Trumpin kaltaiset mafiaveljet voittavat, kun kukaan ei enää usko mihinkään

  10. 10

   Älykäs, kunnianhimoinen, näsäviisas ja peluri – Ylen Atte Jääskeläinen on jääräpää, joka haluaa kertoa, miten asiat oikeasti ovat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  2. 2

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  3. 3

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  4. 4

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  5. 5

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  6. 6

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  7. 7

   Atte Jääskeläinen vihjasi HS:n haastattelussa, että Yle voi irtautua Julkisen sanan neuvostosta – kuittasi lausunnon myöhemmin Twitterissä ”heitoksi”

  8. 8

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  9. 9

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  10. 10

   Suomeen paennut nigerialaisnainen kertoo poikajoukon polttaneen hänen tyttöystävänsä hengiltä – veivätkö tulkkausongelmat turvapaikan?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  8. 8

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  9. 9

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  10. 10

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  11. Näytä lisää