Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Meidän Mutti, ja vähän teidänkin

Liittokansleri Merkeliä kutsutaan Saksassa Muttiksi eli äiskäksi, ja tämä Mutti elää varsin polveilevaa psykopoliittista elämää.


Uudessa kotikau­pungissani Berliinissä minun on tänä syksynä pitänyt tutustua lähemmin ennen kaikkea yhteen ihmiseen: liittokansleri Angela Merkeliin. Aloitin työt HS:n Berliinin-kirjeenvaihtajana, ja Merkel on Saksan kasvot.

Merkelissä on paljon tuttua, pysyvää. Päällään hänellä on aina samalla kaavalla tehty jakku. Sormenpäänsä hän asettaa vastakkain vatsan päälle niin tunnistettavasti, että eleellä on nimi, Merkelin timantti.

Merkel on 62-vuotias kristillisdemokraatti ja DDR:ssä 35 ensimmäistä elinvuottaan elänyt papin tytär. Hänessä ei ole mitään messiaanista, vaan hän edustaa vakautta. Kriisi kuin kriisi, paikalla Merkel. Pokka pitää, oli vastassa Vladimir Putin, Donald Trump tai Recep Tayyip Erdoğan.

Moni pitää nyt Merkeliä liberaalin demokratian viimeisenä toivona. Hän on nähnyt poliittisten järjestelmien erot ja yhdistymiset, ja nyt hänen pitäisi vielä yhdistää Eurooppa ja vähän muutakin maailmaa.

Merkel ei tästä hätkähdä vaan ottaa tehtävän vastaan.

Merkel on ilmoittanut olevansa käytettävissä Saksan kristillisdemokraattien kansleriehdokkaaksi ensi vuoden vaaleissa, neljättä kertaa. Päätöksen puolue nuijii ensi viikolla.

Ja miksei nuijisi. Meriitit ovat vakuuttavat. Ura on pitkä, pidempi kuin kellään muulla eurooppalaisella val­tionjohtajalla juuri nyt. Mediassa lähipiiri kuvaa Merkeliä loogiseksi, rationaaliseksi, faktaorientoituneeksi.

Kun on ongelma, se on ratkaistava, ja ratkaisun on oltava paras mahdollinen. Jos myöhemmin keksitään parempi ratkaisu, se otetaan käyttöön.

Merkel kestää myös poikkeuksellisella tavalla paineita, ja hänellä on kyky käsitellä samanaikaisesti useita laajoja kokonaisuuksia. Ja jos hän jotain haluaa, niin vakautta.

Merkel on toki tunnistanut muun maailman häneen kohdistamat odotukset. Olisi groteskia ja absurdia odottaa, että yksi ihminen ratkaisisi Euroopan ongelmat, Merkel sanoi toissa viikolla.

Mutta kukaan muu ei vielä ole ilmoittanut pyrkivänsä Saksan liittokansleriksi.

Luonteva vastaehdokas Merkelille olisi demarien 57-vuotias puheenjohtaja Sigmar Gabriel.

Gabriel on toista kertaa naimisissa. Aikuisen tyttären lisäksi hänellä on neljävuotias tytär Marie. Gabriel on sopinut hammaslääkärivaimonsa kanssa hakevansa tyttären päivähoidosta kerran viikossa.

Keskiviikko on Papi-päivä, ja valtiovarainministeri Gabriel yrittää sovittaa ohjelmansa Marien mukaan. Ja nyt olisi vielä tulossa vaalivauva, sillä Marie saa sisaruksen alkuvuodesta.

Papi-päivät ovat ohi, saksalaislehdet pohtivat.

Mutti ja Papi. Houkutteleva asetelma, ja juuri näin saksalaismedia puhuttelee Merkeliä ja Gabrielia.

Mutti tarkoittaa äippää. Tai äiskää tai mutsia, miten nyt vain.

Muttiksi Merkeliä, lapsetonta tohtoria, on kutsuttu jo iät ja ajat. Mutti elääkin varsin polveilevaa psykopoliittista elämää. Esimerkkejä riittää, sillä äitiyteen liittyvät kulttuuriset merkitykset ovat kokonainen oma tieteenalansa.

Kyse on siitä ikuisuusongelmasta, että Merkel on nainen, jolla on valtaa. Mutti viittaa myös kansakuntaan perheenä: Merkel on Saksa, ja Mutti on variaatio Germania-hahmosta, nais­figuurista, jolla Saksaa on historiallisesti kuvattu.

Muttia käytetään moniin tarkoituksiin, myös Merkeliä vastaan. Osa saksalaisista on sitä mieltä, että äiti on hylännyt omat lapsensa.

Äärioikeistolaisen Pegidan ja oikeistopopulistisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) mielenosoituksissa huudetaan ”Mutti muss weg”, äidin on mentävä.

Äärioikeiston Merkel-vihaa on selitetty äitikortilla. Että pakolaiskriisin keskellä Merkelin huomion saivat turvapaikanhakijat, eivät saksalaiset. Ja että pettymys purkautui rasismina ja väkivaltana turvapaikanhakijoita kohtaan.

Mutta, mutta. Kun äärioikeisto huutaa äitiä, kyse on retoriikasta, jolla pääsee paitsi tunteisiin myös otsikoihin. Mutta oikeasti vastakkain eivät ole äiti ja kiukuttelevat lapset.

Saksassa, kuten ympäri Eurooppaa, puhutaan paljon polarisaatiosta eli kahtiajaosta, mutta koko kansa ei suinkaan ole jakautunut kahtia.

Saksan poliittinen keskusta on lavea ja vakaasti Mutin ja Papin takana. Mutta reunoilla tapahtuu.

Saksa on kaikin tavoin yrittänyt estää sen, että uusnatsismi saisi maassa jalansijaa. Silti niin on käymässä. Saksalaisista jo 12–15 prosenttia on valmis äänestämään populistipuolue AfD:tä, ja tämän joukon radikalisoituminen huolestuttaa Saksan johtoa.

Sitten on toinen laita, joka tavallaan myös radikalisoituu. Demokratia­aktivistien määrä kasvaa. Ilmiö näkyi pakolaiskriisin keskellä siinä missä äärioikeiston uhokin. Tämä joukko ei ole mitätön. Esimerkiksi kahdeksan miljoonaa saksalaista on tavalla tai toisella henkilökohtaisesti auttanut maahan tulleita pakolaisia.

Merkel edustaa keskustaa hyvin uskottavasti. Merkille pantavaa on myös se, ettei hän ole hitustakaan etnonationalisti – hän ajaa toki Saksan etua, muttei erottele kantasaksalaisia muista saksalaisista. Hän ei myöskään hetkahda sitä, että toisin ajattelevat vastustavat häntä.

Mutittelu tosin saattaa ottaa päähän. Kun Merkeliltä kysyttiin, miltä lempinimi tuntuu, hän vastasi lakonisesti: ”Olen oppinut elämään sen kanssa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Viikon lopuksi
 • Saksa
 • Anna-Liina Kauhanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Autoilijan aamujärkytys Pasilassa: omasta autosta nousi vieras mies lumiharja kädessään

  2. 2

   Laura ja Kosti Paloposki kävivät läpi hedelmöityshoidot sekä Thaimaan, Kolumbian ja Suomen adoptiojonot – 11 vuoden jälkeen puhelin soi

  3. 3

   Tässä on vuoden paras amerikkalainen elokuva – ”Varma menestyselokuva aikuisemmalle yleisölle”

  4. 4

   ”En enää itke hautajaisissa” – 22 kaveria kuoli, Malmön rikollispiireistä päässyt Sandro näkee kaduilla yhä nuorempia uhreja ja ampujia

  5. 5

   Voiko Rinkebyn mellakointi toistua Helsingissä? Tuskin, mutta pulassa ollaan, kun kouluttamattomille ja kielitaidottomille ei enää löydy töitä

  6. 6

   Venäjän median ja Suomen välinen suojasää jäi lyhyeksi – ”Suomen tiedusteluviranomaiset ovat julistaneet sodan Venäjän passin haltijoille”

  7. 7

   Suomi hankkii vastatykistötutkia pikavauhtia – venäläiset ovat käyttäneet vastaavia tutkia tuhoisasti Ukrainan sodassa

  8. 8

   Helsingissä vallitsee häkellyttävä hyväntahtoisuus – tutkijat mittasivat ihmisten auttamishalua kirjekokeella ja ällistyivät itsekin tuloksista

  9. 9

   Sipilän Malmi-linjaus ihmetyttää Helsingin johtoa – Sinnemäki: Malmin tilalle voidaan vaihtaa vain Santahamina

  10. 10

   Kiista korvauksista kärjistyy: Joukko ilmaisia tv-kanavia uhkaa pimetä kaapelitalouksissa lähipäivinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoilijan aamujärkytys Pasilassa: omasta autosta nousi vieras mies lumiharja kädessään

  2. 2

   Presidentin Lennu-koira trendaa juuri nyt maailmalla: ”Suomella on tosi hyvä koira!”

  3. 3

   Kenestä Helsingin pormestari? Löydä suosikkisi HS:n pormestarikoneella

  4. 4

   Lännen hyödylliset idiootit Putinin apureina – Takinkääntö on ollut Suomessakin vauhdikasta

  5. 5

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  6. 6

   Arviossa näyttelijä Ville Haapasalon ravintola, jonka lihavartaat loistivat, mutta ei kaikki suinkaan auvoista ollut

  7. 7

   ”Miksei Suomikin eroaisi EU:sta?” – Britannian pettynyt työväenluokka saattaa tarjota torstain äänestyksessä uuden yllätyksen

  8. 8

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  9. 9

   Suomi hankkii vastatykistötutkia pikavauhtia – venäläiset ovat käyttäneet vastaavia tutkia tuhoisasti Ukrainan sodassa

  10. 10

   Sipilän Malmi-linjaus ihmetyttää Helsingin johtoa – Sinnemäki: Malmin tilalle voidaan vaihtaa vain Santahamina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  8. 8

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  9. 9

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  10. 10

   Sähköyhtiöiden hyvitettävä asiakkailleen ylisuuria siirtomaksuja – HS:n hakukone kertoo, oletko saajien joukossa

  11. Näytä lisää