Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Meidän Mutti, ja vähän teidänkin

Liittokansleri Merkeliä kutsutaan Saksassa Muttiksi eli äiskäksi, ja tämä Mutti elää varsin polveilevaa psykopoliittista elämää.


Uudessa kotikau­pungissani Berliinissä minun on tänä syksynä pitänyt tutustua lähemmin ennen kaikkea yhteen ihmiseen: liittokansleri Angela Merkeliin. Aloitin työt HS:n Berliinin-kirjeenvaihtajana, ja Merkel on Saksan kasvot.

Merkelissä on paljon tuttua, pysyvää. Päällään hänellä on aina samalla kaavalla tehty jakku. Sormenpäänsä hän asettaa vastakkain vatsan päälle niin tunnistettavasti, että eleellä on nimi, Merkelin timantti.

Merkel on 62-vuotias kristillisdemokraatti ja DDR:ssä 35 ensimmäistä elinvuottaan elänyt papin tytär. Hänessä ei ole mitään messiaanista, vaan hän edustaa vakautta. Kriisi kuin kriisi, paikalla Merkel. Pokka pitää, oli vastassa Vladimir Putin, Donald Trump tai Recep Tayyip Erdoğan.

Moni pitää nyt Merkeliä liberaalin demokratian viimeisenä toivona. Hän on nähnyt poliittisten järjestelmien erot ja yhdistymiset, ja nyt hänen pitäisi vielä yhdistää Eurooppa ja vähän muutakin maailmaa.

Merkel ei tästä hätkähdä vaan ottaa tehtävän vastaan.

Merkel on ilmoittanut olevansa käytettävissä Saksan kristillisdemokraattien kansleriehdokkaaksi ensi vuoden vaaleissa, neljättä kertaa. Päätöksen puolue nuijii ensi viikolla.

Ja miksei nuijisi. Meriitit ovat vakuuttavat. Ura on pitkä, pidempi kuin kellään muulla eurooppalaisella val­tionjohtajalla juuri nyt. Mediassa lähipiiri kuvaa Merkeliä loogiseksi, rationaaliseksi, faktaorientoituneeksi.

Kun on ongelma, se on ratkaistava, ja ratkaisun on oltava paras mahdollinen. Jos myöhemmin keksitään parempi ratkaisu, se otetaan käyttöön.

Merkel kestää myös poikkeuksellisella tavalla paineita, ja hänellä on kyky käsitellä samanaikaisesti useita laajoja kokonaisuuksia. Ja jos hän jotain haluaa, niin vakautta.

Merkel on toki tunnistanut muun maailman häneen kohdistamat odotukset. Olisi groteskia ja absurdia odottaa, että yksi ihminen ratkaisisi Euroopan ongelmat, Merkel sanoi toissa viikolla.

Mutta kukaan muu ei vielä ole ilmoittanut pyrkivänsä Saksan liittokansleriksi.

Luonteva vastaehdokas Merkelille olisi demarien 57-vuotias puheenjohtaja Sigmar Gabriel.

Gabriel on toista kertaa naimisissa. Aikuisen tyttären lisäksi hänellä on neljävuotias tytär Marie. Gabriel on sopinut hammaslääkärivaimonsa kanssa hakevansa tyttären päivähoidosta kerran viikossa.

Keskiviikko on Papi-päivä, ja valtiovarainministeri Gabriel yrittää sovittaa ohjelmansa Marien mukaan. Ja nyt olisi vielä tulossa vaalivauva, sillä Marie saa sisaruksen alkuvuodesta.

Papi-päivät ovat ohi, saksalaislehdet pohtivat.

Mutti ja Papi. Houkutteleva asetelma, ja juuri näin saksalaismedia puhuttelee Merkeliä ja Gabrielia.

Mutti tarkoittaa äippää. Tai äiskää tai mutsia, miten nyt vain.

Muttiksi Merkeliä, lapsetonta tohtoria, on kutsuttu jo iät ja ajat. Mutti elääkin varsin polveilevaa psykopoliittista elämää. Esimerkkejä riittää, sillä äitiyteen liittyvät kulttuuriset merkitykset ovat kokonainen oma tieteenalansa.

Kyse on siitä ikuisuusongelmasta, että Merkel on nainen, jolla on valtaa. Mutti viittaa myös kansakuntaan perheenä: Merkel on Saksa, ja Mutti on variaatio Germania-hahmosta, nais­figuurista, jolla Saksaa on historiallisesti kuvattu.

Muttia käytetään moniin tarkoituksiin, myös Merkeliä vastaan. Osa saksalaisista on sitä mieltä, että äiti on hylännyt omat lapsensa.

Äärioikeistolaisen Pegidan ja oikeistopopulistisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) mielenosoituksissa huudetaan ”Mutti muss weg”, äidin on mentävä.

Äärioikeiston Merkel-vihaa on selitetty äitikortilla. Että pakolaiskriisin keskellä Merkelin huomion saivat turvapaikanhakijat, eivät saksalaiset. Ja että pettymys purkautui rasismina ja väkivaltana turvapaikanhakijoita kohtaan.

Mutta, mutta. Kun äärioikeisto huutaa äitiä, kyse on retoriikasta, jolla pääsee paitsi tunteisiin myös otsikoihin. Mutta oikeasti vastakkain eivät ole äiti ja kiukuttelevat lapset.

Saksassa, kuten ympäri Eurooppaa, puhutaan paljon polarisaatiosta eli kahtiajaosta, mutta koko kansa ei suinkaan ole jakautunut kahtia.

Saksan poliittinen keskusta on lavea ja vakaasti Mutin ja Papin takana. Mutta reunoilla tapahtuu.

Saksa on kaikin tavoin yrittänyt estää sen, että uusnatsismi saisi maassa jalansijaa. Silti niin on käymässä. Saksalaisista jo 12–15 prosenttia on valmis äänestämään populistipuolue AfD:tä, ja tämän joukon radikalisoituminen huolestuttaa Saksan johtoa.

Sitten on toinen laita, joka tavallaan myös radikalisoituu. Demokratia­aktivistien määrä kasvaa. Ilmiö näkyi pakolaiskriisin keskellä siinä missä äärioikeiston uhokin. Tämä joukko ei ole mitätön. Esimerkiksi kahdeksan miljoonaa saksalaista on tavalla tai toisella henkilökohtaisesti auttanut maahan tulleita pakolaisia.

Merkel edustaa keskustaa hyvin uskottavasti. Merkille pantavaa on myös se, ettei hän ole hitustakaan etnonationalisti – hän ajaa toki Saksan etua, muttei erottele kantasaksalaisia muista saksalaisista. Hän ei myöskään hetkahda sitä, että toisin ajattelevat vastustavat häntä.

Mutittelu tosin saattaa ottaa päähän. Kun Merkeliltä kysyttiin, miltä lempinimi tuntuu, hän vastasi lakonisesti: ”Olen oppinut elämään sen kanssa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Viikon lopuksi
 • Saksa
 • Anna-Liina Kauhanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  2. 2

   Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

  3. 3

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  4. 4

   Obamacare on jälleen USA:n ykkösuutinen: miksi se luotiin ja miksi se ei kelpaa republikaaneille? – ”Julkista terveydenhuoltoa pidetään sosialismina”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Talonvaltaajien tukikohdakseen ottama saaristohuvila oli partiolaisten leiripaikka, kunnes Helsinki tuplasi vuokran – nyt sama huvila on vuokrattu rutkasti halvemmalla

  7. 7

   Kuorma-auton perävaunu seisoi tunteja keskellä vilkasta risteystä Helsingin Pikku-Huopalahdessa

  8. 8

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  9. 9

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  10. 10

   Yhdysvaltojen republikaanit yrittävät taas kaataa Obamacarea – aivosyöpään sairastunut senaattori John McCain lentää apuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  2. 2

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  3. 3

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  4. 4

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  5. 5

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  6. 6

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  7. 7

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  8. 8

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  9. 9

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  10. 10

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  9. 9

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää