Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Meidän Mutti, ja vähän teidänkin

Liittokansleri Merkeliä kutsutaan Saksassa Muttiksi eli äiskäksi, ja tämä Mutti elää varsin polveilevaa psykopoliittista elämää.


Uudessa kotikau­pungissani Berliinissä minun on tänä syksynä pitänyt tutustua lähemmin ennen kaikkea yhteen ihmiseen: liittokansleri Angela Merkeliin. Aloitin työt HS:n Berliinin-kirjeenvaihtajana, ja Merkel on Saksan kasvot.

Merkelissä on paljon tuttua, pysyvää. Päällään hänellä on aina samalla kaavalla tehty jakku. Sormenpäänsä hän asettaa vastakkain vatsan päälle niin tunnistettavasti, että eleellä on nimi, Merkelin timantti.

Merkel on 62-vuotias kristillisdemokraatti ja DDR:ssä 35 ensimmäistä elinvuottaan elänyt papin tytär. Hänessä ei ole mitään messiaanista, vaan hän edustaa vakautta. Kriisi kuin kriisi, paikalla Merkel. Pokka pitää, oli vastassa Vladimir Putin, Donald Trump tai Recep Tayyip Erdoğan.

Moni pitää nyt Merkeliä liberaalin demokratian viimeisenä toivona. Hän on nähnyt poliittisten järjestelmien erot ja yhdistymiset, ja nyt hänen pitäisi vielä yhdistää Eurooppa ja vähän muutakin maailmaa.

Merkel ei tästä hätkähdä vaan ottaa tehtävän vastaan.

Merkel on ilmoittanut olevansa käytettävissä Saksan kristillisdemokraattien kansleriehdokkaaksi ensi vuoden vaaleissa, neljättä kertaa. Päätöksen puolue nuijii ensi viikolla.

Ja miksei nuijisi. Meriitit ovat vakuuttavat. Ura on pitkä, pidempi kuin kellään muulla eurooppalaisella val­tionjohtajalla juuri nyt. Mediassa lähipiiri kuvaa Merkeliä loogiseksi, rationaaliseksi, faktaorientoituneeksi.

Kun on ongelma, se on ratkaistava, ja ratkaisun on oltava paras mahdollinen. Jos myöhemmin keksitään parempi ratkaisu, se otetaan käyttöön.

Merkel kestää myös poikkeuksellisella tavalla paineita, ja hänellä on kyky käsitellä samanaikaisesti useita laajoja kokonaisuuksia. Ja jos hän jotain haluaa, niin vakautta.

Merkel on toki tunnistanut muun maailman häneen kohdistamat odotukset. Olisi groteskia ja absurdia odottaa, että yksi ihminen ratkaisisi Euroopan ongelmat, Merkel sanoi toissa viikolla.

Mutta kukaan muu ei vielä ole ilmoittanut pyrkivänsä Saksan liittokansleriksi.

Luonteva vastaehdokas Merkelille olisi demarien 57-vuotias puheenjohtaja Sigmar Gabriel.

Gabriel on toista kertaa naimisissa. Aikuisen tyttären lisäksi hänellä on neljävuotias tytär Marie. Gabriel on sopinut hammaslääkärivaimonsa kanssa hakevansa tyttären päivähoidosta kerran viikossa.

Keskiviikko on Papi-päivä, ja valtiovarainministeri Gabriel yrittää sovittaa ohjelmansa Marien mukaan. Ja nyt olisi vielä tulossa vaalivauva, sillä Marie saa sisaruksen alkuvuodesta.

Papi-päivät ovat ohi, saksalaislehdet pohtivat.

Mutti ja Papi. Houkutteleva asetelma, ja juuri näin saksalaismedia puhuttelee Merkeliä ja Gabrielia.

Mutti tarkoittaa äippää. Tai äiskää tai mutsia, miten nyt vain.

Muttiksi Merkeliä, lapsetonta tohtoria, on kutsuttu jo iät ja ajat. Mutti elääkin varsin polveilevaa psykopoliittista elämää. Esimerkkejä riittää, sillä äitiyteen liittyvät kulttuuriset merkitykset ovat kokonainen oma tieteenalansa.

Kyse on siitä ikuisuusongelmasta, että Merkel on nainen, jolla on valtaa. Mutti viittaa myös kansakuntaan perheenä: Merkel on Saksa, ja Mutti on variaatio Germania-hahmosta, nais­figuurista, jolla Saksaa on historiallisesti kuvattu.

Muttia käytetään moniin tarkoituksiin, myös Merkeliä vastaan. Osa saksalaisista on sitä mieltä, että äiti on hylännyt omat lapsensa.

Äärioikeistolaisen Pegidan ja oikeistopopulistisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) mielenosoituksissa huudetaan ”Mutti muss weg”, äidin on mentävä.

Äärioikeiston Merkel-vihaa on selitetty äitikortilla. Että pakolaiskriisin keskellä Merkelin huomion saivat turvapaikanhakijat, eivät saksalaiset. Ja että pettymys purkautui rasismina ja väkivaltana turvapaikanhakijoita kohtaan.

Mutta, mutta. Kun äärioikeisto huutaa äitiä, kyse on retoriikasta, jolla pääsee paitsi tunteisiin myös otsikoihin. Mutta oikeasti vastakkain eivät ole äiti ja kiukuttelevat lapset.

Saksassa, kuten ympäri Eurooppaa, puhutaan paljon polarisaatiosta eli kahtiajaosta, mutta koko kansa ei suinkaan ole jakautunut kahtia.

Saksan poliittinen keskusta on lavea ja vakaasti Mutin ja Papin takana. Mutta reunoilla tapahtuu.

Saksa on kaikin tavoin yrittänyt estää sen, että uusnatsismi saisi maassa jalansijaa. Silti niin on käymässä. Saksalaisista jo 12–15 prosenttia on valmis äänestämään populistipuolue AfD:tä, ja tämän joukon radikalisoituminen huolestuttaa Saksan johtoa.

Sitten on toinen laita, joka tavallaan myös radikalisoituu. Demokratia­aktivistien määrä kasvaa. Ilmiö näkyi pakolaiskriisin keskellä siinä missä äärioikeiston uhokin. Tämä joukko ei ole mitätön. Esimerkiksi kahdeksan miljoonaa saksalaista on tavalla tai toisella henkilökohtaisesti auttanut maahan tulleita pakolaisia.

Merkel edustaa keskustaa hyvin uskottavasti. Merkille pantavaa on myös se, ettei hän ole hitustakaan etnonationalisti – hän ajaa toki Saksan etua, muttei erottele kantasaksalaisia muista saksalaisista. Hän ei myöskään hetkahda sitä, että toisin ajattelevat vastustavat häntä.

Mutittelu tosin saattaa ottaa päähän. Kun Merkeliltä kysyttiin, miltä lempinimi tuntuu, hän vastasi lakonisesti: ”Olen oppinut elämään sen kanssa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Viikon lopuksi
 • Saksa
 • Anna-Liina Kauhanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  3. 3

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  4. 4

   Miksi laihduttaminen on niin vaikeaa? Lihavuuden syy voi olla aivoissa

  5. 5

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  6. 6

   Lapsille annetaan nyt uusvanhoja ja raamatullisia nimiä – Frozenin siivittämä Elsa-buumi hiipui, Sofia ja Onni palasivat kärkeen

  7. 7

   Tutkijat selvittivät, millaisia puolueiden jäsenet ovat ja paljonko he ansaitsevat – punavihreästä kuplastakin löytyi havainto

  8. 8

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  9. 9

   Kokoomuksen ja vihreiden kamppailu Helsingin suurimman tittelistä on erittäin tasainen: ”Todella pieniähän nuo erot ovat”

  10. 10

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  4. 4

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  5. 5

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  6. 6

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  7. 7

   Suurpalon sammutus jatkuu läpi tiistain vastaisen yön Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

  8. 8

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  9. 9

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  10. 10

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  8. 8

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää