Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Meidän Mutti, ja vähän teidänkin

Liittokansleri Merkeliä kutsutaan Saksassa Muttiksi eli äiskäksi, ja tämä Mutti elää varsin polveilevaa psykopoliittista elämää.


Uudessa kotikau­pungissani Berliinissä minun on tänä syksynä pitänyt tutustua lähemmin ennen kaikkea yhteen ihmiseen: liittokansleri Angela Merkeliin. Aloitin työt HS:n Berliinin-kirjeenvaihtajana, ja Merkel on Saksan kasvot.

Merkelissä on paljon tuttua, pysyvää. Päällään hänellä on aina samalla kaavalla tehty jakku. Sormenpäänsä hän asettaa vastakkain vatsan päälle niin tunnistettavasti, että eleellä on nimi, Merkelin timantti.

Merkel on 62-vuotias kristillisdemokraatti ja DDR:ssä 35 ensimmäistä elinvuottaan elänyt papin tytär. Hänessä ei ole mitään messiaanista, vaan hän edustaa vakautta. Kriisi kuin kriisi, paikalla Merkel. Pokka pitää, oli vastassa Vladimir Putin, Donald Trump tai Recep Tayyip Erdoğan.

Moni pitää nyt Merkeliä liberaalin demokratian viimeisenä toivona. Hän on nähnyt poliittisten järjestelmien erot ja yhdistymiset, ja nyt hänen pitäisi vielä yhdistää Eurooppa ja vähän muutakin maailmaa.

Merkel ei tästä hätkähdä vaan ottaa tehtävän vastaan.

Merkel on ilmoittanut olevansa käytettävissä Saksan kristillisdemokraattien kansleriehdokkaaksi ensi vuoden vaaleissa, neljättä kertaa. Päätöksen puolue nuijii ensi viikolla.

Ja miksei nuijisi. Meriitit ovat vakuuttavat. Ura on pitkä, pidempi kuin kellään muulla eurooppalaisella val­tionjohtajalla juuri nyt. Mediassa lähipiiri kuvaa Merkeliä loogiseksi, rationaaliseksi, faktaorientoituneeksi.

Kun on ongelma, se on ratkaistava, ja ratkaisun on oltava paras mahdollinen. Jos myöhemmin keksitään parempi ratkaisu, se otetaan käyttöön.

Merkel kestää myös poikkeuksellisella tavalla paineita, ja hänellä on kyky käsitellä samanaikaisesti useita laajoja kokonaisuuksia. Ja jos hän jotain haluaa, niin vakautta.

Merkel on toki tunnistanut muun maailman häneen kohdistamat odotukset. Olisi groteskia ja absurdia odottaa, että yksi ihminen ratkaisisi Euroopan ongelmat, Merkel sanoi toissa viikolla.

Mutta kukaan muu ei vielä ole ilmoittanut pyrkivänsä Saksan liittokansleriksi.

Luonteva vastaehdokas Merkelille olisi demarien 57-vuotias puheenjohtaja Sigmar Gabriel.

Gabriel on toista kertaa naimisissa. Aikuisen tyttären lisäksi hänellä on neljävuotias tytär Marie. Gabriel on sopinut hammaslääkärivaimonsa kanssa hakevansa tyttären päivähoidosta kerran viikossa.

Keskiviikko on Papi-päivä, ja valtiovarainministeri Gabriel yrittää sovittaa ohjelmansa Marien mukaan. Ja nyt olisi vielä tulossa vaalivauva, sillä Marie saa sisaruksen alkuvuodesta.

Papi-päivät ovat ohi, saksalaislehdet pohtivat.

Mutti ja Papi. Houkutteleva asetelma, ja juuri näin saksalaismedia puhuttelee Merkeliä ja Gabrielia.

Mutti tarkoittaa äippää. Tai äiskää tai mutsia, miten nyt vain.

Muttiksi Merkeliä, lapsetonta tohtoria, on kutsuttu jo iät ja ajat. Mutti elääkin varsin polveilevaa psykopoliittista elämää. Esimerkkejä riittää, sillä äitiyteen liittyvät kulttuuriset merkitykset ovat kokonainen oma tieteenalansa.

Kyse on siitä ikuisuusongelmasta, että Merkel on nainen, jolla on valtaa. Mutti viittaa myös kansakuntaan perheenä: Merkel on Saksa, ja Mutti on variaatio Germania-hahmosta, nais­figuurista, jolla Saksaa on historiallisesti kuvattu.

Muttia käytetään moniin tarkoituksiin, myös Merkeliä vastaan. Osa saksalaisista on sitä mieltä, että äiti on hylännyt omat lapsensa.

Äärioikeistolaisen Pegidan ja oikeistopopulistisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) mielenosoituksissa huudetaan ”Mutti muss weg”, äidin on mentävä.

Äärioikeiston Merkel-vihaa on selitetty äitikortilla. Että pakolaiskriisin keskellä Merkelin huomion saivat turvapaikanhakijat, eivät saksalaiset. Ja että pettymys purkautui rasismina ja väkivaltana turvapaikanhakijoita kohtaan.

Mutta, mutta. Kun äärioikeisto huutaa äitiä, kyse on retoriikasta, jolla pääsee paitsi tunteisiin myös otsikoihin. Mutta oikeasti vastakkain eivät ole äiti ja kiukuttelevat lapset.

Saksassa, kuten ympäri Eurooppaa, puhutaan paljon polarisaatiosta eli kahtiajaosta, mutta koko kansa ei suinkaan ole jakautunut kahtia.

Saksan poliittinen keskusta on lavea ja vakaasti Mutin ja Papin takana. Mutta reunoilla tapahtuu.

Saksa on kaikin tavoin yrittänyt estää sen, että uusnatsismi saisi maassa jalansijaa. Silti niin on käymässä. Saksalaisista jo 12–15 prosenttia on valmis äänestämään populistipuolue AfD:tä, ja tämän joukon radikalisoituminen huolestuttaa Saksan johtoa.

Sitten on toinen laita, joka tavallaan myös radikalisoituu. Demokratia­aktivistien määrä kasvaa. Ilmiö näkyi pakolaiskriisin keskellä siinä missä äärioikeiston uhokin. Tämä joukko ei ole mitätön. Esimerkiksi kahdeksan miljoonaa saksalaista on tavalla tai toisella henkilökohtaisesti auttanut maahan tulleita pakolaisia.

Merkel edustaa keskustaa hyvin uskottavasti. Merkille pantavaa on myös se, ettei hän ole hitustakaan etnonationalisti – hän ajaa toki Saksan etua, muttei erottele kantasaksalaisia muista saksalaisista. Hän ei myöskään hetkahda sitä, että toisin ajattelevat vastustavat häntä.

Mutittelu tosin saattaa ottaa päähän. Kun Merkeliltä kysyttiin, miltä lempinimi tuntuu, hän vastasi lakonisesti: ”Olen oppinut elämään sen kanssa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Viikon lopuksi
 • Saksa
 • Anna-Liina Kauhanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Työttömänä ollut Kaisa Heikkilä suuttui, kun ystävä käski ryhtymään siivoojaksi – Korkeasti koulutettujen patistaminen mihin tahansa työhön on heidän väheksymistään, hän sanoo

  2. 2

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  3. 3

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  4. 4

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  5. 5

   Johtaja otti lastenkodin rahoja omiin taskuihinsa: teetti itselleen huonekaluja, osti elektroniikkaa ja hankki lohkolämmittimen

  6. 6

   Mullistava löytö: ihmisiä eli Amerikassa yli satatuhatta vuotta luultua aikaisemmin

  7. 7

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  8. 8

   Saunaremontin yhteydessä paljastui vanha vesivahinko – laajasta kotivakuutuksesta ei ollut mitään apua

  9. 9

   Sadan vuoden kuluttua Marsissa voi olla asutusta – planeetta kiinnostaa ihmiskuntaa ainakin kymmenestä syystä

  10. 10

   Vihreiltä todellinen jättiyllätys: Sanna Vesikansa valittiin Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaavaksi apulaispormestariksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  2. 2

   Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

  3. 3

   Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

  4. 4

   Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

  5. 5

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  6. 6

   Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

  7. 7

   Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

  8. 8

   Asumistukileikkuri rankaisee pääkaupunki­seudun köyhiä, Helsinki pelkää – ”Kuvitteleeko joku, että asuminen tämän seurauksena halpenee?”

  9. 9

   Helsingin rikkaimmilla alueilla on usein surkeat palvelut – HS:n laskuri näyttää: idän lähiöt lyövät monet eliitti­kaupunginosat mennen tullen

  10. 10

   Välipohjissa mikrobikasvua, ullakolla linnunraatoja – Kätilöopiston sairaala suljetaan puolen vuoden kuluessa laajojen homevaurioiden takia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  4. 4

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  5. 5

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  6. 6

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  7. 7

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  8. 8

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  9. 9

   Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

  10. 10

   Liike-elämässä mokaillaan hartaasti, ja yksi suomalaistuote pääsi epäonnistumisia esittelevään museoon – muistatko tämän vempaimen?

  11. Näytä lisää