Valikko
Sunnuntai

Miljardööri Naveen Jain aikoo aloittaa kaivostoiminnan Kuussa: ”Minua pidetään hulluna”

Jainin yritys Moon Express lupaa, että 10–15 vuoden kuluttua keskiluokkaisella suomalaisellakin on varaa matkustaa Kuuhun. Toistaiseksi tämä kaikki on villiä spekulaatiota.

Kuulinkohan nyt oikein?

Että me kaikki eurooppalaiset olemme kommunisteja – niin valtiot kuin ihmisetkin?

Edessäni seisoo noin 160-senttinen amerikkalaismies, Naveen Jain, joka on Forbes-lehden mukaan visionääri ja miljardööri. Vaikka ympärillämme Helsingin Messukeskuksessa höyryää talouden evankelistoja niin että tuttavallisimpia täytyy työntää syrjemmälle, Jain pitää meitä eurooppalaisia oikein arkkimarxilaisina.

”Kyllä, Euroopan ongelma on se, että se on kommunistinen”, hän toistaa.

Seisomme pienen vip-tilan edustalla. Portaita ylös ja ohitsemme harppoo pääministeri Juha Sipilä, jonka Slush-lounaalle Naveen Jain on juuri osallistumassa muun muassa Viron tuoreen presidentin Kersti Kaljulaidin kanssa. Mahtaako Jain kertoa saman ajatuksensa pian Sipilälle ja Kaljulaidille!

”Jos selitän Euroopassa, että haluan lentää Kuuhun tai lopettaa maailmasta kaikki sairaudet, minua pidetään hulluna eikä kukaan ryhdy rahoittajakseni”, Jain sanoo. ”Mutta Piilaaksossa kukaan ei pidä minua hulluna. Löydän nopeasti rahoituksen.”

Tätä on oikein pohdittava hetki.

Jos ei takerru yksityiskohtiin – kuten tuohon kommunismiväitteeseen –, Naveen Jain on kiehtova heppu. Totta kai Yhdysvalloissa on talousoikeiston piirejä, joissa kaikki, mikä on republikaaneista vasemmalla, on sosialismia tai jopa kommunismia.

Hänen kaltaisiaan ihmisiä ei juuri näe Euroopassa. Täällä vanhalla mantereella pidetään edelleen tärkeänä, että ihminen on realisti ja edes esittää nöyrää. Jain taas lupaa silmiään räpäyttämättä tehdä lähiaikoina kaksi vallankumousta: ensin yhden Kuussa, josta seuraa toinen vallankumous Maassa.

Ihan ensin alkaa Kuun kaupallinen valloitus, Jain sanoo. Sen aloittaa hänen vuonna 2010 perustamansa yritys Moon Express.

Kuuyhtiön johdossa ovat Jainin ohella avaruusteknologian ammattilainen Barney Pell ja ”avaruusfuturologi” Bob Richards. Yhtiö aikoo laukaista ”Q4 seventeenillä” eli vuoden 2017 loka–joulukuussa ensimmäisen yksityisen kuuraketin. Niinpä yhdysvaltalaisessa mediassa Jainia on jo tituleerattu ”ensimmäiseksi ihmiseksi, joka tekee kaivosteollisuutta Kuussa”.

Luvatkin ovat periaatteessa kunnossa, sillä Moon Express sai viime vuonna ensimmäisenä yksityisenä yhtiönä Yhdysvaltojen avaruusviranomaisilta luvan tehdä avaruuslentoja mille tahansa ulkoavaruuden kappaleelle. Moon Expressin ensimmäisissä raketeissa ei ole kyse mistään 1980-luvun suurista ja monimutkaisista kantoraketeista, joiden kylkeen oli maalattu USA tai CCCP.

Jainin raketit ovat noin ”keittiönpöydän kokoisia” miehittämättömiä aluksia.

Mitä aivan ensimmäisen, mahdollisesti jo ensi vuonna laukaistavan yksityisen kuualuksen olisi määrä tehdä Kuussa?

”Se testaa ohjelmistojamme, kykenee etsimään ja tunnistamaan Kuun varantoja ja lopulta myös tuomaan niitä Maahan”, Jain sanoo.

Mutta ensilennosta vallankumous vasta alkaisi, hän innostuu. Vuonna 2018 yritys lupaa aloittaa kaupalliset kuulennot: tutkimuslaitteita ja vaikkapa vainajien tuhkauurnia Kuun kamaralle, Kuusta taas Maahan kallisarvoisia mineraaleja ja kaasuja, kuten platinaa ja helium-3:a. Jos ydinreaktorit kehittyvät, helium-3:a saatetaan tulevaisuudessa käyttää polttoaineena fuusioreaktoreissa.

Sitä on tiettävästi paljon Kuun sinänsä hyvin ohuessa kaasukehässä.

Kyllä minäkin Kuuhun haluaisin.

Linnunrata on kotikorttelimme, ja olisi hieno tutustua edes lähimpään naapuriimme. Jain lupaa, että jo ensi vuosikymmenen lopulla Kuuhun tehdään niin kohtuuhintaisia turistilentoja, että keskituloinen voi lähteä. Uskoisiko tuota?

”Kymmenen viidentoista vuoden kuluttua aivan varmasti”, Jain sanoo kevyesti kuin välioven avaisi. ”Se tulee olemaan saman hintaista kuin veisit perheesi Helsingistä Pariisiin.”

Fyysikot ovat vahvistaneet, että tietynlainen sähkömagneettinen voimanlähde voisi jo lähitulevaisuudessa mahdollistaa niin tehokkaat rakettimoottorit, että Kuuhun pääsisi neljässä tunnissa. Jain kertoo juuri lentäneensä runsaassa kymmenessä tunnissa Seattlesta Los Angelesin kautta Helsinkiin.

Ennen kuin lähdette ostamaan Moon Expressin osakkeita, on syytä muistuttaa, että Jain myy ammatikseen tulevaisuutta koskevia spekulaatioita ja epämääräisiä lupauksia. Kaikki tämä on toistaiseksi uskon asia, sillä minkäänlaisia pitäviä todisteita ei lupausten toteutumisesta toistaiseksi ole.

Suomessa puhutaan luokkaretkestä, kun tarkoitetaan sosiaalista nousua, hyppyä työväenluokkaisuudesta akateemiselle alalle.

Se on jotenkin vaatimaton sana sille luokkaretkeilyn kvanttihypylle, jonka Jain on puolessa vuosisadassa tehnyt.

Hän syntyi vuonna 1959 köyhään kylään Uttar Pradeshin osavaltiossa Pohjois-Intiassa. Mistä tahansa Tuupovaarasta on helpompaa päästä maailman rikkaimpaan promilleen kuin Jainin kotikylästä. Intia oli vuonna 1959 rutiköyhä jälki­gandhilainen maatalousvaltio ja Uttar Pradesh sen surkeinta kolkkaa. Jain luki itsensä insinööriksi. Hän muutti 21-vuotiaana Yhdysvaltoihin – oman versionsa mukaan ”viisi dollaria taskussaan” –, pääsi pian Microsoftille töihin ja perusti lopulta oman yrityksen, InfoSpacen.

Hänestä tuli kahdeksan miljardin dollarin mies. Niin suuri oli hänen omistuksiensa arvo vuonna 2000 – juuri ennen niin kutsutun it-kuplan puhkeamista. Se on noin kaksi kertaa enemmän kuin kaikkien aikojen rikkain suomalainen – Antti Herlin – Forbesin mukaan omistaa.

Slushin viplounas on alkamassa.

Päässä pyörivät Jainin sanat ”Euroopan kommunistisuudesta”. Ehkäpä hänen kitkeryytensä johtuu marraskuun apeudesta. Helsinki on Piilaaksosta katsottuna länsisiperialainen pikkukaupunki, jonka kaamospimeyteen valoa tuovat vain pakokaasun mustiksi kovettamat lumipenkat.

Mutta mitä miljardööri-Jain täältä hakee? Ei kai hän vain rahaa ruinaamassa ole – kommunisteilta?

”En ole myymässä mitään enkä keräämässä rahaa, olen inspiroimassa ihmisiä”, Jain sanoo. ”Olen onnistunut, jos yksikin ihminen... tai sanotaanko ryhmä yrittäjiä löytää avullani oman moon­shotinsa.”

Moonshot on bisneskieltä ja tarkoittaa rohkeaa, uutta luovaa ja riskialtista bisnes­ideaa.

”Onko sinulla lapsia”, Jain kysyy. ”Minulla on kolme lasta. Eikös jokainen vanhempi halua tehdä maailmasta paremman lapsilleen?”

No haluaa, haluaa. Mutta vielä kerran: Mikä on se, mitä olet täällä Helsingissä meille tarjoamassa? Mitä ajattelit pian kertoa lounaalla pääministerillemme?

”Ei minulla ole mitään agendaa. Ha­luan vain, että ihmiset unelmoivat suuria”, Jain sanoo. ”Viestini pääministerillenne on: tehdään Suomesta innovaation keskus!”

Hmmmm... Palataanpa sitten ­asiaan.

On vielä epävarmaa, alkaako ensi vuonna yksityisten kuulentojen aika. On ensinnäkin olemassa kansainvälinen Ulkoavaruuden sopimus, jonka Yhdysvallat, Neuvostoliitto ja Britannia solmivat tammikuussa 1967. Tällä hetkellä sopimuksen on ratifioinut 105 valtiota, joista yksi on Suomi.

Kylmän sodan ajan sopimuksen keskeiset osat määräävät, etteivät sen osapuolet saa lähettää joukkotuhovälineitä Maan kiertoradalle eivätkä millekään toiselle taivaankappaleelle. Mikään valtio ei voi myöskään miehittää tai vaatia hallintaansa Kuuta tai mitään muutakaan avaruuden kappaletta.

Yksityistä kuumatkailua ja jopa bisnestä sopimus ei sinänsä kiellä mutta asettaa sille lukuisia ehtoja. Jain ei ole sopimuksen yksityiskohdista moksiskaan.

”Olemme ostaneet jo neljä rakettia, ne on tehty Uudessa-Seelannissa”, hän sanoo. ”Laukaisu tapahtuu joko Cape Canaveralista tai Uudesta-Seelannista.”

Cape Canaveral on Yhdysvaltojen avaruuskeskus Floridassa.

Sinänsä Kuuhun matkustaminen ei ole enää vuosikymmeniin ollut mikään temppu. Ensimmäisen kerran Kuun pinnalle tarrautui neuvostoliittolainen Luna 9 -laskeutuja jo helmikuussa 1966. Toistaiseksi Kuussa on käynyt kolme valtiota eli Yhdysvallat, Neuvostoliitto ja Kiina.

Yhdysvallat ja Neuvostoliitto kyllästyivät kuulentoihin jo vuonna 1973, kun niiden propaganda-arvo kuihtui. Nyt Kiina on herättämässä henkiin kaupallisia lentoja, ja joulukuussa 2013 se laskeutui miehittämättömällä aluksella Kuun pinnalle.

Nämä valtiolliset hankkeet eivät kiinnosta Jainia: ”Yrittäjät tulevat olemaan seuraava supervalta – ei mikään valtio. Ei Saksa, Ranska tai Suomi. Vanha kaarti on kuollut.”

Ympärillämme Messuhallissa tulenlieskat leimuavat valkokankailla.

Jain lupaa, että Kuun uusi valloitus on Maan seuraava renessanssi. Kaikesta, mistä on nyt Maan päällä puutetta, on pian yltäkylläisyys.

”Energian yltäkylläisyys. Maan yltäkylläisyys. Juomaveden yltäkylläisyys. Kaiken yltäkylläisyys”, Jain sanoo.

Sitä Jain ei tosin ole onnistunut kertomaan, kuinka Kuun mineraalien louhinta varsinaisesti toisi kaiken yltäkylläisyyden. Kuinka esimerkiksi Kuun kraatereissa olevat jäävarat voisivat koskaan ratkaista Maan makean veden pulaa?

Kun tässä on muutakin epäselvää. Yhdysvaltalaisten talouslehtien mukaan Jainin aikoinaan rikastuttaneeseen InfoSpaceen liittyi hämäryyksiä. Vuonna 2003 hänet tuomittiin yli 240 miljoonan dollarin vahingonkorvauksiin sisäpiirikaupoista, ja Jain häippäsi häntä koipien välissä InfoSpacen hallituksesta.

Ehkei Jainin puheissa ole edes kyse siitä, mikä ylipäätään on mahdollista, vaan siitä, mikä on lähes mahdotonta – ja mitä mahdottomampaa jokin on, sitä houkuttelevampaa se on visionäärin todellisuudessa.

Tai kuten Jain itse Messuhallissa minulle sanoo: ”Viestini on: ajattele niin suuria, että muut ihmiset pitävät sinua ihan helvetin hulluna!”

Yritetään, yritetään!

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuu
 • Talous
 • Tulevaisuus
 • Tommi Nieminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  3. 3

   Suomen poliittinen järjestelmä on rakennettu suosimaan miehiä, väittää politiikan sukupuolittumista tutkinut Salla Turunen

  4. 4

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   Ramadanin päättymistä juhlittiin shoppailun merkeissä Itä-Helsingissä – Mellunmäessä moskeijasta puhdistettiin rasistisia töhryjä

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  9. 9

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  10. 10

   Tuore haastattelu paljastaa: prinssi Harry halusi jättää kuningasperheen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  3. 3

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  4. 4

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  5. 5

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  8. 8

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  9. 9

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  10. 10

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää