Valikko
Sunnuntai

Maahanmuuttovirasto: Bagdadiin ei ole ehditty tietoja hankkimaan

”Meiltä ei ole nyt käynyt Bagdadissa kukaan muutamaan vuoteen”, sanoo Maahanmuuttoviraston oikeus- ja maatietopalveluyksikön johtaja Hanna Helinko.

Maahanmuuttovirasto ei ole ”muutamaan vuoteen” käynyt Irakin pääkau­pungissa Bagdadissa perehtymässä sen oloihin. Sen sijaan virasto perustaa käsityksensä Irakin oloista toisen käden lähteisiin, kuten järjestöjen raportteihin ja lehtitietoihin.

”Sinänsä paikan päällä selvittäminen kuuluu meidän toimintaan. Mutta meiltä ei ole nyt käynyt Bagdadissa kukaan muutamaan vuoteen”, sanoo Maahanmuuttoviraston oikeus- ja maatietopalveluyksikön johtaja Hanna Helinko.

Helinko sanoo, että virastosta kyllä kävi tänä syksynä virkailija Pohjois-Irakissa Erbilissä.­ Tämä matka ei kuitenkaan liittynyt maatiedon päivittämiseen.

Viime vuonna suurin ryhmä turvapaikanhakijoita tuli Suomeen juuri Irakista. Miksi sinne ei ole menty hakemaan ensi käden tietoa oloista?

”Sitä ei vain ole ehditty toteuttaa kiireessä”, Helinko sanoo.

Maatietoa eli Maahanmuuttoviraston käsitystä kunkin maan oloista käytetään pohjana sen arvioimisessa, onko turvapaikanhakija kertomansa perusteella vaarassa kotimaassaan vai ei.

Helingon mukaan normaali käytäntö on, että maatietopalvelun tutkijat hankkivat tietoa muiden maiden viranomaisilta ja kansainvälisten järjestöjen raporteista.

Maatietoraporteissa ja turvapaikkapäätöksissä käytetään runsaasti englanninkielisessä mediassa julkaistuja artikkeleita ja blogikirjoituksia. Yhden Hel­singin Sanomien Bagdadissa haastatteleman irakilaisen päätöksessä keskeinen perustelu käännyttämiselle oli lähes kaksi vuotta vanha The New York Timesin artikkeli.

Miksi näin vanhaan lehtitietoon luotetaan?

”En tiedä juuri kyseisestä tapauksesta. Yleensä kuitenkin käytetään useita lähteitä”, Helinko sanoo.

Maahanmuuttoviraston on määrä lähiaikoina antaa uusi Irakia koskeva maaraportti. Tuleviin linjauksiin vaikuttaa myös äskettäinen hallinto-oikeuden päätös, joka tulkitsi maatietoa toisin kuin Maahanmuuttovirasto.

Maahanmuuttovirasto on monesti soveltanut irakilaisiin niin sanottua sisäistä pakoa, eli kotipaikkakunnallaan vaarassa oleva irakilainen on käännytetty Suomesta, koska hänen on katsottu voivan paeta muualle Irakiin.

Hallinto-oikeus katsoi kuitenkin päätöksessään, ettei Mosulista kotoisin oleva sunniarabi voi turvallisesti paeta Bagdadiin. Päätöksen jälkeen Maahanmuutto­virasto kertoi, että vastaavan taustan omaaviin turvapaikanhakijoihin ei enää sovelleta sisäistä pakoa, jos hakija muuten täyttää suojeluntarpeen ehdot.

Maahanmuuttoviraston tehtävään ei kuulu seurata, mitä käännytetyille turvapaikanhakijoille tapahtuu näiden kotimaassa. Tällaista seurantaa eivät tee muutkaan viranomaiset Suomessa.

Katso Suomesta käännytetyn turvapaikanhakijan kuvaama video, jossa pommi räjähtää hääjuhlassa Bagdadissa:

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  2. 2

   Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

  3. 3

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  4. 4

   Suorasukaisen musiikkikriitikon Seppo Heikinheimon itsemurhasta on 20 vuotta – kollegani oli muutakin kuin muistelmien ”mätämuna”

  5. 5

   Trump töni Montenegron pääministerin sivuun astuakseen yhteiskuvan eturiviin

  6. 6

   Kahdeksan kilometrin korkeudesta Mount Everestiltä löytyi neljä ruumista – on arvoitus, keitä he olivat ja koska he kuolivat

  7. 7

   Huutava pula huippukoodareista johtuu koulutuksen puutteista, sanoo asiantuntija: ”Kaikki osaavat kirjoittaa, mutta kaikki eivät osaa kirjoittaa kirjaa”

  8. 8

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  9. 9

   2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin

  10. 10

   Finnair voi huokaista helpotuksesta – sopimus Venäjän ilmatilan käytöstä jatkuu ja jopa parani

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  3. 3

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  4. 4

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  5. 5

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  6. 6

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  7. 7

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  8. 8

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  9. 9

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  10. 10

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää