Valikko
Sunnuntai

Aikuisten joulukorteissa on piiskaamista, piruilua ja pahoja pukkeja

Kautta historian on lähetetty myös outoja ja pelottavia joulukortteja. Nykyajan vaihtoehtokorteissa on mustaa huumoria ja anarkiaa.

Nyt on juuri oikea aika lähettää joulukortit. Mutta millainen olisi hyvä? Pitääkö joulukortin välttämättä olla herttainen?

Ei tietenkään. Vaihtoehtoisia joulukortteja on tehty kautta aikojen. Niissä on julmuutta, mustaa huumoria, vitsejä ja politiikkaa. Karnevalistisissa joulukorteissa roolit kääntyvät ympäri.

Muun muassa näitä teemoja korteissa on nähty:

Paha pukki. Piiskaa lapsia. Puhuu törkeyksiä, piereksii, pissaa lumiukon päälle. Näyttää takapuolta, on pedofiili, riehuu moottorisahan kanssa, on kännissä tai seksihullu. Suomessakin hyvin tunnettu tämän lajin tekijä on islantilainen Hugleikur Dagsson.

Ahdistunut pukki. Terapeutti vakuuttaa pukille, että vaikka muut eivät uskoisi joulupukkiin, tärkeintä on itse uskoa itseensä.

Eettinen pukki. Vastustaa lahjojen ostamista.

Veltto pukki. Tarvitsee muorin apua tai esimerkiksi rasvaimua ennen jouluhommia.

Pikkuvanhat lapset. Vinoilevat pukille. Joutuvat hoivaamaan lapsellisia aikuisia.

Sukupuoliroolit. Mies paistaa pipareita. Nainen pullistelee hauiksiaan.

Seimiläpät. Maria ja Joosef miettivät vauvalle hassuja nimiä. Sopivat kotitöiden jakamisesta. Ja käskevät itämaan tietäjiä sulkemaan kännykkänsä.

Feminismi. Joulupallokaan ei suostu enää olemaan vain kaunis koriste. Mihin tahansa joulukuvaan voi liittää tekstin Ainoa, mitä todella haluan joululahjaksi, on ihmisoikeudet. Tai: Fuck the patriarchy.

Kauhu. Veri lentää, koska perheväkivalta, humalaiset tontut ja zombien jouluyö... Kati Kovácsin joulukorteissa on muuten vain hyytävät hahmot.

Joulustressi. Kalsarimies ei avaa pukille ovea. Karoliina Korhosen piirtämän Finnish Nightmares -sarjan joulukorteissa suomalaisten painajaisia ovat muun muassa­ mantelin unohtuminen puurosta ja se, ettei kortteja lähetetty ajoissa.

Politiikka. Kaikki ikoniset hahmot on kuvattu myös tonttulakki päässä, Che Guevara­ ja Mona Lisa muun muassa. Neukkujulistetta muistuttavassa kortissa punalipussa liehuu joulupukin kuva. Tärähtäneet ämmät -taiteilijaryhmän kortissa punasävyinen Donald Trump toivoo valkoista joulua.

Piirroshahmot. Tunnetuilla sarjakuvasankareilla on omat joulukortit. Viivi & Wagner & possun muotoinen piparimuotti.

Eläinsuojelu. Kyllä joulupöydässä pitää possu olla, sanotaan sarjakuvapiirtäjä Kaisa Lekan joulukortissa. Possuhahmo on kutsuttu vieraaksi. Huippua, että pääsit tulemaan! Otatko vielä yhden kuppikakun?

HLBT ja queer. Myös Tom of Finlandin hahmoista löytyy joulupukki.

Seksi. Pikkutuhmia vitsejä, eroottisuutta, pehmopornoa, kaksimielisyyksiä, viettelyä, rakkaudentunnustuksia. All I Want is You. Haluan jouluksi vain sinut. Riitta Uusitalon kortissa pukki ihastuu luupäiseen tyttöön.

Harmi vain, että anarkistisia kortteja ei perinteisissä kirjakaupoissa ja joulumyyjäisissä juuri näe. Ne ovat pientuotantoa, sarjakuvapiirtäjien ja taiteilijoiden työtä. Parhaiten niitä löytää sarjakuvakaupoista, taidemuseoiden myymälöistä, kuten Kiasmasta tai Taidehallista, sekä tekijöiden nettisivuilta.

Vanhoja, outoja joulukortteja on esitelty tutkija Harri Kalhan teoksessa Ihme ja kumma (WSOY 2012).

Ja sitten se aikataulu: edullisemman taksan joulukortit pitäisi viedä postiin viimeistään keskiviikkona 14. joulukuuta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Joulu
 • Joulukortti
 • Anna-Stina Nykänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  2. 2

   Helsinkiläiset lähtivät joukolla juhannusuinnille kaupungin keskustaan – Kauppatorin Altaalle kymmenien metrien jono

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  6. 6

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  7. 7

   HSTV:n 16 tuntia kestävä suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  8. 8

   Piilouduin pöydän alle, kun britit tasan vuosi sitten päättivät erota EU:sta – nyt brittihallitus on yhä pöydän alla, eikä kukaan tiedä mitä tapahtuu

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Kauppapolitiikka repi railoja EU-maiden välille – Sipilä löysi itsensä eri leiristä Macronin kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  7. 7

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  8. 8

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  9. 9

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää