Sunnuntai    |   Kolumni

Päästäkää naiset ulos uskontokuplasta

Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, tasa-arvon nimeen vannovasta Britanniasta löytyy 30–85 sharia-tuomioistuinta, kirjoittaa Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä.


Koti on tunnetusti naiselle vaarallinen paikka, mutta vieläkin vaaral­lisempi voi olla hyvin uskonnollinen koti. Uskonnon varjolla pidetään miljoonia naisia ja tyttöjä kurissa ja herran nuhteessa vielä tänäkin päivänä.

Uskonnollista kotiakin vaarallisempi paikka on uskonnollinen yhteiskunta. Silloin naiset ja tytöt (sekä monet vähemmistöt) ovat kaksinkertaisen kontrollin alla. Vaikka kotoa pääsisikin karkuun, ei yhteiskunta hyväksy kapinointia.

Mutta uskonnollista yhteiskuntaakin pelottavampi paikka on sekulaari eli maallinen yhteiskunta, joka antaa uskontoon nojaaville vallankäyttäjille avoimen valtakirjan alistaa osaa kansasta eli käytännössä naisia. Silloin nainen on pakotettu elämään teräskuorisessa uskonnollisessa kuplassa – eräänlaisessa sosiaalisessa enklaavissa – jonka ikkunasta voi korkeintaan ihmetellä vapaata elämää viettävää valtaväestöä.

Kuluvalla viikolla Britanniassa yli 300 naista vaati islamiin nojaavien sharia-tuomioistuimien sekä muiden vastaavien elimien kieltämistä. Asialla eivät olleet ketkä tahansa naiset. He olivat niin sanottujen kunniamurhien aiottuja uhreja tai uhrien sisaria, pakkoavioliittojen entisiä morsiamia sekä perheväkivallan ja seksuaalisen hyväksikäytön uhreja. Suurin osa vetoomuksen allekirjoittaneista naisista on muslimeja, mutta eivät suinkaan kaikki. Joukosta löytyy muidenkin Britannian vähemmistöuskontojen edustajia.

Monella allekirjoittaneesta oli hyvä syy vastustaa uskontoon perustuvaa tuomiovaltaa, sillä ovat itse joutuneet sen uhreiksi. ”Me tiedämme omasta kokemuksestamme, että monia uskonnollisia elimiä kuten sharia-oikeuksia johtavat kovan linjan tai fundamentalistiset uskonoppineet, jotka eivät suvaitse ajatustakaan siitä, että naisilla voisi olla omia mielipiteitä ja oikeus päättää omasta kehostaan”, naiset kirjoittavat vetoomuksessaan, joka on julkaistu ihmisoikeuksia ja demokratiaa ajavilla Open Democracy -verkkosivuilla.

Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, tasa-arvon nimeen vannovasta Britanniasta löytyy 30–85 sharia-tuomioistuinta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että maassa toimii rinnakkainen oikeusjärjestelmä. Laki ei olekaan kaikille sama.

Jotkut ovat vähätelleet sharia-tuomioistuimien muodostamaa ongelmaa. Heidän mukaansa ei ole voi olla vahingoksi, jos imaamit ratkovat perheoikeuden kiistoja. Ei voi muka olla vahingoksi? Menkööt kertomaan naisille, joiden oikeuksia sharia-istuimet ovat polkeneet. Sharia panee miehet ja naiset täysin eri asemaan.

Britanniassakin ollaan heräämässä siihen, että vallitseva käytäntö sortaa naisia. Työn alla on sekä edellisen hallituksen että parlamentin käynnistämä selvitys sharia-oikeuksista. Selvitysten on määrä valmistua ensi vuonna.

Lontoolaisen Southall Black Sisters -naisjärjestön Pragna Patel vaati keskiviikkoisessa kirjoituksessaan The Guardianissa pitämään uskonnon pois perheoikeudesta: ”Haluamme, että kaikkiin sovelletaan maallista lakia, joka tukeutuu ihmisoikeuksiin.”

On uskomatonta, että tätä pitää vaatia erikseen, vaikka eletään Britanniassa ja vuotta 2016.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   TS: Turun keskustassa väkivaltaisuuksia ja ainakin yhtä ihmistä puukotettu

  2. 2

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  3. 3

   Tutkimus: Homopari vanhempina ei ennakoi lapsen sukupuolista käyttäytymistä – lapsen käyttämät lelut kylläkin

  4. 4

   70-vuotias lihasmassa tiivisti jälleen ihmiskunnan syvimmät tuntemukset ja neuvoi, mitä Trumpin olisi pitänyt sanoa

  5. 5

   Kukkakaaleja jätetään nyt peltoon mätänemään, vaikka sesonki on parhaimmillaan – viljelijälle sadon korjaaminen olisi tappiollista

  6. 6

   Olkiluoto 3 valmistuu sittenkin: Maailman suurin ydinvoimala­yksikkö voi tuottaa sähköä ensi vuoden lopussa, nyt yli 2 000 työntekijää viimeistelee yksityiskohtia

  7. 7

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  8. 8

   Sää on nyt poikkeuksellisen kostea – nihkeys saattaa lauantaina purkautua rajuiksi ukkosiksi ja rankkasateiksi

  9. 9

   Näin valta turmelee – Tutkijoiden mukaan vaikutukset ovat verrattavissa aivovaurion seurauksiin

  10. 10

   ”Kuljettaja palkitsi asiakkaan mussuttamalla kirosanoja koko matkan” – Teemu Niemelä nostaa Helsingin taksien tökeröimmät töppäilyt laaturaportteihinsa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  2. 2

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  3. 3

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  4. 4

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  5. 5

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  6. 6

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  7. 7

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  8. 8

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  9. 9

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  10. 10

   Hurjat terveyserot jakavat Suomea – katso kartalta, mitä kunnassasi sairastetaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  3. 3

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  4. 4

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää