Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Saara Aaltoa ja Mannerheimia yhdistää sama menestyksen salaisuus

Suomalaisten suosikit ovat saaneet suvuiltaan ehtymättömästi rakkautta ja loputtomasti tukea. Ilmankos heistä tuli menestyjiä, kirjoittaa kolumnissaan Anna-Stina Nykänen.Katsoin viime viikon­loppuna haltioi­tuneena Saara Aaltoa Britannian X Factor -laulukilpailun finaalissa. Että suomalainen on suvereenisti ja pelotta maailmalla tähti. Ei kutistu vaan kasvaa.

Miten hän hengittikään jokaista hetkeä. Kaikesta näki, että hän tunsi olevansa juuri oikeassa paikassa.

Ja kaikki se puhe kannustuksen merkityksestä. Miten tärkeää on, että tuntee olevansa rakastettu.

Tuli ihan mieleen Mannerheim.

Älkää säikähtäkö. En vertaa Saara Aallon saavutuksia marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheimin saavutuksiin. Ajattelin kannustusta ja rakkautta.

Mannerheim oli hellitty poikanen. Häntä pidettiin sylissä ja paijattiin. Äiti oli lempeä ja anteeksiantava, ajatteli aina Gustafin parasta.

Tuon olen oppinut historiantutkija Teemu Keskisarjan kirjasta Hulttio.

Entä Saara. Ylen haastattelussa hän sanoo näin: ”Olen onnellinen, että perheeni on ollut epäsuomalainen taiteilijasuku, jossa on aina kannustettu tosi paljon.”

Hän ei ikinä saanut kotona negatiivista palautetta, vain kehuja. Siksi hän uskoi pystyvänsä mihin tahansa.

Yhteiselämä läheisten kanssa vaikuttaa oikeasti paljon ihmisen ratkaisuihin, toteaa sosiologi Kaisa Ketokivi, nykyinen Kuurne, väitöskirjassaan. Nykyaikana kaikkea tulkitaan liian yksilökeskeisesti. Ei nähdä, miten paljon välittäminen ja asioiden jakaminen ajan mittaan merkitsevät.

Varsinkin silloin, kun elämässä on vaikeuksia, Kuurne sanoo.

Saara ja Gustaf, kummankin perhe koki konkurssin. Miten he selvisivät?

Mannerheimin lapsuuden paratiisi, Louhisaaren kartano, myytiin, lasten sängytkin. Lasten koulutuksesta ei silti tingitty.

Aallot myivät talonsa ja muuttivat kaupungin vuokrataloon. Mutta lasten harrastuksista ei tingitty.

En voi välttää kiusausta, on listattava muitakin yhtäläisyyksiä. Kuten:

Koulukiusaaminen. Saara oli kiusattu. Gustaf oli kiusaaja mutta joutui myös itse simputuksen kohteeksi.

Suuret unelmat. He näkivät jo lapsena itsensä suurilla areenoilla. Ja hakivat vauhtia uralleen ulkomailta.

Kokemus kakkoseksi jäämisestä. Mannerheimille niin kävi presidentinvaaleissa vuonna 1919.

Avara suhde seksuaaliseen suuntautumiseen. Kun Saara mietti, julkistaako lesbosuhteensa, kaikki lähipiirissä kannustivat. Tietysti.

Gustafilla oli kyllä nuorena paljon vaikeuksia: kodin tuho, isän karkaaminen, äidin riutumiskuolema, elintason romahdus – ja omat kännitöppäilyt. Mutta aina kävi mäihä.

Kuvitelkaa. Ratsuväkiopistossa ollessaan hän riehui kännissä junassa ja oksensi ikkunasta. Laatta lensi jonkun toisen päälle. Pidätettäessä hän syyti suustaan karkeuksia.

Ei ura silti kaatunut. Kummitäti ja tämän ystävätär, kamarirouva, auttoivat suhteillaan. Olihan Gustaf hirmu lahjakas mutta tarvitsi silti apua.

Saisivatpa kaikki hulttiot yhtä paljon tukea, ymmärrystä ja anteeksi.

Miksei Gustafille käynyt kalpaten, Keskisarja kysyy. Ja vastaa:

Sukulaisten lämpö piti mielentilan nollan yläpuolella. Kriisiperheen sisarukset tukivat toisiaan väkevästi. Gustaf ei ollut pelkästään saamapuolella. Hän oli mukava veli.

Marski ei ollut karski.

Saarallakin on ihanat sisarukset. Hänellä ei ole töppäilyjä. Hän on lahjakas. Ahkera. Ja silti.

”Vaikka koti olisi sellainen, missä kehutaan, niin joko koulu tai yleinen ilmapiiri lannistaa”, Saara sanoi Ylen haastattelussa.

HS:n analyysissä verrattiin Saara Aallon ja Alman uraa: Alma sai ovet auki yhdellä laululla, koska oikeat ihmiset olivat sitoutuneet auttamaan häntä. Saara Aallolla ei näin ollut.

Nyt ehkä vihdoin on.

Saara ja Marski ovat ihan eri ihmisiä. Eri ajan ja ympäristön tuotteita. Silti heistä kerrotaan samanlaista tarinaa. Sitä, jossa poikkeusyksilö selviää vaikeuksien kautta voittoon. Niin kuin Suomi. Pieni ja sisukas jää yksin mutta voittaa hyvänä kakkosena.

Entä jos kerrottaisiinkin välillä toista tarinaa. Jossa on kannustusta ja rakkautta. Ei vain yksinäisyyttä ja päähän lyöntiä.

Tutkija Ville Kivimäki pohtii Sodan särkemä arki -kirjassa esimerkiksi kenttäpostin merkitystä. Moni tarttui sodan aikana ensi kertaa kynään.

[– –] rakkaimmat ihmiset olivat toisilleen läsnä satojen kilometrien välimatkasta huolimatta. Tällaisten tunnesiteiden varassa ihmiset kokivat elämänsä merkitykselliseksi mahdottomissakin olosuhteissa. Unet ja unelmat olivat yhteydenpidon välineitä nekin, kirjeiden ohessa.

Huikea ajatus.

Jopa Kekkonen tarvitsi rakkautta ja kannustusta. En viittaa Maarit Tyrkön kirjaan, vaan presidentti Urho Kaleva Kekkosen omiin päiväkirjoihin.

Presidentti leikkasi päiväkirjojen väliin naistenlehdistä mairittelevia horoskooppeja, jotka lupasivat hyvää. Kekkos-asiantuntija Juhani Suomi selittää, että jos myönteistä palautetta ei muualta tullut, horoskoopitkin kelpasivat.

Suomessa ei aina edes haluta kannustaa. Ei kotona eikä töissä.

Muista kiittää työtovereita, neuvoi mummi Saaraa ennen kisaa. Mutta Saarakin huomasi itsessään piilevän suomalaisuuden: muut kilpailijat kannustivat luontevammin toisiaan.

Britanniassa saadun kannustuksen jälkeen Saarasta tuntuu vaikealta palata Suomeen. Sen ymmärtää.

Ei Marskikaan näissä ympyröissä viihtynyt.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vanha suosikki 3310 tekee paluun – suomalainen yritys julkisti uusia Nokia-puhelimia ja tähtää maailman­valloitukseen Googlen kanssa

  2. 2

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  3. 3

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  4. 4

   ”Hän on tasosi yläpuolella” on sinkulle lannistava lause

  5. 5

   ”Anteeksi Suomi”, sanoi Norjan valmentaja dramaattisen sprinttiviestin loppuratkaisusta

  6. 6

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  7. 7

   Katso kuvat dramaattisesta tilanteesta, jossa Suomi menetti kultamitalin

  8. 8

   NHL-pelaaja rusikoi linjatuomaria hävittyään aloituksen Mikko Koivulle – katso videolta pitkään pelikieltoon johtanut tilanne

  9. 9

   Terrorismivalvojan mukaan Britanniaan kohdistuu valtava riski – vähintään yhtä suuri kuin IRA:n aikoina

  10. 10

   Iivo Niskanen myönsi olleensa MM-kultamahdollisuuden menettämisen jälkeen erittäin vihainen: ”Parempi olla reilulla mielellä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  2. 2

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  3. 3

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  4. 4

   Hiihtäjät kritisoivat Lahden ratoja – venäläishiihtäjä taisteli kasvot verisenä lähdöstä maaliin

  5. 5

   Meskaliinia ”koiran karvanlähtöön”, kokapensaan lehtiä ”teenjuontiin” – HS selvitti: kymmeniä lääkärien vakavia rikoksia jää piiloon potilailta ja valvojalta

  6. 6

   Uudet tutkimukset ovat tuoneet mullistavaa tietoa paastoamisen soluvaikutuksista – Asiantuntija arvioi, kannattaako paasto oikeasti

  7. 7

   Terhi Kiemunki erotettiin perussuomalaisista laskutus­epäselvyyksien vuoksi – ”Tämä on iso periaatteellinen kysymys”

  8. 8

   Trumpin aloittama kummallinen Ruotsi-keskustelu jatkuu: Nyt USA:n televisiossa esiintyy ”Ruotsi-asiantuntija”, jota kukaan ei tunnu tuntevan

  9. 9

   Suomessa on meneillään vallan uusjako – pelissä ovat jokseenkin kaikkien suomalaisten työehdot

  10. 10

   Isotuloinen lääkäri vaatii avoimuutta muiltakin – ”Jos asia koetaan hankalaksi, pitää olla toinen systeemi, joka toimii”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  4. 4

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  7. 7

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  8. 8

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  9. 9

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  10. 10

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  11. Näytä lisää