Valikko
Sunnuntai

Kansanedustaja Anna Kontula paljastaa joulun luokkaerot: Duunarin joulu kiiltää, keskiluokka ei tee pyhinä töitä

Yhteiskuntaluokkia tutkinut kansanedustaja Anna Kontula kertoo, mitä eroa on köyhän ja rikkaan joululla. Hänellä on kokemusta molemmista.

Luo köyhän niin kuin rikkahan saa joulu ihana, meillä lauletaan. Toteutuuko se? Saavatko köyhä ja rikas yhtä ihanan joulun?

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula on viettänyt sekä köyhiä että rikkaita jouluja. Lapsuuden joulut olivat köyhiä, mutta sen huomasi lähinnä siitä, että muut lapset saivat lahjaksi hienompia leluja. Mitään tarpeellista häneltä ei puuttunut.

Surkeimpana joulunaan Kontula oli 17-vuotias ja nukkui syrjäytyneen pontikankeittäjän lattialla. Yhden jouluseurueeseen kuuluneen läheinen teki itsemurhan. Joulua vietettiin pelaamalla baarissa biljardia.

Parikymppisenä äitinä Kontulan piti säästää pitkään, jotta hän sai perheelleen joulun ruuat ja lahjat. Hänen omaan jouluunsa kuului pullo punaviiniä, mutta joka vuosi siihen ei ollut varaa. Runsas kymppi jouluviinistä oli liikaa.

Nyt on varaa kalliimpaankin pulloon. Kansanedustajan palkalla voi ostaa ruokia valmiina, eikä tarvitse jännittää, riittävätkö rahat myös joulun jälkeen.

”Totta hitossa olen paljon rentoutuneempi ja tasapainoisempi jouluna nyt kuin silloin, kun rahaa oli vähän”, Kontula sanoo.

”En skitsoile tai ragee, niin kuin lapset sanovat.”

Tästä huolimatta hän ajattelee, että niin köyhällä kuin rikkaalla voi olla hyvä joulu. Tai huono.

”Rahalla on myös vieraannuttava vaikutus. Se voi tulla ihmisten väliin.”

Tänä syksynä Kontula julkaisi Luokkalaki-pamfletin suomalaisesta luokkayhteiskunnasta. Kansanedustajan luokkasidonnaisin jouluperinne on se, että hän vie kynttilän sisällissodassa kuolleiden punaisten haudalle. Perinne elää muissakin tamperelaisperheissä, sillä kynttilöitä on haudalla satoja.

Luokkaeroista puhuminen alkaa jouluna nopeasti tuntua hiukan sopimattomalta, yhteisen juhlan häiritsemiseltä. Kontula analysoi tämän johtuvan siitä, että joulussa on kyse enemmän kulttuurista kuin taloudesta. Marxilaisittain joulu on päällysrakennetta.

”Vappuna saa paljon helpommin luokka-analyysiä irti. Jouluna ei ole luontevaa puhua rahan ja vallan jaosta.”

Anna Kontula on ihminen, joka siteeraa sekä apostoli Paavalia että Karl Marxia. Vasemmistolaisuus ja kristillisyys ovat molemmat hänelle tärkeitä, ja jouluna ne onkin helppo yhdistää. Jouluseimestä hänelle tulee mieleen Jeesuksen sosioekonominen asema.

Kontulan mielestä uskonnot ovat arkistoja, joihin aiemmat sukupolvet ovat säilöneet oivalluksiaan tarinamuodossa. Hän kutsuu näitä tarinoita ihmiskunnan yhteiseksi viisausperinnöksi, johon myös muiden kuin uskovien olisi järkevää tutustua.

”Joulun tarinan yksi keskeinen ydinsanoma on, että emme voi katsoa ihmisen arvoa hänen sosioekonomisen taustansa perusteella.”

Luokka-asema oli siis läsnä jo ensimmäisessä joulussa, kun käsityöläisperheelle ei ollut sijaa majatalossa ja Maria joutui synnyttämään eläinten keskellä. Nykyjouluun yhteiskuntaluokka liittyy Kontulan mielestä kolmella tavalla.

Ensinnäkin on tuloerot. Joulunviettoon vaikuttaa se, kuinka paljon rahaa on käytettävissä. Joulu vaatii rahaa: on ostettava ruokaa, lahjoja, kuusi.

Mutta Kontula vähän varoo tuloeroista puhumista, sillä hänestä niihin keskittymisessä piilee vaaroja.

”On niin helppo mennä sellaiseen ’voi kun meillä on köyhiä’ -puheeseen. Että jouluna pitää muistaa vähäosaisia”, hän sanoo.

Kansanedustaja kertoo inhoavansa sanoja ”vähäosainen” ja ”huono-osainen”. Ne tuovat hänen mieleensä 1800-luvun sääty-yhteiskunnan, jossa jokainen oli syntynyt osaansa ja sai siihen myös jäädä. Rikkaat auttoivat köyhiä hyväntekeväisyydellä, mutta epätasa-arvon syihin ei puututtu.

”Köyhyys ei ole kenenkään osa vaan poliittisten päätösten seurausta. Sitä paitsi kaikkien ihmisten, myös köyhien, pitäisi syödä muutenkin kuin jouluna.”

Ei Kontula silti tarkoita, ettei jouluna pitäisi muistaa köyhiä. Hän kertoo itsekin joskus saaneensa avustusta joulukeräyksistä, ja se teki jouluista helpompia. Mutta Kontula vierastaa näkyvää hyväntekeväisyyttä.

”Jotta omat motiivit pysyvät puhtaina, on kannatettavampaa tehdä hyvää salassa kuin julkisesti. Niin ajatellaan monessa kristillisessäkin perinteessä.”

Köyhän joulua voi helpottaa, mutta sitä ei pidä tehdä omaa kuvaansa kiillottaakseen.

Toinen tapa, jolla luokka vaikuttaa jouluun: jos kuulut työväenluokkaan, olet muita todennäköisemmin jouluna töissä.

Suurin osa vuorotöistä on duunaritöitä. Kauppojen aukiolon vapauttaminen tarkoittaa Kontulan mukaan sitä, että nyt entistä useampi äiti viettää joulun töissä.

Tämä voi jouluna olla suurempi luokkaero kuin rahan puute. Kontula uskoo, että jos lapsilta kysyttäisiin, haluavatko he jouluna mieluummin perheensä koolle vai paljon lahjoja, useimmat valitsisivat perheen.

”Meillä on tuhatvuotinen historia siitä, että joulun aikaan yritetään olla yhdessä perheen kanssa, tekemättä töitä. Tämän muuttamiseen ei voi suhtautua kevytmielisesti.”

Kontula muistuttaa, että kaikissa yhteiskunnissa ja kaikkina aikoina on ollut tiettyjä päiviä, jolloin kaikki, joiden on suinkin mahdollista olla vapaalla, ovat vapaalla. Pyhä arjen vastakohtana on sosiaalinen ilmiö. Jos on vapaalla tavallisena maanantaina, se ei tunnu samalta kuin päivät, jolloin kaikki muutkin ovat vapaalla.

Kontulan mielestä Suomessa on ylipäätään aivan liikaa arkea ja aivan liian vähän juhlaa.

”Ihminen tarvitsee taukoa arjesta, että sitä jaksaa. Varsinkin näissä luterilaisissa maissa, joissa asiat pyritään pitämään niin järjestyksessä, että se on jo suht ihmisvastaista.”

Kontulan mielestä ei ole sattumaa, että keskelle vuoden pimeintä aikaa on haluttu juhla, jossa on paljon valoa ja paljon rauhaa, eikä esimerkiksi öistä karnevaalia.

”Juhlan muoto ei tule vain uskonnollisesta traditiosta, vaan syvemmin niistä olosuhteista, joissa me täällä elämme.”

Joulukuisen maailman pimeyteen kieltämättä tarvitaan valoa.

Tänä vuonna Kontulan joulupöydässä ei ole porkkanalaatikkoa, koska kukaan perheessä ei pidä siitä. Silti hän arvelee saavansa laatikon puuttumisesta huutia.

Kolmas luokkien joulunviettoa erottava tekijä on maku, vaikka joulu onkin hämmästyttävän samanlainen kaikille. Joulu on juhlista se, jota sitovat vahvimmat normit. Kaikki syövät samoja ruokia, ja koristeet ovat samat kaik­kialla – kotona ja kauppakeskuksissa.

”Keskiluokka pyrkii tosin erottautumaan sillä, että sen koristeissa on vähän vähemmän blingblingiä kuin rahvaalla.”

Kontula viittaa sosiologi Pierre Bourdieun teoriaan, jonka mukaan keskiluokka haluaa makuasioissa aina erottautua työväenluokasta. Kun työväenluokka omaksuu uuden tavan, keskiluokka hylkää sen, jotta ero luokkien välillä säilyisi.

39-vuotias Kontula muistaa, että ainakin hänen lapsuudestaan asti kaikki itseään tiedostavina ja edistyksellisinä pitävät ihmiset ovat paheksuneet joulun kulutusjuhlaa ja kaupoissa juoksemista. Nyt sama ajattelu on levinnyt vaihtoehtoihmisistä tavalliseen keskiluokkaan, joka yrittää kiihkeästi vähentää tavaran haalimista.

Koska tavarasta on tullut niin halpaa, että se on myös työväenluokan ulottuvilla, keskiluokka ei voi enää erottautua ostamalla tavaraa, Kontula sanoo. Nyt yltäkylläisyyttä näytetään pidättäytymällä rohmuamisesta.

”Se kertoo ihanteista, joita keskiluokka pyrkii itseensä liittämään: kurinalaisuudesta, ahkeruudesta, kohtuullisuudesta.”

Kontula arvelee, että työväenluokalle keskiluokkainen joulu voi näyttäytyä teeskentelynä, ikään kuin juhlan esittämisenä.

”Esimerkiksi sukujoulutunnelman ylläpitäminen joulupöydässä, jossa kaikki vihaavat toisiaan ja välit ovat kireät. Tai liian kalliiden joululahjojen ostaminen tilanteessa, jossa niihin ei olisi varaa.”

Todellisuudessa tällainen käytös tuskin on puhtaan luokkasidonnaista.

Eikä sitä ole joulunvietto muutenkaan. Jokaisessa perheessä on myös omia perinteitä. Kontulan perheessä joulu vietetään verkkareissa ja lapset karkaavat heti tilaisuuden tullen joulupöydästä lahjojensa pariin.

Jouluyö on uudenvuoden lisäksi ollut ainoa yö vuodessa, jolloin perheen lapset ovat saaneet valvoa niin pitkään kuin haluavat. Siksi Anna Kontula nukkuu jouluyönsä huonosti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Lennolla kolmasosa matkustajista loukkaantui hiukkasen osuttua koneeseen – kosminen säteily voi sekoittaa elektroniikkaa

  2. 2

   ”No English? No problem!” Japanilaisurheilijan hillitön tv-haastattelu kiertää nyt netissä – ja toimii inspiraationa kaikille

  3. 3

   Sastamalaisnuorten taposta epäillyn kuljettajan taustat: Pahoinpitelyjä, rattijuopumus ja tuore avioerohakemus

  4. 4

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  5. 5

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  6. 6

   Tutkimus: Gluteeniton ruokavalio voi aiheuttaa yllättävän riskin terveydelle

  7. 7

   Katainen EU:n johtopaikalle? Italialaislehden mukaan Juncker on eroamassa ja ”Katainen on vahvoilla seuraajaksi”

  8. 8

   Maailman suosituin tubettaja joutui keskelle poliittisen korrektiuden kamppailua, joka ravistelee länsimaita – Tästä on kyse PewDiePie-kohussa

  9. 9

   Trumpin kommentit nostivat jälleen esiin Ruotsin maahan­muuton ja sen yhteyden rikollisuuteen: mikä on liioittelua, mikä totta?

  10. 10

   ”Ei mitään ylimääräistä, ikkunatkin ovat veivattavat” – Halpamerkki Dacia kasvattaa myyntiään, koska kaikki eivät kaipaa hienouksia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  2. 2

   Trump selitti Ruotsissa hämmentäneitä terrorismi­vihjailujaan – kertoo viitanneensa Fox-kanavan uutislähetykseen

  3. 3

   Tutkimus: Gluteeniton ruokavalio voi aiheuttaa yllättävän riskin terveydelle

  4. 4

   Meni kahdeksan vuotta, mutta nyt olen onnellinen yksin

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Sastamalan kuolonkolaria epäillään tahalliseksi: Poliisi oli saanut jo aikaisemmin yleisövinkkejä tapoista epäillyn liikkumisesta

  7. 7

   Merivoimat hakee uutta asetta, jossa ”vain mielikuvitus on rajana” – erikoinen tietopyyntö herätti kummastusta

  8. 8

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  9. 9

   Pekka Väänänen viettää Nuuksion metsissä vähintään 300 päivää vuodessa ja on huolissaan luonnosta vieraantuneista ihmisistä – ”Yksi sukupolvi on mennyt”

  10. 10

   Lennolla kolmasosa matkustajista loukkaantui hiukkasen osuttua koneeseen – kosminen säteily voi sekoittaa elektroniikkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  2. 2

   Persoonallisuus vaikuttaa ystävyyssuhteisiin – Tee ystävyystesti, joka kertoo millainen olet itse

  3. 3

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  4. 4

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  5. 5

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  6. 6

   Rap-artisti käski Helsingissä naiset ja vähemmistöt eturiviin ja miehet antamaan tilaa, koska emme itse tajua sitä tehdä

  7. 7

   Jäätyneenä Vuosaaresta löytynyt koiranpentu ”lopetettiin asianmukaisesti” – tapaus herätti raivoa jopa alamaailmaa myöten

  8. 8

   Sähköyhtiöiden hyvitettävä asiakkailleen ylisuuria siirtomaksuja – HS:n hakukone kertoo, oletko saajien joukossa

  9. 9

   16-vuotias Tuure Boelius nousi tähdeksi tubettajana, valittiin Vuoden homoksi – ja pettyi pahasti Suomen mediaan

  10. 10

   Pohjois-Korean naisagentit diktaattorin palveluksessa: Kim Hyon-hui pudotti matkustajakoneen, ei ehtinyt nielaista syanidikapselia ja jäi kiinni

  11. Näytä lisää