Valikko
Sunnuntai

Mitä vuoden tietokirjoista jäi mieleen? Vessatossut, puiden tunteet ja unelmien lasikatto

Ihmismuisti on valikoiva. Tietokirjoista oppii ehkä ihan eri asioita kuin kirjailija haluaisi, kirjoittaa Anna-Stina Nykänen.

Nyt on oikea aika uppoutua lukemiseen. Se on nautinto. Ja siitä oppii. Mutta millaisia asioita kirjoista jää mieleen? Ehkä ihan jotain muuta kuin kirjailija haluaisi.

Ihmisen muisti on valikoiva. Kävin tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoraadin puheenjohtajana vuoden aikana läpi noin 240 teosta. Muun muassa nämä asiat muistan.

Vessatossut

Japanissa vieraat ottavat kengät pois ja käyttävät talon tossuja. Joka huoneessa voi olla eri tossut, joihin astutaan, kun vaihdetaan huonetta. Vessassa on vessatossut! Ihan uskomatonta. Mutta näin kertoo Minna Eväsoja kirjassaan Melkein geisha.

Homot

Voisi kuvitella, että suomalaisten asenteet homoja kohtaan olisivat muuttuneet ajan mittaan sallivammiksi. Että entisaikaan oltiin varmaankin tosi ahdasmielisiä. Mutta ei. Miesten välistä halua ei ole Suomessa aina pidetty minään ongelmana. Se oli kyllä rikos jo 1800-luvulta lähtien, mutta ei siihen vielä 1920-luvullakaan juuri kiinnitetty huomiota. Paljon enemmän puututtiin avioliiton ulkopuolisiin heterosuhteisiin, koska niistä saattoi syntyä lapsia. Tämän opin Sandra Hagmanin kirjasta Seitsemän kummaa veljestä.

Sota

Mielikuvissa sota-aikaan miehet olivat rintamalla ja naiset kotirintamalla. Mutta jako ei oikeasti ollut niin selvä. Sotaan lähti yli puoli miljoonaa miestä, siis valtavasti väkeä.

Mutta silti. Useampi kuin viisi kuudesta suomalaisesta oli siviilissä silloinkin kun mobilisaatio oli toisen maailmansodan aikaan täydellisimmillään. Näin kerrotaan Ville Kivimäen ja Anssi Männistön kirjassa Sodan särkemä arki.

Sota ei näkynyt kaikille samalla tavalla. Kirjassa käsketään kuvitella, että omasta elinpiiristä lähtisivät kaikki 18–35-vuo­tiaat miehet. Katson työpaikalla ympärilleni. Kukaan vierustoveri ei lähtisi! Jonkun toisen ympäriltä häipyisi iso joukko.

Ja toinen iso asia. Suomi menetti suuria alueita, ja ihmiset menettivät kotejaan lopullisesti. Mutta. Useimpien suomalaisten kotiseutu säilyi koskemattomana, kotikylät eivät olleet raunioina, eikä siviilejä surmattu silmittömästi. Suomea ei miehitetty. Väkivalta loppui sodan päättymiseen, kun monessa muussa maassa alkoivat puhdistukset, kostotoimet, raiskaukset ja väkivaltaiset väestönsiirrot.


Kipu

Usein kuvittelee nukkuneensa huonosti sen takia, että selkä on kipeä ja paikkoja kolottaa. Mutta asia voikin olla juuri toisin päin. Jos nukkuu huonosti tai liian vähän, kipukynnys laskee ja tuskat lisääntyvät – ihan pelkän huonon yöunen takia. Opin Helena Mirandan Ota kipu haltuun -kirjasta.

Baltia

Ihan lähellä asuu valtava määrä ihmisiä, jotka eivät ole minkään maan kansalaisia. Kalle Kniivilän Neuvostomaan lapset kertoo Baltian venäjänkielisistä, jotka eivät NL:n hajoamisen jälkeen ole saaneet Viron, Latvian tai Liettuan kansalaisuutta esimerkiksi siksi, etteivät osaa maan kieltä tarpeeksi hyvin. Venäjälle he eivät halua, koska eivät ole siellä koskaan asuneet.

Mitä tästä vielä seuraa?

Karhut

Karhuäideillä on jännä strategia. Opin sen Kimmo Ohtosen kirjasta Karhu – voima­eläin. Naaraiden pitää suojella poikasiaan uroskarhujen väkivallalta. Niinpä ne parittelevat mahdollisimman monen uroksen kanssa, jotta ne kaikki luulisivat, että poikaset ovat niiden omia. Ymmärrän: mitäpä naaras ei tekisi poikasten tähden.


Enkelit

Enkeliluokkateoria! Uusi käsite. Enkeleitähän on siis yhdeksää eri luokkaa. Ne enkelit, jotka pitävät ihmiseen yhteyttä, ovat alinta kastia. Niiden ymmärryskin on rajallinen. Niin ajattelivat ainakin juutalaiset ja varhaiskristityt ajanlaskun alussa.

Nykyäänhän enkeleistä kirjoitetaan paljon hömppää, mutta Serafim Seppälän kirja Taivaalliset voimat on aatehistoriaa, mukana taulukoita ja hierarkisia listoja, jotka tekevät lähtemättömän vaikutuksen.

Oletteko muuten koskaan ajatelleet, oliko Jeesuksella suojelusenkeli? Siitä on kiistelty. Lopputulos on, että kyllä, Jeesuksellakin oli.

Fintiaanit

Mitkä ihmeen fintiaanit, miksi emme ole kuulleet sellaista sanaa ennen? Entä jos Katja Kettu, Meeri Koutaniemi ja Maria Seppälä ovat vain luoneet jonkin taide­projektin? Mutta ei. Fintiaanit ovat suomalaisten ja Amerikan alkuperäisväestön yhteisiä jälkeläisiä. Fintiaanien mailla -kirjan myötä sen tietävät kaikki.

Dekkarit

Salapoliisiromaanien kirjoittamiselle laadittiin 1920-luvulla tarkkoja sääntöjä, joissa määrättiin muun muassa, että ei saa käyttää kiinalaisia hahmoja, syyllinen ei saa olla hovimestari ja rikosta ei saa ratkaista naisen vaistolla, vaan logiikalla.

Sitten tulivat muotiin kovaksikeitetyt dekkarit ja kaikki muuttui: nämä synkät miehet luottivat nimenomaan vaistoonsa. Mutta onhan miehen vaisto tietysti ihan eri kuin naisen. Tämän oivalsin lukiessani Alussa oli murha -teosta, jonka ovat tehneet Paula Arvas ja Voitto Ruohonen.

Glamour

Raptähti Cheek pohtii Mikko Aaltosen kirjoittamassa JHT-elämäkerrassaan sitä, miten suomalaiset rakastavat Hollywood-elokuvia mutta aina silti hokevat, että arki on arvokkainta. Vain elämää -sarjassakin kaikki selittivät, että parasta elämässä on ruuanlaitto ja haravointi... Eikö saisi haluta luksusta?

Samaa pohdin minäkin. Suomi on glamourin vastainen kulttuuri. Onko meillä unelmissakin lasi­katto?

Ammatit

Ajatelkaa, että ihmisen palkkatyönä voi olla työkavereiden ja kylän naisten kuukautisten vahtiminen. Mari Mannisen kirjassa Yhden lapsen kansa yksi kiinalainen kertoo, millaista työtä se oli.

Lepo

Intiassa osataan nukkua ja makoilla ulkona levollisesti kuin olennaisena osana maisemaa. Unohtumaton näky avautuu Mika Määttäsen teoksessa Sisäinen Intia.

Kaupunkilaisuus

Laura Kolben Nyky­ajan nainen kertoo hänen äidistään Pirkko Kolbesta. Tämä muutti maalta kaupunkiin eikä koskaan kaivannut takaisin juurilleen. Ei kaikilla ensimmäisen polven helsinkiläisillä ollut juuria maalla, ne oli revitty ilolla irti ja aloitettu vahva uusi kasvu urbaanissa sykkeessä ja modernissa maailmassa. Jes!


Puut

Ne tuntevat! Ne stres­saantuvat jatkuvasta koskettelusta. Ne aistivat omien ja naapurin oksien sijainnin ja pitävät välimatkaa toisiinsa. Puulla on hajautettu päätöksenteko, mutta latvus kyllä tietää, mitä juuressa tapahtuu. Seuraava suuri kysymys kuuluu, millainen tietoisuus niillä on. Näin valistaa luontoasioiden guru Seppo Vuokko kirjassaan Latva pilviä piirtää.

Liha

Tämä on se vuosi, jolloin tapahtui suuri käänne. Nyt kaikki arvostetut asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että lihan syöntiä pitää vähentää. Jopa ravintoasiantuntijajulkkis Mikael Fogelholm, joka on yhtenä kirjoittajana Hanna Mattilan toimittamassa Vähemmän lihaa -opuksessa.

Lihan syönnin vähentäminen ei siis enää ole minkään vähemmistön tai poliittisen ideologian omima idea. Siitä vallitsee nyt yhtä suuri yksimielisyys kuin ilmastonmuutoksesta. Tästä lähtien ne, jotka ovat eri mieltä, ovat pelkkiä hörhöjä.


Jää

Tiesittekö, että huippuluokan taitoluistelijat juttelevat jäälle, taputtelevat sitä, kuuntelevat sen kuminaa ja voivat puhua suhteestaan jäähän ihan loputtomiin? Luin Leena Lehtolaisen ja kumppaneiden kirjasta Jään lumo.


Postmoderni

Sitä sanaa ei ole paljon kuultu sitten 80-luvun. Ja nyt se putkahti esiin Harri Kalhan teoksessa Rut Bryk – Elämän taide. Oliko keramiikkataiteilija Rut Bryk Suomen ensimmäinen postmodernisti? Hänhän liitti abstrakteihin teoksiinsa halpoja siirtokuvia jo 50-luvun lopulla. Sehän on juuri sitä postmodernin kitschiä ja leikkisyyttä! Mikä oivallus.

Mirri

Taiteilija Tyko Sallisen vaimostaan Mirristä tekemiä teoksia on pidetty tahallisen rumina. Mutta teokset ovat upeita. Voiko sellaista taidetta syntyä vihasta – vai tarvitaanko rakkautta? Ihan uskottava tulkinta sekin. Tuula Karjalaisen teoksessa Tyko Sallinen – Suomalainen tarina.

Pessimismi

Mikä yhdistää Hectorin biisiä Lumi teki enkelin eteiseen ja Irwinin Ryysyrantaa? Ne ovat kummatkin esimerkkejä suomalaisesta pessimismistä. Opin tämän Marjo Kaartisen ja kumppanien toimittamasta kirjasta Maamme – Itsenäisen Suomen kulttuurihistoria.

Talvivaara

Kaivoskriisi oli suuri yhteiskunnallinen ja taloudellinen asia – mutta myös iso osa joidenkin ihmisten omaa elämäntarinaa. He vanhenivat silmissä, muuttuivat, kertoo Juha Kauppisen ja Sampsa Oinaalan Talvivaaran vangit -kirja. Se inhimillinen puoli jäi mieleen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tietokirjat
 • Anna-Stina Nykänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  2. 2

   Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

  3. 3

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Trump kuvailee avoimesti elämäänsä ”pienessä kotelossa” ja harmittelee, ettei saa enää ajaa autoa: ”Rakastin entistä elämääni”

  6. 6

   Poikkeuksellinen ”Arboga-naisen” rikosvyyhti kuohuttaa Ruotsissa – epäillään murhanneen oman isänsä ja ex-puolisonsa, myös entinen poikaystävä syytettynä

  7. 7

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  8. 8

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  9. 9

   Mystinen ”Jakke” lyöttäytyy vierailulle ihmisten koteihin ja vie niistä tavaraa – poliisi pyytää vinkkejä koko pääkaupunkiseudulta

  10. 10

   Kampin metroaseman sisäänkäynnin päälle aiotaan rakentaa uusi iso terveyskeskus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  2. 2

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  3. 3

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  4. 4

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  5. 5

   Kaksoiselämän luonut saksalaisupseeri esiintyi syyrialaisena pakolaisena ja sai paikan vastaanotto­keskuksesta – Epäillään suunnitelleen iskua

  6. 6

   Presidentti Niinistö torjui virkanimityksen – ministeriön ehdotus oikeuskansleriksi poistettiin valtioneuvoston käsittelystä, vaikka siitä oli jo kerrottu hakijoille

  7. 7

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  8. 8

   Uusi oikeusministeri Antti Häkkänen: ”Väkivalta- ja seksuaalirikoksista on annettu kohtuullisen lieviä tuomioita”

  9. 9

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  10. 10

   Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  4. 4

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  5. 5

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  6. 6

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  7. 7

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  8. 8

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  9. 9

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  10. 10

   Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

  11. Näytä lisää