Valikko
Sunnuntai

Mitä vuoden tietokirjoista jäi mieleen? Vessatossut, puiden tunteet ja unelmien lasikatto

Ihmismuisti on valikoiva. Tietokirjoista oppii ehkä ihan eri asioita kuin kirjailija haluaisi, kirjoittaa Anna-Stina Nykänen.

Nyt on oikea aika uppoutua lukemiseen. Se on nautinto. Ja siitä oppii. Mutta millaisia asioita kirjoista jää mieleen? Ehkä ihan jotain muuta kuin kirjailija haluaisi.

Ihmisen muisti on valikoiva. Kävin tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoraadin puheenjohtajana vuoden aikana läpi noin 240 teosta. Muun muassa nämä asiat muistan.

Vessatossut

Japanissa vieraat ottavat kengät pois ja käyttävät talon tossuja. Joka huoneessa voi olla eri tossut, joihin astutaan, kun vaihdetaan huonetta. Vessassa on vessatossut! Ihan uskomatonta. Mutta näin kertoo Minna Eväsoja kirjassaan Melkein geisha.

Homot

Voisi kuvitella, että suomalaisten asenteet homoja kohtaan olisivat muuttuneet ajan mittaan sallivammiksi. Että entisaikaan oltiin varmaankin tosi ahdasmielisiä. Mutta ei. Miesten välistä halua ei ole Suomessa aina pidetty minään ongelmana. Se oli kyllä rikos jo 1800-luvulta lähtien, mutta ei siihen vielä 1920-luvullakaan juuri kiinnitetty huomiota. Paljon enemmän puututtiin avioliiton ulkopuolisiin heterosuhteisiin, koska niistä saattoi syntyä lapsia. Tämän opin Sandra Hagmanin kirjasta Seitsemän kummaa veljestä.

Sota

Mielikuvissa sota-aikaan miehet olivat rintamalla ja naiset kotirintamalla. Mutta jako ei oikeasti ollut niin selvä. Sotaan lähti yli puoli miljoonaa miestä, siis valtavasti väkeä.

Mutta silti. Useampi kuin viisi kuudesta suomalaisesta oli siviilissä silloinkin kun mobilisaatio oli toisen maailmansodan aikaan täydellisimmillään. Näin kerrotaan Ville Kivimäen ja Anssi Männistön kirjassa Sodan särkemä arki.

Sota ei näkynyt kaikille samalla tavalla. Kirjassa käsketään kuvitella, että omasta elinpiiristä lähtisivät kaikki 18–35-vuo­tiaat miehet. Katson työpaikalla ympärilleni. Kukaan vierustoveri ei lähtisi! Jonkun toisen ympäriltä häipyisi iso joukko.

Ja toinen iso asia. Suomi menetti suuria alueita, ja ihmiset menettivät kotejaan lopullisesti. Mutta. Useimpien suomalaisten kotiseutu säilyi koskemattomana, kotikylät eivät olleet raunioina, eikä siviilejä surmattu silmittömästi. Suomea ei miehitetty. Väkivalta loppui sodan päättymiseen, kun monessa muussa maassa alkoivat puhdistukset, kostotoimet, raiskaukset ja väkivaltaiset väestönsiirrot.


Kipu

Usein kuvittelee nukkuneensa huonosti sen takia, että selkä on kipeä ja paikkoja kolottaa. Mutta asia voikin olla juuri toisin päin. Jos nukkuu huonosti tai liian vähän, kipukynnys laskee ja tuskat lisääntyvät – ihan pelkän huonon yöunen takia. Opin Helena Mirandan Ota kipu haltuun -kirjasta.

Baltia

Ihan lähellä asuu valtava määrä ihmisiä, jotka eivät ole minkään maan kansalaisia. Kalle Kniivilän Neuvostomaan lapset kertoo Baltian venäjänkielisistä, jotka eivät NL:n hajoamisen jälkeen ole saaneet Viron, Latvian tai Liettuan kansalaisuutta esimerkiksi siksi, etteivät osaa maan kieltä tarpeeksi hyvin. Venäjälle he eivät halua, koska eivät ole siellä koskaan asuneet.

Mitä tästä vielä seuraa?

Karhut

Karhuäideillä on jännä strategia. Opin sen Kimmo Ohtosen kirjasta Karhu – voima­eläin. Naaraiden pitää suojella poikasiaan uroskarhujen väkivallalta. Niinpä ne parittelevat mahdollisimman monen uroksen kanssa, jotta ne kaikki luulisivat, että poikaset ovat niiden omia. Ymmärrän: mitäpä naaras ei tekisi poikasten tähden.


Enkelit

Enkeliluokkateoria! Uusi käsite. Enkeleitähän on siis yhdeksää eri luokkaa. Ne enkelit, jotka pitävät ihmiseen yhteyttä, ovat alinta kastia. Niiden ymmärryskin on rajallinen. Niin ajattelivat ainakin juutalaiset ja varhaiskristityt ajanlaskun alussa.

Nykyäänhän enkeleistä kirjoitetaan paljon hömppää, mutta Serafim Seppälän kirja Taivaalliset voimat on aatehistoriaa, mukana taulukoita ja hierarkisia listoja, jotka tekevät lähtemättömän vaikutuksen.

Oletteko muuten koskaan ajatelleet, oliko Jeesuksella suojelusenkeli? Siitä on kiistelty. Lopputulos on, että kyllä, Jeesuksellakin oli.

Fintiaanit

Mitkä ihmeen fintiaanit, miksi emme ole kuulleet sellaista sanaa ennen? Entä jos Katja Kettu, Meeri Koutaniemi ja Maria Seppälä ovat vain luoneet jonkin taide­projektin? Mutta ei. Fintiaanit ovat suomalaisten ja Amerikan alkuperäisväestön yhteisiä jälkeläisiä. Fintiaanien mailla -kirjan myötä sen tietävät kaikki.

Dekkarit

Salapoliisiromaanien kirjoittamiselle laadittiin 1920-luvulla tarkkoja sääntöjä, joissa määrättiin muun muassa, että ei saa käyttää kiinalaisia hahmoja, syyllinen ei saa olla hovimestari ja rikosta ei saa ratkaista naisen vaistolla, vaan logiikalla.

Sitten tulivat muotiin kovaksikeitetyt dekkarit ja kaikki muuttui: nämä synkät miehet luottivat nimenomaan vaistoonsa. Mutta onhan miehen vaisto tietysti ihan eri kuin naisen. Tämän oivalsin lukiessani Alussa oli murha -teosta, jonka ovat tehneet Paula Arvas ja Voitto Ruohonen.

Glamour

Raptähti Cheek pohtii Mikko Aaltosen kirjoittamassa JHT-elämäkerrassaan sitä, miten suomalaiset rakastavat Hollywood-elokuvia mutta aina silti hokevat, että arki on arvokkainta. Vain elämää -sarjassakin kaikki selittivät, että parasta elämässä on ruuanlaitto ja haravointi... Eikö saisi haluta luksusta?

Samaa pohdin minäkin. Suomi on glamourin vastainen kulttuuri. Onko meillä unelmissakin lasi­katto?

Ammatit

Ajatelkaa, että ihmisen palkkatyönä voi olla työkavereiden ja kylän naisten kuukautisten vahtiminen. Mari Mannisen kirjassa Yhden lapsen kansa yksi kiinalainen kertoo, millaista työtä se oli.

Lepo

Intiassa osataan nukkua ja makoilla ulkona levollisesti kuin olennaisena osana maisemaa. Unohtumaton näky avautuu Mika Määttäsen teoksessa Sisäinen Intia.

Kaupunkilaisuus

Laura Kolben Nyky­ajan nainen kertoo hänen äidistään Pirkko Kolbesta. Tämä muutti maalta kaupunkiin eikä koskaan kaivannut takaisin juurilleen. Ei kaikilla ensimmäisen polven helsinkiläisillä ollut juuria maalla, ne oli revitty ilolla irti ja aloitettu vahva uusi kasvu urbaanissa sykkeessä ja modernissa maailmassa. Jes!


Puut

Ne tuntevat! Ne stres­saantuvat jatkuvasta koskettelusta. Ne aistivat omien ja naapurin oksien sijainnin ja pitävät välimatkaa toisiinsa. Puulla on hajautettu päätöksenteko, mutta latvus kyllä tietää, mitä juuressa tapahtuu. Seuraava suuri kysymys kuuluu, millainen tietoisuus niillä on. Näin valistaa luontoasioiden guru Seppo Vuokko kirjassaan Latva pilviä piirtää.

Liha

Tämä on se vuosi, jolloin tapahtui suuri käänne. Nyt kaikki arvostetut asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että lihan syöntiä pitää vähentää. Jopa ravintoasiantuntijajulkkis Mikael Fogelholm, joka on yhtenä kirjoittajana Hanna Mattilan toimittamassa Vähemmän lihaa -opuksessa.

Lihan syönnin vähentäminen ei siis enää ole minkään vähemmistön tai poliittisen ideologian omima idea. Siitä vallitsee nyt yhtä suuri yksimielisyys kuin ilmastonmuutoksesta. Tästä lähtien ne, jotka ovat eri mieltä, ovat pelkkiä hörhöjä.


Jää

Tiesittekö, että huippuluokan taitoluistelijat juttelevat jäälle, taputtelevat sitä, kuuntelevat sen kuminaa ja voivat puhua suhteestaan jäähän ihan loputtomiin? Luin Leena Lehtolaisen ja kumppaneiden kirjasta Jään lumo.


Postmoderni

Sitä sanaa ei ole paljon kuultu sitten 80-luvun. Ja nyt se putkahti esiin Harri Kalhan teoksessa Rut Bryk – Elämän taide. Oliko keramiikkataiteilija Rut Bryk Suomen ensimmäinen postmodernisti? Hänhän liitti abstrakteihin teoksiinsa halpoja siirtokuvia jo 50-luvun lopulla. Sehän on juuri sitä postmodernin kitschiä ja leikkisyyttä! Mikä oivallus.

Mirri

Taiteilija Tyko Sallisen vaimostaan Mirristä tekemiä teoksia on pidetty tahallisen rumina. Mutta teokset ovat upeita. Voiko sellaista taidetta syntyä vihasta – vai tarvitaanko rakkautta? Ihan uskottava tulkinta sekin. Tuula Karjalaisen teoksessa Tyko Sallinen – Suomalainen tarina.

Pessimismi

Mikä yhdistää Hectorin biisiä Lumi teki enkelin eteiseen ja Irwinin Ryysyrantaa? Ne ovat kummatkin esimerkkejä suomalaisesta pessimismistä. Opin tämän Marjo Kaartisen ja kumppanien toimittamasta kirjasta Maamme – Itsenäisen Suomen kulttuurihistoria.

Talvivaara

Kaivoskriisi oli suuri yhteiskunnallinen ja taloudellinen asia – mutta myös iso osa joidenkin ihmisten omaa elämäntarinaa. He vanhenivat silmissä, muuttuivat, kertoo Juha Kauppisen ja Sampsa Oinaalan Talvivaaran vangit -kirja. Se inhimillinen puoli jäi mieleen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tietokirjat
 • Anna-Stina Nykänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Oudoilla havainne­kuvilla yritetään vaikuttaa – Helsinkiläis­mies turhautui ja kokeili, miltä Pasilan tornitalot näyttäisivät todellisuudessa

  2. 2

   Kauppojen vapaat aukiolot ovat kaataneet yrityksiä ja lisänneet silpputyötä – kohta Helsingissä on Prisma, joka ei sulkeudu ikinä

  3. 3

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  4. 4

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  5. 5

   Kela-korvausten leikkaus ohjaa suomalaisia julkiseen hoitoon – Lääkäri arvioi: Osa jättänyt hoidot kokonaan väliin

  6. 6

   Uber, Facebook, Apple, Microsoft – on selkeät syyt, miksi arkemme on täynnä amerikkalaisia eikä suomalaisia keksintöjä

  7. 7

   Ex-presidentti George W. Bush näpäytti Trumpia: ”Tarvitsemme riippumatonta mediaa”

  8. 8

   Autovakuutuksen uudistus voi tuoda satojen eurojen säästöt – HS vertaili pakollisen liikenne­vakuutuksen ehtoja ja hintoja

  9. 9

   Pyöräteiden rakentamisessa on menty liiallisuuksiin Helsingissä – Miksi pyöräilyväylä tarvitsee moottoritien verran tilaa?

  10. 10

   Aira Samulin täyttää tänään 90 vuotta ja kannustaa välttämään vanhainkotia: ”Meillä on suuret ikäluokat tulossa, ei siitä edes tule mitään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  2. 2

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  3. 3

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  4. 4

   Moonlight palkittiin yllättäen parhaana elokuvana, palkinto kuulutettiin ensin La La Landille – HS listasi kaikki vuoden Oscar-voittajat

  5. 5

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  6. 6

   Raju pettymys ei voinut tulla Aino-Kaisa Saariselle yllätyksenä – ja lisää saattaa olla tulossa

  7. 7

   Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on väärä, sillä uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta

  8. 8

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  9. 9

   Facebook ei paljasta, miten uusia kavereita ehdotetaan – seksuaalirikoksen uhrin näkymään ilmestyi ahdistelijan profiili

  10. 10

   Uusi tiedonmuru Herttoniemestä kadonneen Harry Karjalaisen etsinnöissä – nähty Sipoonkorven liepeillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  5. 5

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  8. 8

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  9. 9

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  10. 10

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  11. Näytä lisää