Valikko
Sunnuntai

Mitä vuoden tietokirjoista jäi mieleen? Vessatossut, puiden tunteet ja unelmien lasikatto

Ihmismuisti on valikoiva. Tietokirjoista oppii ehkä ihan eri asioita kuin kirjailija haluaisi, kirjoittaa Anna-Stina Nykänen.

Nyt on oikea aika uppoutua lukemiseen. Se on nautinto. Ja siitä oppii. Mutta millaisia asioita kirjoista jää mieleen? Ehkä ihan jotain muuta kuin kirjailija haluaisi.

Ihmisen muisti on valikoiva. Kävin tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoraadin puheenjohtajana vuoden aikana läpi noin 240 teosta. Muun muassa nämä asiat muistan.

Vessatossut

Japanissa vieraat ottavat kengät pois ja käyttävät talon tossuja. Joka huoneessa voi olla eri tossut, joihin astutaan, kun vaihdetaan huonetta. Vessassa on vessatossut! Ihan uskomatonta. Mutta näin kertoo Minna Eväsoja kirjassaan Melkein geisha.

Homot

Voisi kuvitella, että suomalaisten asenteet homoja kohtaan olisivat muuttuneet ajan mittaan sallivammiksi. Että entisaikaan oltiin varmaankin tosi ahdasmielisiä. Mutta ei. Miesten välistä halua ei ole Suomessa aina pidetty minään ongelmana. Se oli kyllä rikos jo 1800-luvulta lähtien, mutta ei siihen vielä 1920-luvullakaan juuri kiinnitetty huomiota. Paljon enemmän puututtiin avioliiton ulkopuolisiin heterosuhteisiin, koska niistä saattoi syntyä lapsia. Tämän opin Sandra Hagmanin kirjasta Seitsemän kummaa veljestä.

Sota

Mielikuvissa sota-aikaan miehet olivat rintamalla ja naiset kotirintamalla. Mutta jako ei oikeasti ollut niin selvä. Sotaan lähti yli puoli miljoonaa miestä, siis valtavasti väkeä.

Mutta silti. Useampi kuin viisi kuudesta suomalaisesta oli siviilissä silloinkin kun mobilisaatio oli toisen maailmansodan aikaan täydellisimmillään. Näin kerrotaan Ville Kivimäen ja Anssi Männistön kirjassa Sodan särkemä arki.

Sota ei näkynyt kaikille samalla tavalla. Kirjassa käsketään kuvitella, että omasta elinpiiristä lähtisivät kaikki 18–35-vuo­tiaat miehet. Katson työpaikalla ympärilleni. Kukaan vierustoveri ei lähtisi! Jonkun toisen ympäriltä häipyisi iso joukko.

Ja toinen iso asia. Suomi menetti suuria alueita, ja ihmiset menettivät kotejaan lopullisesti. Mutta. Useimpien suomalaisten kotiseutu säilyi koskemattomana, kotikylät eivät olleet raunioina, eikä siviilejä surmattu silmittömästi. Suomea ei miehitetty. Väkivalta loppui sodan päättymiseen, kun monessa muussa maassa alkoivat puhdistukset, kostotoimet, raiskaukset ja väkivaltaiset väestönsiirrot.


Kipu

Usein kuvittelee nukkuneensa huonosti sen takia, että selkä on kipeä ja paikkoja kolottaa. Mutta asia voikin olla juuri toisin päin. Jos nukkuu huonosti tai liian vähän, kipukynnys laskee ja tuskat lisääntyvät – ihan pelkän huonon yöunen takia. Opin Helena Mirandan Ota kipu haltuun -kirjasta.

Baltia

Ihan lähellä asuu valtava määrä ihmisiä, jotka eivät ole minkään maan kansalaisia. Kalle Kniivilän Neuvostomaan lapset kertoo Baltian venäjänkielisistä, jotka eivät NL:n hajoamisen jälkeen ole saaneet Viron, Latvian tai Liettuan kansalaisuutta esimerkiksi siksi, etteivät osaa maan kieltä tarpeeksi hyvin. Venäjälle he eivät halua, koska eivät ole siellä koskaan asuneet.

Mitä tästä vielä seuraa?

Karhut

Karhuäideillä on jännä strategia. Opin sen Kimmo Ohtosen kirjasta Karhu – voima­eläin. Naaraiden pitää suojella poikasiaan uroskarhujen väkivallalta. Niinpä ne parittelevat mahdollisimman monen uroksen kanssa, jotta ne kaikki luulisivat, että poikaset ovat niiden omia. Ymmärrän: mitäpä naaras ei tekisi poikasten tähden.


Enkelit

Enkeliluokkateoria! Uusi käsite. Enkeleitähän on siis yhdeksää eri luokkaa. Ne enkelit, jotka pitävät ihmiseen yhteyttä, ovat alinta kastia. Niiden ymmärryskin on rajallinen. Niin ajattelivat ainakin juutalaiset ja varhaiskristityt ajanlaskun alussa.

Nykyäänhän enkeleistä kirjoitetaan paljon hömppää, mutta Serafim Seppälän kirja Taivaalliset voimat on aatehistoriaa, mukana taulukoita ja hierarkisia listoja, jotka tekevät lähtemättömän vaikutuksen.

Oletteko muuten koskaan ajatelleet, oliko Jeesuksella suojelusenkeli? Siitä on kiistelty. Lopputulos on, että kyllä, Jeesuksellakin oli.

Fintiaanit

Mitkä ihmeen fintiaanit, miksi emme ole kuulleet sellaista sanaa ennen? Entä jos Katja Kettu, Meeri Koutaniemi ja Maria Seppälä ovat vain luoneet jonkin taide­projektin? Mutta ei. Fintiaanit ovat suomalaisten ja Amerikan alkuperäisväestön yhteisiä jälkeläisiä. Fintiaanien mailla -kirjan myötä sen tietävät kaikki.

Dekkarit

Salapoliisiromaanien kirjoittamiselle laadittiin 1920-luvulla tarkkoja sääntöjä, joissa määrättiin muun muassa, että ei saa käyttää kiinalaisia hahmoja, syyllinen ei saa olla hovimestari ja rikosta ei saa ratkaista naisen vaistolla, vaan logiikalla.

Sitten tulivat muotiin kovaksikeitetyt dekkarit ja kaikki muuttui: nämä synkät miehet luottivat nimenomaan vaistoonsa. Mutta onhan miehen vaisto tietysti ihan eri kuin naisen. Tämän oivalsin lukiessani Alussa oli murha -teosta, jonka ovat tehneet Paula Arvas ja Voitto Ruohonen.

Glamour

Raptähti Cheek pohtii Mikko Aaltosen kirjoittamassa JHT-elämäkerrassaan sitä, miten suomalaiset rakastavat Hollywood-elokuvia mutta aina silti hokevat, että arki on arvokkainta. Vain elämää -sarjassakin kaikki selittivät, että parasta elämässä on ruuanlaitto ja haravointi... Eikö saisi haluta luksusta?

Samaa pohdin minäkin. Suomi on glamourin vastainen kulttuuri. Onko meillä unelmissakin lasi­katto?

Ammatit

Ajatelkaa, että ihmisen palkkatyönä voi olla työkavereiden ja kylän naisten kuukautisten vahtiminen. Mari Mannisen kirjassa Yhden lapsen kansa yksi kiinalainen kertoo, millaista työtä se oli.

Lepo

Intiassa osataan nukkua ja makoilla ulkona levollisesti kuin olennaisena osana maisemaa. Unohtumaton näky avautuu Mika Määttäsen teoksessa Sisäinen Intia.

Kaupunkilaisuus

Laura Kolben Nyky­ajan nainen kertoo hänen äidistään Pirkko Kolbesta. Tämä muutti maalta kaupunkiin eikä koskaan kaivannut takaisin juurilleen. Ei kaikilla ensimmäisen polven helsinkiläisillä ollut juuria maalla, ne oli revitty ilolla irti ja aloitettu vahva uusi kasvu urbaanissa sykkeessä ja modernissa maailmassa. Jes!


Puut

Ne tuntevat! Ne stres­saantuvat jatkuvasta koskettelusta. Ne aistivat omien ja naapurin oksien sijainnin ja pitävät välimatkaa toisiinsa. Puulla on hajautettu päätöksenteko, mutta latvus kyllä tietää, mitä juuressa tapahtuu. Seuraava suuri kysymys kuuluu, millainen tietoisuus niillä on. Näin valistaa luontoasioiden guru Seppo Vuokko kirjassaan Latva pilviä piirtää.

Liha

Tämä on se vuosi, jolloin tapahtui suuri käänne. Nyt kaikki arvostetut asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että lihan syöntiä pitää vähentää. Jopa ravintoasiantuntijajulkkis Mikael Fogelholm, joka on yhtenä kirjoittajana Hanna Mattilan toimittamassa Vähemmän lihaa -opuksessa.

Lihan syönnin vähentäminen ei siis enää ole minkään vähemmistön tai poliittisen ideologian omima idea. Siitä vallitsee nyt yhtä suuri yksimielisyys kuin ilmastonmuutoksesta. Tästä lähtien ne, jotka ovat eri mieltä, ovat pelkkiä hörhöjä.


Jää

Tiesittekö, että huippuluokan taitoluistelijat juttelevat jäälle, taputtelevat sitä, kuuntelevat sen kuminaa ja voivat puhua suhteestaan jäähän ihan loputtomiin? Luin Leena Lehtolaisen ja kumppaneiden kirjasta Jään lumo.


Postmoderni

Sitä sanaa ei ole paljon kuultu sitten 80-luvun. Ja nyt se putkahti esiin Harri Kalhan teoksessa Rut Bryk – Elämän taide. Oliko keramiikkataiteilija Rut Bryk Suomen ensimmäinen postmodernisti? Hänhän liitti abstrakteihin teoksiinsa halpoja siirtokuvia jo 50-luvun lopulla. Sehän on juuri sitä postmodernin kitschiä ja leikkisyyttä! Mikä oivallus.

Mirri

Taiteilija Tyko Sallisen vaimostaan Mirristä tekemiä teoksia on pidetty tahallisen rumina. Mutta teokset ovat upeita. Voiko sellaista taidetta syntyä vihasta – vai tarvitaanko rakkautta? Ihan uskottava tulkinta sekin. Tuula Karjalaisen teoksessa Tyko Sallinen – Suomalainen tarina.

Pessimismi

Mikä yhdistää Hectorin biisiä Lumi teki enkelin eteiseen ja Irwinin Ryysyrantaa? Ne ovat kummatkin esimerkkejä suomalaisesta pessimismistä. Opin tämän Marjo Kaartisen ja kumppanien toimittamasta kirjasta Maamme – Itsenäisen Suomen kulttuurihistoria.

Talvivaara

Kaivoskriisi oli suuri yhteiskunnallinen ja taloudellinen asia – mutta myös iso osa joidenkin ihmisten omaa elämäntarinaa. He vanhenivat silmissä, muuttuivat, kertoo Juha Kauppisen ja Sampsa Oinaalan Talvivaaran vangit -kirja. Se inhimillinen puoli jäi mieleen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tietokirjat
 • Anna-Stina Nykänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  2. 2

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Taistelevia jumalia, feminististä seksikomediaa ja Prisman hypnoottinen kassahihna – Nämä kymmenen tv-sarjaa kannattaa katsoa juhannuksena

  7. 7

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  8. 8

   Säännöstelyä tarvitaan, koska suomalainen ei osaa hallita omaa juomistaan

  9. 9

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  10. 10

   Oikeus kielsi naisia syrjineen käytännön israelilaisen lentoyhtiön lennoilla – naisia ei saa enää pyytää vaihtamaan paikkaa ääriuskovaisten miesten vaatimuksesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  3. 3

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  7. 7

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  8. 8

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  9. 9

   Ritva Elomaan paluu perussuomalaisiin nakertaa hallituksen enemmistöä – Nyt käydään sotaa edustajien sieluista

  10. 10

   Mies tappoi vanhuksen Puotilassa, jäi hovioikeudessakin ilman rangaistusta – tekijä esiintyi samana kesänä musiikkivideolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää