Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Entä jos olisikin ainainen joulu

Kolumnisti Tommi Uschanovilla on vain yksi kertomisen arvoinen jouluperinne. Hän lukee Heinrich Böllin kertomuksen, jossa joulu jatkuu ympäri vuoden. Mutta mitä Böll halusi tekstillään sanoa?

Minulla on vain harvoja jouluperin­teitä, ja niistä vain yksi on kertomisen arvoinen. Jossakin vaiheessa joulua luen yleensä Heinrich Böllin vuonna 1951 kirjoittaman kertomuksen Ois joulu ainainen. Se löytyy Kristiina Kivivuoren mainiona suomennoksena valikoimasta Tohtori Murken kootut tauot (1962).

Tapahtumat sijoittuvat katoliseen Etelä-Saksaan. Minäkertojalla on Franz-setä ja tällä vaimo, Milla-täti, joka on aina ollut innokas jouluihminen. Milla-tädille toinen maailmansota oli suuri koettelemus siksi, että sen aikana oli mahdotonta viettää perinteistä perhejoulua. Ilmapommitusten paineaallot pudottivat tämän tästä koristeet kuusesta, jouluruokiin tarvittavia elintarvikkeita ei saanut mistään ja niin edelleen.

Kun joulunvietto taas sodan jälkeen alkaa ja ensimmäistä joulua ollaan lopettelemassa, Milla-täti romahtaa. Kun kuusta riisutaan koristeista, hän alkaa huutaa hädissään, eikä hänelle voida antaa rauhoittavia lääkkeitä niin suurta annosta, että se auttaisi.

Tätiä ei haluta sulkea mielisairaalaankaan. Niinpä ainoa parannuskeino on pitää koti joulukoristeltuna ja ruveta viettämään puolen tunnin mittainen joulujuhla vuoden jokaisena päivänä.

Tämä juoniselostus tuskin pilaa kenenkään lukunautintoa, koska suuri osa lukijan saamasta mielihyvästä on yksityiskohdissa. Niitä ovat esimerkiksi joulun vaatimat käytännön järjestelyt. Joulukuusi rapistuu ja on vaihdettava tämän tästä uuteen, jouluruokia kuluu valtavia määriä, enkelikellot on uusittava loppuun kulumisen vuoksi.

Loputon joulunvietto on melkoinen taakka myös muille perheenjäsenille. Franz-setä alkaa pettää vaimoaan. Lapsista yksi menee luostariin, toinen ryhtyy kommunistiksi, kolmas muuttaa maasta. Täti ei jouluhurmoksessaan silti huomaa mitään, koska tilalle on palkattu näyttelijöitä, ja lastenlapsetkin on lopulta korvattu vahanukeilla.

Böllin satiirin on yleensä tulkittu kommentoivan sitä, miten sodanjälkeinen Saksa kieltäytyi käsittelemästä synkkää lähimenneisyyttään. Milla-täti kaipaa takaisin vanhaan hyvään aikaan – mutta hänen mielestään se päättyi vasta 1939, kun joulun vaarantanut sota alkoi, eikä jo 1933, kun Hitler nousi valtaan. Mukavuudenhaluiset saksalaiset reagoivat jopa sotaan vain siinä määrin kuin se vaikeutti heidän omaa arkielämäänsä.

Toisaalta ihmiset ovat erilaisia. Jossakussa toisessa joulunvieton vaarantuminen olisi saattanut johtaa yhteiskunnalliseen aktivoitumiseen. Voimme kai kuvitella sellaisenkin saksalaisen joulufanaatikon, joka liittyy natsien vastaiseen vastarintaliikkeeseen kostaakseen Hitlerille, joka vei häneltä joulun.

Tätä kautta Böllin kertomus toi oudosti mieleeni myös maanantain tapahtumat Berliinissä. Jos joulu on ihmiselle kaikki kaikessa, hän ei luultavasti arvioi terrorismiakaan sen perusteella, millaista aatetta sillä ajetaan, vaan pelkästään sen nojalla, kohdistuvatko terrori-iskut jouluun vai johonkin muuhun.

Itse pidän lukijana kuitenkin kiinni suoraviivaisemmasta tulkinnasta, jonka omaksuin jo vuosikymmeniä sitten. Monen suositun joululaulun sanoituksessa haaveillaan siitä, että joulu olisi aina. Miellän, että kyseessä on Böllin ajatuskoe sen hahmottamiseksi, millaista elämä olisi, jos toive toteutuisi. Ilmenee, ettei se olisi ainakaan mukavaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Joulu
 • Tommi Uschanovin kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Rautatientorin telttaleirin liepeillä pyörii kolme maahanmuuttoa vastustavaa ryhmää, jotka eivät voi sietää toisiaan – Poliisi: ”Vaikea tietää, kuka edustaa ketäkin”

  2. 2

   Mitä asunnonvälittäjät ajattelevat oikeasti asiakkaistaan? Järjettömiä hintapyyntöjä, harhaisia omakotiunelmia ja olemattomia miljoonaperintöjä

  3. 3

   Ei vanhoja kuvia, ei paidattomia saliselfieitä: Tämä nainen korjaa työkseen miesten kehnoja Tinder-profiileja ja jakaa nyt vinkkinsä

  4. 4

   Roaming-maksut ulkomailla eivät ehkä poistukaan: Suomen suuret teleoperaattorit ovatkin hakeneet poikkeuslupaa periä maksuja

  5. 5

   Jon Hellevig sai syytteen Karita Mattilan uhkailusta ja loukkaamisesta, sanoi tarkoittaneensa kirjoittaa ”satiiria” – Mattila: ”Otin sen erittäin todesta”

  6. 6

   Jussi Halla-aho HS:n mielipidekirjoituksessa: Suomen valtio ei voi olla globaali sosiaalitoimisto

  7. 7

   Mensan jäsenten tapaaminen lähti lapasesta Ruotsissa, hotellissa örvellettiin kuin viimeistä päivää ja vasta poliisi sai tilanteen rauhoitettua

  8. 8

   Pimeneekö valtion salainen valokuituverkko? Turvallisuuden kannalta kriittisessä tietoverkossa muhii työriita

  9. 9

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  10. 10

   Niinistö on tehnyt spagaatin Venäjän ja Naton välille – kansainväliset paineet koettelevat valittua turvallisuuspoliittista linjaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  2. 2

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  3. 3

   Littoistenjärven ”välimerellinen” aika päättyi ja vesi muuttui taas sameaksi – ”Kirkkaudessa radikaali ero”

  4. 4

   Päätoimittaja Atte Jääskeläinen lähtee Ylestä – ”Edellytyksiä tehtävän menestykselliseen hoitamiseen ei enää ollut”

  5. 5

   Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

  6. 6

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  7. 7

   ”Jääskeläinen meni jonkin rajan ylitse”, ”Raskasta aikaa”, ”Menetimme hyvän pomon” – Näin yleläiset kommentoivat Atte Jääskeläisen lähtöä

  8. 8

   S-kauppoihin tulee brittiläisen Tescon tuotteita – erityisesti gluteenittomien elintarvikkeiden määrä kasvaa

  9. 9

   Rautatientorin telttaleirin liepeillä pyörii kolme maahanmuuttoa vastustavaa ryhmää, jotka eivät voi sietää toisiaan – Poliisi: ”Vaikea tietää, kuka edustaa ketäkin”

  10. 10

   Unohda eksoottiset superruuat, muista ruisleipä – Nämä kuusi kotimaista ruokaa ovat terveysvaikutuksiltaan ylitse muiden

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

  4. 4

   Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  8. 8

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  9. 9

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  10. 10

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  11. Näytä lisää