Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Entä jos olisikin ainainen joulu

Kolumnisti Tommi Uschanovilla on vain yksi kertomisen arvoinen jouluperinne. Hän lukee Heinrich Böllin kertomuksen, jossa joulu jatkuu ympäri vuoden. Mutta mitä Böll halusi tekstillään sanoa?

Minulla on vain harvoja jouluperin­teitä, ja niistä vain yksi on kertomisen arvoinen. Jossakin vaiheessa joulua luen yleensä Heinrich Böllin vuonna 1951 kirjoittaman kertomuksen Ois joulu ainainen. Se löytyy Kristiina Kivivuoren mainiona suomennoksena valikoimasta Tohtori Murken kootut tauot (1962).

Tapahtumat sijoittuvat katoliseen Etelä-Saksaan. Minäkertojalla on Franz-setä ja tällä vaimo, Milla-täti, joka on aina ollut innokas jouluihminen. Milla-tädille toinen maailmansota oli suuri koettelemus siksi, että sen aikana oli mahdotonta viettää perinteistä perhejoulua. Ilmapommitusten paineaallot pudottivat tämän tästä koristeet kuusesta, jouluruokiin tarvittavia elintarvikkeita ei saanut mistään ja niin edelleen.

Kun joulunvietto taas sodan jälkeen alkaa ja ensimmäistä joulua ollaan lopettelemassa, Milla-täti romahtaa. Kun kuusta riisutaan koristeista, hän alkaa huutaa hädissään, eikä hänelle voida antaa rauhoittavia lääkkeitä niin suurta annosta, että se auttaisi.

Tätiä ei haluta sulkea mielisairaalaankaan. Niinpä ainoa parannuskeino on pitää koti joulukoristeltuna ja ruveta viettämään puolen tunnin mittainen joulujuhla vuoden jokaisena päivänä.

Tämä juoniselostus tuskin pilaa kenenkään lukunautintoa, koska suuri osa lukijan saamasta mielihyvästä on yksityiskohdissa. Niitä ovat esimerkiksi joulun vaatimat käytännön järjestelyt. Joulukuusi rapistuu ja on vaihdettava tämän tästä uuteen, jouluruokia kuluu valtavia määriä, enkelikellot on uusittava loppuun kulumisen vuoksi.

Loputon joulunvietto on melkoinen taakka myös muille perheenjäsenille. Franz-setä alkaa pettää vaimoaan. Lapsista yksi menee luostariin, toinen ryhtyy kommunistiksi, kolmas muuttaa maasta. Täti ei jouluhurmoksessaan silti huomaa mitään, koska tilalle on palkattu näyttelijöitä, ja lastenlapsetkin on lopulta korvattu vahanukeilla.

Böllin satiirin on yleensä tulkittu kommentoivan sitä, miten sodanjälkeinen Saksa kieltäytyi käsittelemästä synkkää lähimenneisyyttään. Milla-täti kaipaa takaisin vanhaan hyvään aikaan – mutta hänen mielestään se päättyi vasta 1939, kun joulun vaarantanut sota alkoi, eikä jo 1933, kun Hitler nousi valtaan. Mukavuudenhaluiset saksalaiset reagoivat jopa sotaan vain siinä määrin kuin se vaikeutti heidän omaa arkielämäänsä.

Toisaalta ihmiset ovat erilaisia. Jossakussa toisessa joulunvieton vaarantuminen olisi saattanut johtaa yhteiskunnalliseen aktivoitumiseen. Voimme kai kuvitella sellaisenkin saksalaisen joulufanaatikon, joka liittyy natsien vastaiseen vastarintaliikkeeseen kostaakseen Hitlerille, joka vei häneltä joulun.

Tätä kautta Böllin kertomus toi oudosti mieleeni myös maanantain tapahtumat Berliinissä. Jos joulu on ihmiselle kaikki kaikessa, hän ei luultavasti arvioi terrorismiakaan sen perusteella, millaista aatetta sillä ajetaan, vaan pelkästään sen nojalla, kohdistuvatko terrori-iskut jouluun vai johonkin muuhun.

Itse pidän lukijana kuitenkin kiinni suoraviivaisemmasta tulkinnasta, jonka omaksuin jo vuosikymmeniä sitten. Monen suositun joululaulun sanoituksessa haaveillaan siitä, että joulu olisi aina. Miellän, että kyseessä on Böllin ajatuskoe sen hahmottamiseksi, millaista elämä olisi, jos toive toteutuisi. Ilmenee, ettei se olisi ainakaan mukavaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Joulu
 • Tommi Uschanovin kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  3. 3

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  4. 4

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  5. 5

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  6. 6

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  7. 7

   Putin ja Niinistö tapaavat torstaina jään kaupungissa, jonka tyypillisin kulkuneuvo on vedessä kulkeva moottoripyörä

  8. 8

   Sdp saamassa ison vaalivoiton Vantaalla – vasemmisto­puolueille ja vihreille jopa enemmistö valtuustossa

  9. 9

   Katastrofista toipuva Samsung julkisti uuden puhelinmallin, jonka etupuoli on käytännössä pelkkää näyttöä

  10. 10

   NY Times: Ivanka Trump taipui eettisen arvostelun edessä ja ottaa virallisen työtehtävän Valkoisesta talosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  6. 6

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  9. 9

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  10. 10

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää