Valikko
Sunnuntai    |   Torsti tietää

Selviäisikö Teneriffan pulu Kauppatorilla?

Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi osoitteeseen hs.torsti@hs.fi.

Terve taas, lukijat, tässä Torsti.

Edellisellä palstalla käsiteltiin elossa olevien ministerien määrää. Poliittisen historian harrastaja Antti Korhonen tarkensi Torstin arviota omallaan: hänen laskujensa mukaan elossa on 172 entistä tai nykyistä valtioneuvoston jäsentä. Ero Torstin laskelmaan syntyi kahdesta jo edesmenneestä ministeristä, jotka Torsti oli vahingossa merkinnyt elävien kirjoihin.

Palstalla sanottiin myös, etteivät entiset valtioneuvoston jäsenet saa ministerikaudestaan mitään etua. Aki Mattila huomautti kuitenkin, että kokonaisen vaalikauden (neljä vuotta) ministerinä toimineet saavat halutessaan hakea diplomaattipassia. Pääministerinä, ulkoministerinä tai ulkomaankauppaministerinä toimineet saavat oikeuden riippumatta ministerikauden pituudesta.

Diplomaattipassilla voi päästä jonon ohi lentokentällä ja joihinkin maihin ilman viisumia. Ulkoministeriön mukaan diplomaattipassi on käytössä muutamalla kymmenellä entisellä ministerillä.

Ja sitten uusiin kysymyksiin. Niiden myötä Torsti haluaa myös toivottaa hyvää joulua kaikille palstan lukijoille.

Tänä vuonna on ympäri maailmaa tehty suuria päätöksiä, varsinkin Brexit-äänestys ja USA:n vaalit. Nuoret ovat äänestäneet kumpaakin tulosta vastaan. Tämä sai minut ajattelemaan Suomen kannalta erittäin tärkeätä äänestystä: EU-kansanäänestys vuonna 1994. Kuinka nuoret äänestivät tuolloin?

– Lukiolainen

 

Äänestyskäyttäytymistä voidaan vaalisalaisuuden vuoksi tutkia ainoastaan kyselytutkimuksin. Sellainen tehtiin syyskuussa 1994 ennen lokakuussa pidettyä äänestystä ja heti sen jälkeen. Tulokset yhdistettiin yhdeksi tutkimukseksi.

Kyselyssä kyllä-äänillä on selvä yliedustus – kysyttäessä 61 prosenttia ilmoitti kannakseen kyllä, kun itse vaalissa 57 prosenttia äänen antaneista äänesti jäsenyyden puolesta. Tämä selittynee sillä, että osa kyselyyn vastaajista kieltäytyi kertomasta kantaansa. Tuloksen selvittyä hävinneille tulee myös usein kiusaus sanoa äänestäneensä voittajien joukossa.

Kyselyn mukaan kaikissa ikäluokissa enemmistö äänesti jäsenyyden puolesta. Kovinta kannatus oli nuorimmilla: 68 prosenttia 18–25-vuotiaista ilmoitti äänestäneensä liittymisen puolesta. Kielteisimpiä olivat 26–35-vuotiaat, joista 55 prosenttia ilmoitti äänestäneensä kyllä.

Selkeää sukupolvien eroa tuloksista ei löydy: 64 prosenttia yli 65-vuotiaista kertoi kannattaneensa jäsenyyttä.

Tikkaremmissä muistellaan kuitenkin, että sukupolvien syissä kannattaa EU-jäsenyyttä oli eroja. Nuoret korostivat kansainvälistymisen mahdollisuuksia, kun taas vanhemmat näkivät sen ennen muuta turvallisuuspoliittisena kysymyksenä.

Teneriffan-lomalla katselin paikallisia puluja ja mietin miten kävisi helsinkiläiselle toripululle, jos sen kiikuttaisi tänne. Erilainen ilmasto ja ruokavalio, selviäisikö se? Entäs toisin päin, sel­viäisikö etelän pulu Kauppatorilla?

– Lomalainen

 

Helsingin ja Teneriffan pulut ovat samasta lajista huolimatta eri populaatiota. Tyypillisesti populaatiot ovat aina sopeutuneet paikallisiin olosuhteisiin. Todennäköisesti kauppatorin pulu ei siis pärjäisi yhtä hyvin Teneriffalla kuin paikalliset yksilöt. Sen fysiologia ei ole sopeutunut yhtä lämpimiin olosuhteisiin, minkä takia sen lisääntymismenestys voisi olla heikompaa kuin paikallisten yksilöiden.

Sama koskisi myös Teneriffan pulua Helsingissä, jossa talvi voisi koitua linnulle kohtaloksi. Etelän linnun höyhenpuku ei ole välttämättä yhtä paksu kuin Pohjolan puluilla. Varma kuolemantuomio siirto ei kuitenkaan olisi.

Esimerkin lintupopulaatioiden mukautumisesta tarjoavat lehtopöllöt. Keski-Euroopassa esiintyvän ruskean lehtopöllön höyhenrakenne on harvempi eikä se eristä lämpöä yhtä hyvin. Suomen ankarissa talvissa ruskeiden lehtopöllöjen kuolleisuus onkin korkeampi kuin harmaiden. Keskieurooppalainen lehtopöllö pärjää puolestaan paremmin loisia vastaan kuin pohjoiset harmaat pöllöt. 

Onko mahdollista, että mitä pienemmäksi ruoan pilkkoo, sitä varmemmin myös vitamiinit pilkkoutuvat eivätkä enää toimi elimistössä? Silloinhan esimerkiksi smoothiessa ei pitäisi olla vitamiineja tallella vaan ainoastaan marjojen ja hedelmien kuitu.– Kotikemisti 

Nielemämme ruoka on yleensä soseutettu hampaillamme. Tehosekoitinta voikin ajatella mekaanisena hampaistona, joka tekee pilkkomisen puolestamme. Kysymyksesi ei silti ole huono. Kun ruokaa pilkkoutuu, siitä voi irrota entsyymejä, jotka puolestaan hajottavat esimerkiksi vitamiineja. Ilmiö ei kuitenkaan ole niin merkittävä, että soseutetun ruoan ravintoarvot oleellisesti eroaisivat kiinteästä.

Soseutetun ruoan suurin ero kiin­teään on se, että ei tarvitse pureksia. Tämä mahdollistaa hyvin nopean syömisen ja voi vaikeuttaa sen hahmottamista, paljonko tulikaan syötyä.

Torsti on myös Facebookissa: www.facebook.com/torstintikkaremmi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Perussuomalaiset toivottaa taas yhden paluumuuttajan takaisin – Arja Juvonen palaa puolueen eduskuntaryhmään

  2. 2

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  3. 3

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin ”uusi ilme” haukuttiin tuoreeltaan Elloksen vuoden 1987 postimyyntiluetteloksi – mitä parjatun logon suunnittelijat ajattelevat nyt?

  8. 8

   Murhatutkimuksen yllättävä käänne: keskeltä hämäläistä metsää löytyi sisällissodan aikaiseksi epäilty hauta – keitä nuorukaiset olivat?

  9. 9

   Obama tiesi Venäjän operaatiosta USA:n vaaleissa, mutta salli sen tapahtua – oliko Trump salajuonen peluri vai pelinappula?

  10. 10

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  7. 7

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  8. 8

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  9. 9

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  10. 10

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää