Valikko
Sunnuntai    |   Torsti tietää

Selviäisikö Teneriffan pulu Kauppatorilla?

Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi osoitteeseen hs.torsti@hs.fi.

Terve taas, lukijat, tässä Torsti.

Edellisellä palstalla käsiteltiin elossa olevien ministerien määrää. Poliittisen historian harrastaja Antti Korhonen tarkensi Torstin arviota omallaan: hänen laskujensa mukaan elossa on 172 entistä tai nykyistä valtioneuvoston jäsentä. Ero Torstin laskelmaan syntyi kahdesta jo edesmenneestä ministeristä, jotka Torsti oli vahingossa merkinnyt elävien kirjoihin.

Palstalla sanottiin myös, etteivät entiset valtioneuvoston jäsenet saa ministerikaudestaan mitään etua. Aki Mattila huomautti kuitenkin, että kokonaisen vaalikauden (neljä vuotta) ministerinä toimineet saavat halutessaan hakea diplomaattipassia. Pääministerinä, ulkoministerinä tai ulkomaankauppaministerinä toimineet saavat oikeuden riippumatta ministerikauden pituudesta.

Diplomaattipassilla voi päästä jonon ohi lentokentällä ja joihinkin maihin ilman viisumia. Ulkoministeriön mukaan diplomaattipassi on käytössä muutamalla kymmenellä entisellä ministerillä.

Ja sitten uusiin kysymyksiin. Niiden myötä Torsti haluaa myös toivottaa hyvää joulua kaikille palstan lukijoille.

Tänä vuonna on ympäri maailmaa tehty suuria päätöksiä, varsinkin Brexit-äänestys ja USA:n vaalit. Nuoret ovat äänestäneet kumpaakin tulosta vastaan. Tämä sai minut ajattelemaan Suomen kannalta erittäin tärkeätä äänestystä: EU-kansanäänestys vuonna 1994. Kuinka nuoret äänestivät tuolloin?

– Lukiolainen

 

Äänestyskäyttäytymistä voidaan vaalisalaisuuden vuoksi tutkia ainoastaan kyselytutkimuksin. Sellainen tehtiin syyskuussa 1994 ennen lokakuussa pidettyä äänestystä ja heti sen jälkeen. Tulokset yhdistettiin yhdeksi tutkimukseksi.

Kyselyssä kyllä-äänillä on selvä yliedustus – kysyttäessä 61 prosenttia ilmoitti kannakseen kyllä, kun itse vaalissa 57 prosenttia äänen antaneista äänesti jäsenyyden puolesta. Tämä selittynee sillä, että osa kyselyyn vastaajista kieltäytyi kertomasta kantaansa. Tuloksen selvittyä hävinneille tulee myös usein kiusaus sanoa äänestäneensä voittajien joukossa.

Kyselyn mukaan kaikissa ikäluokissa enemmistö äänesti jäsenyyden puolesta. Kovinta kannatus oli nuorimmilla: 68 prosenttia 18–25-vuotiaista ilmoitti äänestäneensä liittymisen puolesta. Kielteisimpiä olivat 26–35-vuotiaat, joista 55 prosenttia ilmoitti äänestäneensä kyllä.

Selkeää sukupolvien eroa tuloksista ei löydy: 64 prosenttia yli 65-vuotiaista kertoi kannattaneensa jäsenyyttä.

Tikkaremmissä muistellaan kuitenkin, että sukupolvien syissä kannattaa EU-jäsenyyttä oli eroja. Nuoret korostivat kansainvälistymisen mahdollisuuksia, kun taas vanhemmat näkivät sen ennen muuta turvallisuuspoliittisena kysymyksenä.

Teneriffan-lomalla katselin paikallisia puluja ja mietin miten kävisi helsinkiläiselle toripululle, jos sen kiikuttaisi tänne. Erilainen ilmasto ja ruokavalio, selviäisikö se? Entäs toisin päin, sel­viäisikö etelän pulu Kauppatorilla?

– Lomalainen

 

Helsingin ja Teneriffan pulut ovat samasta lajista huolimatta eri populaatiota. Tyypillisesti populaatiot ovat aina sopeutuneet paikallisiin olosuhteisiin. Todennäköisesti kauppatorin pulu ei siis pärjäisi yhtä hyvin Teneriffalla kuin paikalliset yksilöt. Sen fysiologia ei ole sopeutunut yhtä lämpimiin olosuhteisiin, minkä takia sen lisääntymismenestys voisi olla heikompaa kuin paikallisten yksilöiden.

Sama koskisi myös Teneriffan pulua Helsingissä, jossa talvi voisi koitua linnulle kohtaloksi. Etelän linnun höyhenpuku ei ole välttämättä yhtä paksu kuin Pohjolan puluilla. Varma kuolemantuomio siirto ei kuitenkaan olisi.

Esimerkin lintupopulaatioiden mukautumisesta tarjoavat lehtopöllöt. Keski-Euroopassa esiintyvän ruskean lehtopöllön höyhenrakenne on harvempi eikä se eristä lämpöä yhtä hyvin. Suomen ankarissa talvissa ruskeiden lehtopöllöjen kuolleisuus onkin korkeampi kuin harmaiden. Keskieurooppalainen lehtopöllö pärjää puolestaan paremmin loisia vastaan kuin pohjoiset harmaat pöllöt. 

Onko mahdollista, että mitä pienemmäksi ruoan pilkkoo, sitä varmemmin myös vitamiinit pilkkoutuvat eivätkä enää toimi elimistössä? Silloinhan esimerkiksi smoothiessa ei pitäisi olla vitamiineja tallella vaan ainoastaan marjojen ja hedelmien kuitu.– Kotikemisti 

Nielemämme ruoka on yleensä soseutettu hampaillamme. Tehosekoitinta voikin ajatella mekaanisena hampaistona, joka tekee pilkkomisen puolestamme. Kysymyksesi ei silti ole huono. Kun ruokaa pilkkoutuu, siitä voi irrota entsyymejä, jotka puolestaan hajottavat esimerkiksi vitamiineja. Ilmiö ei kuitenkaan ole niin merkittävä, että soseutetun ruoan ravintoarvot oleellisesti eroaisivat kiinteästä.

Soseutetun ruoan suurin ero kiin­teään on se, että ei tarvitse pureksia. Tämä mahdollistaa hyvin nopean syömisen ja voi vaikeuttaa sen hahmottamista, paljonko tulikaan syötyä.

Torsti on myös Facebookissa: www.facebook.com/torstintikkaremmi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  2. 2

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  3. 3

   Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on väärä, sillä uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta

  4. 4

   Oscar-gaala oli muutakin kuin sekoilua voittajasta – HS:n elokuvatoimittajan neljä muuta huomiota

  5. 5

   ”Harrastan ultrajuoksua, mutta liikunta ei vie aikaa perheeltä” – Näin pienten lasten vanhemmat järjestävät aikaa treenille

  6. 6

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  7. 7

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  8. 8

   Video näyttää ennennäkemättömän skandaalin Oscareissa – Moonlight yllätysvoittaja, palkinto kuulutettiin ensin La La Landille

  9. 9

   Kepin kanssa riehunut mies rikkoi peilit yli 40 autosta ja useita näyteikkunoita Helsingin keskustassa

  10. 10

   Marimekon johto tuulettuu – luova johtaja lähtee 2,5 vuoden jälkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  2. 2

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  3. 3

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  4. 4

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  5. 5

   Vanha suosikki 3310 tekee paluun – suomalainen yritys julkisti uusia Nokia-puhelimia ja tähtää maailman­valloitukseen Googlen kanssa

  6. 6

   Video näyttää ennennäkemättömän skandaalin Oscareissa – Moonlight yllätysvoittaja, palkinto kuulutettiin ensin La La Landille

  7. 7

   ”Hän on tasosi yläpuolella” on sinkulle lannistava lause

  8. 8

   Uudet tutkimukset ovat tuoneet mullistavaa tietoa paastoamisen soluvaikutuksista – Asiantuntija arvioi, kannattaako paasto oikeasti

  9. 9

   Terhi Kiemunki erotettiin perussuomalaisista laskutus­epäselvyyksien vuoksi – ”Tämä on iso periaatteellinen kysymys”

  10. 10

   Helsingin Meri-Rastilan asukkaista 34 prosenttia on maahan­muuttaja­taustaisia – Vuokratalojen valtaamaan kaupunginosaan yritetään houkutella omistusasujia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  4. 4

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  5. 5

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  6. 6

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  7. 7

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  8. 8

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  9. 9

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  10. 10

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  11. Näytä lisää