Valikko
Sunnuntai    |   Torsti tietää

Selviäisikö Teneriffan pulu Kauppatorilla?

Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi osoitteeseen hs.torsti@hs.fi.

Terve taas, lukijat, tässä Torsti.

Edellisellä palstalla käsiteltiin elossa olevien ministerien määrää. Poliittisen historian harrastaja Antti Korhonen tarkensi Torstin arviota omallaan: hänen laskujensa mukaan elossa on 172 entistä tai nykyistä valtioneuvoston jäsentä. Ero Torstin laskelmaan syntyi kahdesta jo edesmenneestä ministeristä, jotka Torsti oli vahingossa merkinnyt elävien kirjoihin.

Palstalla sanottiin myös, etteivät entiset valtioneuvoston jäsenet saa ministerikaudestaan mitään etua. Aki Mattila huomautti kuitenkin, että kokonaisen vaalikauden (neljä vuotta) ministerinä toimineet saavat halutessaan hakea diplomaattipassia. Pääministerinä, ulkoministerinä tai ulkomaankauppaministerinä toimineet saavat oikeuden riippumatta ministerikauden pituudesta.

Diplomaattipassilla voi päästä jonon ohi lentokentällä ja joihinkin maihin ilman viisumia. Ulkoministeriön mukaan diplomaattipassi on käytössä muutamalla kymmenellä entisellä ministerillä.

Ja sitten uusiin kysymyksiin. Niiden myötä Torsti haluaa myös toivottaa hyvää joulua kaikille palstan lukijoille.

Tänä vuonna on ympäri maailmaa tehty suuria päätöksiä, varsinkin Brexit-äänestys ja USA:n vaalit. Nuoret ovat äänestäneet kumpaakin tulosta vastaan. Tämä sai minut ajattelemaan Suomen kannalta erittäin tärkeätä äänestystä: EU-kansanäänestys vuonna 1994. Kuinka nuoret äänestivät tuolloin?

– Lukiolainen

 

Äänestyskäyttäytymistä voidaan vaalisalaisuuden vuoksi tutkia ainoastaan kyselytutkimuksin. Sellainen tehtiin syyskuussa 1994 ennen lokakuussa pidettyä äänestystä ja heti sen jälkeen. Tulokset yhdistettiin yhdeksi tutkimukseksi.

Kyselyssä kyllä-äänillä on selvä yliedustus – kysyttäessä 61 prosenttia ilmoitti kannakseen kyllä, kun itse vaalissa 57 prosenttia äänen antaneista äänesti jäsenyyden puolesta. Tämä selittynee sillä, että osa kyselyyn vastaajista kieltäytyi kertomasta kantaansa. Tuloksen selvittyä hävinneille tulee myös usein kiusaus sanoa äänestäneensä voittajien joukossa.

Kyselyn mukaan kaikissa ikäluokissa enemmistö äänesti jäsenyyden puolesta. Kovinta kannatus oli nuorimmilla: 68 prosenttia 18–25-vuotiaista ilmoitti äänestäneensä liittymisen puolesta. Kielteisimpiä olivat 26–35-vuotiaat, joista 55 prosenttia ilmoitti äänestäneensä kyllä.

Selkeää sukupolvien eroa tuloksista ei löydy: 64 prosenttia yli 65-vuotiaista kertoi kannattaneensa jäsenyyttä.

Tikkaremmissä muistellaan kuitenkin, että sukupolvien syissä kannattaa EU-jäsenyyttä oli eroja. Nuoret korostivat kansainvälistymisen mahdollisuuksia, kun taas vanhemmat näkivät sen ennen muuta turvallisuuspoliittisena kysymyksenä.

Teneriffan-lomalla katselin paikallisia puluja ja mietin miten kävisi helsinkiläiselle toripululle, jos sen kiikuttaisi tänne. Erilainen ilmasto ja ruokavalio, selviäisikö se? Entäs toisin päin, sel­viäisikö etelän pulu Kauppatorilla?

– Lomalainen

 

Helsingin ja Teneriffan pulut ovat samasta lajista huolimatta eri populaatiota. Tyypillisesti populaatiot ovat aina sopeutuneet paikallisiin olosuhteisiin. Todennäköisesti kauppatorin pulu ei siis pärjäisi yhtä hyvin Teneriffalla kuin paikalliset yksilöt. Sen fysiologia ei ole sopeutunut yhtä lämpimiin olosuhteisiin, minkä takia sen lisääntymismenestys voisi olla heikompaa kuin paikallisten yksilöiden.

Sama koskisi myös Teneriffan pulua Helsingissä, jossa talvi voisi koitua linnulle kohtaloksi. Etelän linnun höyhenpuku ei ole välttämättä yhtä paksu kuin Pohjolan puluilla. Varma kuolemantuomio siirto ei kuitenkaan olisi.

Esimerkin lintupopulaatioiden mukautumisesta tarjoavat lehtopöllöt. Keski-Euroopassa esiintyvän ruskean lehtopöllön höyhenrakenne on harvempi eikä se eristä lämpöä yhtä hyvin. Suomen ankarissa talvissa ruskeiden lehtopöllöjen kuolleisuus onkin korkeampi kuin harmaiden. Keskieurooppalainen lehtopöllö pärjää puolestaan paremmin loisia vastaan kuin pohjoiset harmaat pöllöt. 

Onko mahdollista, että mitä pienemmäksi ruoan pilkkoo, sitä varmemmin myös vitamiinit pilkkoutuvat eivätkä enää toimi elimistössä? Silloinhan esimerkiksi smoothiessa ei pitäisi olla vitamiineja tallella vaan ainoastaan marjojen ja hedelmien kuitu.– Kotikemisti 

Nielemämme ruoka on yleensä soseutettu hampaillamme. Tehosekoitinta voikin ajatella mekaanisena hampaistona, joka tekee pilkkomisen puolestamme. Kysymyksesi ei silti ole huono. Kun ruokaa pilkkoutuu, siitä voi irrota entsyymejä, jotka puolestaan hajottavat esimerkiksi vitamiineja. Ilmiö ei kuitenkaan ole niin merkittävä, että soseutetun ruoan ravintoarvot oleellisesti eroaisivat kiinteästä.

Soseutetun ruoan suurin ero kiin­teään on se, että ei tarvitse pureksia. Tämä mahdollistaa hyvin nopean syömisen ja voi vaikeuttaa sen hahmottamista, paljonko tulikaan syötyä.

Torsti on myös Facebookissa: www.facebook.com/torstintikkaremmi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  2. 2

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  3. 3

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  4. 4

   Mystinen ”Jakke” lyöttäytyy vierailulle ihmisten koteihin ja vie niistä tavaraa – poliisi pyytää vinkkejä koko pääkaupunkiseudulta

  5. 5

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  6. 6

   Trump kuvailee avoimesti elämäänsä ”pienessä kotelossa” ja harmittelee, ettei saa enää ajaa autoa: ”Rakastin entistä elämääni”

  7. 7

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  8. 8

   Perussuomalaiset hävisi salkkujaossa kokoomukselle ja menetti valtaa turvapaikka­politiikassa – miksi se suostui tähän?

  9. 9

   Oulussa suurhälytys kemikaalitehtaalle – reaktoritornissa todennäköisesti vetyräjähdys

  10. 10

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  2. 2

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  3. 3

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  4. 4

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  5. 5

   Kaksoiselämän luonut saksalaisupseeri esiintyi syyrialaisena pakolaisena ja sai paikan vastaanotto­keskuksesta – Epäillään suunnitelleen iskua

  6. 6

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  7. 7

   Presidentti Niinistö torjui virkanimityksen – ministeriön ehdotus oikeuskansleriksi poistettiin valtioneuvoston käsittelystä, vaikka siitä oli jo kerrottu hakijoille

  8. 8

   Uusi oikeusministeri Antti Häkkänen: ”Väkivalta- ja seksuaalirikoksista on annettu kohtuullisen lieviä tuomioita”

  9. 9

   Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

  10. 10

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  4. 4

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  5. 5

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  6. 6

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  7. 7

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  8. 8

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  9. 9

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  10. 10

   Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

  11. Näytä lisää