Sunnuntai

Rasputinin nimestä on tullut synonyymi juonittelulle ja irstailulle – näin siperialainen maalaistollo nousi tsaarin Venäjän huipulle

Rasputinin elämä on yksi Venäjän historian kummallisimmista tarinoista.

Pietarin poliisit löysivät ruumiin helposti. Heidän tarvitsi vain seurata verijälkiä. Suuren Petrovskin puusillan kaiteeseen oli tarttunut verta, ja samalta paikalta löytyi myös uhrin käyttämä kalossi. Ruumis oli heitetty sillankaiteen yli Pietaria halkovaan Nevajokeen, jonka hyisessä virrassa se oli ajelehtinut parisataa metriä.

Uhri oli parrakas keski-ikäinen mies, ja hän makasi joessa jään päällä (joidenkin lähteiden mukaan jääkannen alla). Löytöpaikka sijaitsi Ristisaaren puistoalueella, josta on vain muutaman sadan metrin matka Suomenlahdelle.

Kun sukeltajat nostivat ruumiin ylös, se vietiin sulamaan ja tutkittavaksi. Vainaja oli huonossa kunnossa. Vartalossa oli useita ampumahaavoja. Luodit olivat osuneet selkään, lävistäneet vatsan ja vahingoittaneet sisäelimiä. Otsassakin oli verinen reikä. Haavoista päätellen uhria oli tökitty teräaseella. Keuhkoista löytyi vettä, ja miehen käsivarret olivat kouristuneet ylös, kuin kamppailuasentoon.

Kun surmatun nimi selvisi, siitä tuli Venäjällä iso uutinen – ja monelle pietarilaiselle koitti ilon päivä. Vainaja oli yksi Venäjän vihatuimmista miehistä, tsaari Nikolai II:n henkiystävä, munkki Grigori Rasputin.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Murhasta on kulunut nyt sata vuotta. Rasputin surmattiin 30. joulukuuta 1916, ja ruumis löydettiin pari päivää myöhemmin.


Rasputinin elämä on yksi Venäjän historian kummallisimmista tarinoista. Pelkkä Rasputinin nimen mainitseminen nostattaa kulmakarvoja. Se on jonkinlainen synonyymi juonittelulle, vehkeilevälle vallankäytölle ja irstailulle.

Rasputinista on tehty kirjoja ja elo­kuvia. Einojuhani Rautavaara on säveltänyt Rasputinista oopperankin.

Suomalaisille ehkä tutumpia ovat Frederikin tai Sleepy Sleepersin Rasputin-renkutukset. Ne pohjautuvat Boney M. -yhtyeen 1970-luvulla tekemään Rasputin-diskohittiin.

Kuinka oli mahdollista, että kouluttamattomasta siperialaisesta hengenmiehestä tuli Venäjän mahtavan tsaariperheen ystävä ja Venäjän päätöksenteon tärkein taustapeluri?

Jotta voi ymmärtää Rasputinia, on ensin yritettävä ymmärtää Venäjää. Ja lähdettävä liikkeelle kaukaa Siperiasta. Siellä Rasputinkin syntyi.

Venäläisillä on ollut huono herraonni satoja vuosia. Kansalaiset ovat tottuneet pakenemaan esivallan tarjoilemaa ruoskaa, hirsipuuta ja maaorjuutta.

1600-luvun alussa kansan kurittaminen alkoi näkyä Siperiassa aivan konkreettisesti. Volgan itäpuolella kasvaviin suuriin metsiin ja kaukaisiin erämaihin alkoi muuttaa aiempaa enemmän ihmisiä. Siperia oli omalakinen, vaikeasti saavutettava takamaa, karku- ja karkotuspaikka, Venäjän oma villi länsi.

Osa pakeni sinne uskonnollisista syistä. 1600-luvun Venäjällä tehtiin tuhoisa kirkollinen uudistus. Raamatun tekstejä uudistettiin, ja ortodoksisen kirkon vanhoja tapoja muutettiin. Se järkytti ihmisten arkea. Kun ristinmerkki oli tähän asti aina pyyhkäisty kahdella sormella, nyt pakotettiin käyttämään kolmea.

Seurasi opillinen hajaannus, verisiä yhteenottoja ja joukkoitsemurhia. Ortodoksinen kirkko jakaantui kahtia: uuteen viralliseen kirkkoon ja vanhoja perinteitä ylläpitävään ”kansankirkkoon”. Jälkimmäinen pakeni Siperiaan, jossa elivät myös erilaiset kultit ja muinaisuskonnot.

Näihin oloihin syntyi tammikuussa 1869 Grigori Jefimovitš Rasputin. Hän oli maatalon poika Pokrovskojen pikkukylässä. Toisin kuin Venäjällä yleensä, Siperiassa ei ollut pitkää maaorjuuden perintöä, vaan siellä kasvoi omapäisiä talonpoikia, joita ei kuritettu nöyriksi alamaisiksi. Rasputinin isä omisti tilkun maata ja toimi hevosajurina. Vapaa-ajallaan hän ryyppäsi, lauloi ja tappeli. Rasputinkin oppi isältään nämä taidot.

Rasputinista liikkuu paljon herkullisia tarinoita, kuten tämä: kymmenvuotiaana hän kuuli isänsä hevosen sairastuneen, meni talliin ja hieroi eläimen jalkaa. Hevonen parani!

Ongelmallista tarinoissa on se, että suurin osa niistä on jälkikäteen sepitettyjä.

Aikalaisten kuvaukset Rasputinista ovat ristiriitaisia. Häntä kuvaillaan pitkänhuiskeaksi tai lyhyenlännäksi, voimakkaaksi tai hinteläksi, erittäin hyvä- tai huonohampaiseksi, pahanhajuiseksi tai hygie­niastaan poikkeuksellisen tarkaksi. Hän kävi päivittäin ilotaloissa, kaatoi naisia – ja oli impotentti.

Varmaa on, että hänellä oli pistävä, eriskummallinen katse. Sen näkee valo­kuvista. Kädetkin näyttävät isokokoisilta.

Rasputinissa oli poikkeavaa karismaa ja hurjuutta jo nuorena. Hän osasi tehdä vaikutuksen ihmisiin.

Naimisiin mentyään Rasputinista tuli hengenmies. Hän lähti pyhiinvaellukselle halki Venäjän, aina Välimerelle ja Kreikan luostareihin saakka. Hän kulki jalan tuhansia kilometrejä, etsi totuutta, pyhyyttä ja Jumalaa. Samalla hän keräsi mainetta ennustajana ja parantajana. Hän ei ollut kirjanoppinut eikä suuri puhuja, vaan hurmaaja. Ja lopulta hänen maineensa kiiri Pietariin saakka.

Rasputin ei koskaan olisi noussut suurvallan kabinetteihin, ellei Venäjän viimeinen tsaari Nikolai II olisi ollut poikkeuksellisen löperö mies. Hänen aikanaan koko Venäjä oli alennustilassa.

Nikolai oli sulkeutunut, hiljainen kaveri, joka viihtyi perheensä parissa eikä olisi halunnut tsaariksi. Tehtävä kauhistutti häntä. Hän oli kouluttamaton ja hommaan sopimaton eikä tiennyt mitään sekavan valtakuntansa hallitsemisesta. Hän oli seurannut, kuinka tehtävä vei oman isän, tsaari Aleksanteri III:n, hautaan alle viisikymppisenä. Isänisä Aleksanteri II kuoli terroristin pommeihin.

Omaa syntymäänsä Nikolai piti huonona enteenä jo senkin takia, että hän oli syntynyt Jobin päivänä. Nikolai aavisteli, että hän vielä kärsisi elämässään kuin Raamatun Job.

Huonoja merkkejä oli ilmassa jo Nikolain kruunajaispäivänä. Moskovassa pidettiin suuret juhlallisuudet, jotka muuttuivat murhenäytelmäksi, kun väkijoukossa syntyi kaaos ja ihmisiä tallautui kuoliaaksi. Vielä seuraavanakin päivänä ruumiita kannettiin pois juhla-alueelta.

Vaimo, keisarinna Aleksandra, oli miestään tarmokkaampi ja pystyi ohjailemaan tätä. Mutta Aleksandrakin oli taikauskoon taipuvainen, ja yhdessä he olivat epävakaa tsaaripariskunta.

Pitkän yrittämisen jälkeen, vuonna 1904, Aleksandra synnytti viidennen lapsensa, pojan, odotetun vallanperijän. Suureksi onnettomuudeksi Aleksei-poika sairasti hemofiliaa, tappavaa verenvuototautia. Se on sairaus, jossa veri ei pääse hyytymään. Pienetkin kolhut, jollaisia lapsille tulee jatkuvasti, saattavat aiheuttaa kohtalokkaan sisäisen verenvuodon.

Vuonna 1905 Venäjä ja sen tsaariperhe olivat aallonpohjassa. Kruununperijä teki kuolemaa, ja Venäjän armeija oli hävinnyt sodan Japania vastaan. Väkivaltainen terrori riehui valtakunnassa. Ministereitä murhattiin. Helsingissäkin ammuttiin kenraalikuvernööri Nikolai­ Bobrikov. Tsaarinvalta vapisi.

Tsaaritar oli valmis kuuntelemaan ketä tahansa, joka osaisi auttaa hänen poikaansa. Kun tuttavat suosittelivat, että tsaariperhe hakisi apua vaeltelevalta munkilta nimeltä Rasputin, perhe otti hänet vastaan.

Tapahtui ihme. Poika tuskaili veren­vuotokohtauksen kourissa, ja Rasputin päästettiin hänen huoneeseensa. Rasputin kumartui rukoilemaan pojan ylle. Ja kas: poika nukahti rauhallisesti ja heräsi seuraavana päivänä hyvinvoivana.

Tsaariperheen luottamus oli voitettu.

Siitä alkoi kymmenen vuoden hämmentävä aika.

Rasputinista tuli tsaariperheen läheinen auttaja. Hän hoiti poikaa ja osasi lievittää myös tsaariparin sisäistä levottomuutta. Rouva kärsi migreenistä, ja siihenkin Rasputin toi apua.

Hänen ennustuksiaan kuunneltiin. Rasputin tuntui tietävän etukäteen, milloin tapahtuisi murhia tai syttyisi sotia. Jopa Venäjän pääministeri joutui odottamaan vuoroaan, kun tsaari puhui Rasputinille.

Ja valta vain kasvoi. Rasputin ei halunnut, että Venäjä liittyisi ensimmäiseen maailmansotaan. Hän vaikutti ministerivalintoihin ja politiikkaan. Kun Rasputin paransi tsaarittaren hovineidon, tsaaritar kuunteli ”pyhää miestä” yhä tarkemmin. Nikolai II puolestaan kuunteli vaimoaan. Heillä oli munkille oma kutsumanimikin: Meidän Ystävämme.


Tilanne ärsytti Pietarin eliittiä. Maalaistollo oli noussut mahtavan maan huipulle ja kietonut tsaariperheen pauloihinsa. Muutaman vuoden kuluttua Rasputinia halveksui koko Pietarin yläluokka: oikeisto- ja vasemmistopoliitikot, hoviväki ja ortodoksinen kirkko, sotilaat, ministerit ja älymystö.

Nykyään ehkä sanottaisiin, että Rasputinista tuli valeuutisten tai vihapuheen uhri. Häntä vastaan hyökättiin lehdissä. Niissä suorastaan lietsottiin Rasputin-vihaa. Hänestä julkaistiin skandaaliuutisia ja keksittyjä haastatteluja. Niissä piirrettiin kuvaa häpeällisestä ja kunniattomasta miehestä, joka juopotteli ja kävi ilotaloissa. Rasputin oli sielujen ja ruumiiden raiskaaja, erotomaani, lahkolainen, rikollinen pelle.

Osa siitä oli kyllä tottakin. Seksi, tai pikemminkin säädytön seksihurjastelu, on olennainen osa Rasputinin tarinaa. Hän kävi Pietarin ilotaloissa, ja hänellä väitetään olleen valtava määrä seksipartnereita myös hienostopiireissä. Lisäksi hän ryyppäsi välillä itsetuhoisesti.

Seksimyytin taustat ovat kuitenkin Siperiassa asti. Rasputin oli nimittäin hlystiläinen. Se oli uskonlahko, joka tunnettiin seksiorgioistaan. Hlystiläinen orgia tarkoitti suunnilleen sitä, että ihmisessä asuva lihanhimo sammutettiin irstailemalla raskaasti. Hurskaus ja synnittömyys onnistuivat vain tekemällä niin paljon syntiä, että ihminen varmasti tiesi, mitä synti oli. Sitä kautta tuli katumus. Valtaväestön silmissä hlystiläisyys oli kunniatonta.

Talvi 1916 oli Venäjälle kamala. Ensimmäinen maailmansota riehui, eikä armeijassa toiminut mikään. Tak­kuava huolto ja heikko johto kasvattivat tappioita. Sotilaat paleltuivat kuoliaaksi juoksuhautoihin. Kun Nikolai oli itse keskittynyt johtamaan joukkoja, hänen vaimonsa yritti johtaa valtakuntaa – ja kuunteli samalla Rasputinin neuvoja.

Eliitin parissa kuohui. Rasputinista oli päästävä. Häntä oli jo kerran puukotettu kadulla hengenvaarallisesti, mutta hän oli toipunut murhayrityksestä, vaikka vatsa oli auennut navasta rintalastaan saakka.

Toisesta yrityksestä hän ei enää selvinnyt. 30. joulukuuta 1916 Rasputin kutsuttiin ruhtinas Feliks Jusupovin palatsiin. Siellä Jusupov liittolaisineen kaatoi leivoksiin ja viiniin niin paljon syanidia, että sillä olisi tappanut montakin miestä.

Rasputin ei tiettävästi juuri koskaan syönyt makeaa, mutta pitkän suostuttelun jälkeen hänet saatiin maistamaan leivosta ja juomaan viiniä. Murhaajat joutuivat kuitenkin kauhistumaan: myrkyllä ei näyttänyt olevan minkäänlaista vaikutusta! Rasputin vain istui paikallaan hämmentyneenä siitä, miksi hänet oli kutsuttu palatsiin. Odottelun ja useiden viinilasillisten jälkeen murhaajat menettivät lopulta hermonsa ja päättivät ampua Rasputinin.

Luoti osui keskivartaloon, ja helpotuksesta huokaisten murhaajat poistuivat huoneesta. Yllätys oli suuri, kun he palat­tuaan näkivät Rasputinin nousevan ylös, lähtevän juoksemaan ja yrittävän vielä kuristaa yhden surmaajistaan.

Vaadittiin lisää luoteja, väkivaltaa ja miehiä, jotta Rasputin saatiin sidottua ja heitettyä jokeen. Viimeistään kylmässä vedessä Rasputin kuoli, mutta hän yritti vielä repiä käsiään irti siteistä. Ruumis haudattiin, kaivettiin myöhemmin ylös ja poltettiin.

Murhaoperaatio on kasvattanut Rasputinin myyttiä. Oliko hänellä taikavoimia? Todennäköisempää on, että surmaajat olivat tumpeloita: myrkky oli vanhentunutta tai väljähtänyttä, ja murhaajat olivat huonoja ampujia.


Sukunimi Rasputin on mysteeri. On selitetty, että se tulisi sanasta rasputitsa, joka tarkoittaa rospuuttoa ja kelirikkoa. Toisten tulkintojen mukaan se juontaa sanasta rasputa, joka tarkoittaa siveetöntä, kevytmielistä, irstasta tai rietasta.

Jälkikäteen voi ajatella, että Rasputin on ennen kaikkea huonon arvostelukyvyn synonyymi.­ Rasputinilla oli oma vaikutuksensa siihen, että tsaarin valtakunta tuhoutui. Rasputinin teot syrjäyttivät ja ärsyttivät niitä henkilöitä, jotka olisivat aidosti osanneet auttaa Nikolaita valtakunnan asioissa. Tärkeitä virkoja meni heikkolahjaisille­ miehille vain siksi, että Rasputin sattui suosittelemaan heitä. Hänen­ persoonansa myös vähensi tuntuvasti tsaarin arvovaltaa kansan parissa.

Nykypäivän politiikassa Rasputinia käytetään haukkumasanana. Britannian pääministerin Theresa Mayn avustajat kutsuvat pääministerin parrakasta avustajaa Nick Timothya Rasputiniksi. Kriitikoiden mukaan May ei pysty päätöksentekoon ilman Timothyn apua.

Etelä-Koreassa presidentti Park Geun-hye on sotkeutunut isoon poliittiseen skandaaliin. Väitteiden mukaan presidenttiä ja koko maata ohjailee lahkolainen ja ”Korean Rasputin” Choi Soon-sil.

Lähimmät avustajat kertovat paljon siitä, millaisia ihmisiä hallitsijat itse ovat. Ei ole samantekevää, ketkä pääsevät kuiskuttelemaan päättäjien korviin.

Venäjän tsaariperheelle Rasputiniin turvaaminen oli tuhon tie. Pian Rasputinin murhan jälkeen käynnistyi Venäjän vallankumous, ja 300 vuotta valtaa pitänyt Romanovien tsaariperhe surmattiin.

Rasputinin ja Romanovien jälkeen Venäjän johtoon kipusi uusi partasuu: vallankumousjohtaja Vladimir Lenin.

Oikaisu 2.1. kello 14.40: Toisin kuin jutussa aiemmin luki, Nikolai II:n kruunajaispäivän juhlallisuuksia ei pidetty Pietarissa vaan Moskovassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • Rasputin
 • Venäjä
 • Pietari
 • Esa Lilja

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  2. 2

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  3. 3

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  4. 4

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  5. 5

   Ilmarisen toimitusjohtajasta Timo Ritakalliosta tulee OP:n uusi pääjohtaja – strateginen taito, johtamisosaaminen ja verkostot ratkaisivat valinnan

  6. 6

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  7. 7

   MTV: Vuonna 2012 estetyn terrori-iskun kohde olisi ollut kokoomuksen puoluekokous

  8. 8

   Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

  9. 9

   Suomi sallii hyönteisten kasvattamisen ja myymisen ruoaksi

  10. 10

   ”Älä nyt pelästy, isäsi tulee kuolemaan”, outo ääni varoitti – Tutkija päätyi sattumalta tekemään väitöskirjan suomalaisten yliluonnollisista kokemuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  2. 2

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  3. 3

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  4. 4

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  5. 5

   ”Ehtivät he sen sanoa, että olen mätäpaise” – Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi ja nousi liikkeen vanhimmistoon, mutta sitten runokilpailu paljasti hänen salaisuutensa

  6. 6

   Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

  7. 7

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  8. 8

   ”Älä nyt pelästy, isäsi tulee kuolemaan”, outo ääni varoitti – Tutkija päätyi sattumalta tekemään väitöskirjan suomalaisten yliluonnollisista kokemuksista

  9. 9

   Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

  10. 10

   ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  8. 8

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  9. 9

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  11. Näytä lisää