Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Kallio alkoi pöhistä vuosikymmenen alussa, mutta mihin se pöhinä on kadonnut?

Parin viime vuoden aikana on nähty, että liikkeet eivät pysy hengissä, taloja menee remonttiin ja vuokrat nousevat, kirjoittaa kolumnissaan Leena Virtanen.Kun Kalliossa tulee vastaan turisti­seurue, mihin neuvotte heitä menemään?

Ei tule ihan heti mieleen. Voi keksiä yksittäisiä liikkeitä, ravintoloita ja baareja, mutta onko mitään keskittymää? Ja haluavatko turistit kävellä Helsinginkadulla ja Kurvissa, kun ne vievät usein mielen matalaksi asukkailtakin?

Kalliossa alkoi tosissaan pöhistä vuosikymmenen alussa. Syntyi Kallio-liike, Kallio Block Party ja muita katutapahtumia. Kivijalkojen liiketiloihin ilmaantui hauskoja pieniä kahviloita, kiinnostavia ravintoloita, vintagekauppoja, työkollektiiveja ja uudenlaisiakin konsepteja. Se oli hyvää aikaa.

Parin viime vuoden aikana on kuitenkin nähty, että kaikki liikkeet eivät pysy hengissä, taloja menee remonttiin, vuokrat nousevat ja yrittäjät joutuvat lähtemään. Jo syntyneet keskittymät hajoavat. Suoraan sanottuna Kallion pöhinä ei lunasta mainettaan.

Samaan aikaan vanha Kallio pitää pintansa, hyvässä ja pahassa.

Lamavuosina 1990-luvulla asuin Kalliossa ja opin tunnistamaan Kallio-katseen. Hämärä seurue astuu rappuun sisään, ja viimeinen vilkaisee epäluuloisesti ympärilleen. Sellainen Kallio on aina ollut. Kaupunginosa, jossa tehdään kiellettyjä asioita.

Edesmennyt isäni asui Karhupuiston laidalla 1920- ja 1930-luvuilla. Sittemmin hän piti kunnia-asianaan opettaa lapsilleen kotikaupungin tuntemusta, mutta Kallioon hän ei koskaan meitä vienyt. Hän muisti kertoa vain niistä asunnoista, joista näkyi merelle, mutta hän kuunteli usein haikein mielin Fredin Kolmatta linjaa.

Luultavasti hän ei edes ajatellut, että Kalliossa olisi mitään katsomista. Kallio kuului vain kalliolaisille.

Kalliosta on aina haluttu pois, kuten tiedämme Aki Kaurismäen Calamari Unionista ja Mikko Rimmisen Pussikaljaromaanista. Eiraan, rannalle, meren yli.

Sittemmin, 1980-luvulta lähtien, suunta alkoi vaihtua. Kal­lioon muutettiin. Sinne tuli opiskelijoita, taiteilijoita ja esimerkiksi meitä toimittajia, minkä takia Kallio on vähitellen saanut erikoisaseman myös mediassa.

Pöhinä on aaltoliikettä, myöntää Mia Lehti, Kallio-liikkeen aktiivi, joka pyöritti viime kevääseen saakka viihtyisää Made­ in Kallio -konseptia. Sen tilat sijaitsivat Vaasan­kadun ja Kustaankadun kulmassa.

Konseptille kävi samoin kuin monille muille Kallion uudistajille. Vuokralaiset olisivat halunneet investoida tilaan, mutta omistajan kanssa ei päästy yhteisymmärrykseen vuokrasopimuksen ehdoista. Neuvottelut kestivät puoli vuotta, ja tilan piirustukset oli jo jätetty rakennusvalvontaan. Taloyhtiö oli vuokralaisten puolella.

”Taloyhtiön kanssa me rakastettiin toisiamme”, Lehti kertoo. Suunnitelmat jäivät toteutumatta.

Huonoista kokemuksistaan huolimatta Lehti ei sano pahaa sanaa Kal­liosta. Made in Kallion kaltaiset konseptit avasivat hänen mukaansa tietä muille rohkeille yrittäjille. Silti hänkään ei keksi kovin montaa pöhinäpaikkaa juuri nyt. Uusi Riviera-elo­kuvateatteri, tapahtumatila Rupla Hesarilla, Karhupuiston kahvilat, mutta mitä muuta?

Lehti huomauttaa, että kehityksen yksi este on ostovoiman vähyys.

Ostovoimaa odotellessa katseet kääntyvät Helsingin kaupunkiin ja tietoiseen kaupunkisuunnitteluun.

Kallio-liikkeen piirissä on tehty monia ehdotuksia esimerkiksi an­kean Piritorin elävöittämiseksi. Mia Lehden sanoin se on ”pimeä musta örkki” Kallion keskellä. Vasta nyt kaupunki on ryhtymässä toimeen, mutta vieläkään työhön ei ole osoitettu rahaa.­

Samaan aikaan Kallion laitamilla tapahtuu. Teurastamon ja Suvilahden alueet saavat ilmettä, tosin toivottoman hitaasti. Jos hyvin käy, Bruno, Konepajojen pikku-Berliini Aleksis Kiven kadulla, saa säilyä. Brunossa tiivistyy se fiilis, jota Kallioltakin voisi odottaa. Se on asukkaiden näköinen paikka, kuin iso olohuone keskellä historiallista Helsinkiä.

Kallion sydän pysyy haavoittuvana. Yritykset ja ravintolat vaihtuvat tiuhaan, eikä jatkuvuutta synny. Nykyinen Kallio on pienessä mittakaavassa kuin takavuosien Tukholman Söder, jossa piti suunnistaa osoitteiden mukaan. Nykyään Söderiin voi mennä vain kuljeksimaan, joten ehkä Kalliossakin pitää vain malttaa odottaa.

Jos joku olisi valmis oikeasti vaikuttamaan Kallion kehitykseen, hän ostaisi liiketiloja, etsisi rohkeita yrittäjiä ja tekisi riskien uhalla pitkiä vuokra­sopimuksia. Takaisi jatkuvuutta.

Vanha Kallio ja sen juopot ja narkkarit eivät hevin katoa, eikä sitä Kalliossa toivotakaan. Siellä on aina hoettu, että kaikki kukat saavat kukkia, joten ”siistiminen” ei sovi perikalliolaiseen kielenkäyttöön. Paha puhua narkkareiden puolesta, mutta varmasti Kallio on heille yhtä lailla osa identiteettiä kuin hipstereille ja vanhoille stadilaisillekin.

Kallion paradoksi onkin siinä, että sinä päivänä, kun Hesarilla ei enää tarvitse väistää horjuvia vastaantulijoita ja viimeinen thaihieromo on sulkenut ovensa, se ei ole enää entisensä.

Edelleen Kalliossa kulkee näkymätön sosiaalinen raja suunnilleen Hesarin tietämillä, mutta se ei ole yhtä räikeä kuin ennen. Ja edelleen Kallio on Helsingin suvaitsevaisinta aluetta. Vain siellä näkee homojen kävelevän käsi kädessä.

Mihin Mia Lehti neuvoo turistit?

”Saunoihin. Arlaan, Kotiharjuun ja Kulttuurisaunaan.” Niiden lauteilla vanha ja uusi Kallio kohtaavat vailla ristiriitaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kallio
 • Helsinki
 • stadi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Useita ihmisiä kuollut räjähdyksessä konsertissa Manchesterissa – Videolla näkyy, miten ihmiset juoksevat hädissään pakoon

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  4. 4

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  5. 5

   Jos olisi amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  6. 6

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  7. 7

   Alkoholilakiin haetaan kompromissia, keskusta haluaa tiukentaa esitystä – Jäävätkö vahvat lonkerot, limuviinat ja oluet sittenkin Alkon hyllyyn?

  8. 8

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  9. 9

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  10. 10

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  3. 3

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  4. 4

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  5. 5

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  6. 6

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  7. 7

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  8. 8

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  9. 9

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  10. 10

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  10. 10

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  11. Näytä lisää