Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Kallio alkoi pöhistä vuosikymmenen alussa, mutta mihin se pöhinä on kadonnut?

Parin viime vuoden aikana on nähty, että liikkeet eivät pysy hengissä, taloja menee remonttiin ja vuokrat nousevat, kirjoittaa kolumnissaan Leena Virtanen.Kun Kalliossa tulee vastaan turisti­seurue, mihin neuvotte heitä menemään?

Ei tule ihan heti mieleen. Voi keksiä yksittäisiä liikkeitä, ravintoloita ja baareja, mutta onko mitään keskittymää? Ja haluavatko turistit kävellä Helsinginkadulla ja Kurvissa, kun ne vievät usein mielen matalaksi asukkailtakin?

Kalliossa alkoi tosissaan pöhistä vuosikymmenen alussa. Syntyi Kallio-liike, Kallio Block Party ja muita katutapahtumia. Kivijalkojen liiketiloihin ilmaantui hauskoja pieniä kahviloita, kiinnostavia ravintoloita, vintagekauppoja, työkollektiiveja ja uudenlaisiakin konsepteja. Se oli hyvää aikaa.

Parin viime vuoden aikana on kuitenkin nähty, että kaikki liikkeet eivät pysy hengissä, taloja menee remonttiin, vuokrat nousevat ja yrittäjät joutuvat lähtemään. Jo syntyneet keskittymät hajoavat. Suoraan sanottuna Kallion pöhinä ei lunasta mainettaan.

Samaan aikaan vanha Kallio pitää pintansa, hyvässä ja pahassa.

Lamavuosina 1990-luvulla asuin Kalliossa ja opin tunnistamaan Kallio-katseen. Hämärä seurue astuu rappuun sisään, ja viimeinen vilkaisee epäluuloisesti ympärilleen. Sellainen Kallio on aina ollut. Kaupunginosa, jossa tehdään kiellettyjä asioita.

Edesmennyt isäni asui Karhupuiston laidalla 1920- ja 1930-luvuilla. Sittemmin hän piti kunnia-asianaan opettaa lapsilleen kotikaupungin tuntemusta, mutta Kallioon hän ei koskaan meitä vienyt. Hän muisti kertoa vain niistä asunnoista, joista näkyi merelle, mutta hän kuunteli usein haikein mielin Fredin Kolmatta linjaa.

Luultavasti hän ei edes ajatellut, että Kalliossa olisi mitään katsomista. Kallio kuului vain kalliolaisille.

Kalliosta on aina haluttu pois, kuten tiedämme Aki Kaurismäen Calamari Unionista ja Mikko Rimmisen Pussikaljaromaanista. Eiraan, rannalle, meren yli.

Sittemmin, 1980-luvulta lähtien, suunta alkoi vaihtua. Kal­lioon muutettiin. Sinne tuli opiskelijoita, taiteilijoita ja esimerkiksi meitä toimittajia, minkä takia Kallio on vähitellen saanut erikoisaseman myös mediassa.

Pöhinä on aaltoliikettä, myöntää Mia Lehti, Kallio-liikkeen aktiivi, joka pyöritti viime kevääseen saakka viihtyisää Made­ in Kallio -konseptia. Sen tilat sijaitsivat Vaasan­kadun ja Kustaankadun kulmassa.

Konseptille kävi samoin kuin monille muille Kallion uudistajille. Vuokralaiset olisivat halunneet investoida tilaan, mutta omistajan kanssa ei päästy yhteisymmärrykseen vuokrasopimuksen ehdoista. Neuvottelut kestivät puoli vuotta, ja tilan piirustukset oli jo jätetty rakennusvalvontaan. Taloyhtiö oli vuokralaisten puolella.

”Taloyhtiön kanssa me rakastettiin toisiamme”, Lehti kertoo. Suunnitelmat jäivät toteutumatta.

Huonoista kokemuksistaan huolimatta Lehti ei sano pahaa sanaa Kal­liosta. Made in Kallion kaltaiset konseptit avasivat hänen mukaansa tietä muille rohkeille yrittäjille. Silti hänkään ei keksi kovin montaa pöhinäpaikkaa juuri nyt. Uusi Riviera-elo­kuvateatteri, tapahtumatila Rupla Hesarilla, Karhupuiston kahvilat, mutta mitä muuta?

Lehti huomauttaa, että kehityksen yksi este on ostovoiman vähyys.

Ostovoimaa odotellessa katseet kääntyvät Helsingin kaupunkiin ja tietoiseen kaupunkisuunnitteluun.

Kallio-liikkeen piirissä on tehty monia ehdotuksia esimerkiksi an­kean Piritorin elävöittämiseksi. Mia Lehden sanoin se on ”pimeä musta örkki” Kallion keskellä. Vasta nyt kaupunki on ryhtymässä toimeen, mutta vieläkään työhön ei ole osoitettu rahaa.­

Samaan aikaan Kallion laitamilla tapahtuu. Teurastamon ja Suvilahden alueet saavat ilmettä, tosin toivottoman hitaasti. Jos hyvin käy, Bruno, Konepajojen pikku-Berliini Aleksis Kiven kadulla, saa säilyä. Brunossa tiivistyy se fiilis, jota Kallioltakin voisi odottaa. Se on asukkaiden näköinen paikka, kuin iso olohuone keskellä historiallista Helsinkiä.

Kallion sydän pysyy haavoittuvana. Yritykset ja ravintolat vaihtuvat tiuhaan, eikä jatkuvuutta synny. Nykyinen Kallio on pienessä mittakaavassa kuin takavuosien Tukholman Söder, jossa piti suunnistaa osoitteiden mukaan. Nykyään Söderiin voi mennä vain kuljeksimaan, joten ehkä Kalliossakin pitää vain malttaa odottaa.

Jos joku olisi valmis oikeasti vaikuttamaan Kallion kehitykseen, hän ostaisi liiketiloja, etsisi rohkeita yrittäjiä ja tekisi riskien uhalla pitkiä vuokra­sopimuksia. Takaisi jatkuvuutta.

Vanha Kallio ja sen juopot ja narkkarit eivät hevin katoa, eikä sitä Kalliossa toivotakaan. Siellä on aina hoettu, että kaikki kukat saavat kukkia, joten ”siistiminen” ei sovi perikalliolaiseen kielenkäyttöön. Paha puhua narkkareiden puolesta, mutta varmasti Kallio on heille yhtä lailla osa identiteettiä kuin hipstereille ja vanhoille stadilaisillekin.

Kallion paradoksi onkin siinä, että sinä päivänä, kun Hesarilla ei enää tarvitse väistää horjuvia vastaantulijoita ja viimeinen thaihieromo on sulkenut ovensa, se ei ole enää entisensä.

Edelleen Kalliossa kulkee näkymätön sosiaalinen raja suunnilleen Hesarin tietämillä, mutta se ei ole yhtä räikeä kuin ennen. Ja edelleen Kallio on Helsingin suvaitsevaisinta aluetta. Vain siellä näkee homojen kävelevän käsi kädessä.

Mihin Mia Lehti neuvoo turistit?

”Saunoihin. Arlaan, Kotiharjuun ja Kulttuurisaunaan.” Niiden lauteilla vanha ja uusi Kallio kohtaavat vailla ristiriitaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kallio
 • Helsinki
 • stadi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Uusi tiedonmuru Herttoniemestä kadonneen Harry Karjalaisen etsinnöissä – nähty Sipoonkorven liepeillä

  2. 2

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  3. 3

   Raju pettymys ei voinut tulla Aino-Kaisa Saariselle yllätyksenä – ja lisää saattaa olla tulossa

  4. 4

   Päätoimittaja Päivi Anttikoski lähtee Hesarista – ”Otan nyt jonkin hetken aikaa itselleni”

  5. 5

   Facebook ei paljasta, miten uusia kavereita ehdotetaan – seksuaalirikoksen uhrin näkymään ilmestyi ahdistelijan profiili

  6. 6

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  7. 7

   Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on väärä, sillä uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta

  8. 8

   Ruuhkavuosia elävät vanhemmat kertovat, miten he järjestävät aikaa liikunnalle – ”Jos on aikaa katsoa telkkaria, on aikaa treenata”

  9. 9

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  10. 10

   Mazdak Nassir tuli pakolaisena Suomeen ja kävi läpi ”perus-mamukuviot” – Nyt hänellä on oma avaruusohjelma, joka kerää kansainvälistä huomiota ja miljoonasijoituksia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  2. 2

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  3. 3

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  4. 4

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  5. 5

   Moonlight palkittiin yllättäen parhaana elokuvana, palkinto kuulutettiin ensin La La Landille – HS listasi kaikki vuoden Oscar-voittajat

  6. 6

   Vanha suosikki 3310 tekee paluun – suomalainen yritys julkisti uusia Nokia-puhelimia ja tähtää maailman­valloitukseen Googlen kanssa

  7. 7

   ”Hän on tasosi yläpuolella” on sinkulle lannistava lause

  8. 8

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  9. 9

   ”Anteeksi Suomi”, sanoi Norjan valmentaja dramaattisen sprinttiviestin loppuratkaisusta

  10. 10

   Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on väärä, sillä uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  4. 4

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  5. 5

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  6. 6

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  7. 7

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  8. 8

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  9. 9

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  10. 10

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  11. Näytä lisää