Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Kallio alkoi pöhistä vuosikymmenen alussa, mutta mihin se pöhinä on kadonnut?

Parin viime vuoden aikana on nähty, että liikkeet eivät pysy hengissä, taloja menee remonttiin ja vuokrat nousevat, kirjoittaa kolumnissaan Leena Virtanen.Kun Kalliossa tulee vastaan turisti­seurue, mihin neuvotte heitä menemään?

Ei tule ihan heti mieleen. Voi keksiä yksittäisiä liikkeitä, ravintoloita ja baareja, mutta onko mitään keskittymää? Ja haluavatko turistit kävellä Helsinginkadulla ja Kurvissa, kun ne vievät usein mielen matalaksi asukkailtakin?

Kalliossa alkoi tosissaan pöhistä vuosikymmenen alussa. Syntyi Kallio-liike, Kallio Block Party ja muita katutapahtumia. Kivijalkojen liiketiloihin ilmaantui hauskoja pieniä kahviloita, kiinnostavia ravintoloita, vintagekauppoja, työkollektiiveja ja uudenlaisiakin konsepteja. Se oli hyvää aikaa.

Parin viime vuoden aikana on kuitenkin nähty, että kaikki liikkeet eivät pysy hengissä, taloja menee remonttiin, vuokrat nousevat ja yrittäjät joutuvat lähtemään. Jo syntyneet keskittymät hajoavat. Suoraan sanottuna Kallion pöhinä ei lunasta mainettaan.

Samaan aikaan vanha Kallio pitää pintansa, hyvässä ja pahassa.

Lamavuosina 1990-luvulla asuin Kalliossa ja opin tunnistamaan Kallio-katseen. Hämärä seurue astuu rappuun sisään, ja viimeinen vilkaisee epäluuloisesti ympärilleen. Sellainen Kallio on aina ollut. Kaupunginosa, jossa tehdään kiellettyjä asioita.

Edesmennyt isäni asui Karhupuiston laidalla 1920- ja 1930-luvuilla. Sittemmin hän piti kunnia-asianaan opettaa lapsilleen kotikaupungin tuntemusta, mutta Kallioon hän ei koskaan meitä vienyt. Hän muisti kertoa vain niistä asunnoista, joista näkyi merelle, mutta hän kuunteli usein haikein mielin Fredin Kolmatta linjaa.

Luultavasti hän ei edes ajatellut, että Kalliossa olisi mitään katsomista. Kallio kuului vain kalliolaisille.

Kalliosta on aina haluttu pois, kuten tiedämme Aki Kaurismäen Calamari Unionista ja Mikko Rimmisen Pussikaljaromaanista. Eiraan, rannalle, meren yli.

Sittemmin, 1980-luvulta lähtien, suunta alkoi vaihtua. Kal­lioon muutettiin. Sinne tuli opiskelijoita, taiteilijoita ja esimerkiksi meitä toimittajia, minkä takia Kallio on vähitellen saanut erikoisaseman myös mediassa.

Pöhinä on aaltoliikettä, myöntää Mia Lehti, Kallio-liikkeen aktiivi, joka pyöritti viime kevääseen saakka viihtyisää Made­ in Kallio -konseptia. Sen tilat sijaitsivat Vaasan­kadun ja Kustaankadun kulmassa.

Konseptille kävi samoin kuin monille muille Kallion uudistajille. Vuokralaiset olisivat halunneet investoida tilaan, mutta omistajan kanssa ei päästy yhteisymmärrykseen vuokrasopimuksen ehdoista. Neuvottelut kestivät puoli vuotta, ja tilan piirustukset oli jo jätetty rakennusvalvontaan. Taloyhtiö oli vuokralaisten puolella.

”Taloyhtiön kanssa me rakastettiin toisiamme”, Lehti kertoo. Suunnitelmat jäivät toteutumatta.

Huonoista kokemuksistaan huolimatta Lehti ei sano pahaa sanaa Kal­liosta. Made in Kallion kaltaiset konseptit avasivat hänen mukaansa tietä muille rohkeille yrittäjille. Silti hänkään ei keksi kovin montaa pöhinäpaikkaa juuri nyt. Uusi Riviera-elo­kuvateatteri, tapahtumatila Rupla Hesarilla, Karhupuiston kahvilat, mutta mitä muuta?

Lehti huomauttaa, että kehityksen yksi este on ostovoiman vähyys.

Ostovoimaa odotellessa katseet kääntyvät Helsingin kaupunkiin ja tietoiseen kaupunkisuunnitteluun.

Kallio-liikkeen piirissä on tehty monia ehdotuksia esimerkiksi an­kean Piritorin elävöittämiseksi. Mia Lehden sanoin se on ”pimeä musta örkki” Kallion keskellä. Vasta nyt kaupunki on ryhtymässä toimeen, mutta vieläkään työhön ei ole osoitettu rahaa.­

Samaan aikaan Kallion laitamilla tapahtuu. Teurastamon ja Suvilahden alueet saavat ilmettä, tosin toivottoman hitaasti. Jos hyvin käy, Bruno, Konepajojen pikku-Berliini Aleksis Kiven kadulla, saa säilyä. Brunossa tiivistyy se fiilis, jota Kallioltakin voisi odottaa. Se on asukkaiden näköinen paikka, kuin iso olohuone keskellä historiallista Helsinkiä.

Kallion sydän pysyy haavoittuvana. Yritykset ja ravintolat vaihtuvat tiuhaan, eikä jatkuvuutta synny. Nykyinen Kallio on pienessä mittakaavassa kuin takavuosien Tukholman Söder, jossa piti suunnistaa osoitteiden mukaan. Nykyään Söderiin voi mennä vain kuljeksimaan, joten ehkä Kalliossakin pitää vain malttaa odottaa.

Jos joku olisi valmis oikeasti vaikuttamaan Kallion kehitykseen, hän ostaisi liiketiloja, etsisi rohkeita yrittäjiä ja tekisi riskien uhalla pitkiä vuokra­sopimuksia. Takaisi jatkuvuutta.

Vanha Kallio ja sen juopot ja narkkarit eivät hevin katoa, eikä sitä Kalliossa toivotakaan. Siellä on aina hoettu, että kaikki kukat saavat kukkia, joten ”siistiminen” ei sovi perikalliolaiseen kielenkäyttöön. Paha puhua narkkareiden puolesta, mutta varmasti Kallio on heille yhtä lailla osa identiteettiä kuin hipstereille ja vanhoille stadilaisillekin.

Kallion paradoksi onkin siinä, että sinä päivänä, kun Hesarilla ei enää tarvitse väistää horjuvia vastaantulijoita ja viimeinen thaihieromo on sulkenut ovensa, se ei ole enää entisensä.

Edelleen Kalliossa kulkee näkymätön sosiaalinen raja suunnilleen Hesarin tietämillä, mutta se ei ole yhtä räikeä kuin ennen. Ja edelleen Kallio on Helsingin suvaitsevaisinta aluetta. Vain siellä näkee homojen kävelevän käsi kädessä.

Mihin Mia Lehti neuvoo turistit?

”Saunoihin. Arlaan, Kotiharjuun ja Kulttuurisaunaan.” Niiden lauteilla vanha ja uusi Kallio kohtaavat vailla ristiriitaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kallio
 • Helsinki
 • stadi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet – TEM:n johto piti tekoa pöyristyttävänä

  3. 3

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  4. 4

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  5. 5

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  6. 6

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  7. 7

   Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”

  8. 8

   Poliisi vahvistaa: Espoon pitseriapalon epäillään olleen polttopulloisku – kaksi ihmistä otettu kiinni

  9. 9

   Sopiiko jäätelö välipalaksi ja onko vegaaninen tavallista terveellisempää? – Ravitsemusterapeutti arvioi jäätelöiden ravintosisällöt

  10. 10

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  3. 3

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  4. 4

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  7. 7

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet – TEM:n johto piti tekoa pöyristyttävänä

  8. 8

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  9. 9

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  10. 10

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää