Valikko
Sunnuntai    |   Torsti tietää

Paljonko kaunoluistimet maksoivat vuonna 1966?

Terve taas, lukijat, tässä Torsti. Uusi vuosi on taas pyörähtänyt käyntiin. Palataan kuitenkin vielä lyhyesti edelliseen. Nimimerkki Insinööri halusi kommentoida kysymystä ravintoaineiden pilkkoutumisesta huomauttamalla, että ruuan pilkkominen pieneksi altistaa sen vitamiinit hapelle.

Koska happi tuhoaa ainakin C-, E- ja A-vitamiineja, tällä voi olla vaikutusta smoothien ravintoarvoihin, jos seosta säilöö niin pitkään, että se ehtii hapettua. Jos smoothien kuitenkin nauttii heti, ei ilmiöllä todennäköisesti ole merkitystä.

 

Poliittista akselia oikealle kuljettaessa olisi kai loogista olettaa päätyvänsä äärioikeistoon. Näin ei kuitenkaan ole, vaan äärioikeistolla tarkoitetaan yleisesti enemmän tai vähemmän natsimyönteisiä liikkeitä, jotka tietosanakirjan mukaan ”kannattavat nationalistisia, sosialistisia ja antisemitistisiä periaatteita sekä tiukkaa valtiokontrollia ja johtajavaltaa”. Natsi-nimityskin on lyhennys saksankielisistä sanoista kansallissosialistille. Mistä lähtien ja miksi termi ääri­oikeisto on epäjohdonmukaisesti liitetty kansallissosialisteihin? Jopa ääridemari tuntuisi tarkemmalta termiltä.

– Kommunistien salajuoniko 

Fasismin sijoittaminen äärioikeistoon juontuu yrityksestä ymmärtää 1900-luvun alun poliittisia liikkeitä vanhalla jaottelulla oikeistoon ja vasemmistoon. Marxilaisuudesta ammentaneen poliittisen teorian ajatus oli, että natsit ja fasistit olivat eräänlainen kapitalismin perimmäinen olemus, se, mihin oikeistolainen yhteiskunta vääjäämättä johtaa.

Kansallissosialistit tai muut fasistit eivät itse nähneet olevansa äärioikeistoa eivätkä vasemmistoa, vaan ajattelivat olevansa uudenlainen, vanhoihin jakoihin sopimaton vaihtoehto. Termi jäi kuitenkin elämään ja laajeni yleiseen käyttöön.

Tikkaremmin historioitsija oli kanssasi samaa mieltä siinä, ettei termi ole kuvaava. Itse hän pyrkii välttämään sitä ja kutsuu natseja mieluummin fasisteiksi. Ehdottamaasi ”ääridemaria” hän ei pitänyt osuvana. Sosiaali­demokratiassa on jo sanana mukana demokratia, mikä ei todellakaan sovi kansallissosialistien ajatusmaailmaan.

 

Katsojilla on valta päättää monissa ohjelmissa soittamalla, tekstaamalla tai äänestämällä netissä. Tulokset esitetään aina prosentteina, koskaan en ole nähnyt absoluuttisia äänimääriä. Miksei niitä esitetä? Paljonko näillä äänestyksillä kerätään rahaa ja mihin tarkoitukseen?

– Paavo

Tikkaremmin televisiotyöläisten mukaan tapa ilmoittaa tulokset prosentteina on vakiintunut käytäntö, joka määrätään tyypillisesti jo kansainvälisessä ohjelmaformaatissa. Syitä käytäntöön on ainakin kolme.

Ensinnäkin äänimäärien ilmoittaminen voisi altistaa äänestykset mani­puloinnille, kun kuka tahansa voisi laskea, kuinka monen äänen päässä voittajan saama rahapalkinto onkaan.

Toisekseen ääniä annetaan nykyään useilla eri tavoilla: tekstiviesteillä, sovelluksilla, katsomalla kisavideoita ja niin edespäin. Tämä mutkistaa ääntenlaskua. Verkkoäänestyksistä joudutaan ajoittain siivoamaan pois äänestysautomaatteja, jotka saattavat antaa satoja ääniä sekunnissa. Tämä tuo absoluuttisiin äänimääriin hetkellisiä piikkejä, jotka tekisivät absoluuttisten lukujen seuraamisesta sekavaa.

Kolmanneksi kyse on liikesalaisuuksista. Äänestyksen tuottamat tulot jäävät yleensä kanavalle, eikä niistä haluta puhua julkisesti sen enempää kuin mainostuloistakaan. Tikkaremmiläiset vakuuttavat kuitenkin, että Suomessa televisioäänestysten taloudellinen merkitys on minimaalinen, sillä äänestyspalvelut ostetaan yleensä ulkoa eikä tuloja kulujen jälkeen juuri jää. Maailmalla tilanne voi olla toinen.

 

Olen ihastellut Rautatientorin luistelijoita kiitämässä kentällä. Mieleeni nousee muisto lapsuudesta. Aloitin oppikoulun syrjäseudulla pohjoisessa vuonna 1966. Urheilutunnilla luisteltiin usein, mutta meidän perheellä ei ollut varaa ostaa minulle kaunoluistimia. Kävelin yksin kirkonkylän raittia, kun toiset luistelivat. Paljonko kaunoluistimet mahtoivat maksaa vuonna 1966? Minkä verran maksettiin lapsi­lisää kuukaudessa? Ja mikähän oli keskipalkka Suomessa tuolloin?

– Haikailija

Torsti ei löytänyt tietoa siitä, paljonko kaunoluistimet maksoivat vuonna 1966. Vuodelta 1965 löytyi Stockmannin mainos, jossa kaunoluistimia myytiin 59 markan hintaan. Nykyrahassa tämä olisi noin 106 euroa.

Lasta kohden maksettu lapsilisä vuonna 1966 vaihteli 16,50 markan ja 23,50 markan – nykyrahassa 28,58 euron ja 40,71 euron – välillä kuukaudessa.

Selkeää keskipalkkalukua vuodelta 1966 ei ole tilastoitu, mutta alakohtaisia lukuja on kyllä säilynyt. Valtion palveluksessa olleiden teollisuustyöläisten keskipalkka oli 497 markkaa eli nykyrahassa noin 861 euroa kuukaudessa. Kaupan alalla konttorihenkilökunnan keskipalkka oli miehillä 844 markkaa eli 1 462 euroa ja naisilla 565 markkaa eli 979 euroa kuukaudessa.

Torsti Facebookissa: facebook.com/torstintikkaremmi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Torsti tietää
 • Äärioikeisto
 • lapsilisät
 • Televisio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Tässä on vuoden paras amerikkalainen elokuva – ”Varma menestyselokuva aikuisemmalle yleisölle”

  2. 2

   ”En enää itke hautajaisissa” – 22 kaveria kuoli, Malmön rikollispiireistä päässyt Sandro näkee kaduilla yhä nuorempia uhreja ja ampujia

  3. 3

   Autoilijan aamujärkytys Pasilassa: omasta autosta nousi vieras mies lumiharja kädessään

  4. 4

   Laura ja Kosti Paloposki kävivät läpi hedelmöityshoidot sekä Thaimaan, Kolumbian ja Suomen adoptiojonot – 11 vuoden jälkeen puhelin soi

  5. 5

   Voiko Rinkebyn mellakointi toistua Helsingissä? Tuskin, mutta pulassa ollaan, kun kouluttamattomille ja kielitaidottomille ei enää löydy töitä

  6. 6

   Suomi hankkii vastatykistötutkia pikavauhtia – venäläiset ovat käyttäneet vastaavia tutkia tuhoisasti Ukrainan sodassa

  7. 7

   Helsingissä vallitsee häkellyttävä hyväntahtoisuus – tutkijat mittasivat ihmisten auttamishalua kirjekokeella ja ällistyivät itsekin tuloksista

  8. 8

   Sipilän Malmi-linjaus ihmetyttää Helsingin johtoa – Sinnemäki: Malmin tilalle voidaan vaihtaa vain Santahamina

  9. 9

   Tukholmalaislähiön mellakasta kohistaan maailmalla – Ruotsissa pohditaan poliisin aseenkäyttöä ja tapahtumien vaikutusta maakuvaan

  10. 10

   Kenestä Helsingin pormestari? Löydä suosikkisi HS:n pormestarikoneella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoilijan aamujärkytys Pasilassa: omasta autosta nousi vieras mies lumiharja kädessään

  2. 2

   Presidentin Lennu-koira trendaa juuri nyt maailmalla: ”Suomella on tosi hyvä koira!”

  3. 3

   Lännen hyödylliset idiootit Putinin apureina – Takinkääntö on ollut Suomessakin vauhdikasta

  4. 4

   Kenestä Helsingin pormestari? Löydä suosikkisi HS:n pormestarikoneella

  5. 5

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  6. 6

   Arviossa näyttelijä Ville Haapasalon ravintola, jonka lihavartaat loistivat, mutta ei kaikki suinkaan auvoista ollut

  7. 7

   ”Miksei Suomikin eroaisi EU:sta?” – Britannian pettynyt työväenluokka saattaa tarjota torstain äänestyksessä uuden yllätyksen

  8. 8

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  9. 9

   Sipilän Malmi-linjaus ihmetyttää Helsingin johtoa – Sinnemäki: Malmin tilalle voidaan vaihtaa vain Santahamina

  10. 10

   Suomi hankkii vastatykistötutkia pikavauhtia – venäläiset ovat käyttäneet vastaavia tutkia tuhoisasti Ukrainan sodassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  8. 8

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  9. 9

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  10. 10

   Sähköyhtiöiden hyvitettävä asiakkailleen ylisuuria siirtomaksuja – HS:n hakukone kertoo, oletko saajien joukossa

  11. Näytä lisää