Sunnuntai    |   Kolumni

Filosofi Derek Parfit kuoli äskettäin – mutta vain tietyssä mielessä

Ihmisen persoonallisuus ja kokemus muodostavat Parfitin mukaan jatkumon, kirjoittaa kolumnissaan Tommi Uschanov. Jatkumon alkupiste voi olla muuta kuin syntymä ja loppu muuta kuin kuolema.

Filosofiassa on monia argumentteja, jotka ovat suoranaisen klassikon asemassa, vaikka juuri kukaan ei ole kuullut niistä akateemisen maailman ulkopuolella. Erään tällaisen argumentin esitti kansainvälisesti arvostetuimpiin nykyfilosofeihin kuuluva brittiläinen Derek Parfit, joka kuoli uudenvuodenpäivänä 74-vuotiaana.

Hänen argumenttinsa mukaan ihmiset eivät ole pohjimmiltaan ainutkertaisia yksilöitä. Ihmisen identiteetti on sen sijaan suhteellinen asia. Sitä voi olla enemmän tai vähemmän.

Identiteettiä ei määritä se, että ihminen on tietty fyysinen organismi, joka syntyy ja kuolee. Ratkaisevaa on sen sijaan, että hänen persoonallisuutensa ja kokemuksensa muodostavat yhtenäisen jatkumon. Sen alkupiste voi olla jotain muuta kuin syntymä ja loppu taas jotain muuta kuin kuolema.

Parfit pyytää kuvittelemaan, että ihmisen aivot voidaan siirtää toiseen ihmiseen niin, että aivojen alkuperäisen omistajan persoonallisuus ja muistot tähänastisesta elämästä säilyvät. Oletetaan lisäksi, että aivot jaetaan kahtia niin, että puolet siirretään yhteen ihmiseen ja toinen puoli toiseen.

Tämän jälkeen on kaksi ihmistä, joilla on sama persoonallisuus ja samat muistot. He ovat täten käytännössä katsoen sama ihminen – aivan kuten voimme vaikkapa ottaa kopiokoneella samasta tekstistä useamman kuin yhden kopion.

Ajatuskoe voi olla lääketieteellisesti mahdoton, mutta se ei ole käsitteellisesti mahdoton. Voimme kuvitella sen mielessämme. Ja niinpä se, että ihminen on ainutkertainen, on oikeastaan vain sattumaa: seurausta lääketieteen kehittymättömyydestä. (Aivoja on nykyään mahdollista jakaa kirurgisesti niin, että myös tietoisuus jakautuu. Ihmisaivoja ei vain toistaiseksi voi siirtää toiseen ihmiseen.)

Elämä on siis sarja vaihtuvia kokemuksia, joiden takana ei ole pysyvää yksilöä. Kun ihminen ajan myötä muuttuu, hän muuttuu kirjaimellisesti toiseksi ihmiseksi, siinä määrin kuin muuttuu.

Parfitin mukaan tällä on seurauksia myös moraalille. Alkoholisti sanoo: On oma asiani, juonko itseni hengiltä vai en. Hänelle voidaan vastata: Ei ole, koska et ole kuollessasi enää kuin osaksi sama ihminen kuin nyt. Teet siis juodessasi vääryyttä jollekulle toiselle kuin tämänhetkiselle itsellesi.

Tai entä jos lupaan lainata sinulle tarvittaessa tuhat euroa, ja lainaa pyytäessäsi olet mielestäni enää puoliksi se sama ihminen, jolle annoin lupauksen? Saanko silloin antaa sinulle vain 500 euroa?

Argumentti voi tuntua oudolta. Mutta suomen kielessäkin on sellaisia arkisia ilmauksia kuin ”hän ei ollut täysin oma itsensä” tai ”hän oli täynnä itseään”. Ne vihjaavat, että itsensä voi olla tilanteesta riippuen joko täydemmin tai vajaammin.

Kuolleista taas sanotaan usein, että he ”elävät yhä muistoissamme”. Parfit kertoo kirjassaan Reasons and Persons (1984), että hänen oma kuolemansa on siksi lakannut ahdistamasta häntä sen jälkeen, kun hän keksi argumenttinsa.

Jos argumentti on pätevä, hän itse elää vielä kuoltuaankin – siinä määrin kuin hänen persoonallisuutensa on elävästi läsnä hänet tunteneiden ihmisten muistoissa. Koska muistot ovat lähtöisin hänestä, myös ne ovat osa samaa psyykkistä jatkumoa kuin hän itse. Osa sitä, mitä oli olla hän eikä joku muu.

Parfit on nyt kuollut. Mutta hänen oman filosofiansa mukaan hän on kuollut vain tietyssä mielessä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tommi Uschanovin kolumnit
 • Kuolema
 • Filosofia
 • Ihminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   11 altistunut kaasulle Mannerheimintiellä, maahanmuuttajien kotoutuskeskukseen saatettu heittää tahallaan kaasumaista ainetta – HS seuraa

  2. 2

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Pian Helsingin ainoaksi synnytyssairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilmaongelmissa – HUS on tiennyt asiasta jo keväällä

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Marko Junkkarin kommentti vihreiden gallup-suosion hurjasta noususta: ”Nyt huojuu toden teolla sekä Sipilän että Rinteen asema”

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Seinät ryskyvät ja aitaa kaatuu, mutta urheiluväki vaikenee: ”Edes tykkäyksiä ei uskalleta jakaa”

  9. 9

   Huumekuski kaahasi satasta keskellä aamuliikennettä Helsingissä – Pakenijat motitettiin Hämeentielle

  10. 10

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  5. 5

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  6. 6

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  7. 7

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  8. 8

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  9. 9

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  10. 10

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää