Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Pohjoismaiden liittovaltio olisi 26 miljoonan asukkaan suurvalta

Trump, brexit, Itämeren kiristynyt tilanne. Pohjoismaisen yhteistyön pitäisi kiinnostaa muitakin kuin Paavo Väyrystä.

Muistan kirkkasti hetken, jolloin minusta tuli nordisti. Olin 17-vuotias, ja perheemme oli muuttanut Eng­lantiin.
Kesken luku­vuoden pölähdin kansain­väliseen lukioon. En tuntenut ketään, en osannut kieltä kunnolla.

Asuntolan bileissä ruotsalaiset ja norjalaiset kuulivat, että täällä on suomalainen. He kaappasivat minut kainaloonsa kuin kadonneen veljensä. Ruotsalainen Clas kailotti korvaani: Ja, jag vill leva, jag vill dö i Norden! Sjunga med, Jaakis! Opin parissa viikossa Du gamla, du frian sanat.

Pohjoismainen yhteistyö vuonna 2017 on kuin timanttihäitään viettävän parin avioliitto. Kiihkein vaihe koitti sotien jälkeen. Pohjoismaiden neuvosto perustettiin 1952, ja Pohjolan päämiehet allekirjoittivat kynät sauhuten sopimuksia passivapaudesta, yhteisistä työmarkkinoista ja sosiaalikysymyksistä.

Liitto piristyi 1970-luvulla, jolloin perustettiin Pohjoismaiden ministerineuvosto. Sitten osapuolet kasvoivat vähitellen erilleen. Suomi ja Ruotsi liittyivät 1990-luvulla Euroopan unioniin, johon Tanska oli päässyt jo 1973.

Nyt nordistit haaveilevat kolmannesta kultakaudesta. Ismin näkyvät kotimaiset kannattajat mahtuisivat Volvon linja-autoon. Se on harmi, sillä yhteistyölle olisi kipeästi kysyntää. Geopoliittiset mannerlaatat liikkuvat. Britannia lähtee, EU murenee. Venäjä pelaa rumaa peliä Itämerellä. Ja Yhdysvaltain ydinasekoodit on annettu arvaamattomalle öykkärille.

Pohjoismaiden paradoksi on siinä, että nordismi on maailmalla paljon suositumpi ismi kuin Pohjolassa. Pohjolan lentokentillä kulkee tasainen virta delegaatioita, jotka saapuvat ihmettelemään, miten nämä samat valtiot voivat olla kärjessä kaikissa mahdollisissa mittauksissa – oli kyse sitten hyvinvoinnista, koulutuksesta tai tasa-arvosta.

Imarteluun havahtuneet Pohjoismaat ovat sentään ryhtyneet brändityöhön. Sen avainkäsitteitä ovat sellaiset taikasanat kuin Nordic Noir (rikoskirjat, -sarjat ja -elokuvat), Nordic Cuisine (keittiö), Nordic Design (muotoilu) ja Nordic Cool (epämääräinen kaatoluokka). Nämä ovat markkinointihöttöä. Miksei puhuta sellaisista globaaleista harvinaisuushyödykkeistä kuin tasa-arvo, rauhantyö tai hyvinvointivaltio.

Tiiviimmälle yhteistyölle on olemassa manuaali. Ruotsalainen historioitsija Gunnar Wetterberg ehdotti 2009, että Pohjoismaat perustaisivat liittovaltion. Sillä olisi yhteinen valuutta, yhteiset työmarkkinat, yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka sekä yhteinen maahanmuuttopolitiikka. Osavaltiot harjoittaisivat tiivistä yhteistyötä tutkimuksessa, koulutuksessa ja kulttuurissa. Siitä syntyisi 26 miljoonan asukkaan suurvalta, maailman kymmenenneksi merkittävin talousmahti.

Liiton hallitsijaksi tulisi Tanskan kuningatar Margareeta II. Se olisi samalla kumarrus Kalmarin unionille, valtioliitolle, joka syntyi, kun Tanskan ja Norjan kuningatar Margareeta I oli valittu myös Ruotsin hallitsijaksi vuonna 1389.

Wetterbergin ajatus ei ollut vailla kaikupohjaa. Kyselyn perusteella 40 prosenttia Pohjoismaiden asukkaista piti ajatusta liittovaltiosta mahdollisena. Viimeksi liittovaltiomallin nosti esille talouskeskustelija Sixten Korkman kolumnissaan kesällä 2015. Korkman ei pitänyt ajatusta realistisena, mutta listasi tiiviimmän pohjoismaisen yhteistyön etuja.

En kannata pohjoismaista liittovaltiota. Mutta kannatan nykyistä tiiviimpää taloudellista, tieteellistä, turvallisuuspoliittista ja kulttuurista yhteyttä Pohjoismaiden kesken.

En myöskään toivo EU:n hajoamista, kuten esimerkiksi Pohjolan yhtei­söstä haaveileva Paavo Väyrynen ja osa kansallismielisistä populisteista.

Toivon Pohjoismaiden korottavan ääntään ja näyttävän mallia maailmalle: Rauhanomaisessa yhteistyössä on voimaa. Tillsammans blir vi fler!

Pohjoismailla voisi olla avainrooli EU:n pelastajana, sanoo Risto E. J. Penttilä, Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja, joka valmistelee aiheesta kirjaa. Penttilän mielestä Pohjoismaiden pitäisi ”olla liberalismin ja vapaakaupan majakka Euroopassa”.

Pohjoismainen yhteistyö nojaa edelleen vuoden 1962 Helsingin sopimukseen. Se pitäisi uudistaa, ehdottaa Penttilä. Hän kannustaa valtion­johtoa ottamaan aloitteen, sillä Suomi ei ole tehnyt kunnon ulkopoliittisia avauksia sitten Paavo Lipposen kauden. Penttilä kertoo maininneensa asiasta pääministeri Sipilälle ja kirjoittaneensa aiheesta jo puheluonnoksen.

Mikä jarruttaa Pohjoismaiden tiiviimpää yhteistyötä? Osa kuuluu Natoon, osa ei. Osa kuuluu EU:hun, osa ei. Yksi kuuluu euroon, muut eivät.

Suurempi ongelma on haluttomuus. Tanskalaiset surevat brexitiä ja pelkäävät norjalaisten tavoin Trumpin rikkovan Naton. Harvinainen merkki tiivistyvästä yhteistyöstä on Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö.

Kaikissa Pohjoismaissa kansainvälisyys on nyt out, kansallismielisyys in. Populistien peesissä myös perinteiset puolueet tarjoavat käpertymistä ratkaisuksi globaaleihin haasteisiin. Suomessa samaan ilmiöön liittyy kielivihan lietsominen.

Vaikka poliitikot arkailevat, se ei onneksi estä kansalaisia. Sadattuhannet sukkuloivat jo nyt töiden tai rakkauden perässä Pohjoismaasta toiseen.

Se on nordismia parhaimmillaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  2. 2

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  3. 3

   Vanha suosikki 3310 tekee paluun – suomalainen yritys julkisti uusia Nokia-puhelimia ja tähtää maailman­valloitukseen Googlen kanssa

  4. 4

   Taleban-johtajan yllättävä ulostulo: Istuttakaa puita

  5. 5

   Voiko Ranskan vaaleista kehkeytyä jymy-yllätys? Le Penin mahdollisuuksiin uskoo jopa hänen ”lempivihollisensa”

  6. 6

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  7. 7

   ”Hän on tasosi yläpuolella” on sinkulle lannistava lause

  8. 8

   Titanic- ja Apollo 13 -elokuvista tuttu näyttelijä Bill Paxton on kuollut

  9. 9

   Katso kuvat dramaattisesta tilanteesta, jossa Suomi menetti kultamitalin

  10. 10

   Kymmenen kiloa kimallehilettä – Helsinki Burlesque Festival järjestään viimeistä kertaa, ja valokuvanäyttely näyttää, millaista on suomalainen burleski

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  2. 2

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  3. 3

   Meskaliinia ”koiran karvanlähtöön”, kokapensaan lehtiä ”teenjuontiin” – HS selvitti: kymmeniä lääkärien vakavia rikoksia jää piiloon potilailta ja valvojalta

  4. 4

   Uudet tutkimukset ovat tuoneet mullistavaa tietoa paastoamisen soluvaikutuksista – Asiantuntija arvioi, kannattaako paasto oikeasti

  5. 5

   Terhi Kiemunki erotettiin perussuomalaisista laskutus­epäselvyyksien vuoksi – ”Tämä on iso periaatteellinen kysymys”

  6. 6

   Hiihtäjät kritisoivat Lahden ratoja – venäläishiihtäjä taisteli kasvot verisenä lähdöstä maaliin

  7. 7

   Suomessa on meneillään vallan uusjako – pelissä ovat jokseenkin kaikkien suomalaisten työehdot

  8. 8

   Isotuloinen lääkäri vaatii avoimuutta muiltakin – ”Jos asia koetaan hankalaksi, pitää olla toinen systeemi, joka toimii”

  9. 9

   Ammatti­koulutuksen uudistuksesta maalataan uhkakuvia –TEM: työtä palkatta seitsemänä päivänä viikossa jopa kolmen vuoden ajan

  10. 10

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  4. 4

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  5. 5

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  6. 6

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  7. 7

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  8. 8

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  9. 9

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  10. 10

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  11. Näytä lisää