Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Pohjoismaiden liittovaltio olisi 26 miljoonan asukkaan suurvalta

Trump, brexit, Itämeren kiristynyt tilanne. Pohjoismaisen yhteistyön pitäisi kiinnostaa muitakin kuin Paavo Väyrystä.

Muistan kirkkasti hetken, jolloin minusta tuli nordisti. Olin 17-vuotias, ja perheemme oli muuttanut Eng­lantiin.

Kesken luku­vuoden pölähdin kansain­väliseen lukioon. En tuntenut ketään, en osannut kieltä kunnolla.

Asuntolan bileissä ruotsalaiset ja norjalaiset kuulivat, että täällä on suomalainen. He kaappasivat minut kainaloonsa kuin kadonneen veljensä. Ruotsalainen Clas kailotti korvaani: Ja, jag vill leva, jag vill dö i Norden! Sjunga med, Jaakis! Opin parissa viikossa Du gamla, du frian sanat.

Pohjoismainen yhteistyö vuonna 2017 on kuin timanttihäitään viettävän parin avioliitto. Kiihkein vaihe koitti sotien jälkeen. Pohjoismaiden neuvosto perustettiin 1952, ja Pohjolan päämiehet allekirjoittivat kynät sauhuten sopimuksia passivapaudesta, yhteisistä työmarkkinoista ja sosiaalikysymyksistä.

Liitto piristyi 1970-luvulla, jolloin perustettiin Pohjoismaiden ministerineuvosto. Sitten osapuolet kasvoivat vähitellen erilleen. Suomi ja Ruotsi liittyivät 1990-luvulla Euroopan unioniin, johon Tanska oli päässyt jo 1973.

Nyt nordistit haaveilevat kolmannesta kultakaudesta. Ismin näkyvät kotimaiset kannattajat mahtuisivat Volvon linja-autoon. Se on harmi, sillä yhteistyölle olisi kipeästi kysyntää. Geopoliittiset mannerlaatat liikkuvat. Britannia lähtee, EU murenee. Venäjä pelaa rumaa peliä Itämerellä. Ja Yhdysvaltain ydinasekoodit on annettu arvaamattomalle öykkärille.

Pohjoismaiden paradoksi on siinä, että nordismi on maailmalla paljon suositumpi ismi kuin Pohjolassa. Pohjolan lentokentillä kulkee tasainen virta delegaatioita, jotka saapuvat ihmettelemään, miten nämä samat valtiot voivat olla kärjessä kaikissa mahdollisissa mittauksissa – oli kyse sitten hyvinvoinnista, koulutuksesta tai tasa-arvosta.

Imarteluun havahtuneet Pohjoismaat ovat sentään ryhtyneet brändityöhön. Sen avainkäsitteitä ovat sellaiset taikasanat kuin Nordic Noir (rikoskirjat, -sarjat ja -elokuvat), Nordic Cuisine (keittiö), Nordic Design (muotoilu) ja Nordic Cool (epämääräinen kaatoluokka). Nämä ovat markkinointihöttöä. Miksei puhuta sellaisista globaaleista harvinaisuushyödykkeistä kuin tasa-arvo, rauhantyö tai hyvinvointivaltio.

Tiiviimmälle yhteistyölle on olemassa manuaali. Ruotsalainen historioitsija Gunnar Wetterberg ehdotti 2009, että Pohjoismaat perustaisivat liittovaltion. Sillä olisi yhteinen valuutta, yhteiset työmarkkinat, yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka sekä yhteinen maahanmuuttopolitiikka. Osavaltiot harjoittaisivat tiivistä yhteistyötä tutkimuksessa, koulutuksessa ja kulttuurissa. Siitä syntyisi 26 miljoonan asukkaan suurvalta, maailman kymmenenneksi merkittävin talousmahti.

Liiton hallitsijaksi tulisi Tanskan kuningatar Margareeta II. Se olisi samalla kumarrus Kalmarin unionille, valtioliitolle, joka syntyi, kun Tanskan ja Norjan kuningatar Margareeta I oli valittu myös Ruotsin hallitsijaksi vuonna 1389.

Wetterbergin ajatus ei ollut vailla kaikupohjaa. Kyselyn perusteella 40 prosenttia Pohjoismaiden asukkaista piti ajatusta liittovaltiosta mahdollisena. Viimeksi liittovaltiomallin nosti esille talouskeskustelija Sixten Korkman kolumnissaan kesällä 2015. Korkman ei pitänyt ajatusta realistisena, mutta listasi tiiviimmän pohjoismaisen yhteistyön etuja.

En kannata pohjoismaista liittovaltiota. Mutta kannatan nykyistä tiiviimpää taloudellista, tieteellistä, turvallisuuspoliittista ja kulttuurista yhteyttä Pohjoismaiden kesken.

En myöskään toivo EU:n hajoamista, kuten esimerkiksi Pohjolan yhtei­söstä haaveileva Paavo Väyrynen ja osa kansallismielisistä populisteista.

Toivon Pohjoismaiden korottavan ääntään ja näyttävän mallia maailmalle: Rauhanomaisessa yhteistyössä on voimaa. Tillsammans blir vi fler!

Pohjoismailla voisi olla avainrooli EU:n pelastajana, sanoo Risto E. J. Penttilä, Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja, joka valmistelee aiheesta kirjaa. Penttilän mielestä Pohjoismaiden pitäisi ”olla liberalismin ja vapaakaupan majakka Euroopassa”.

Pohjoismainen yhteistyö nojaa edelleen vuoden 1962 Helsingin sopimukseen. Se pitäisi uudistaa, ehdottaa Penttilä. Hän kannustaa valtion­johtoa ottamaan aloitteen, sillä Suomi ei ole tehnyt kunnon ulkopoliittisia avauksia sitten Paavo Lipposen kauden. Penttilä kertoo maininneensa asiasta pääministeri Sipilälle ja kirjoittaneensa aiheesta jo puheluonnoksen.

Mikä jarruttaa Pohjoismaiden tiiviimpää yhteistyötä? Osa kuuluu Natoon, osa ei. Osa kuuluu EU:hun, osa ei. Yksi kuuluu euroon, muut eivät.

Suurempi ongelma on haluttomuus. Tanskalaiset surevat brexitiä ja pelkäävät norjalaisten tavoin Trumpin rikkovan Naton. Harvinainen merkki tiivistyvästä yhteistyöstä on Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö.

Kaikissa Pohjoismaissa kansainvälisyys on nyt out, kansallismielisyys in. Populistien peesissä myös perinteiset puolueet tarjoavat käpertymistä ratkaisuksi globaaleihin haasteisiin. Suomessa samaan ilmiöön liittyy kielivihan lietsominen.

Vaikka poliitikot arkailevat, se ei onneksi estä kansalaisia. Sadattuhannet sukkuloivat jo nyt töiden tai rakkauden perässä Pohjoismaasta toiseen.

Se on nordismia parhaimmillaan.


Luetuimmat
 1. 1

  Teslan luova johtaja jätti työnsä ja päätti matkustaa Käpylään – Teknologia tekee meistä narsistisia addikteja, hän väittää

 2. 2

  Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

 3. 3

  Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

 4. 4

  Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

 5. 5

  Maa on litteä – Voiko se olla totta? Skepsis-yhdistyksen juhlakirja esittelee epäilijöille nykyajan huuhaata ja rajatietoa

 6. 6

  Etera ja Ilmarinen aikovat yhdistyä Suomen suurimmaksi työeläkeyhtiöksi

 7. 7

  Ulkoministeri Soini nimitti Jutta Urpilaisen rauhanvälityksen erityisedustajaksi

 8. 8

  Östersundomin metrolinja vedettiin jälleen kerran uusiksi – kalliiksi tullut unelma uudesta jätti­kaupunginosasta on ajautumassa vuosikymmeniksi pöytälaatikkoon

 9. 9

  Seppo Ojala on pappi, mutta hän ei tiedä, onko Jumalaa olemassa – ”Haluan pysyä mieluummin kriittisenä epäilijänä”

 10. 10

  Valtio myi 128-vuotiaan arvorakennuksen Punavuoresta 14 miljoonalla – taloon aiotaan rakentaa taas asuntoja

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

 2. 2

  Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

 3. 3

  Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

 4. 4

  Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

 5. 5

  Maailmanlaajuista verkkohyökkäystä ei ole saatu pysäytettyä – Asiantuntija: Moni tekijä viittaa venäläisrikollisiin

 6. 6

  Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

 7. 7

  Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

 8. 8

  Käräjäoikeus määräsi Uberin maajohtajan Joel Järvisen omaisuutta takavarikkoon 250 000 euron edestä – Uber aikoo valittaa päätöksestä

 9. 9

  Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – syyttäjä vaatii neljän vuoden enimmäistuomiota, syytetty pysyy vangittuna

 10. 10

  Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

 2. 2

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 3. 3

  Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

 4. 4

  Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

 5. 5

  Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

 6. 6

  Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

 7. 7

  Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

 8. 8

  Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

 9. 9

  HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

 10. 10

  Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

 11. Näytä lisää