Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Parfyymiä etsiessä voi törmätä yllättäviin asioihin: hienot tuoksut jopa leikittelevät alapään asioilla

Opin myös, että hajuveden tuoksut jaetaan eri nuotteihin, kirjoittaa kolumnissaan pomeloparfyymiä metsästänyt Katja Martelius. Toiset tuoksut (kuten sitrus) soivat heti alussa ja toiset (kuten jäkälä) nousevat tummempina taustalta kuin orkesterin matalat äänet.Siitä on nyt melkein kolme vuotta. Kööpen­haminan kasvi­tieteellisen puutarhan Botanisk Haven sitrushuoneessa muuan puu oli juuri alkanut kukkia. Puu kurkotti korkealle kattoon, ja sen kukat olivat pienet, valkoiset ja vahamaiset.

Voi pojat, miten ne tuoksuivat! Se oli kuin… kuin enkeli olisi lennellyt ympäri kasvihuonetta ja laulanut yhtä ainoaa, kirkasta säveltä.

Tuoksu oli niin ihmeellinen, että ohikulkevat ihmiset vaikenivat kesken puheensa ja istuivat hartaina puun alle.

Kasvihuone oli kostea ja hiljainen. Silloin tällöin lehdeltä tippui lattian kiveykselle vesipisara. Muhkurainen, vaaleanvihreä hedelmä oli tömpsähtänyt alas rungon juureen ja makasi siinä kyljellään kuin juoppo. Sen vieressä oli pieni ruostunut kyltti. Citrus maxima,­ siinä luki.

Pomelo.

Päivät kuluivat, enkä saanut sitruspuuta mielestäni. Ehkä voisin ostaa hajua pullossa.

Olen aina pelännyt kosmetiikkatiskejä. Niillä puhutaan kieltä, jota en ymmärrä enkä haluakaan ymmärtää.

Hajuvesipulloja on hyllyissä satoja. Raikas, sitruunainen, mausteinen lukee lapuissa hyllyn reunassa. Mutta mitä se tarkoittaa? Onko vai eikö teillä ole tammikuussa kukkivaa pomeloa, joka pysäyttää hetken ja saa ihmisen tuntemaan itsensä pieneksi?

Olen kokeillut. Ei niillä ole.

Tavarataloissa myytävät parfyymit, noin kategorisesti, on tehty miellyttämään mahdollisimman monia. Ne toteuttavat sukupuolittuneita oletuksia siitä, miltä parfyymin kuuluu haista: naiset pitävät makeista kukkasista ja hedelmistä, miehille on tarjolla hammastahnaan taittuvia sport-tuoksuja.

Ei sukupuoletonta tanskalaista pomeloa.

Onneksi on internet.

Suomessakin on pieni tuoksuyhteisö, mutta parfyyminmetsästäjälle välttämättömäksi osoittautui venäläissyntyisen Elena Knezhevichin perustama verkkotietosanakirja Fragrantica. Sivulla kymmenettuhannet käyttäjät ympäri maailman arvioivat ja kuvailevat kokemusperäisesti erilaisia parfyymejä. Sävy tuo välillä kiusallisesti mieleen 90-luvun alun viiniharrastajat. Joukossa on todellisia konossöörejä ja runsaasti pölkkypäitä.

Parfyymeistä kirjoitetaan nyt maailmalla paljon: trendikkäintä on tavoitella raffinoitua sävyä, jossa on runsaasti kulttuurihistoriallisia viitteitä.

Parhaat blogistit, kuten vaikka Bois de Jasminin Victoria Frolova kieltäytyvät vastaanottamasta valmistajilta muuta kuin pienen näytteen parfyymistä – vaikka juuri tässä kohtaa voisi lyödä rahoiksi. Mutta niinpä heidän artikkeleitaan julkaistaankin säännöllisesti sellaisissa lehdissä kuin The New York Times.

Opin paljon. Opin, että hajuveden tuoksut jaetaan eri nuotteihin, joista toiset (kuten sitrus) soivat heti alussa ja toiset (kuten jäkälä) nousevat tummempina taustalta kuin orkesterin matalat äänet.

Opin, ettei ole olemassa hajuvettä, joka olisi tehty pomelon kukasta.

Mutta parfyymeissä käytettävä appelsiininkukan tuoksu on peräisin kukkivasta pomeranssista, ja pomeranssi on pomelon ja mandariinin poika.

Saattaisin siis löytää jotain, joka olisi melko lähellä. Siinä saisi myös olla ripaus kasvihuoneilman tuoksua ja aavistus tammikuisesta valosta. Ymmärsin etsiväni parfyymiä, joka kuuluu kategoriaan niche.

Tällaisia hajuvesiä valmistetaan pienempiä eriä, eikä niitä ole optimoitu miellyttämään kaikkia. Monet niche-parfymöörit ovat suuria taiteilijoita, jotka pyrkivät toistamaan hetkiä, impressioita.

Kuten sitä, miten sateen ensimmäinen pisara osuu tomuiseen maahan (Miller Harris: La Pluie).

Tai sitä, miten lapsena kirkossa puisen penkin tuoksu sekoittui savuavaan suitsukkeeseen (Armani Privé: Encens Satin). Sitä, miltä tuoksuu kukkiva syreenipensas, jonka oksaa hiha ohi kulkiessa hipaisee (Frederick Malle: En Passant). Tai sitä, miltä tuoksuu kylmä vesi (Serge Lutens: L’Eau Froide).

Parfymöörin kädenjäljen voi tunnistaa läpi tuotannon kuin maalarin pensselinjäljen.

Serge Lutens’n palvottu tyyli tuo mieleen dadaistit ja futuristit. Pomelonkukkaa etsiessäni Lutens’n Fleurs de Citronnier oli yksi niistä paristakymmenestä parfyymistä, joilta toivoin paljon. Tilasin sen eräästä marseillelaisesta kemikaliosta.

Sitruunankukkia, ajattelin, no nyt! Näin jälkikäteen oma naiiviuteni melkein hävettää.

Fleurs de Citronnier haisee siltä, kuin seisoisi jasmiinipensaan edessä, ja siinä on satoja ja satoja kermanvalkoisia kukkia.

Mutta sitten tuoksuun sekoittuu jotain imelää, jotain epäilyttävää. Katsot puskan juurelle ja näet siellä pervertikon tuhriintuneet kalsarit.

Kyllä – hienot parfyymit leikittelevät silloin tällöin alapään asioiden kanssa.

Löysinkö koskaan ihmeellistä pomeloani?

50 hajuvesipulloa ja kolme vuotta myöhemmin voin vastata, että en tietenkään. Miten typerää kuvitella, että saisi kuluneen hetken takaisin, kun se on kerran mennyt.

Löysin kuitenkin kaikenlaista muuta: lempiparfymöörini, vastikään Hermèsiltä eläköitynyt Jean-Claude Ellena­, on tehnyt kerrassaan fiksun tulkinnan appelsiininkuoresta ja kardemummasta (Frederick Malle: Bigarade Concentrée), ja se on kyllä spot on.

Onko tämä kaikki snobismia? Ilman muuta! Eskapismia? Totta hemmetissä! Voiko sitä moraalisesti puolustella? Ei! Taas yksi tuhoon syöksyvän ihmiskunnan säälittävä yritys heijata itsensä unohduksen uneen ennen karmeaa viimeistä rysäystä.

Mutta ainakin kun maailmanloppu tulee, tämä tyttö tuoksuu raikkaalta, sitruunaiselta, mausteiselta

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Viikon lopuksi
 • hajuvedet
 • Tuoksut
 • Kosmetiikka
 • Katja Martelius

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Sekä kuljettaja että matkustaja simahtivat ”Haagan jättiläiseen” – sekavat miehet oli Helsingin poliisin mukaan pakko pitää sidottuina vielä sairaalassakin

  3. 3

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  4. 4

   Putkiremontti ei ollut keneenkään hallussa, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja – näin pelätty remontti sujuu Helsingin seudulla

  5. 5

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  6. 6

   Järkevä keskustelu korkeakoulujen maksullisuudesta on mahdotonta, koska Suomessa vallitsee luottamuspula

  7. 7

   Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

  8. 8

   Japanin hävittäjiä liittyi Yhdysvaltojen laivasto-osastoon, Pohjois-Korea uhkasi upottaa tukialuksen

  9. 9

   Nordea: Palvelukatko osittain ohi, pankkikorteilla voi taas maksaa ja nostaa käteistä – Miksi katkosta ei kerrottu sähköpostitse?

  10. 10

   Jako ihmisiin ja eläimiin pitäisi lopettaa – se vähentäisi myös rasismia ja naisten syrjintää, sanoo eläinfilosofi Elisa Aaltola

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  4. 4

   54-metrinen purjevene hämmästytti kansaa Pohjanmaan teillä – video näyttää lajissaan maailman suurimman veneen kuljetuksen

  5. 5

   Hoitokoti vastaa HS:n mielipide­kirjoitukseen: ”Kuolleen asukkaan huonetta ei olisi ollut tarvetta tyhjentää heti, pahoittelemme”

  6. 6

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  7. 7

   Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

  8. 8

   Kela ja VR noudattivat Antti Tuiskun ohjetta – mutta jokin tässä tökkii

  9. 9

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  10. 10

   Virkamiesten ehdotus: Helsingin keskustasta pois kilometreittäin autokaistaa – Kaivokatu suljettaisiin autoilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   16 tutkijaa loi ennusteen: Tällaista on suomalaisten arki 25 vuoden päästä

  5. 5

   Moni helsinkiläis­nainen pelkää liikkuessaan kaupungilla – miksi siitä ei puhuta enempää?

  6. 6

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  7. 7

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  8. 8

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  9. 9

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää