Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Parfyymiä etsiessä voi törmätä yllättäviin asioihin: hienot tuoksut jopa leikittelevät alapään asioilla

Opin myös, että hajuveden tuoksut jaetaan eri nuotteihin, kirjoittaa kolumnissaan pomeloparfyymiä metsästänyt Katja Martelius. Toiset tuoksut (kuten sitrus) soivat heti alussa ja toiset (kuten jäkälä) nousevat tummempina taustalta kuin orkesterin matalat äänet.Siitä on nyt melkein kolme vuotta. Kööpen­haminan kasvi­tieteellisen puutarhan Botanisk Haven sitrushuoneessa muuan puu oli juuri alkanut kukkia. Puu kurkotti korkealle kattoon, ja sen kukat olivat pienet, valkoiset ja vahamaiset.

Voi pojat, miten ne tuoksuivat! Se oli kuin… kuin enkeli olisi lennellyt ympäri kasvihuonetta ja laulanut yhtä ainoaa, kirkasta säveltä.

Tuoksu oli niin ihmeellinen, että ohikulkevat ihmiset vaikenivat kesken puheensa ja istuivat hartaina puun alle.

Kasvihuone oli kostea ja hiljainen. Silloin tällöin lehdeltä tippui lattian kiveykselle vesipisara. Muhkurainen, vaaleanvihreä hedelmä oli tömpsähtänyt alas rungon juureen ja makasi siinä kyljellään kuin juoppo. Sen vieressä oli pieni ruostunut kyltti. Citrus maxima,­ siinä luki.

Pomelo.

Päivät kuluivat, enkä saanut sitruspuuta mielestäni. Ehkä voisin ostaa hajua pullossa.

Olen aina pelännyt kosmetiikkatiskejä. Niillä puhutaan kieltä, jota en ymmärrä enkä haluakaan ymmärtää.

Hajuvesipulloja on hyllyissä satoja. Raikas, sitruunainen, mausteinen lukee lapuissa hyllyn reunassa. Mutta mitä se tarkoittaa? Onko vai eikö teillä ole tammikuussa kukkivaa pomeloa, joka pysäyttää hetken ja saa ihmisen tuntemaan itsensä pieneksi?

Olen kokeillut. Ei niillä ole.

Tavarataloissa myytävät parfyymit, noin kategorisesti, on tehty miellyttämään mahdollisimman monia. Ne toteuttavat sukupuolittuneita oletuksia siitä, miltä parfyymin kuuluu haista: naiset pitävät makeista kukkasista ja hedelmistä, miehille on tarjolla hammastahnaan taittuvia sport-tuoksuja.

Ei sukupuoletonta tanskalaista pomeloa.

Onneksi on internet.

Suomessakin on pieni tuoksuyhteisö, mutta parfyyminmetsästäjälle välttämättömäksi osoittautui venäläissyntyisen Elena Knezhevichin perustama verkkotietosanakirja Fragrantica. Sivulla kymmenettuhannet käyttäjät ympäri maailman arvioivat ja kuvailevat kokemusperäisesti erilaisia parfyymejä. Sävy tuo välillä kiusallisesti mieleen 90-luvun alun viiniharrastajat. Joukossa on todellisia konossöörejä ja runsaasti pölkkypäitä.

Parfyymeistä kirjoitetaan nyt maailmalla paljon: trendikkäintä on tavoitella raffinoitua sävyä, jossa on runsaasti kulttuurihistoriallisia viitteitä.

Parhaat blogistit, kuten vaikka Bois de Jasminin Victoria Frolova kieltäytyvät vastaanottamasta valmistajilta muuta kuin pienen näytteen parfyymistä – vaikka juuri tässä kohtaa voisi lyödä rahoiksi. Mutta niinpä heidän artikkeleitaan julkaistaankin säännöllisesti sellaisissa lehdissä kuin The New York Times.

Opin paljon. Opin, että hajuveden tuoksut jaetaan eri nuotteihin, joista toiset (kuten sitrus) soivat heti alussa ja toiset (kuten jäkälä) nousevat tummempina taustalta kuin orkesterin matalat äänet.

Opin, ettei ole olemassa hajuvettä, joka olisi tehty pomelon kukasta.

Mutta parfyymeissä käytettävä appelsiininkukan tuoksu on peräisin kukkivasta pomeranssista, ja pomeranssi on pomelon ja mandariinin poika.

Saattaisin siis löytää jotain, joka olisi melko lähellä. Siinä saisi myös olla ripaus kasvihuoneilman tuoksua ja aavistus tammikuisesta valosta. Ymmärsin etsiväni parfyymiä, joka kuuluu kategoriaan niche.

Tällaisia hajuvesiä valmistetaan pienempiä eriä, eikä niitä ole optimoitu miellyttämään kaikkia. Monet niche-parfymöörit ovat suuria taiteilijoita, jotka pyrkivät toistamaan hetkiä, impressioita.

Kuten sitä, miten sateen ensimmäinen pisara osuu tomuiseen maahan (Miller Harris: La Pluie).

Tai sitä, miten lapsena kirkossa puisen penkin tuoksu sekoittui savuavaan suitsukkeeseen (Armani Privé: Encens Satin). Sitä, miltä tuoksuu kukkiva syreenipensas, jonka oksaa hiha ohi kulkiessa hipaisee (Frederick Malle: En Passant). Tai sitä, miltä tuoksuu kylmä vesi (Serge Lutens: L’Eau Froide).

Parfymöörin kädenjäljen voi tunnistaa läpi tuotannon kuin maalarin pensselinjäljen.

Serge Lutens’n palvottu tyyli tuo mieleen dadaistit ja futuristit. Pomelonkukkaa etsiessäni Lutens’n Fleurs de Citronnier oli yksi niistä paristakymmenestä parfyymistä, joilta toivoin paljon. Tilasin sen eräästä marseillelaisesta kemikaliosta.

Sitruunankukkia, ajattelin, no nyt! Näin jälkikäteen oma naiiviuteni melkein hävettää.

Fleurs de Citronnier haisee siltä, kuin seisoisi jasmiinipensaan edessä, ja siinä on satoja ja satoja kermanvalkoisia kukkia.

Mutta sitten tuoksuun sekoittuu jotain imelää, jotain epäilyttävää. Katsot puskan juurelle ja näet siellä pervertikon tuhriintuneet kalsarit.

Kyllä – hienot parfyymit leikittelevät silloin tällöin alapään asioiden kanssa.

Löysinkö koskaan ihmeellistä pomeloani?

50 hajuvesipulloa ja kolme vuotta myöhemmin voin vastata, että en tietenkään. Miten typerää kuvitella, että saisi kuluneen hetken takaisin, kun se on kerran mennyt.

Löysin kuitenkin kaikenlaista muuta: lempiparfymöörini, vastikään Hermèsiltä eläköitynyt Jean-Claude Ellena­, on tehnyt kerrassaan fiksun tulkinnan appelsiininkuoresta ja kardemummasta (Frederick Malle: Bigarade Concentrée), ja se on kyllä spot on.

Onko tämä kaikki snobismia? Ilman muuta! Eskapismia? Totta hemmetissä! Voiko sitä moraalisesti puolustella? Ei! Taas yksi tuhoon syöksyvän ihmiskunnan säälittävä yritys heijata itsensä unohduksen uneen ennen karmeaa viimeistä rysäystä.

Mutta ainakin kun maailmanloppu tulee, tämä tyttö tuoksuu raikkaalta, sitruunaiselta, mausteiselta

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Viikon lopuksi
 • hajuvedet
 • Tuoksut
 • Kosmetiikka
 • Katja Martelius

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  2. 2

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  3. 3

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  4. 4

   Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

  5. 5

   USA:n terveydenhoitolain uudistus epäonnistui – lupauksen pettäminen nöyryytys Trumpille ja republikaaneille

  6. 6

   Amerikkalaiset kuolevat nuorempina kuin ennen – muissa maissa olisi jo hätätila

  7. 7

   Kommentti: USA:n oikeiston bluffi paljastui

  8. 8

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  9. 9

   Seksi neandertalilaisten kanssa tartutti papilloomaviruksen nykyihmiseen, osoitti suomalainen paleogeneetikko

  10. 10

   Selfieiden käsittelystä on tullut valtava bisnes – ja samalla aitous etääntyy arjestamme nopeammin kuin koskaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  2. 2

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  3. 3

   Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

  4. 4

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  5. 5

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  6. 6

   Ilmavoimat on perustanut kaikessa hiljaisuudessa Raven-joukot – ”korpit” suojelevat vip-matkustajia mahdollisesti vaarallisilla paikoilla

  7. 7

   Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

  8. 8

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  9. 9

   Näin lähtee Jopo hävyttömän varkaan mukaan helsinkiläisnaisen kotipihasta – ”Toivottavasti tämä toimii muille opetuksena”

  10. 10

   Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää