Valikko
Sunnuntai    |   Usko Siskoa

Miksi Turun murre ja viron kieli muistuttavat toisiaan?

Rakkaat ystävät, viimeksi käsittelimme lahjan ideaa.­ Onko lahja lahja, jos toivoo vastalahjaa tai kiitosta?

Nimimerkki Lahjoja ja vastalah­joja kirjoittaa: ”Kiitos ei ole mikään vastalahja, vaan se kuuluu hyviin tapoihin.”

Timoteus puolestaan kirjoittaa: ”Minulla on kaikille osapuolille passeli ratkaisu liittyen lahjan antoon ja kiitoksen saamiseen. Olemme jo vuosia tehneet kaikenlaisia lahjoituksia seurakunnan diakoniatyön kautta. Se antaa avun sitä kulloinkin eniten tarvitsevalle. Olemme antaneet omat yhteystietomme, jotka saa kysyttäessä jakaa avustuksen saajalle. Saamme aina kiitoksen seurakunnalta, ja silloin tällöin olemme myös saaneet nimettömän kiitoksen avustuksen saajalta. Olkoon pyyteetöntä avustusta tahi ei, mutta ainakin se on lisännyt joulumieltä!”

Nimimerkki Hyvät tavat ovat hyviä tapoja kertoo avustavansa useampaa järjestöä ja joskus myös tuttuja ihmisiä. ”Toivon lyhyttä kiitosta kahdesta syystä: tietona siitä, että lahjani on tullut perille, ja toiseksi siitä, että avun tarve jatkuu. Mitään laajoja tarvekuvauksia, suitsutuksista puhumattakaan, en todellakaan kaipaa. Jos mitään palautetta ei tule, arvelen, että tilanne on jotenkin muuttunut eikä apuani ehkä tarvita. On kai luonnollista, että tällaisessa tilanteessa vaihtaa kohdetta. En tosin itse ole joutunut näin tekemään, kun saajat ovat vain yksinkertaisesti kiittäneet. Eivät he ole pysähtyneet miettimään, enkä minäkään, että tämä kuittaus olisi ’vastalahja’, joka saa alkuperäisen antajan tuntemaan pikkuruistakaan ylemmyyttä.”

 

Minulla on ystävä, jonka haluaisin kutsuttavan ensi vuonna itsenäisyyspäivän vastaanotolle Linnaan monestakin mielestäni ihan hyvästä syystä. Onko kohteliasta tai etiketin mukaista lähestyä kutsujaa ja pyytää kutsua ystävälleen, ja jos se on mahdollista, niin mitä tahoa täsmälleen minun pitäisi lähestyä ja miten? Onko parempi käyttää perinteistä kirjettä vai käykö nykyaikana sähköposti? Varmaan kannattaa laittaa heti kerralla kaikki perustelut mukaan, jotta lukija voi heti päätellä, aiheuttaako pyyntöni minkäänlaisia toimenpiteitä.

– Ystävä linnaan

 

Tasavallan presidentin kansliasta vastataan, että ehdotuksia sopivista kutsuttavista voi ehdottomasti lähettää. Niitä tulee kansliaan vuosittain kymmeniä – sekä sähköpostitse että kirjeitse. Kaikki ehdotukset käsitellään, ja osa on myös johtanut kutsuun.

Kannattaa siis ehdottaa ystävää ja perustella hyvin, miksi juuri hän on sellainen ansioitunut henkilö, jonka soisi pääsevän kättelyjonoon.

 

Vierailin Turussa. Torilla kiinnitin huomiota siihen, että Turun murre muistuttaa yllättävän paljon viron kieltä sävelkorkeudeltaan ja painoltaan. Tämä hämmästytti kaupungissa, jonka tienviitat ovat suurelta osin ruotsinkieliset. Mistä tämä johtuu? Viro on toki suomen sukulaiskieli toisin kuin ruotsi, mutta muut Suomen murteet eivät ainakaan omaan korvaani muistuta viroa. Onko Viron läheisyys vaikuttanut Turun murteeseen?

– Aino Saarinen, Helsinki

 

Murteen ja kielen suhdetta on käsitelty aiemminkin palstalla. Lukupiirini kielentutkija sanoi jälleen, että selvää rajaa niiden välillä ei ole. ”Suomen kieleksi kutsuttu kielimuoto on kokonaisuus niin sanottuja itämerensuomalaisia kielimuotoja, jotka liittyvät toisiinsa jatkumon­omaisesti”, hän selitti.

Pohjois-Viron murre ja Turun murre ovat melko lähellä toisiaan, vaikka toinen luetaan viroksi ja toinen suomeksi. ”Turun murteen ja esimerkiksi savolaismurteiden välinen ero saattaa monella mittarilla arvioituna olla jopa suurempi kuin Turun murteen ja viron kirjakielen”, lingvisti selitti.

Yhtäläisyyksien historiallisista syistä ei ole varmuutta, mutta jokin asutushistoriallinen prosessi taustalla piilee. On esitetty, että Virosta olisi siirtynyt Turun seudulle väkeä joskus myöhäisellä rautakaudella. Lingvisti tosin piti todennäköisempänä syynä sitä, että Turun seudulta on keskiajalla oltu läheisissä yhteyksissä Tallinnan seudulle, ”kun molemmissa on merkittävä keskiaikainen asutuskeskus”.

Tuo havaitsemasi samankuuloisuus johtuu parista yhdistävästä asiasta.

Ensinnäkin on vokaaliheitto: Turun murteessa loppuvokaali putoaa tietyissä ympäristöissä pois, kun edellä on pitkä vokaali tai pitkä konsonantti. Esimerkiksi: viisi, viis, kaikki, kaik.

Lisäksi on sijaispidennys, eli pois putoavaa vokaalia edeltävässä tavussa oleva vokaali pitenee. Olen Turusta, oon Turuust.

Kaiken kruunaa palatalisaatio, jota esiintyy sekä Turun murteessa että virossa. Silloin l, n ja s ääntyvät niin, että kieli koskettaa kitalakea pidemmältä matkalta sen sijaan että vain käväisisi nopeasti siinä hampaiden takana. Lopputulos on mukavan sointuisa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Usko Siskoa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS seuraa: Ainakin 19 kuollut ja 50 loukkaantunut räjähdyksessä popkonsertissa Manchesterissa – poliisi epäilee itsemurhaiskuksi

  2. 2

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  3. 3

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Hätääntyneet vanhemmat etsivät yleisössä olleita lapsiaan netissä – Manchesterissa paikalliset hotellit tarjosivat iskusta selvinneille lapsille suojaa ja appelsiinimehua

  6. 6

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  7. 7

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  8. 8

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  9. 9

   Alkoholilakiin haetaan kompromissia, keskusta haluaa tiukentaa esitystä – Jäävätkö vahvat lonkerot, limuviinat ja oluet sittenkin Alkon hyllyyn?

  10. 10

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  3. 3

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   HS seuraa: Ainakin 19 kuollut ja 50 loukkaantunut räjähdyksessä popkonsertissa Manchesterissa – poliisi epäilee itsemurhaiskuksi

  6. 6

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  7. 7

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  8. 8

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  9. 9

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  10. 10

   Diktaattori Kim Jong-un ja kansainväliset asiantuntijat ovat kerrankin samaa mieltä Pohjois-Korean tuoreista ohjuskokeista – kuvaavat niitä sanoilla ”ennennäkemätön” ja ”täydellinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  10. 10

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  11. Näytä lisää