Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Miksi maailmassa on niin paljon huonoja pomoja, ja mitä heille voisi tehdä?

Suora puhe toimii ainakin niihin pomoihin, jotka ovat parhaillaan muuttumassa huonosta hyväksi. Sitä muutosta on ihana seurata, kirjoittaa kolumnissaan Satu Vasantola.Kukaan ei olisi halunnut mennä siihen kokoukseen. Firman rahat olisivat kohta lopussa, uusia asiakkaita ei ollut näköpiirissä, ja tulevalla viikolla pitäisi ilmoittaa yt-neuvotteluista. Muuten jäisivät palkat maksamatta. Jotkut johtoryhmän jäsenet olivat valvoneet yönsä hikisissä lakanoissa kääntyillen.

Toimitusjohtaja aloitti kokouksen kertomalla omasta aamuyöstään.

Tajuatteko te, että olen valvonut viime yön ja miettinyt teitä? Kävin läpi jokaisen ja pohdin, antaisinko tuolle potkut vai en. Te niin olette tippuneet kärryiltä, ja se on varmaa, että minä en teitä sinne takaisin nosta.

Ystäväni esimies siinä antoi pientä palautetta alaisilleen, johtajille, jotka hän oli itse valinnut johtoryhmään.

Illalla lähdimme ystäväni kanssa kävelylle ja puhuimme johtamisesta. Emme hyvää, tietenkään. Vieläkin, pari vuotta myöhemmin, tuo aamu hiertää ystäväni mielessä, vaikka hän on oppinut myös ymmärtämään silloista johtajaansa. Tai niin hän luulee.

Johtamisen apulaisprofessorit Nathan T. Washburn ja Benjamin Galvin julkaisivat tammikuun lopussa Harvard Business Review’ssa kiinnostavan artikkelin, jossa he esittävät, että johtajat eivät oikeastaan ole alaisilleen lihaa ja verta vaan mielikuvia ja tarinoita, jotka syntyvät yksittäisistä, voimakkaista kokemuksista.

Heidän mielestään esimiehet ovat kirjoja, joista työntekijät vilkaisevat vain kannen ja päättävät mielipiteensä sen perusteella.

Mielikuva syntyy tarinoista, jotka tarjoavat vastauksia työntekijöiden tärkeimpiin kysymyksiin. Välittääkö se minusta? Mihin se tätä firmaa vie? Pysyykö laatu korkealla? Onko se ihminen, johon voin luottaa?

Samanlaisia kansilukijoita ovat tietenkin johtajat itse. Luulevat tuntevansa alaisensa, vaikkeivät usein näe näiden päivittäistä työtä lainkaan. Tekevät johtopäätöksensä mielikuvien perusteella. Luulevat, että työntekijät lintsaavat ja tarvitsevat vahtimista, vaikka nämä haluavat vaalia laatua ja tehdä työnsä kunnianhimoisesti.

Miten tällaisessa mielikuvaviidakossa voisi tehdä työtä fiksusti ja aikuismaisesti?

Minulla on kummallinen kiinnostus johtamistutkimukseen. Se alkoi, kun olin ollut pomon hommissa pari kuukautta ja tajusin, miten vähän tiesin. Tutkimuksista löytyy usein yllättäviä tuloksia (esimerkiksi se, että arvaamattomien pomojen alaiset voivat huonommin kuin ne, joiden esimies on tasaisen inhottava) ja neuvoja, jotka auttavat pysymään väleissä omien esimiesten kanssa, hankalienkin.

Tein mielikuvakokeen. Kaivoin esiin vanhat johtamiskirjani ja uudet tutkimukset. Muistelin entisiä pomojani ja mietin, oliko neuvoista ollut apua.

Laskin työuraltani 21 esimiestä. Heistä todella huonoina pidän vain kahta. Toinen oli raivoava ja avoimesti naisia syrjivä alkoholisti, toinen valehteli jatkuvasti ja yllytti työntekijöitä toinen toisiaan vastaan. Molemmat olisivat ansainneet pikaiset potkut. Kaikki muut elämäni esimiehet ovat olleet joko hyviä pomoja, oppivia pomoja tai ainakin pomoja, joiden kanssa pärjää, kun miettii taktiikkansa.

Näin heidän kanssaan kävi.

1. ongelma: arvaamaton pomo. Kokeiltu neuvo: vie pomollesi ratkaisuja, älä ongelmia.

Tämä on ehkä paras esimieskoulutuksista saamani oppi. Toimii melkein aina ja melkein kaikkiin pomoihin. Innostuin tästä vuosia sitten niin, että kun kohdalle osui älykäs ja innostava mutta arvaamaton pomo, aloin tehtailla ratkaisuehdotuksia. Yksi ongelma, kolme ratkaisua. Jo on kumma, jos ei yksikään niistä kelpaa.

Sovin maanantaina pomoni kanssa, että tehdään x. Kollegani protestoi ja vaati, että tehdään y. Mietin koko illan vaihtoehtoisia ratkaisuja. Lähetin sähköpostin, jossa ehdotin, että tavataan ja etsitään yhdessä ratkaisu, joka käy kaikille. Ylpeänä kirjoitin viestin loppuun ehdotukset z, å, ä ja ö. Että kävisikö näistä joku? Hah. Sillä aikaa, kun rustasin viestiäni, pomoni ja kollegani olivat puhelimessa päätyneet siihen, että parasta tehdä y.

2. ongelma: jyräävä pomo. Kokeiltu neuvo: valitse taistelusi.

Olin kesätoimittaja, en taistellut. Paitsi kerran, koirankakasta, josta päätoimittaja halusi järjestää kaksi vuorokautta kestävän kuuman linjan. Tulos: päivystin koirankakkalinjalla. Onneksi ei oltu nykyajassa, olisin joutunut livelähetykseen.

3. ongelma: pomo puuttuu pikku­asioihin. Kokeiltu neuvo: suora puhe.

Näitä pomoja on ollut, ja usein he ovat olleet uusia esimiehiä. Puutuin itsekin pikkuasioihin, kun ensimmäisen kerran tein pomon hommia. Mihin muuhun sitä puuttuisi, kun ei ammattitaito johtajana vielä riitä isoihin linjoihin?

Suora puhe toimii, ainakin pomoihin, jotka ovat parhaillaan muuttumassa huonosta hyväksi. Sitä muutosta on ihana seurata.

Muistan aina hetken, jolloin menin erään entisen esimieheni huoneeseen antamaan palautetta. En enää muista, mistä kehuin, mutta taisin sanoa lopuksi jotain sen kaltaista, että olet kyllä loistava johtaja. Hän siihen, että joo, nyt olen parempi, mutta ennen olin paska.

Hän oli saanut ilmapiirikyselyssä onnettomat arviot, mennyt itseensä, miettinyt toimintatapojaan ja alkanut opetella uutta työtä. Siinä kävi hyvin. Hänellä oli usein tapana vastata työntekijöiden antamaan kritiikkiin näin: ”Hyvä näkökulma. Mitä ehdotat, että nyt tehtäisiin?”

Rakastan jokaista johtajaa, joka pystyy tähän.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Viikon lopuksi
 • Työelämä
 • Työ
 • Johtaminen
 • Esimiestyö
 • Satu Vasantola

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  2. 2

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Britannia ”raivoissaan” USA:lle materiaalin vuotamisesta – Trumpin hallinnosta jaettiin brittien luottamuksellisesti antamia Manchester-kuvia medialle

  5. 5

   Paljonko kuusivuotias saa maksaa?

  6. 6

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  7. 7

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  8. 8

   ”Töihin on kiva tulla, kun on pientä vipinää” – Tutkimusten mukaan työpaikkasuhteet voivat lisätä työmotivaatiota

  9. 9

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  10. 10

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  7. 7

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  8. 8

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  9. 9

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  10. 10

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää