Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Miksi maailmassa on niin paljon huonoja pomoja, ja mitä heille voisi tehdä?

Suora puhe toimii ainakin niihin pomoihin, jotka ovat parhaillaan muuttumassa huonosta hyväksi. Sitä muutosta on ihana seurata, kirjoittaa kolumnissaan Satu Vasantola.Kukaan ei olisi halunnut mennä siihen kokoukseen. Firman rahat olisivat kohta lopussa, uusia asiakkaita ei ollut näköpiirissä, ja tulevalla viikolla pitäisi ilmoittaa yt-neuvotteluista. Muuten jäisivät palkat maksamatta. Jotkut johtoryhmän jäsenet olivat valvoneet yönsä hikisissä lakanoissa kääntyillen.

Toimitusjohtaja aloitti kokouksen kertomalla omasta aamuyöstään.

Tajuatteko te, että olen valvonut viime yön ja miettinyt teitä? Kävin läpi jokaisen ja pohdin, antaisinko tuolle potkut vai en. Te niin olette tippuneet kärryiltä, ja se on varmaa, että minä en teitä sinne takaisin nosta.

Ystäväni esimies siinä antoi pientä palautetta alaisilleen, johtajille, jotka hän oli itse valinnut johtoryhmään.

Illalla lähdimme ystäväni kanssa kävelylle ja puhuimme johtamisesta. Emme hyvää, tietenkään. Vieläkin, pari vuotta myöhemmin, tuo aamu hiertää ystäväni mielessä, vaikka hän on oppinut myös ymmärtämään silloista johtajaansa. Tai niin hän luulee.

Johtamisen apulaisprofessorit Nathan T. Washburn ja Benjamin Galvin julkaisivat tammikuun lopussa Harvard Business Review’ssa kiinnostavan artikkelin, jossa he esittävät, että johtajat eivät oikeastaan ole alaisilleen lihaa ja verta vaan mielikuvia ja tarinoita, jotka syntyvät yksittäisistä, voimakkaista kokemuksista.

Heidän mielestään esimiehet ovat kirjoja, joista työntekijät vilkaisevat vain kannen ja päättävät mielipiteensä sen perusteella.

Mielikuva syntyy tarinoista, jotka tarjoavat vastauksia työntekijöiden tärkeimpiin kysymyksiin. Välittääkö se minusta? Mihin se tätä firmaa vie? Pysyykö laatu korkealla? Onko se ihminen, johon voin luottaa?

Samanlaisia kansilukijoita ovat tietenkin johtajat itse. Luulevat tuntevansa alaisensa, vaikkeivät usein näe näiden päivittäistä työtä lainkaan. Tekevät johtopäätöksensä mielikuvien perusteella. Luulevat, että työntekijät lintsaavat ja tarvitsevat vahtimista, vaikka nämä haluavat vaalia laatua ja tehdä työnsä kunnianhimoisesti.

Miten tällaisessa mielikuvaviidakossa voisi tehdä työtä fiksusti ja aikuismaisesti?

Minulla on kummallinen kiinnostus johtamistutkimukseen. Se alkoi, kun olin ollut pomon hommissa pari kuukautta ja tajusin, miten vähän tiesin. Tutkimuksista löytyy usein yllättäviä tuloksia (esimerkiksi se, että arvaamattomien pomojen alaiset voivat huonommin kuin ne, joiden esimies on tasaisen inhottava) ja neuvoja, jotka auttavat pysymään väleissä omien esimiesten kanssa, hankalienkin.

Tein mielikuvakokeen. Kaivoin esiin vanhat johtamiskirjani ja uudet tutkimukset. Muistelin entisiä pomojani ja mietin, oliko neuvoista ollut apua.

Laskin työuraltani 21 esimiestä. Heistä todella huonoina pidän vain kahta. Toinen oli raivoava ja avoimesti naisia syrjivä alkoholisti, toinen valehteli jatkuvasti ja yllytti työntekijöitä toinen toisiaan vastaan. Molemmat olisivat ansainneet pikaiset potkut. Kaikki muut elämäni esimiehet ovat olleet joko hyviä pomoja, oppivia pomoja tai ainakin pomoja, joiden kanssa pärjää, kun miettii taktiikkansa.

Näin heidän kanssaan kävi.

1. ongelma: arvaamaton pomo. Kokeiltu neuvo: vie pomollesi ratkaisuja, älä ongelmia.

Tämä on ehkä paras esimieskoulutuksista saamani oppi. Toimii melkein aina ja melkein kaikkiin pomoihin. Innostuin tästä vuosia sitten niin, että kun kohdalle osui älykäs ja innostava mutta arvaamaton pomo, aloin tehtailla ratkaisuehdotuksia. Yksi ongelma, kolme ratkaisua. Jo on kumma, jos ei yksikään niistä kelpaa.

Sovin maanantaina pomoni kanssa, että tehdään x. Kollegani protestoi ja vaati, että tehdään y. Mietin koko illan vaihtoehtoisia ratkaisuja. Lähetin sähköpostin, jossa ehdotin, että tavataan ja etsitään yhdessä ratkaisu, joka käy kaikille. Ylpeänä kirjoitin viestin loppuun ehdotukset z, å, ä ja ö. Että kävisikö näistä joku? Hah. Sillä aikaa, kun rustasin viestiäni, pomoni ja kollegani olivat puhelimessa päätyneet siihen, että parasta tehdä y.

2. ongelma: jyräävä pomo. Kokeiltu neuvo: valitse taistelusi.

Olin kesätoimittaja, en taistellut. Paitsi kerran, koirankakasta, josta päätoimittaja halusi järjestää kaksi vuorokautta kestävän kuuman linjan. Tulos: päivystin koirankakkalinjalla. Onneksi ei oltu nykyajassa, olisin joutunut livelähetykseen.

3. ongelma: pomo puuttuu pikku­asioihin. Kokeiltu neuvo: suora puhe.

Näitä pomoja on ollut, ja usein he ovat olleet uusia esimiehiä. Puutuin itsekin pikkuasioihin, kun ensimmäisen kerran tein pomon hommia. Mihin muuhun sitä puuttuisi, kun ei ammattitaito johtajana vielä riitä isoihin linjoihin?

Suora puhe toimii, ainakin pomoihin, jotka ovat parhaillaan muuttumassa huonosta hyväksi. Sitä muutosta on ihana seurata.

Muistan aina hetken, jolloin menin erään entisen esimieheni huoneeseen antamaan palautetta. En enää muista, mistä kehuin, mutta taisin sanoa lopuksi jotain sen kaltaista, että olet kyllä loistava johtaja. Hän siihen, että joo, nyt olen parempi, mutta ennen olin paska.

Hän oli saanut ilmapiirikyselyssä onnettomat arviot, mennyt itseensä, miettinyt toimintatapojaan ja alkanut opetella uutta työtä. Siinä kävi hyvin. Hänellä oli usein tapana vastata työntekijöiden antamaan kritiikkiin näin: ”Hyvä näkökulma. Mitä ehdotat, että nyt tehtäisiin?”

Rakastan jokaista johtajaa, joka pystyy tähän.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Viikon lopuksi
 • Työelämä
 • Työ
 • Johtaminen
 • Esimiestyö
 • Satu Vasantola

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satoja tuhansia kertoja

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – Poliisin mukaan tilanne alkaa olla ohi

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja olisi leikannut kotoutumisjärjestöjen tuista lähes puolet – katso lista hankkeista, joilta haluttiin vetää rahoitus

  7. 7

   Britannia kertoi viimein brexit-tarjouksestaan – näillä ehdoin EU-kansalaiset saisivat jäädä

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  9. 9

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  10. 10

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – Poliisin mukaan tilanne alkaa olla ohi

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  6. 6

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  9. 9

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  10. 10

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää