Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Jopa Trump on suloinen, kun on kyse hänen omista rahoistaan

Jo 1700-luvulla ajateltiin, että kaupankäynti hillitsee sotimisen halua. Silloin ei kuitenkaan osattu ajatella, että jotkut ihmiset kävisivät kauppaa hankkiakseen valtaa, kirjoittaa kolumnissaan Tommi Uschanov.

Keskus­telussa Donald Trumpin
määrää­mistä maahan­tulokielloista on noussut esiin se, miten valikoivia ne ovat. Kiellon kohteena olevien maiden naapurissa on maita, jotka ovat aivan yhtä islamilaisia. Niistä on lisäksi tullut Yhdysvaltoihin terroristeja. Trumpin on tulkittu jättävän maat rauhaan, koska hänellä itsellään on niissä liiketoimia.

Tällä on kiinnostava yhteys erääseen unohtuneeseen keskusteluun, joka käytiin 200–300 vuotta sitten. 1700-luvulla moderni kapitalismi ja vapaakauppa olivat uusia asioita, jotka eivät olleet vielä vakiintuneet. Monet filosofit ja yhteiskunnalliset ajattelijat puolustivat niitä argumentoimalla, että vapaa taloudellinen vaihto hillitsee ihmisten kaunaa ja vihaa toisiaan kohtaan.

Jopa vierailta ja vastenmielisiltä tuntuvien ihmisten avulla voi tehdä rahaa käymällä kauppaa heidän kanssaan, sanottiin. Näin kapitalismi luo kannustimen olemaan hyökkäämättä heidän kimppuunsa ja jättämään heidät sen sijaan rauhaan. Ja tätä kautta esimerkiksi sodat vähenisivät, ehkä loppuisivat kokonaan.

Ranskalainen kirjailija Montesquieu muotoili: ”Kun ihmisten intohimot ovat tekemässä heitä ilkeiksi, heille on onnellista olla tilanteessa, jossa heidän on silti oman etunsa mukaista olla olematta ilkeitä.”

Taloustieteilijä Albert O. Hirschman omisti teoksensa The Pas­sions and the Interests (1977) tämän ajatuskulun historialle. Hän kaivaa esiin monia esimerkkejä siitä, miten keskeinen se aikoinaan oli. Esimerkiksi valistusfilosofi Voltaire kirjoitti ihaillen Lontoon pörssistä, jossa ”juutalainen, muslimi ja kristitty tekevät kauppoja keskenään kuin kuuluisivat samaan uskontoon – ja nimittävät vääräuskoisiksi vain niitä, jotka menevät konkurssiin”.

Yhdysvaltain perustajiin kuulunut Thomas Paine esitti, että maailmankauppa on ”rauhaisa järjestelmä, joka toimii ihmissuvun sydämellistämisen puolesta”. Ranskan kielessä käytettiin usein ilmausta le doux commerce, suloinen kaupankäynti.

Tätä pitivät kapitalismin hyvänä puolena jopa ne, joille se ei muutoin ollut mieluisa. Kehuivathan jopa Marx ja Engels vielä pari sukupolvea myöhemmin Kommunistisessa manifestissa, miten vapaakauppa ”pakottaa barbaarien piintyneimmänkin muukalaisvihan antautumaan”.

On tietenkin helppo sanoa, miksi Hirschmanin kuvaama ajattelu tuntuu nykyään niin oudolta. Siinä ei osattu huomioida, että kaupan luoma vauraus toisi mukanaan poliittista valtaa – tai että olisi ihmisiä, jotka käyvät kauppaa juuri hankkiakseen sen avulla valtaa. Sen sijaan ajateltiin, että kapitalisteilla olisi niin kiire tahkota rahaa, ettei heillä olisi aikaa sotkeutua politiikkaan tai edes seurata sitä.

Totta toinen puoli. Tällä hetkellä, kun maailmankaupan esteitä on vähemmän kuin ehkä koskaan, myös sotia todella käydään vähemmän kuin koskaan ennen. Myös niissä kaunopuheisissa sanakäänteissä, joilla monet suuryhtiöt ovat nyt nousseet vastustamaan Trumpin politiikkaa, voi välillä melkein kuulla kaikuja 1700-luvulta.

Ja kuten maahantulokieltojen tapaus todella osoittaa, jopa Trump itse taipuu ”suloiseksi”, kun kyse on hänen omista rahoistaan. Jos esimerkiksi Iran tai Pohjois-Korea haluaisivat saada Yhdysvallat pois niskastaan, ehkäpä viisainta olisi järjestää pari Trump-ketjun hotellia Teheraniin ja Pjongjangiin.

Kirjoittaja on vapaa kolumnisti ja tietokirjailija.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos presidentti Mauno Koivisto olisi kuollut lauantaina 13.5., olisiko seuraavana päivänä liputettu äideille vai noudatettu suru­liputusta?

  2. 2

   Miehet puukottivat toisensa sairaalakuntoon Helsingin Hakaniemessä – lapsiperheet kauhistelivat tapahtumia aivan vierestä

  3. 3

   ”Se oli totuuden hetki” – Ranskan Macron kertoi, miksi hän kätteli niin pitkään Trumpia

  4. 4

   Suomalainen lyhytelokuva voitti kakkospalkinnon Cannesissa, Ruben Östlundin ruotsalaiselokuvalle Kultainen palmu

  5. 5

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  6. 6

   F1-sarjakin irvailee Räikkösen olemukselle – yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

  7. 7

   Trumpin perheen­jäsen FBI-tutkintaan, laki­miehet ehkä tarkastamaan presidentin twiittejä – Tämä kaikki maailmalta palanneella Trumpilla on nyt edessään

  8. 8

   Merkel pesi Trump-jälkipyykkiä olutteltassa – ”Euroopan on nyt pärjättävä omillaan”

  9. 9

   Keuhkosyöpä osoittautui persoksi sokerille – tutkijat haluavat selvittää, voiko syövän kasvuun vaikuttaa ruokavaliolla

  10. 10

   Tällaisia ovat teini-iän nolot päiväkirjat, joita luetaan nyt ääneen ja yleisö nauraa vedet silmissä: ”Limailtiin ja se teki mulle fraidun. Laitoin käden sen housuihin.”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  2. 2

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  3. 3

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  4. 4

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  5. 5

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  6. 6

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  7. 7

   F1-sarjakin irvailee Räikkösen olemukselle – yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

  8. 8

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  9. 9

   Miehet puukottivat toisensa sairaalakuntoon Helsingin Hakaniemessä – lapsiperheet kauhistelivat tapahtumia aivan vierestä

  10. 10

   Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  7. 7

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  8. 8

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  9. 9

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  10. 10

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  11. Näytä lisää