Valikko
Sunnuntai

Aivosyöpään sairastuneen tekoälytutkijan Timo Honkelan kirja toteutetaan joukkovoimalla

Ystävät ja kollegat ryhtyivät auttamaan professoria, jotta Rauhankone-kirja saataisiin valmiiksi.

HS kertoi viime sunnuntaina (5.2.) tekoälytutkija Timo Honkelasta, joka on sairastunut parantumattomaan aivosyöpään. Haastattelussa Honkela kertoi suunnittelevansa Rauhankone-nimistä kirjaa, jossa hän haluaisi kertoa, miten teko­älyä voitaisiin hyödyntää esimerkiksi konfliktien ehkäisemisessä.

Honkela työskentelee Helsingin yliopistossa digitaalisten aineistojen tutkimuksen professorina. Hän kertoi, että Rauhankone-kirjasta on valmiina vasta sisällysluettelo.

Haastattelusta seurasi valtava palautevyöry, Honkela kertoo.

”Kyselyitä ja kommentteja tuli joka suunnalta. Puhelimitse, sähköpostitse, sosiaalisessa mediassa. Olen saanut vahvasti kannustusta, että kirja pitäisi toteuttaa. Syntyi melkeinpä kansanliike”, Honkela sanoo.

Viikossa todella syntyi kansanliike, joka päätti auttaa professori Honkelaa kirjanteossa. Haastattelun julkaisun jälkeen joukko Honkelan ystäviä ja kollegoita käynnisti pikavauhdilla projektin Rauhankone-kirjan toteuttamiseksi. Kirjaan on tarkoitus koota Honkelan ajatuksia siitä, miten tekoäly ja koneoppiminen voidaan valjastaa tuottamaan ihmisille hyvää.

Hankkeessa mukana ovat muun muassa professorit Mika Pantzar ja Juho Saari sekä joukkorahoituspalvelu Mesenaatin Tanja Jänicke ja Pauliina Seppälä. Projektiryhmä kerää nyt Mesenaatti-palvelun kautta joukkorahoitusta, jotta Honkelalle voitaisiin palkata avustaja kirjan tekoon. Hankkeen sivusto löytyy Facebookista nimellä Rauhankone.

”Hanketta motivoi kolme ajatusta”, Juho Saari sanoo.

”Ensinnäkin mielestämme Timon ajatuksilla on kantavuutta ja kestävyyttä, ja on paikallaan että Timo tiivistää ne lukijaystävälliseen muotoon. Toiseksi keinoälytutkimuksessa on tapahtumassa läpimurtoja ja on kiinnostavaa nähdä, miten alan pioneeri näkee alansa tulevaisuuden.”

Kolmanneksi, ja tärkeimmäksi, hanke on Saaren mukaan ”elämänpidon yksi muoto”.

”Se on tapa kollektiivisesti tukea Timon ajattelua ja mielen kirkkautta tilanteessa, joka on monella tapaa hänelle haastava. Kaikki taloudellinen tuki, jonka saamme, menee yksinomaan Timon työskentelyn tukemiseen.”

Timo Honkelalta leikattiin aivokasvain joulukuussa 2014. Leikkauksessa Honkelan näköaivokuorelta poistettu kasvain oli pahinta laatua. Sen uusimisriski on sata prosenttia.

Honkela käy nyt syöpäkontrollissa kolmen kuukauden välein. Aivoleikkauksen seurauksena Honkelan oi­keanpuoleisessa näkökentässä on aukko, joka vaikeuttaa kirjoitustyötä.

”Toivoisin, että pääsisin aloittamaan kirjan parissa maaliskuussa. Silloin saisimme kevään ja kesän aikana tehtyä suurimman osan”, Honkela sanoo.

Hän kertoo tähtäävänsä parisataasivuiseen kirjaan, joka keskittyy olennaisiin asioihin ja ideoihin. Kirjasta on jo suullinen sopimus kustantamon kanssa. Tarkoitus olisi laatia ensin suomenkielinen teos­ ja myöhemmin mahdollisesti myös englanninkielinen versio, Honkela kertoo.

”Luotan ihmisyhteisöön. Meillä on sivistys niin korkealla tasolla, että hyvien vihjeiden kautta ihmiset pystyvät jatkamaan siitä eteenpäin.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tekoäly
 • Timo Honkela
 • Syöpä
 • Jaakko Lyytinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  2. 2

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  3. 3

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  4. 4

   Jussi Halla-aho haluaa unohtaa unohdetun kansan – minkä puolueen johtoon hän oikein pyrkii?

  5. 5

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  6. 6

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  7. 7

   Katkokävelyä lääkehuurussa ja nimi hukassa, sijainti hämärän peitossa ja housut virtsassa – HS seurasi poliisin päättymätöntä tehtävää Helsingin keskustan ja Kisahallin putkan välillä

  8. 8

   Atte Jääskeläinen vihjaa HS:n haastattelussa, että Yle voi irtautua Julkisen sanan neuvostosta

  9. 9

   Vaasan sairaalan yllätyspelastaja

  10. 10

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  2. 2

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  3. 3

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  4. 4

   Suomeen paennut nigerialaisnainen kertoo poikajoukon polttaneen hänen tyttöystävänsä hengiltä – veivätkö tulkkausongelmat turvapaikan?

  5. 5

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  6. 6

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  7. 7

   Mitä on pikaruoka ilman lihaa? HS testasi ”sipsikaljavegaanin” kanssa Fafa’sin, Hesburgerin ja Kotipizzan vegaanimätöt

  8. 8

   Tuleva pormestari Jan Vapaa­vuori lyttää maakunta­uudistuksen, vaikka hänen oma puolueensa on ollut päättämässä siitä – ”Haitallisin uudistus miesmuistiin”

  9. 9

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  10. 10

   Kuuntelulaitteilla tehty tutkimus paljasti, miten eri tavalla isät puhuvat pojilleen ja tyttärilleen – tytöille kehosta, pojille pärjäämisestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  7. 7

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  8. 8

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  9. 9

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  10. 10

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  11. Näytä lisää