Valikko
Sunnuntai

Aivosyöpään sairastuneen tekoälytutkijan Timo Honkelan kirja toteutetaan joukkovoimalla

Ystävät ja kollegat ryhtyivät auttamaan professoria, jotta Rauhankone-kirja saataisiin valmiiksi.

HS kertoi viime sunnuntaina (5.2.) tekoälytutkija Timo Honkelasta, joka on sairastunut parantumattomaan aivosyöpään. Haastattelussa Honkela kertoi suunnittelevansa Rauhankone-nimistä kirjaa, jossa hän haluaisi kertoa, miten teko­älyä voitaisiin hyödyntää esimerkiksi konfliktien ehkäisemisessä.

Honkela työskentelee Helsingin yliopistossa digitaalisten aineistojen tutkimuksen professorina. Hän kertoi, että Rauhankone-kirjasta on valmiina vasta sisällysluettelo.

Haastattelusta seurasi valtava palautevyöry, Honkela kertoo.

”Kyselyitä ja kommentteja tuli joka suunnalta. Puhelimitse, sähköpostitse, sosiaalisessa mediassa. Olen saanut vahvasti kannustusta, että kirja pitäisi toteuttaa. Syntyi melkeinpä kansanliike”, Honkela sanoo.

Viikossa todella syntyi kansanliike, joka päätti auttaa professori Honkelaa kirjanteossa. Haastattelun julkaisun jälkeen joukko Honkelan ystäviä ja kollegoita käynnisti pikavauhdilla projektin Rauhankone-kirjan toteuttamiseksi. Kirjaan on tarkoitus koota Honkelan ajatuksia siitä, miten tekoäly ja koneoppiminen voidaan valjastaa tuottamaan ihmisille hyvää.

Hankkeessa mukana ovat muun muassa professorit Mika Pantzar ja Juho Saari sekä joukkorahoituspalvelu Mesenaatin Tanja Jänicke ja Pauliina Seppälä. Projektiryhmä kerää nyt Mesenaatti-palvelun kautta joukkorahoitusta, jotta Honkelalle voitaisiin palkata avustaja kirjan tekoon. Hankkeen sivusto löytyy Facebookista nimellä Rauhankone.

”Hanketta motivoi kolme ajatusta”, Juho Saari sanoo.

”Ensinnäkin mielestämme Timon ajatuksilla on kantavuutta ja kestävyyttä, ja on paikallaan että Timo tiivistää ne lukijaystävälliseen muotoon. Toiseksi keinoälytutkimuksessa on tapahtumassa läpimurtoja ja on kiinnostavaa nähdä, miten alan pioneeri näkee alansa tulevaisuuden.”

Kolmanneksi, ja tärkeimmäksi, hanke on Saaren mukaan ”elämänpidon yksi muoto”.

”Se on tapa kollektiivisesti tukea Timon ajattelua ja mielen kirkkautta tilanteessa, joka on monella tapaa hänelle haastava. Kaikki taloudellinen tuki, jonka saamme, menee yksinomaan Timon työskentelyn tukemiseen.”

Timo Honkelalta leikattiin aivokasvain joulukuussa 2014. Leikkauksessa Honkelan näköaivokuorelta poistettu kasvain oli pahinta laatua. Sen uusimisriski on sata prosenttia.

Honkela käy nyt syöpäkontrollissa kolmen kuukauden välein. Aivoleikkauksen seurauksena Honkelan oi­keanpuoleisessa näkökentässä on aukko, joka vaikeuttaa kirjoitustyötä.

”Toivoisin, että pääsisin aloittamaan kirjan parissa maaliskuussa. Silloin saisimme kevään ja kesän aikana tehtyä suurimman osan”, Honkela sanoo.

Hän kertoo tähtäävänsä parisataasivuiseen kirjaan, joka keskittyy olennaisiin asioihin ja ideoihin. Kirjasta on jo suullinen sopimus kustantamon kanssa. Tarkoitus olisi laatia ensin suomenkielinen teos­ ja myöhemmin mahdollisesti myös englanninkielinen versio, Honkela kertoo.

”Luotan ihmisyhteisöön. Meillä on sivistys niin korkealla tasolla, että hyvien vihjeiden kautta ihmiset pystyvät jatkamaan siitä eteenpäin.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tekoäly
 • Timo Honkela
 • Syöpä
 • Jaakko Lyytinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Tässä on vuoden paras amerikkalainen elokuva – ”Varma menestyselokuva aikuisemmalle yleisölle”

  2. 2

   ”En enää itke hautajaisissa” – 22 kaveria kuoli, Malmön rikollispiireistä päässyt Sandro näkee kaduilla yhä nuorempia uhreja ja ampujia

  3. 3

   Autoilijan aamujärkytys Pasilassa: omasta autosta nousi vieras mies lumiharja kädessään

  4. 4

   Laura ja Kosti Paloposki kävivät läpi hedelmöityshoidot sekä Thaimaan, Kolumbian ja Suomen adoptiojonot – 11 vuoden jälkeen puhelin soi

  5. 5

   Voiko Rinkebyn mellakointi toistua Helsingissä? Tuskin, mutta pulassa ollaan, kun kouluttamattomille ja kielitaidottomille ei enää löydy töitä

  6. 6

   Kenestä Helsingin pormestari? Löydä suosikkisi HS:n pormestarikoneella

  7. 7

   Suomi hankkii vastatykistötutkia pikavauhtia – venäläiset ovat käyttäneet vastaavia tutkia tuhoisasti Ukrainan sodassa

  8. 8

   Helsingissä vallitsee häkellyttävä hyväntahtoisuus – tutkijat mittasivat ihmisten auttamishalua kirjekokeella ja ällistyivät itsekin tuloksista

  9. 9

   Presidentin Lennu-koira trendaa juuri nyt maailmalla: ”Suomella on tosi hyvä koira!”

  10. 10

   Kiista korvauksista kärjistyy: Joukko ilmaisia tv-kanavia uhkaa pimetä kaapelitalouksissa lähipäivinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoilijan aamujärkytys Pasilassa: omasta autosta nousi vieras mies lumiharja kädessään

  2. 2

   Presidentin Lennu-koira trendaa juuri nyt maailmalla: ”Suomella on tosi hyvä koira!”

  3. 3

   Lännen hyödylliset idiootit Putinin apureina – Takinkääntö on ollut Suomessakin vauhdikasta

  4. 4

   Kenestä Helsingin pormestari? Löydä suosikkisi HS:n pormestarikoneella

  5. 5

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  6. 6

   Arviossa näyttelijä Ville Haapasalon ravintola, jonka lihavartaat loistivat, mutta ei kaikki suinkaan auvoista ollut

  7. 7

   ”Miksei Suomikin eroaisi EU:sta?” – Britannian pettynyt työväenluokka saattaa tarjota torstain äänestyksessä uuden yllätyksen

  8. 8

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  9. 9

   Sipilän Malmi-linjaus ihmetyttää Helsingin johtoa – Sinnemäki: Malmin tilalle voidaan vaihtaa vain Santahamina

  10. 10

   Suomi hankkii vastatykistötutkia pikavauhtia – venäläiset ovat käyttäneet vastaavia tutkia tuhoisasti Ukrainan sodassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  8. 8

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  9. 9

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  10. 10

   Sähköyhtiöiden hyvitettävä asiakkailleen ylisuuria siirtomaksuja – HS:n hakukone kertoo, oletko saajien joukossa

  11. Näytä lisää