Valikko
Sunnuntai

Tällainen on Trumpin takapiru Stephen Bannon: Inhoaa hippejä, ihailee Reagania ja haluaa vastata uhkaan sodalla

Stephen Bannon teki dokumentteja teekutsuliikkeen vallankumouksesta. Siitä tuli totta, ja Bannon itse pääsi kuiskuttamaan vallankumousjohtajan korvaan.

Stephen Bannon tykkää räjähdyksistä.

Niitä hänen dokumenttielokuvissaan piisaa. Kuvapankkivideoita sortuvista taloista, roihahtavasta bensiinistä, autokolareista ja niissä murskaantuvista törmäysnukeista.

Haita ja leijonia, saaliin kimpussa.

Ja jännitysmusiikkia, koko ajan jännitysmusiikkia.

Stephen Bannonia on kutsuttu teekutsuliikkeen Leni Riefenstahliksi.

Riefenstahl oli natsi-Saksan suuri elokuvapropagandisti. Vertaus ei ole hänen vastustajiensa keksimä, vaan peräisin edesmenneeltä liikekumppanilta, mediamoguli Andrew Breitbartilta.

Jos haluaa ymmärtää Bannonin maailmankuvaa, on katsottava hänen eloku­viaan. Esimerkiksi Bannonin The Undefeated (2011) on kaksituntinen, ihaileva henkilökuva poliitikosta, joka nousee republikaanisen puolueen ulkolaidalta pitämään vaalipuheita presidentinvaalikiertueilla.

Liberaalit vihaavat poliitikkoa, mutta niin myös republikaanien puolue-eliitti.

Bannon näkee hänessä vallankumousjohtajan. Vuosi on 2008, dokumentin päähenkilö varapresidenttiehdokas Sarah Palin. Kaksi kuukautta ennen presidentinvaaleja pörssi romahtaa ja Lehman Brothers -pankki kaatuu. Dollarit palavat televisioruudulla.

Sienipilvi. Sitten Andrew Breitbart lausuu kameralle: ”Kuinka Amerikka voi lakata olemasta Amerikka?”

Bannon näyttää vastauksen: uusi, musta presidentti Barack Obama puhumassa siitä, ettei Amerikka ehkä olekaan kaikille se maailman hienoin maa.

Mutta vallankumous on tuleva pian, dokumentti julistaa.

Nyt, kuusi vuotta myöhemmin, se on täällä. Donald Trump on Yhdysvaltain presidentti ja Stephen Bannon hänen päästrateginsa.

Kuka on Stephen K. Bannon ja mitä hän oikein haluaa? Sitä kysytään nyt kaikkialla.

Ainakin hän on ollut ehtiväinen mies.

Bannon syntyi vuonna 1953 ammattiliittomyönteiseen duunarikotiin Norfolkin kaupungissa Virginiassa. Kotona kannatettiin Kennedyjä. Hän opiskeli kaupunkisuunnittelua, mutta valitsi sotilasuran.

Poliittinen herääminen tapahtui 1970-luvun lopulla, kun Bannon vielä palveli laivastossa. Hän pettyi pahanpäiväisesti liberaalipresidentti Jimmy Carteriin. Bannonin mielestä Carter ”sössi kaiken”.

Bannonista tuli Ronald Reaganin suuri ihailija ja Reaganista presidentti vuonna 1981.

Bannon jätti laivaston ja teki maisterintutkinnon turvallisuuspolitiikasta Georgetownin yliopistossa Washingtonissa. 29-vuotiaana, vuonna 1983, hän siirtyi Harvardin huippuyliopistoon lukemaan bisnestä.

Reagan oli vapauttanut rahoitusmarkkinoiden sääntelyä, ja Wall Streetillä tehtiin rahaa. Bannon päätyi sattuman kautta Goldman Sachsiin investointipankkiiriksi.

Vuonna 1990 Bannon perusti omaa nimeään kantavan investointipankin. Vasta se teki hänestä rikkaan.

Bannon & Co erikoistui media-alaan. Bannon oli neuvottelemassa kahden tv-yhtiön välistä jättikauppaa ja sai palveluksistaan maksuksi siivun komediasarja Seinfeldin tekijänoikeustuloista. Sein­feldistä tuli yksi kaikkien aikojen tuottoisimmista televisiosarjoista ja rahasampo myös Bannonille. Hän myi yrityksensä vuonna 1998 suurelle ranskalaispankille.

Jo 1990-luvulla Bannon tuotti elokuvia. 2000-luvulla hän alkoi ohjata niitä itse.

Ensimmäinen, In the Face of Evil, käsitteli Ronald Reagania. Bannon näki hänet suurmiehenä, joka ei ollut saanut ansaitsemaansa arvostusta.

Muissa dokumenteissa hän on käsitellyt yhdysvaltalaisia konservatiiveja, ryöpyttänyt Occupy-liikettä ja nostanut tosi-tv-tähti Phil Robertsonin amerikkalaisuuden ”soihdunkantajaksi”. Robertson on syvästi uskonnollinen metsästäjä, joka on kutsunut homoseksuaalisuutta synniksi.

Vuonna 2010 valmistui Bannonin dokumentti Generation Zero. Sen viesti pähkinänkuoressa: narsistiset hipit ovat pilanneet kaiken.

Taas on jännitysmusiikkia, räjähdyksiä ja lihaa raatelevia villieläimiä. Ja Barack Obama ainoana tummaihoisena.

Generation Zero -elokuvan traileri:Kaiken pahan juurena Bannon näyttää arkistokuvaa Woodstockin ”rietastelusta”. Elokuvan viesti on, että hippisukupolven noustua valtaan alkoivat pörssi­orgiat, sillä heiltä puuttui vanhempien sukupolvien vastuullisuus.

Syntyi ”Davos-puolue”, jossa politiikan, teollisuuden ja finanssialan eliitti liittyi yhteen, muodosti ”keskinäisen sosialismin”, jossa kukaan heistä ei voi hävitä. Keskiluokalle jäi ”kapitalismi”. Keskiluokka siis joutui takaamaan eliitin riskit ja pelastamaan pankit.

Elokuvan mukaan ”valkoinen syyllisyys” sai yhdysvaltalaiset uskomaan kaikkien tasa-arvoisiin mahdollisuuksiin, siihen, että ”jokaisella voi olla oma talo”.

”Rasismin pelossa” pankit myönsivät asuntolainoja alemman keskiluokan mustille ja latinoille. Syntyi roskalainabisnes, joka romahti syksyllä 2008. Pankkikriisiä käsitellessään Bannon paheksuu pörssikapitalismia kuin mikäkin Naomi Klein.

Stephen Bannon ei ole tyypillinen konservatiivinen republikaanimiljonääri. Finanssikriisi teki hänestä radikaalin.

Tuoreen Time-lehden mukaan Stephen Bannonia ei voi ymmärtää, jos ei tiedä, mitä hänen isälleen tapahtui.

Martin Bannon työskenteli puhelinyhtiössä. Hän nousi asentajan tehtävistä keskijohtoon ja pystyi tarjoamaan suurelle perheelleen mukavan keskiluokkaisen elämän, amerikkalaisen unelman. Finanssikriisissä hän ja hänen kaltaisensa tavalliset, ahkerat amerikkalaiset menettivät suuren osan säästöistään. Sotkun aiheuttaneet pankkiirit selvisivät vähällä.

Stephen Bannon koki tämän syvästi epäoikeudenmukaisena ja kääntyi valta­eliittiä vastaan.

Dokumenttielokuvat eivät tässä taistelussa riittäneet. Vuonna 2011 Bannon lähti mukaan ystävänsä Andrew Breitbartin sukunimeä kantavaan mediayhtiöön. Breitbart News oli teekutsuliikkeen oma uutis- ja mielipidemedia, kansallinen ääni niille, joille konservatiivimedia Fox News oli liian liberaali.

Kun Andrew Breitbart kuoli yllättäen vuonna 2012, Bannon nousi yhtiön johtoon. Breitbart Newsista tuli yhä ärhäkämpi. Se tarjosi alustan niin kutsutulle alt-right -liikkeelle, joka hylkäsi perinteisen konservatismin.

”Amerikan vaarallisin poliittinen toimija”, Bloomberg Businessweek -lehti luonnehti Bannonia henkilökuvassaan vuonna 2015. Lehti kertoi myös, ettei Bannon koskaan käytä kravattia.

Bannonin johdolla Breitbart lähti varhain Trumpin vankkureihin ja tuki häntä läpi esivaalien, samalla kun Trump riiteli Foxin kanssa. Elokuussa 2016 Trump nosti Bannonin kampanjansa johtoon.

Washingtonin lukenein henkilö. Näillä sanoilla Politico-verkkolehdelle puhunut työkaveri luonnehti Bannonia.

Sun Tzun strategiaklassikko Sodankäynnin taito kuuluu Bannonin suosikkeihin, mutta erityisen vaikutuksen häneen on tehnyt William Straussin ja Neil Howen­ kirja The Fourth Turning (1997). Sen mukaan Yhdysvaltain historia on syklistä ja instituutiot romahtavat aina neljän sukupolven eli noin 80 vuoden välein: näin tapahtui itsenäistymisen yhteydessä, sitten sisällissodassa, sitten toisessa maailmansodassa.

Ja juuri Straussin ja Howen kirja on se, johon Bannon uskoo. Romahdus ilmestyy tyhjästä, kun individualismi on mennyt liian pitkälle. Sitä seuraa kriisi, jonka päätteeksi uusi, yllättävä johtaja ottaa vallan, maailmanjärjestys rakennetaan uudelleen ja sykli alkaa alusta.

Bannonille tämä neljäs romahdus oli vuoden 2008 pankkikriisi, uuden maailman rakentaja ensin Sarah Palin ja nyt Donald Trump.

Bannon ei ole peitellyt vallankumouksellisuuttaan. ”Olen leninisti. Haluan romuttaa ihan kaiken, tuhota nykyiset valtarakenteet”, hän sanoi väitetysti vuonna 2013. Bannon ei tosin muistanut sanoneensa näin, kun The Daily Beastin toimittaja kysyi häneltä asiaa uudestaan viime vuonna.

Myös Generation Zero -dokumentti nojaa Straussin ja Howen teoriaan. Elokuva loppuu irlantilaisfilosofi Edmund Burken lainaukseen, jonka mukaan jotkut valtiot kykenevät rakentamaan kestävää suuruutta vain omille raunioilleen.

Sitä suuruutta Trump on luvannut. Sitä suuruutta on Bannonin uusi maailma.

Hän on nimennyt Yhdysvaltojen päävihollisiksi ”kiinalaisten ja muslimien ekspansion”. Kiinalaiset vievät teollisuuden, muslimit kulttuurin.

”He ovat ylimielisiä, he ovat marssilla, he uskovat, että länsimaat perääntyvät”, Bannon sanoi radiohaastattelussa vuosi sitten.

Hänen ajatuksensa syklisestä historiasta, länsimaiden perikadosta ja kulttuurien törmäyksestä ovat alan peruskamaa: samoja kuin Oswald Spenglerillä sotien jälkeen, Samuel Huntingtonilla 1990-luvulla ja Suomessa lähinnä Timoilla, professori Vihavaisella ja esseisti Hännikäisellä.

Rasisti, naisvihaaja tai homofobi Bannon kieltää olevansa – tietenkin – mutta ainoa vähemmistö, jonka arvot vastaavat ”yhdysvaltalaisia juutalaiskristillisiä arvoja”, ovat kristityt valkoiset miehet. Muut ovat niille uhka. Ja paras tapa vastata uhkaan on sota, Bannon ajattelee.

”Olemme sodassa”, on Bannonin suosikkilausahdus, brittilehti The Guardian arvioi tällä viikolla.

Bannonin mukaan länsimaat sotivat jo nyt jihadismia vastaan, mikä voi yltyä ”merkittäväksi ampumissodaksi Lähi-idässä”. Vajaa vuosi sitten hän ennusti, että kymmenen vuoden kuluessa Yhdysvallat ja Kiina sotivat Etelä-Kiinan merellä.


Nyt Bannon on asemassa, josta hän voi toteuttaa ennustuksiaan. Presidentti Donald Trump nimitti Bannonin kansallisen turvallisuuden komitean pysyväksi jäseneksi. Komiteassa maan arvovaltaisimmat sotilasasiantuntijat valmistelevat presidentille suosituksia sodankäynnistä, maanpuolustuksesta ja terrorismin vastaisista operaatioista.

Nimitys oli poikkeuksellinen ja herätti suurta vastustusta turvallisuuspiireissä, sillä Bannon on historian ensimmäinen poliittinen avustaja komiteassa. Aiemmin niin republikaanit kuin demokraatit ovat halunneet pitää komitean puhtaana politikoinnista.

Viikon takaisessa Saturday Night Live -hupailussa Bannon kuvattiin viikatemiehenä, joka seisoo presidentti Trumpin takana tämän soitellessa raivopäisiä puheluita maailman johtajille.

Sellaisena Bannon tuntuu haluavankin itsensä esitettävän.

Marraskuun lopussa, Trumpin valinnan jälkeen, Bannon listasi haastattelussa arvostamiaan vallankäyttäjiä: Dick Cheney (George W. Bushin varapresidentti ja Irakin sodan arkkitehti), Darth Vader (Tähtien sodan pahis), Saatana (pahis).

Hän totesi myös olevansa sama kuin Thomas Cromwell Tudoreille. Cromwell oli 1500-luvun alussa Britanniaa hallinneen kuningas Henrik VIII:n oikea käsi. Cromwell kuiski kuninkaan korvaan, kun Wales liitettiin Britanniaan, luostarilaitos kaadettiin ja kuninkaasta tehtiin Englannin kirkon päämies paavin ohi.

Bannonin kerrotaan olevan Trumpin politiikan arkkitehti. Hän tuottaa listan toimenpide-ehdotuksia, joista Trump valikoi mieleisensä.

”Presidentti Bannon?” The New York Times otsikoi viikko sitten pääkirjoituksensa. Lehti arvioi, että Bannon ei niinkään halua kuiskutella Trumpin korvaan kuin tehdä päätöksiä hänen puolestaan.

Tällä viikolla samainen lehti kirjoitti, että Bannonin nimitys kansalliseen turvallisuuskomiteaan tuli Trumpille yllätyksenä.

Bannon oli itse valmistellut asetuksen ja Trump allekirjoittanut sen ilmeisesti ymmärtämättä, mistä on kyse.

Ensi viikkoinaan Valkoisessa talossa Bannon on saanut suunnilleen kaiken, mitä on halunnut. Vanhalle Washingtonin eliitille hän on tehnyt vasta yhden myönnytyksen.

Tuoreista valokuvista näkee, että Bannon on ryhtynyt käyttämään toisinaan solmiota.

The Undefeated -elokuvan traileri:The Torchbearer -elokuvan traileri:Saturday Night Live -sketsi, jossa Bannon esitetään viikatemiehenä:


Oikaisu ja lisäys 12.2. kello 12.34: Bannon on vain väitetysti kutsunut itseään leninistiksi toisin kuin jutussa alun perin luki. Samaan kohtaan on lisätty myös maininta The Daily Beastin toimittajasta, joka leninistisitaatin muisti ja joka Bannonilta asiaa myöhemmin kysyi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   New York Times: Donald Trumpin viestintäpäällikkö Sean Spicer on irtisanoutunut

  2. 2

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  4. 4

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  5. 5

   Ulkomailla opiskelu saattaa viedä valtion harjoittelupaikan – Lontoossa opiskeleva Ville olisi tehnyt töitä vaikka ilmaiseksi

  6. 6

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  7. 7

   Härkäpapua viljellään jo yhtä paljon kuin perunaa, mutta kesä on vähentänyt Härkiksen ja Nyhtökauran menekkiä – nyt niitä voi löytää jo kaupan alelaareistakin

  8. 8

   Äärioikeistolaisnuoret yrittävät estää siirtolaisten pääsyn Italiaan jo kansainvälisillä vesillä – ”Yrittävät ottaa oikeuden omiin käsiinsä”, sanoo Catanian pormestari

  9. 9

   Pankit kaikkoavat Lontoosta brexitin takia – Bank of America siirtää toimintojaan Dubliniin

  10. 10

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  4. 4

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  5. 5

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  6. 6

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  7. 7

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  8. 8

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  9. 9

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  10. 10

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  9. 9

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää