Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Leninin balsamoitu ruumis joutuu taas kylpyyn

Lenin pitää kylvettää uudestaan joka toinen vuosi. Enemmistö kannattaa ruumiin hautaamista, mutta siinä ei pidetä kiirettä, kirjoittaa kolumnissaan Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala.Venäjän valtion­johdon vähä­puheinen suojelu­palvelu FSO julkaisi viime viikolla tiedotteen: Leninin mausoleumi Punaisella torilla suljetaan ensi torstaina kahdeksi kuukaudeksi.

Tauon aikana neuvostojohtajalle tehdään ”suunnitelman mukaisia huoltotöitä”.

Ensimmäisen kansankomissaarien neuvoston johtajan, vallan­kumouspäällikkö Vladimir Iljitš Uljanovin eli Leninin balsamoitu ruumis on ollut näytillä Kremlin kupeessa pian 93 vuotta. FSO:n yrmeä tiedonanto suorastaan huutaa lihaa luiden ympärille.

Leninin huollosta vastaa Lääke- ja aromikasvien yleisvenäläinen tieteellis-tutkimuksellinen instituutti Vilar. Sen neuvostoliittolaisen edeltäjän palveluksessa oli parhaimmillaan 200 työntekijää. Nykyisin ”Lenin-laboratorion” päätehtävästä vastaa puolen tusinaa johtavaa asiantuntijaa.

Kremlin ulkopuolella aiheeseen on ehkä parhaiten perehtynyt Berkeleyn yliopiston sosiaaliantropologian professori Aleksei Jurtšak. Hänen mukaansa balsamoijien ongelmat olivat alun perin suuret, sillä Leninin ruumiinavauksessa osa verenkiertojärjestelmästä oli poistettu.

Verisuonien käyttö säilöntäaineiden kanavina ei onnistunut, ja säilöntäaineita annettiin pistoksina. Lisäksi ruumis liotettiin säilöntäaineessa ja puettiin kaksikerroksiseen kumipukuun. Tällainen on Jurtšakin mukaan yhä Leninin harmaan kokopuvun alla. Menetelmä vaatii uuden nestekylvyn joka toinen vuosi. Tosiaan, edellinen huoltotauko oli 2015.

Kemikaaleja on kehitetty koko ajan. Nykyisin käytetään ainakin glyseroliliuosta, formaldehydiä, kaliumasetaattia, alkoholia, vetyperoksidia, etikkahappoa ja natriumasetaattia (E 262). Tämä ei kuitenkaan ole riittänyt: irtoripsiin jouduttiin turvautumaan jo alun alkaen, ja sittemmin ainakin jalan ihoa on korvattu keinonahalla. Nenää ja kasvoja on kohennettu, ja ihonalainen rasvakudos on korvattu parafiinistä, glyseriinistä ja karoteenista valmistetulla muovailuvahalla.

Vilar-instituutti on jakanut taitotietoaan Vietnamiin ja Pohjois-Koreaan, mutta eivät nämä markkinat hääppöiset ole. Yleensä ruumiin kauneudella on merkitystä hyvin lyhyen aikaa. Ortodoksisen ja katolisen kirkon pyhimyskultissa ruumiin ”katoamattomuus” ei liity sen esteettisiin ominaisuuksiin.

Toisin sanoen Lenin ei ole aito pyhimys vaan pyhäinjäänne menneestä propagandasta, tyhjän puheen tyhjä kuori.

Enemmistö venäläisistä pitää mielipidetiedustelujen mukaan Leniniä nykyisin hyvänä jätkänä, ja Leninin hahmo peittää edelleen koko jättivaltion. Lähes jokaisessa kaupungissa on Lenin-kadun päässä Leninin aukio, jonka keskellä on Leninin patsas.

Maailman suurin Leninin pää on Ulan-Udessa, mutta Lenin on myös Neuvostoliitto-brändin mahtavin vientituote. Luultavasti joidenkin suomalaiskotien Lundia-hyllyissä on vieläkin tuttu kipsipää pitämässä dialektista kirjallisuutta pystyssä.

Tästä huolimatta selvä enemmistö venäläisistä on mielipide­tiedusteluissa koko Neuvostoliiton jälkeisen ajan kannattanut Leninin hautaamista. Tyypillinen vastaus on kuitenkin, ettei pidä kiirehtiä: Leniniä aidosti rakastanut sukupolvi on haudattava ensin.

”Mitäpä mummoa suututtamaan” on myös Kremlin yleinen, sisäpoliittinen linja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Tässä on vuoden paras amerikkalainen elokuva – ”Varma menestyselokuva aikuisemmalle yleisölle”

  2. 2

   ”En enää itke hautajaisissa” – 22 kaveria kuoli, Malmön rikollispiireistä päässyt Sandro näkee kaduilla yhä nuorempia uhreja ja ampujia

  3. 3

   Autoilijan aamujärkytys Pasilassa: omasta autosta nousi vieras mies lumiharja kädessään

  4. 4

   Laura ja Kosti Paloposki kävivät läpi hedelmöityshoidot sekä Thaimaan, Kolumbian ja Suomen adoptiojonot – 11 vuoden jälkeen puhelin soi

  5. 5

   Voiko Rinkebyn mellakointi toistua Helsingissä? Tuskin, mutta pulassa ollaan, kun kouluttamattomille ja kielitaidottomille ei enää löydy töitä

  6. 6

   Kenestä Helsingin pormestari? Löydä suosikkisi HS:n pormestarikoneella

  7. 7

   Suomi hankkii vastatykistötutkia pikavauhtia – venäläiset ovat käyttäneet vastaavia tutkia tuhoisasti Ukrainan sodassa

  8. 8

   Helsingissä vallitsee häkellyttävä hyväntahtoisuus – tutkijat mittasivat ihmisten auttamishalua kirjekokeella ja ällistyivät itsekin tuloksista

  9. 9

   Presidentin Lennu-koira trendaa juuri nyt maailmalla: ”Suomella on tosi hyvä koira!”

  10. 10

   Kiista korvauksista kärjistyy: Joukko ilmaisia tv-kanavia uhkaa pimetä kaapelitalouksissa lähipäivinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoilijan aamujärkytys Pasilassa: omasta autosta nousi vieras mies lumiharja kädessään

  2. 2

   Presidentin Lennu-koira trendaa juuri nyt maailmalla: ”Suomella on tosi hyvä koira!”

  3. 3

   Lännen hyödylliset idiootit Putinin apureina – Takinkääntö on ollut Suomessakin vauhdikasta

  4. 4

   Kenestä Helsingin pormestari? Löydä suosikkisi HS:n pormestarikoneella

  5. 5

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  6. 6

   Arviossa näyttelijä Ville Haapasalon ravintola, jonka lihavartaat loistivat, mutta ei kaikki suinkaan auvoista ollut

  7. 7

   ”Miksei Suomikin eroaisi EU:sta?” – Britannian pettynyt työväenluokka saattaa tarjota torstain äänestyksessä uuden yllätyksen

  8. 8

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  9. 9

   Sipilän Malmi-linjaus ihmetyttää Helsingin johtoa – Sinnemäki: Malmin tilalle voidaan vaihtaa vain Santahamina

  10. 10

   Suomi hankkii vastatykistötutkia pikavauhtia – venäläiset ovat käyttäneet vastaavia tutkia tuhoisasti Ukrainan sodassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  8. 8

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  9. 9

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  10. 10

   Sähköyhtiöiden hyvitettävä asiakkailleen ylisuuria siirtomaksuja – HS:n hakukone kertoo, oletko saajien joukossa

  11. Näytä lisää