Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Leninin balsamoitu ruumis joutuu taas kylpyyn

Lenin pitää kylvettää uudestaan joka toinen vuosi. Enemmistö kannattaa ruumiin hautaamista, mutta siinä ei pidetä kiirettä, kirjoittaa kolumnissaan Moskovan-kirjeenvaihtaja Pekka Hakala.Venäjän valtion­johdon vähä­puheinen suojelu­palvelu FSO julkaisi viime viikolla tiedotteen: Leninin mausoleumi Punaisella torilla suljetaan ensi torstaina kahdeksi kuukaudeksi.

Tauon aikana neuvostojohtajalle tehdään ”suunnitelman mukaisia huoltotöitä”.

Ensimmäisen kansankomissaarien neuvoston johtajan, vallan­kumouspäällikkö Vladimir Iljitš Uljanovin eli Leninin balsamoitu ruumis on ollut näytillä Kremlin kupeessa pian 93 vuotta. FSO:n yrmeä tiedonanto suorastaan huutaa lihaa luiden ympärille.

Leninin huollosta vastaa Lääke- ja aromikasvien yleisvenäläinen tieteellis-tutkimuksellinen instituutti Vilar. Sen neuvostoliittolaisen edeltäjän palveluksessa oli parhaimmillaan 200 työntekijää. Nykyisin ”Lenin-laboratorion” päätehtävästä vastaa puolen tusinaa johtavaa asiantuntijaa.

Kremlin ulkopuolella aiheeseen on ehkä parhaiten perehtynyt Berkeleyn yliopiston sosiaaliantropologian professori Aleksei Jurtšak. Hänen mukaansa balsamoijien ongelmat olivat alun perin suuret, sillä Leninin ruumiinavauksessa osa verenkiertojärjestelmästä oli poistettu.

Verisuonien käyttö säilöntäaineiden kanavina ei onnistunut, ja säilöntäaineita annettiin pistoksina. Lisäksi ruumis liotettiin säilöntäaineessa ja puettiin kaksikerroksiseen kumipukuun. Tällainen on Jurtšakin mukaan yhä Leninin harmaan kokopuvun alla. Menetelmä vaatii uuden nestekylvyn joka toinen vuosi. Tosiaan, edellinen huoltotauko oli 2015.

Kemikaaleja on kehitetty koko ajan. Nykyisin käytetään ainakin glyseroliliuosta, formaldehydiä, kaliumasetaattia, alkoholia, vetyperoksidia, etikkahappoa ja natriumasetaattia (E 262). Tämä ei kuitenkaan ole riittänyt: irtoripsiin jouduttiin turvautumaan jo alun alkaen, ja sittemmin ainakin jalan ihoa on korvattu keinonahalla. Nenää ja kasvoja on kohennettu, ja ihonalainen rasvakudos on korvattu parafiinistä, glyseriinistä ja karoteenista valmistetulla muovailuvahalla.

Vilar-instituutti on jakanut taitotietoaan Vietnamiin ja Pohjois-Koreaan, mutta eivät nämä markkinat hääppöiset ole. Yleensä ruumiin kauneudella on merkitystä hyvin lyhyen aikaa. Ortodoksisen ja katolisen kirkon pyhimyskultissa ruumiin ”katoamattomuus” ei liity sen esteettisiin ominaisuuksiin.

Toisin sanoen Lenin ei ole aito pyhimys vaan pyhäinjäänne menneestä propagandasta, tyhjän puheen tyhjä kuori.

Enemmistö venäläisistä pitää mielipidetiedustelujen mukaan Leniniä nykyisin hyvänä jätkänä, ja Leninin hahmo peittää edelleen koko jättivaltion. Lähes jokaisessa kaupungissa on Lenin-kadun päässä Leninin aukio, jonka keskellä on Leninin patsas.

Maailman suurin Leninin pää on Ulan-Udessa, mutta Lenin on myös Neuvostoliitto-brändin mahtavin vientituote. Luultavasti joidenkin suomalaiskotien Lundia-hyllyissä on vieläkin tuttu kipsipää pitämässä dialektista kirjallisuutta pystyssä.

Tästä huolimatta selvä enemmistö venäläisistä on mielipide­tiedusteluissa koko Neuvostoliiton jälkeisen ajan kannattanut Leninin hautaamista. Tyypillinen vastaus on kuitenkin, ettei pidä kiirehtiä: Leniniä aidosti rakastanut sukupolvi on haudattava ensin.

”Mitäpä mummoa suututtamaan” on myös Kremlin yleinen, sisäpoliittinen linja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  2. 2

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  3. 3

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  4. 4

   Jussi Halla-aho haluaa unohtaa unohdetun kansan – minkä puolueen johtoon hän oikein pyrkii?

  5. 5

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

  6. 6

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  7. 7

   Katkokävelyä lääkehuurussa ja nimi hukassa, sijainti hämärän peitossa ja housut virtsassa – HS seurasi poliisin päättymätöntä tehtävää Helsingin keskustan ja Kisahallin putkan välillä

  8. 8

   Atte Jääskeläinen vihjaa HS:n haastattelussa, että Yle voi irtautua Julkisen sanan neuvostosta

  9. 9

   Vaasan sairaalan yllätyspelastaja

  10. 10

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  2. 2

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  3. 3

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  4. 4

   Suomeen paennut nigerialaisnainen kertoo poikajoukon polttaneen hänen tyttöystävänsä hengiltä – veivätkö tulkkausongelmat turvapaikan?

  5. 5

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  6. 6

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  7. 7

   Mitä on pikaruoka ilman lihaa? HS testasi ”sipsikaljavegaanin” kanssa Fafa’sin, Hesburgerin ja Kotipizzan vegaanimätöt

  8. 8

   Tuleva pormestari Jan Vapaa­vuori lyttää maakunta­uudistuksen, vaikka hänen oma puolueensa on ollut päättämässä siitä – ”Haitallisin uudistus miesmuistiin”

  9. 9

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  10. 10

   Kuuntelulaitteilla tehty tutkimus paljasti, miten eri tavalla isät puhuvat pojilleen ja tyttärilleen – tytöille kehosta, pojille pärjäämisestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  5. 5

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  6. 6

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  7. 7

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  8. 8

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  9. 9

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  10. 10

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  11. Näytä lisää