Sunnuntai

Naapurissa voi asua Pullervo, Kirjailija­nainen tai Rööki­muija – kerro, millä nimellä kutsut tuntematonta naapuria

Kun kaupunki tiivistyy, ikkunasta näkyy entistä useammin toinen ikkuna. Naapuriin ei sovi tuijottaa, mutta näkemättäkään ei voi olla. Tuntemattomasta naapurista tulee usein niin tuttu, että hän saa lempinimen.

Tiedät, mihin aikaan hän syö aamiaista, miten sukii hiuksiaan tai miltä näyttää suihkusta tullessaan. Tiedät, mitä hänellä on vaatekaapissaan, mitä hän katsoo televisiosta tai minkä näköisiä ihmisiä hänen sängystään herää.

Hän on vastapäinen naapuri, eikä sinun pitäisi tietää näistä asioista mitään, koska on epäkohteliasta tuijottaa. Tiedät kuitenkin, koska usein riittää, että satut vilkaisemaan ikkunasta. Tuhannet ja tuhannet suomalaiset asuvat niin, että ulos katsoessaan he näkevät toisensa.

Siitä ei juuri puhuta, ja hyvästä syystä. Jos olemme liian tietoisia naapurin katseesta tai sen mahdollisuudesta, kaupunkielämästä tulee mahdotonta. Tarvitsemme kuvitelman siitä, että kotona olemme näkymättömissä.

”Kaupunkiasumisessa ajatellaan, että asukas on anonyymi”, sanoo rakennussuunnittelun professori ja arkkitehti Pirjo Sanaksenaho Aalto-yliopistosta.

”On kiusallista, jos näen jonkun tuntemani ihmisen kotiin tai hän näkee minun kotiini. Jos naapurit ovat massaa, sitä ei koeta samalla tavalla yksityisyyden loukkauksena.”

Sanaksenahon mukaan taloja suunniteltaessa pyritään mahdollisimman pitkiin näkymiin. Käytännössä ne eivät aina ole mahdollisia.

”Kun asuminen tiivistyy, ei voi välttää sitä, että asunnoista näkee sisään toisiin asuntoihin.”

Tiiviit kaupungit ovat nyt monesta syystä muotia, mikä tarkoittaa, että moni saa vastapäiset naapurit entistä lähemmäksi. Eivät kuitenkaan alle kahdeksan metrin päähän. Se on rakennusmääräysten vaatima minimietäisyys ikkunasta lähimpään taloon.

Kuuluisin kuvaus vastapäisistä naapureista lienee Alfred Hitchcockin elokuva Takaikkuna vuodelta 1954. Siinä jalkansa katkaissut toimittaja seuraa nojatuolistaan vastapäisen talon elämää ja alkaa epäillä, että yksi naapureista on tappanut vaimonsa.

 

Naapureista tulee tarinoita, joita kerrotaan jopa vuosikymmeniä.

Kuuluisa fiktiivinen naapuri on myös amerikkalaisen komediasarjan Frendien hahmo Ugly Naked Guy, Ruma alaston mies. Frendien päähenkilöt syöksyvät aina välillä ikkunaan seuraamaan miehen puuhia, mutta katsojat näkevät hänet vain pari kertaa eikä hänen kasvojaan näytetä koskaan.

Moni antaa naapureilleen Ruman alastoman miehen kaltaisia lempinimiä. Ahkeruusmummo. Pyllynainen. Lentosuukkomies. Vaikka nämä naapurit ovat oikeita ihmisiä, heihin suhtaudutaan kuin hahmoihin. Heistä tulee tarinoita, joita kerrotaan jopa vuosikymmeniä sen jälkeen, kun on muutettu pois.

Hyvin usein tarinat liittyvät alastomuuteen ja seksiin.

Parhaimmillaan naapurihahmot muistuttavat ihmiselämän moninaisuudesta. Ilman heitä käsitys siitä, millaista elämää ihmiset elävät, voisi jäädä paljon kapeammaksi.

Se, mitä pidetään yksityisenä ja mitä julkisena, vaihtelee. Esimerkiksi Hollannissa katutasonkin asunnoissa on usein iso ikkuna suoraan kadulle eikä verhoja pidetä kiinni. Kadulle näkyy yleensä olohuone, joka on perinteisesti kodin julkisinta tilaa.

Tämä voi johtua siitä, että jos kaupunkivaltioita ei oteta lukuun, Hollannissa Euroopan suurin väestötiheys. Muilta ihmisiltä ei voi piileskellä.

 

Jos koti on katutasossa, verhot pidetään Suomessa usein kiinni.

”Meillä ei ole totuttu siihen, että kadulta katsotaan asuntoon sisään. Kerros­taloissa asuinkerrokset nostetaan usein yksi kerros kadulta ylöspäin”, Pirjo Sanaksenaho­ sanoo.

Jos koti on katutasossa, verhot tai kaihtimet pidetään Suomessa usein kiinni.

1900-luvun alun porvarisasunnoissa edustustiloiksi katsotut tilat, kuten olohuone tai ruokailusali, sijoitettiin kadun puolelle. Yksityisemmät tilat taas pihan suuntaan. Modernismin myötä keittiön, ruokailuhuoneen ja olohuoneen rajat alkoivat liudentua. Koko koti miellettiin perheen omaksi tilaksi eikä edustustilaksi, Sanaksenaho kertoo.

Silti 2000-luvullakin kokonaan lasisen seinän näkee todennäköisimmin olohuoneessa. Se on asunnon julkisin tila, jota voidaan avata myös naapurustoon. Makuuhuoneessa verhot ovat useammin kiinni.

”2000-luvulla on rakennettu asuinkerrostaloja, jotka ovat täysin lasisia. Ne rinnastuvat mediamaailmaan, jossa ollaan aina online ja näkyvillä. Jaetaan yksityi­syyttä ja elämää eri kanavissa.”

Vaikka kodeista paljastetaan netissä yksityisiäkin asioita, näyttäminen on kontrolloitua. Kukin valitsee, mitä näyttää ja mitä ei näytä.

”Rajat vedetään itse. Verhot voi vetää kiinni.”

Eri puolilla maailmaa on havaittu, että olennaista naapuruudessa on sosiaalisen etäisyyden ja läheisyyden hallinta, Turun yliopiston sosiologian professori Hannu Ruonavaara kertoo. Koska naapuria ei yleensä voi valita, ihminen pyrkii valitsemaan, miten lähelle naapurin päästää.

”Jos oikeaa aitaa ei voi pystyttää, voi pystyttää symbolisia aitoja”, Ruonavaara sanoo.

 

Naapurin kanssa on entistä harvemmin pakko olla tekemisissä.

Voi olla avaamatta ovea naapurille, väistää katsekontaktia, sulkea verhot. Tai sitten voi soittaa ovikelloa, kutsua kahville, tervehtiä iloisesti. Kunhan saa päättää itse.

Yhteiskunta on viime vuosikymmeninä kehittynyt sellaiseksi, että naapurin kanssa on entistä harvemmin pakko olla tekemisissä. Eurooppalaisten vaurastuminen on lisännyt yksityisyyttä, Ruonavaara sanoo. Kun on varaa pesukoneeseen, ei tarvitse mennä pesutupaan pyykkäämään ja törmää harvemmin naapuriin. 1950-luvun työläiskortteleissa asuttiin ahtaasti ja oltiin myös riippuvaisia muista.

”Hyvinvointivaltio on lisännyt yksilöllistymistä. Ei ole tarvetta naapuriavulle, mikä on muuttanut myös mentaliteettia. Yksityisyys on tullut tärkeämmäksi.”

Suljetut kaihtimet voivat sanoa: en tarvitse sinua. Yksityisyyden ja läheisyyden jännite on kuitenkin ikuinen. Ihmisillä on myös tarve olla tekemisissä keskenään.

”Tutkimuksissa on havaittu, että vaikka ihmiset eivät halua naapureista läheisiä ystävyksiä, tuttuus luo turvallisuutta”. Ruonavaara sanoo.

Se, että näkee naapurin syövän aa­miaista aina samaan aikaan, voi olla kodikasta.

Pirjo Sanaksenaho on samaa mieltä.

”Kun ikkunasta näkee naapuriin, ei tule olo, että on yksin. Yksin autiossa mökissä luonnon keskellä niin käy helpommin.”

Miten olet nimennyt omat naapurisi?

Keräsimme tähän pienen kokoelman vastapäisten naapurien lempinimiä. Jutun lopussa voit itse kertoa, miten olet nimennyt nykyisen tai entisen naapurisi. Parhaat nimet ja tarinat julkaistaan myöhemmin Helsingin Sanomissa.

1. Hendrix

”Naapuritalon asukas, jolla oli tapana muuttaa kesäisin parvekkeelle asumaan ja soittaa ilmakitaraa alasti. Hendrix soi ämyreistä ihan riittävän kovaa.”

2. Bokserimies

”Poikaystäväni. Kun olimme seurustelleet muutaman kuukauden, kävi ilmi, että työkaverini näkee asuntooni. Hän oli nimennyt poikaystäväni bokserimieheksi.”

3. Röökimuija

”Roikkui ikkunassaan oli aamu tai ilta. Kuumottavinta oli herätä aamulla röökimuijan suoraan tuijotukseen. Kerran törmäsin häneen kadulla. Katsoimme toisiamme hetken merkitsevästi, mutta kumpikaan ei moikannut. Niin ei kehtaa tehdä, kun tietää toisesta liikaa.”

4. Röökiäijä

”Olemme kehitelleet hänelle kokonaisen elämäntarinan. Sen mukaan hän on eläköitynyt poliisi, jonka kotona on kaukoputki. Tupakoi Adidas-verkkareissa 98 prosenttia valveillaoloajastaan eikä ilmeisesti nuku koskaan.”

5. Kirjailijanainen

”Istuu alati yömyöhään ikkunaa vasten työpöydän ääressä. Tietysti siis kirjailija! Käytetään häntä usein mittarina siitä, kuinka myöhä on. Jos hänellä on valot jo pois ja meillä ollaan vielä hereillä, niin on ’tosi myöhä, kun Kirjailijanainenkin on jo nukkumassa’.”

6. Sukija

”Mies, joka sukii aina hiuksiaan.”

7. Idyllinen perhe

”Heihin kiinnittää erityisesti huomiota, jos itsellä menee vähän heikommin. On dagen efter tai jotakin kinaa. Kun silloin kurkkaa vastapäiseen asuntoon, siellä on joko lasten synttärit, jouluaatto tai muuten vaan spontaani ilon hetki, jolloin isä heittää nauravaa lasta ilmaan.”

8. Vanhat nudistit

”Vastapäisen talon asunnot näkyvät hyvin, on jatkuva tosi-tv käynnissä. Vanhat nudistit ovat lempparimme. Heillä on läpitalon huoneisto, ja ilmeisesti etelän puolella on lämmin, sillä he ottavat aina vaatteet pois tullessaan olohuoneeseen. Ja mitä ilmeisimmin laittavat ne päälle mennessään toiselle puolelle, sillä muuten ei olisi mitään pois otettavaa, kun seuraavan kerran tulevat taas olohuoneeseen.”

9. Urheilumummo

”Katsoo televisiosta joka ainoan urheilulähetyksen.”

10. Carrie

”Hyväkroppainen blondi, joka otti vastapäisen talon parvekkeella bikineissä aurinkoa ja lueskeli. Öisin poltti samassa paikassa tupakkaa ja joi punaviiniä, yksin tai seurassa.”

11. Pullervo

”Mies, joka helmikuun lopulla auringon ensisäteiden lämmittäessä lasitettua parveketta saapuu makailemaan partsilleen shortseissa. Nauttii olostaan, muistuttaa Pullervo-norppaa lekottelukivellä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Naapurit
 • Nimet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  6. 6

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  7. 7

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  8. 8

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  9. 9

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  10. 10

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää