Sunnuntai    |   Hyödytön idiootti

Moskovalaisesta naapuristani kuuluu vain se, kun ruiskurappaukset putoavat parvekkeen katosta

Tyhjä huoneisto ei ole Moskovassa enää mikään epätavallinen näky. Kirjeenvaihtaja Pekka Hakalan seinän takana on asianajotoimisto, mutta käykö siellä kukaan?Vietin Venäjän isänmaan­puolustajien päivän iltaa lueske­lemalla sängyssä jotain jonninjoutavaa. Kello oli raksutellut jo hyvän matkaa perjantain puolelle, kun havahduin ikkunan takaa kuuluneeseen räminään. Kymmenennessä kerroksessa. Olivatko parvekekukkalaatikkoni romahtaneet sulavesien paineessa?

Säntäsin parvekkeelle, missä kaikki oli kuten ennenkin. Älysin kurkistella väliseinän taakse naapurin puolelle, ja Moskovan keinovalosaasteen hohteessa syy selvisi: puoli neliötä naapuriparvekkeen katon ruiskurappausta oli tullut alas. Ihmekös tuo, ei näille 1970-luvun parvekkeille ole kukaan oikein tehnyt mitään.

Ehkä yläkerran asukkaalla on parvekkeella jotain roinaa, joka estää veden valumisen ulkopuolelle, ja vesi on päättänyt tulla sitten betonin lävitse. Neuvostorakentaja näkyi harrastaneen niin sanottua pintaraudoitusta: pudonneen raplingin alta paljastuivat ruostuneet, noin neljäntoista millin harjateräkset.

Seinänaapurin asunto on naapurirapun puolella, enkä ole kuunaan nähnyt siellä mitään elon merkkiä. Kävin seuraavana päivänä kuitenkin heidän ovellaan – mistä sitä tietää, vaikka asunnossa olisi pimeässä viihtyvä, kuuro asukas. Tai Moskovan Muumio.

Ovella oli lappu: ”Älkää soittako ovikelloa, kukaan ei vastaa. Toimisto sijaitsee vastapäisessä huoneistossa.”

Vastapäisen huoneiston ovessa oli uusi ovikello ja kyltti ”Horisovitšin asianajotoimisto” (nimi muutettu, nämä advokaatit ovat joskus innokkaita haastamaan toimittajia oikeuteen). Kukaan ei tullut avaamaan, taisivat viettää torstain juhlapäivästä seurannutta ylimääräistä perjantaivapaata. Näiden huoneistojen välillä on kolmaskin asunto, mutta sen ovi oli peitetty nostamalla eteen irrallisia lasiliukuovia.

Uteliaisuuteni oli herännyt, joten googlasin asianajotoimiston. Perustettu kymmenen vuotta sitten, ei yhteystietoja yritysrekisterissä, ei omia verkkosivuja. Herra Horisovitšilla on toinenkin yritys, jonka osoite on moskovalainen yrityshotelli ja jonka toiminnasta ei selvinnyt mitään.

Rupesin miettimään, että mitä tämmöinen firma tekee kolmella isolla vuokrahuoneistolla Moskovan keskustassa. Mutta mistä minä tiedän vaikka vuokrasopimukset olisi sanottu irti.

Kerrostalomme on ulkomaalaisgetto, ja muukalaiset ovat häipyneet tästä kaupungista sankoin joukoin viimeisen kolmen vuoden aikana. Pörssikieltä tapaillen: volatiliteetti ei enää tuota arbitraasia. Tyhjä huoneisto tai kesken jäänyt kerrostalo ei ole Moskovassa mikään epätavallinen näky.

Ja mitähän asia minulle kuuluu. Muistin sentään viime maanantaina ilmoittaa taloyhtiön toimistoon tästä rappausasiasta. Ja kas, torstai-iltana huomasin, että joku oli käynyt rapsuttamassa naapurin parvekekattoa puhtaaksi irtolaastista ja siivonnut lattian.

Nämä nyt ovat näitä vuokrakämppäongelmia. Lähes jokainen omaansa asuva moskovalainen on hommannut vanhalle parvekkeelleen tyylikkäät valkovenäläiset lasitukset ja saanut siten hyvän, puolilämpimän varaston vaatteille ja talvirenkaille.

Pistin maate ja muistelin Viru-hotellin KGB-museota. Unessa tiedusteluvirkailija istui naapuriasunnossa paitasillaan suuret kuulokkeet päässä ja poltti Belomoria. Radiotehnikan kaiuttimissa soi Alla Pugatšova, mustavalkoisessa televisiossa puimureiden rivistö eteni Ukrainan pellolla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hyödytön idiootti
 • Naapurit
 • Moskova
 • Pekka Hakala

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  2. 2

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  3. 3

   Elintärkeillä lääkkeillä rahastaneen Martin Shkrelin oikeudenkäyntiin oli mahdotonta saada puolueettomia valamiehiä – pöytäkirjat ovat hulvatonta luettavaa

  4. 4

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  5. 5

   Mannerheimintien ja Kaivokadun kulmassa ajolanka pudonnut raiteille, koko raitioliikenne sekaisin

  6. 6

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Trump moittii etelävaltioiden sotilaiden patsaiden poistamista: ”Upean maamme historia ja kulttuuri hajotetaan”

  9. 9

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimintiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  10. 10

   Presidentti Niinistö: ”Jos Viro ja Venäjä joutuvat sotaan, syttyy maailmansota – mutta ei sellaista voi tapahtua”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimintiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  5. 5

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  6. 6

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  7. 7

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  8. 8

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  9. 9

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  10. 10

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää