Sunnuntai    |   Kolumni

Tämän takia hairahdumme niin helposti propagandaan

Se vastaa tarpeeseemme tulla lumotuiksi. Propaganda hyödyntää tunteita, jotka on irrotettu asiayhteyksistään, kirjoittaa kolumnissaan Jaakko Lyytinen.Näin luovutan persoonal­lisuuteni yhdelle maailman vaaral­lisimmista firmoista: Nettisivun kyselylomake auki. Vastaus viiteenkymmeneen kysymykseen tai väitteeseen. Minulla on elävä mielikuvitus – kyllä. Minulla on vaikeuksia tarttua työhön – jossain määrin. Klik, klik, klik.

Analyysi on hetkessä valmis. ”Psykologimme sanoo: Olet kapinallinen.” Virtuaalipsykologin mukaan pidän haasteista mutta minulla on taipumusta pohtia liikaa ja toimia tunteella.

Kyselyn tehnyt yritys olisi myös voinut tehdä vastaavan luonneanalyysin minusta pelkän Facebook-käyttäytymiseni perusteella. Tai ehkä se on tehnytkin.

Tarkastelemalla tykkäämiäni Facebook-päivityksiä yritys saa selville poliittiset mielipiteeni, seksuaalisen suuntautumiseni ja paljon muuta.

Kyselyn on luonut Cambridge Analytica -yritys, joka on erikoistunut mikrokohdistamiseen psykometrian avulla. Mikrokohdistaminen tarkoittaa viestien suuntaamista pienille kohdeyleisöille. Psykometria tai -metriikka on psykologian haara, joka soveltaa tilastotiedettä ja matematiikkaa ihmisen ominaisuuksien mittaamiseen.

Toimittaja Joonas Pörsti kertoo Cambridge Analytican keinoista tuoreessa kirjassaan Propagandan lumo. Menetelmällä selvitetään ihmisen viisi keskeistä luonteenpiirrettä: avoimuus, tunnollisuus, ulospäin suuntautuneisuus, sovinnollisuus ja neuroottisuus. Niiden pohjalta henkilön käyttäytymistä voidaan ennakoida ja siihen voidaan vaikuttaa.

Miksi kutsun yritystä vaaralliseksi? Koska se on laatinut psykometrisen luonneanalyysin Yhdysvaltain 220 miljoonasta äänestysikäisestä kansalaisesta. Tai näin yhtiön toimitusjohtaja kehuskelee. Tiedot on koottu sosiaalisen median lisäksi luottokorttiyhtiöiltä ja erilaisista rekistereistä. Niiden avulla viesti voidaan kohdistaa vaikka Pikku-Haitin asukkaille.

Little Haiti eli Pikku-Haiti on kaupunginosa Miamissa Floridassa. Sen asukkaista suurella osalla on juuret Haitin tasavallassa, joka sijaitsee Karibianmerellä.

Viime syksynä pikkuhaitilaiset törmäsivät Facebookissa mainoksiin, joissa arvosteltiin Bill ja Hillary Clintonin säätiön toimintaa 2010 tapahtuneen Haitin maanjäristyksen jälkeen.

Hillary Clintonin vastaehdokas Donald Trump toisti viestiä vaalikampanjassaan. Trumpin mukaan Clintonien säätiö oli kerännyt ”satoja miljoonia dollareita sairaalalle, jota ei koskaan rakennettu”.

Trump jopa vieraili Pikku-Haitissa. Tarkoitus oli houkutella Clintonin kannattajiksi arvioidut joko äänestämään Trumpia tai jäämään kotiin vaalipäivänä. Näin myös kävi. Haitilais­yhteisö oli joutunut mikrokohdistamisen kohteeksi.

Psykometrian avulla voidaan no­peasti synnyttää joukkoliikkeitä ja ohjata niitä tunnepitoisilla viesteillä. Saman firman palveluksia käytti myös Britannian EU-eroa ajanut brexit-leiri. Ja kyllä: myös niin sanotut hyvikset käyttävät vastaavia menetelmiä.

Elämme taas kerran propagandan kulta-aikaa. Uusien keinojen lisäksi se johtuu siitä, että tanskalaisen tulevaisuudentutkijan Rolf Jensenin visio on toteutunut. Jensen julkaisi vuonna 1999 kirjan Dream Society. Siinä hän ennusti, että tietoyhteiskuntaa seuraa tarinatalous, elämysyhteiskunta, jossa kulutus perustuu mielikuviin. Mielikuvat perustuvat tunteisiin. Ja tunteet perustuvat tarinoihin.

Juuri propaganda vastaa tarpeeseemme tulla lumotuksi. Se hyödyntää tunteita, jotka on irrotettu asiayhteyksistään. Pelko, viha, katkeruus. ”Propagandisti tarjoaa vastauksen pelkoihin, jotka on itse lietsonut”, Pörsti kirjoittaa.

Mutta miksi olemme kaikesta näennäissivistyksestämme huolimatta niin alttiita propagandalle? Se johtuu yksinäisyydestä ja vieraantuneisuudesta. Näin väitti ranskalainen sosiologi ­Jacques Ellul (1912–1994), jonka keskeinen tutkimusaihe oli teknistyneen yhteiskunnan vaikutus ihmiseen. ”Propaganda on todellinen apu yksinäisyyteen. Se vastaa tarpeeseen uskoa ja totella, kuulla ja kertoa tarinoita, viestiä myyttien kielellä”, Ellul kirjoitti – vuonna 1962. Tarve syntyy monimutkaisesta todellisuudesta. Ellulin sanoin: propaganda tarjoaa kohteilleen varmuutta epävarmuuden sijaan ja selkeän kokonaiskuvan kriisien täyttämän informaatiotulvan keskelle.

Mitä pidemmälle luin Pörstin ansiokasta kirjaa, sitä enemmän alkoi ahdistaa. Kun tein verkkotestin ja kurkistin psykometrian pimeälle puolelle, ahdistus ei varsinaisesti helpottanut. Miten sitten voisin suojautua propagandalta? Ryhtymällä stoalaiseksi konservatiiviksi, tunteensa jäädyttäneeksi luddiitiksi, joka vuoraa kotinsa foliolla ja maksaa aina käteisellä?

Ei auta. Jo ennen Trumpia Cambridge Analytican palveluksia käytti republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkinyt Ted Cruz, joka mikrokohdisti omaa Facebook-mainontaansa muun muassa ryhmälle, joka oli määritelty ”stoalaisiksi konservatiiveiksi”.

Jos me aikuiset olemme näin alttiita propagandalle, miten käy diginatiiveille, älypuhelin kädessä kasvaville nassikoille? Suomessa peruskoulujen uudessa opetussuunnitelmassa on mukana monilukutaidon opetusta. Sen yhtenä tarkoituksena on opettaa lapsille, milloin heidän tunteisiinsa yritetään vaikuttaa viestinnällisesti. Hieno ajatus. Monilukutaidosta on kuitenkin vain vähän apua, jos nykyhetken tapahtumia ei osaa sijoittaa osaksi historiaa, kuten Pörsti toteaa.

Samaan aikaan uusi opetussuunnitelma sallii nimittäin kymmenissä kouluissa lukion suorittamisen ilman yhteiskuntaopin ja historian kursseja.

Klik, klik, klik.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Viikon lopuksi
 • propaganda
 • Facebook
 • Jaakko Lyytinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  4. 4

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Yhteyden luomisessa ei auta lainkaan, vaikka toinen olisi kuinka kaunis ja laiha”

  5. 5

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  6. 6

   Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump

  7. 7

   Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään

  8. 8

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  9. 9

   Sukellusvene-Madsenin murhaepäily avasi vanhat tapaukset: Poliisi tutkii myös japanilaisnaisen paloittelumurhaa vuodelta 1986

  10. 10

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  4. 4

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  5. 5

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  6. 6

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  7. 7

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  8. 8

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Yhteyden luomisessa ei auta lainkaan, vaikka toinen olisi kuinka kaunis ja laiha”
  3. Lentopallomaajoukkue on ollut kymmenen vuotta arvokisojen vakiovieras – ”Yhteinen tekemisen nälkä, halu pelata toiselle, niillä me on aina pärjätty”
  4. Suomi 100 -juhlat Tukholmassa: Alma, Arja Saijonmaa, muumit ja sukupuoli­neutraali puolisonkanto esittäytyvät ruotsalaisille
  5. Azerbaidžanilaisjoukkue teki HJK:n takavuosien tempun – Englannista peräti viisi joukkuetta Mestarien liigaan
  6. Yli 4 000 autoilijaa jäi kiinni poliisin nopeusvalvonta­maratonissa – Käryjä selvästi vähemmän kuin edellisessä tehovalvonnassa
  7. Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”
  8. Tunti sitten
  9. HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen
  10. Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään
  11. Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump
  12. Koirien asusteista tuli suomalainen hittituote – ”Omistajaa saatetaan katsoa pahasti, jos koira on ilman takkia nollakelissä”
  13. Näytä lisää