Sunnuntai

Laura Saarikoski katsoi kodin alakerrassa CNN:ää ja Saska Saarikoski yläkerrassa Fox Newsia – Näin Yhdysvaltojen kahtiajako näkyy mediassa

Koska demokraatit ja republikaanit seuraavat eri kanavia, he näkevät oman maansa ja maailman aivan eri valossa. Alakerran telkkarissa presidentti Trumpia arvosteltiin kaikesta. Yläkerrassa ylistettiin hänen saavutuksiaan.

Washingtonissa on sateinen maanantai­aamu, ja uutiskanava CNN lietsoo poliittista myrskyä: presidentti Donald­ Trumpin kannatusluvut ovat huonommat kuin yhdelläkään aiemmalla presidentillä sadan päivän kohdalla.

Otan kupin kahvia ja asetun kotitalon alakertaan television ääreen katsomaan demok­raatteja myötäilevän CNN:n aamu-uutisia. Yläkerrassa puoliso ja kollega Saska Saarikoski avaa olohuoneessa uutiskanava Foxin, joka on konservatiivien äänitorvi.

Näin me istumme tavallisinakin päivinä, kahdessa kerroksessa kumpikin oman työpöytämme ääressä. Portaikossa vaihdetaan mielipiteitä.

Tänään on tarkoitus tutustua kahdessa kerroksessa kahden kerroksen Amerikkaan. Yksi syy Yhdysvaltain nykyiseen kahtia­jakoon on se, että demokraatit ja republikaanit saavat tietonsa eri lähteistä. Jakautuneen median perusteella amerikkalaisille syntyy täysin erilainen kuva siitä, mitä maassa tapahtuu.

CNN käsittelee kello seitsemän aamu-uutisissaan perusteellisesti Wall Street Journal -lehden ja tv-kanava NBC:n mielipidemittausta, joka on Trumpille armoton.

CNN:n asiantuntijat kommentoivat uutista osiin jaetussa televisioruudussa. Joukossa on aina nimekäs republikaani, mutta enemmistö on demokraatteja. Heidän mukaansa Trump ei ole onnistunut laajentamaan kannatuspohjaansa vaalien jälkeen kuten aiemmat presidentit.

Vielä vaalikampanjansa alussa Trump soitteli CNN:lle melkein joka päivä. Silloin Fox tuki Jeb Bushia ja muita perinteisempiä oikeistoehdokkaita. Nyt osat ovat vaihtuneet: CNN on kylmennyt presidentille, Fox lämmennyt.

CNN:n uutisia Trump on nimittänyt ”valeuutisiksi”. Medialle Trumpin kiukku on kuitenkin ollut hyvää mainosta: CNN:n katsojaluvut ja liberaalin New York Timesin levikki ovat olleet kasvussa.

CNN:ää katsoi alkuvuodesta 826 000 ihmistä päivässä. Se on selvästi vähemmän kuin Foxilla, koska liberaalit katsojat jakaantuvat CNN:n ja astetta vasemmistolaisemman MSNBC:n välille. MSNBC:llä katsojia oli päivässä 781 000.

Tutkimuskeskus Pew’n mukaan CNN:n katsojista puolet on demokraatteja ja loput riippumattomia tai republikaaneja.

Suurin ero uutiskanavien välillä on aiheiden valinnassa.

Muutama viikko sitten CNN:llä keskusteltiin koko päivä Trumpin kampanjan Venäjä-yhteyksistä. Samaan aikaan Foxin pääuutinen oli raiskaus, jonka paperiton guatemalalainen maahanmuuttaja oli tehnyt koulussa.

Kahden maailman jako toistuu, kun tapaa Trumpin kannattajia ja vastustajia. Demokraatit eivät voi ymmärtää, miksi Trumpin kannattajat eivät välitä Venäjä-tutkinnasta. Syy on se, etteivät monet ole edes kuulleet koko asiasta ja loputkin pitävät sitä pikkujuttuna, koska konservatiivimedia sivuuttaa asian.­

Trumpilaiset taas ihmettelevät, miksi demokraatit eivät piittaa maahanmuuttajien tekemistä rikoksista. CNN:llä paperittomia maahanmuuttajia käsitellään kuitenkin uhreina: perheet hajoavat, kun äiti tai isä karkotetaan kotimaahan.

Kun puhutaan Trumpin muurista, CNN näyttää kuvaa Trumpista huutamassa, että hän rakentaa ison ja kauniin muurin. Fox taas näyttää kuvaa siitä, miten meksikolaismiehet kiipeävät tikapuilla nykyisen aidan yli.

Keskipäivällä Saska kuuluu tömistelevän yläkerrassa keittiöön. Lisää kahvia.

CNN näyttää yli puoli tuntia suorana Barack­ Obaman ensimmäistä julkista esiintymistä presidenttikauden jälkeen. ”Mitäs täällä on tapahtunut sillä aikaa, kun minä olen ollut poissa?” hyväntuulinen Obama vitsailee. CNN kertoo myöhemmin, että entinen presidentti on lomaillut huvijahdilla Oprah Winfreyn, Tom Hanksin ja Bruce Springsteenin kanssa.

Iltapäivällä CNN näyttää suorana Valkoisen talon päivittäisen lehdistötilaisuuden. CNN:n toimittaja Jim Acosta kovistelee Valkoisen talon lehdistösihteeriä Sean Spiceria siitä, tarvitaanko Meksikon-rajamuuria, jos luvattomien siirtolaisten määrä on jo kääntynyt laskuun.

CNN:n kommentaattorit keskustelevat Trumpin sadan päivän saavutuksista kriittiseen sävyyn. He eivät usko, että Trump saa kongressilta rahaa muuriinsa. Washington Post -lehden toimittaja Chris Cillizza vertaa Trumpin saavutuksia jalkapallonpelaajaan.

”Kentällä voi juosta ympäri, mutta pallo olisi saatava maaliinkin”, Cillizza sanoo.

Tutkimuskeskus Pew mittasi vuonna 2012 amerikkalaismedioiden katsojien yleistietoja neljällä kysymyksellä, esimerkiksi sillä, mikä on maan työttömyysprosentti. Liberaalin MSNBC:n katsojat tiesivät vastaukset parhaiten (38 prosenttia vastasi oikein).

CNN:n ja Foxin katsojat olivat lähes tasoissa: CNN:n katsojista oikeat vastaukset tiesi 17 prosenttia, Foxin katsojista 16 prosenttia.

CNN:n suurin ongelma on se, mikä sieltä puuttuu. Kanavalla kokoontuu sujuvasanainen ja etnisesti monipuolinen joukko analysoimaan pääkaupungin poliittisia kiistoja. Maailmaa katsellaan viileästi yläviistosta.

CNN tarjoaa tietoja, tilastoja ja keskiarvoja mutta ei juuri tunnetta. Vaalivuonna se ei tajunnut, että jakautuneessa maassa on miljoonia ihmisiä, joiden elämä on kaukana keskiarvojen alapuolella.

Pelkästään CNN:ää seuraamalla olisi siis mahdoton ymmärtää, miksi Trump on Yhdysvaltain presidentti.

”Jännitteet nousevat”, lukee ruudulla, kun tähtiankkuri Jake Tapper puhuu Trumpin Pohjois-Korean-politiikasta. Trumpin Venäjä-yhteyksien tutkinta etenee CNN:n lähteiden mukaan liian hitaasti.

Presidentti on aina amerikkalaisen uutissyklin keskiössä, mutta maa on tuskin koskaan pyörinyt niin täydellisesti yhden ihmisen ympärillä kuin nyt Trumpin. Se hyödyttää sekä presidenttiä että mediaa.

Illalla tähtitoimittaja Wolf Blitzer pohtii, yrittääkö Venäjä vaikuttaa nyt myös Ranskan vaaleihin. Yhdysvaltain tiedusteluviran­omaisten mukaan Venäjä toimi presidentinvaaleissa Trumpin hyväksi.

Saska yläkerrassa ei ole varmaan kuullut Venäjä-tutkimuksesta tänäänkään mitään.


Samaan aikaan yläkerrassa...

Fox News tykittää aamu­seitsemältä uutisotsikoita: Donald Trumpilla tulee lauantaina sata päivää täyteen presidenttinä, New Orleansissa poistetaan etelävaltioiden merkkimiesten patsaita, nainen on hukkunut yrittäessään pelastaa koiraansa joesta. Koira selvisi.

Ensin Trumpiin. Presidentin myönnetään epä­onnistuneen kahdessa suuressa hankkees­saan eli terveyden­hoitouudistuksen peruuttamisessa ja muslimien maahantulokiellossa. Trumpin suurimpana saavutuksena pidetään konservatiivisen Neil Gorsuchin nimitystä korkeimpaan oikeuteen.

Aamun sanomalehdissä on kerrottu Wall Street Journalin ja televisiokanava NBC:n mielipidekyselystä, jonka tulokset olivat Trumpille surkeat. Kahvia hakiessaan Laura raportoi, että CNN paahtaa alakerrassa täysillä kyselystä. Täällä yläkerrassa asia ei ole uutinen.

Fox on Yhdysvaltain selvästi suosituin uutiskanava. Sitä tuijottaa päivässä keskimäärin yli 1,7 miljoonaa amerikkalaista, joista yksi istuu Valkoisessa talossa. Presidentin twiitit perustuvat usein siihen, mitä hän on Foxilta nähnyt. Kanavan katsojamäärä on noussut melkein kolmanneksen viime vuodesta.

Australialainen mediamoguli Rupert Murdoch­ perusti Fox Newsin vuonna 1996 tarjoamaan konservatiivisen vaihtoehdon television katsojille. Foxin katsojakunta onkin paljon oikeistolaisempi kuin muilla uutis­kanavilla: 60 prosenttia sen katsojista ilmoittaa olevansa konservatiiveja.

Uutissähkeet kertovat, että Kaliforniassa etsitään kadonnutta viisivuotiasta poikaa ja Washingtonissa vaarallista ryöstäjää.

Foxin katsojakunta on melko iäkästä, ja iso osa katsojista asuu maaseudulla tai pikkukaupungeissa. Kanavaa katsomalla he ovat saaneet synkän kuvan siitä, mitä suurkaupungeissa ja muualla maailmassa tapahtuu. Murhamiehet, pedofiilit, maahanmuuttajat ja terroristit levittävät kaaosta ja anarkiaa. Juuri sitä sanomaa myös Trump toistelee.

Rikosten seassa on kuitenkin aina myös sankaritarinoita, joiden päähenkilönä on usein poliisi. Ilmeisesti poliisi lähettää kanavalle säännöllisesti videoitaan.

Tänään sankareita on kaksi: Palomies on pelastanut autosta keskelle katua pudonneen pikkutytön. Poliisi on pysähtynyt hyppäämään jalkakäytävällä ruutua toisen pikkutytön kanssa. ”Kysymys ei ole minusta vaan kaikista maamme lainvalvojista”, poliisi selittää vaatimatonta teeskennellen.

Uutisjuonnoissa käytetään selvästi yksinkertaisempaa kieltä kuin esimerkiksi CNN:llä. Ajoittain uutiset kuulostavat selkouutisilta.

Uutisten jälkeen alkaa kanavan aamumakasiini Fox and Friends. Siinä kaksi pukumiestä ja punapukuinen blondi siemailevat isoista mukeista kahvia ja kommentoivat aamun uutisia. Foxin naisjuontajat ovat kauniita ja pukeutuvat usein tulipunaiseen, kun taas miehet näyttävät siltä kuin olisivat tulleet Teräsmies-elokuvan koekuvauksiin.

Kanavan tunnuslause on ”Fair and Balanced” eli reilu ja tasapuolinen. Se taitaa kuitenkin tarkoittaa sitä, että Fox News haluaa tasapainottaa vasemmistolaisena pitämäänsä muuta mediaa, koska varsinkin uutisten ulkopuolella otetaan reilusti kantaa.

Fox and Friendsissä ääneen pääsee kongres­sin edustajainhuoneen entinen puhemies Newt Gingrich, joka on poimittu Foxin palkkalistoille, kuten moni muukin entinen oikeistopoliitikko.

Gingrichin mukaan Trump on onnistunut työssään hyvin. ”Trump haluaa kuivattaa suon, joten alligaattorit eivät ole tyytyväisiä”, Gingrich selittää presidentin arvostelua.

Foxin kommentaattorit eivät aina ole yhtä tarkkoja faktojen kanssa kuin kanavan uutistoimitus. Presidentti Trump törmäsi eroon maaliskuussa, kun hän syytti Britannian tiedustelupalvelua salakuuntelusta katsottuaan Foxin ohjelmaa. Uutistoimitus sanoutui julkisesti irti oman kommentaattorinsa väitteestä.

Out of Left Field (pitkäksi vasemmalta) on osio, jossa pilkataan vasemmistoa, esimerkiksi pakolaisia suojelevia turvakaupunkeja ja yliopistojen poliittista korrektiutta. Taustalla soi jykevä hevi. Amerikkalaisoikeisto haluaa leimata vasemmiston tosikoiksi itkupilleiksi ja ottaa haltuun rennon rokkijätkäasenteen.

Yhdysvaltain ulkopuolinen maailma on Foxille vaarallinen paikka, josta kannattaa pysyä kaukana. Ranskan presidentinvaaleista kerrotaan vasta aamupäivän American Newsroom -ajankohtaisohjelmassa mellakkafilmillä ja otsikolla ”Protestoijat ottavat yhteen poliisin kanssa Ranskan vaalien jälkeen”.

Vaalitulosta kanavalle kommentoi britti­nationalisti Nigel Farage, jonka Fox on pestannut Euroopan politiikan kommentaattorikseen. Farage ylistää äärikansallista Marine Le Peniä ja puhuu EU:n hajoamisesta kuin väistämättömästä – ja hyvästä – asiasta.

Illalla Tucker Carlsonilla on näytön paikka, sillä hän on ensimmäistä kertaa Bill O’Reillyn jättämällä paraatipaikalla. O’Reilly sai potkut useiden naisten syytettyä häntä seksuaalisesta ahdistelusta.

Carlsonin pasmat sekoavat, kun hän haastattelee Caitlyn Jenneriä, joka on voittanut miehenä olympiakultaa mutta elää nyt naisena.

Jenner yrittää selittää, ettei transsukupuolisuudessa ole kyse seksistä vaan ihmisyydestä: ”Pointti ei ole, kenen kanssa menet sänkyyn vaan kenenä menet sänkyyn.”

Carlson kuuntelee kärsivällisesti, koska Jenner on Trumpin tukija, mutta näyttää siltä kuin haluaisi olla jossain hyvin kaukana.

Sean Hannity avaa ohjelmansa pitkällä monologilla ”liberaaleista fasisteista”, jotka yrittävät vaientaa ja tuhota hänet. Verkosta etsimällä selviää, että myös Hannityä on nyt syytetty seksuaalisesta ahdistelusta. Lisäksi yksitoista Foxin työntekijää on nostanut kanavaa vastaan syytteen rotusyrjinnästä.

”Tämä on sota Fox Newsia vastaan!” Hannity huutaa. ”Jokainen, joka tukee Trumpia, on maalitaulu. Koska Fox News on ainoa media, jossa Trumpia kohdellaan reilusti.”

Ja niin todella kohdellaan, hyvinkin reilusti. Vielä aamulla Foxilla vaiettiin Trumpille huonosta mielipidekyselystä, mutta iltaan mennessä kanava on löytänyt kyselyyn oman näkökulmansa: 96 prosenttia Trumpia äänestäneistä äänestäisi häntä yhä.

Hannityn mielestä se todistaa, etteivät ihmiset usko liberaalin valtamedian valheita. Trumpin alkukausi on ollut suuri menestys, ja vielä parempaa on tulossa, uskokaa pois.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  2. 2

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Timo Soinilta suli puolue alta, mutta tänään on hänen tähtihetkensä

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  7. 7

   Helsingissä asuvat marokkolaiset tuomitsevat Turun veriteon – ”En pidä häntä marokkolaisena, vaan pidän häntä terroristina”

  8. 8

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  9. 9

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  10. 10

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  3. 3

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  10. 10

   Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää