Sunnuntai

”Kiellän sinua tapaamasta poikaani hänen 18. syntymäpäiväänsä saakka” – Emmanuel Macronin ja hänen vaimonsa rakkaus alkoi paheellisesti, Ranskassa sitä ei kuitenkaan moralisoida

Poliitikkojen koukeroiset rakkauskuviot eivät ranskalaisten mielestä välttämättä kerro heidän luotettavuudestaan, kirjoittaa Pariisissa asuva kirjailija ja kääntäjä Kira Poutanen.

”Kiellän sinua tapaamasta poikaani hänen 18. syntymäpäiväänsä saakka!”

Tämä Emmanuel Macronin äidin Françoisen lause kaikuu kuin pahan haltijan kirous kansansadussa. Ja jotain satumaista Ranskan presidentinvaalien ennakkosuosikin Macronin ja hänen vaimonsa Brigitten rakkaustarinassa onkin – tai ainakin tavassa, jolla se on mediassa kerrottu:

Olipa kerran pieni Amiensin kaupunki Ranskassa ja siellä arvostettu, jesuiittojen perustama yksityiskoulu nimeltä La Providence (Johdatus). Koulun oppilas Emmanuel oli juuri täyttänyt 15 vuotta ja päätti osallistua teatterikerhoon. Kerhoa veti koulun 39-vuotias äidinkielenopettaja, naimisissa oleva kolmen lapsen äiti Brigitte. Emmanuel ihastui Brigitteen ja keksi ehdottaa yhteistä kirjoitusprojektia: he työstäisivät yhdessä näytelmän teatteriryhmää varten…

Näin alkoi Emmanuel Macronin ja Brigitte Trogneux’n rakkaustarina 90-luvulla.

Pikkukaupungissa pahansuovat juorut alkoivat kulkea nopeasti, ja koulu sai nimettömän puhelinsoiton, jossa kerrottiin oppilaan ja opettajan suhteesta.

Macronin vanhemmat luulivat pitkään poikansa olevan ihastunut Trogneux’n tyttäreen Laurenceen, joka oli Macronin luokkatoveri. He järkyttyivät saadessaan tietää totuuden ja yrittivät kaikin tavoin saada poikansa muuttamaan mielensä. He kielsivät Trogneux’ta tapaamasta poikaa.

Brigitte Trogneux oli kuitenkin ihastunut täysin nuoren pojan säkenöivään älykkyyteen. Hän vastasikin Macronin äidille, ettei voi luvata olla tapaamatta Emmanuelia. Hän korostaa kuitenkin edelleen usein, että fyysinen rakkaussuhde heidän välillään alkoi vasta Macronin täytettyä 18 vuotta.

Macron kävi lukion viimeisen luokan Lycée Henri IV:ssä, joka on Pariisin kuuluisimpia yksityiskouluja. Täytettyään lukion jälkeen kahdeksantoista vuotta hän ilmoitti äidilleen rakastavansa edelleen Trogneux’ta.

Trogneux oli kärsinyt avioerostaan valtavasti ja vastasi ensin kieltävästi kosintaan. Macron sai kuitenkin Trogneux’n muuttamaan mielensä. Vuonna 2007 heidät vihittiin näyttävästi sukulaisten ja ystävien edessä Le Touquet’n kaupungissa Pohjois-Ranskassa.

Macronien epätavallinen rakkaustarina kiehtoo mediaa, ja sille on naureskeltukin, mutta Emmanuel Macron on rohkeasti – ja fiksusti – tuonut vaimonsa esiin jo kampanjansa alkumetreillä ja saanut ivaajat vaikenemaan.

”Hän on elämäni nainen, hän pitää minut tasapainossa”, Macron sanoo usein. ”Tarinamme ei ole kaikkein tavallisin rakkaustarina. Mutta omaa arvoa ei koskaan pidäkään rakentaa muiden mielipiteiden varaan.”

Brigitte Macronin seksikkäät ja muodikkaat asut sekä rento älykkyys ja sanavalmius ovat keränneet paljon huomiota. Pari on näyttävä ja viihtyy salamavalojen räiskeessä ja naistenlehtien kansissa. Rouva Macron myös muokkaa miehensä puheita – sillä ne ovat kuulemma usein aivan liian pitkiä – ja kommentoi tämän esiintymisiä.

Brigitte Macron vasta haikailee Ranskan presidentin virka-asuntoon, Elysée-palatsiin. Sen käytäviä on kulkenut viime vuosina moni kiinnostava nainen.

”Embrasse-moi sur la bouche!” (Suutele minua suulle), 6. toukokuuta 2012, Bastillen aukio, Pariisi.

François Hollande on juuri valittu Ranskan tasavallan presidentiksi. Hän seisoo tukijoukkojensa kanssa hurraavan kansanjoukon edessä Bastillen aukiolla. Hollanden puoliso Valérie Trierweiler on myös astumassa uuteen rooliin ja haluaa osoittaa kansalle asemansa presidentin puolisona. Hän käskee miestään suutelemaan häntä kuninkaallisten tapaan kansan edessä.

Taustalta löytyi musta­sukkai­suutta. François Hollande oli edelleen läheisissä väleissä entisen puolisonsa Ségolène­ Royalin­ kanssa. Royalilla on merkittävä asema Hollanden sosialistipuolueessa, ja hän oli itseoikeutetusti mukana voitonjuhlissa. Royal on myös Hollanden neljän lapsen äiti ja puolueen entinen presidenttiehdokas.

François Hollanden ihmissuhde­kuviot mutkistuivat entisestään, kun paljastui, että hänellä oli salasuhde näyttelijä Julie Gayet’n kanssa. Suhde tuli suuren yleisön tietoon nolosti juorulehden kannessa – mikä ei ole Ranskassa lainkaan tavallista. Valérie Trierweiler murtui ja joutui sairaalahoitoon.

Trier­weilerin kosto oli kuitenkin suloinen. Hän kirjoitti paljastus­kirjan Merci pour ce moment (Kiitos tästä). Siinä hän kertoo yksityis­kohtaisesti elämästään Élysée-palatsissa presidentti Hollanden rinnalla. Merci pour ce moment oli Ranskassa syksyn 2014 myydyin kirja.

Ranskalaiset eivät ole kovia moralisoimaan päättäjiensä – tai kenenkään muunkaan – yksityiselämää. Hollandenkin pettämiskuviot jätettiin nopeasti omaan arvoonsa.

Enemmän kritiikkiä sai osakseen katkera Trierweiler, jonka katsottiin romuttavan paljastuksillaan presidentin viran arvokkuutta. Monet kirjakaupat jopa kieltäytyivät myymästä kirjaa sen suuresta suosiosta huolimatta.

Ranskan presidenttien vaimot, les premières dames, ovat viime vuosina olleet voimakkaita naisia – miehensä pettämistä sormien läpi katsoneiden François Mitterrandin vaimon Daniellen sekä Jacques Chiracin vaimon Bernadetten jälkeen. He ovat kieltäytyneet jyrkästikin esittämästä amerikkalaistyylistä täydellisen vaimon roolia.

Nicolas Sarkozyn vaimo Cécilia Sarkozy­ keräsi huomiota jättämällä äänestämättä presidentinvaalien toisella kierroksella vuonna 2007, kun hänen miestään oltiin valitsemassa presidentiksi. Hän erosi miehestään pian vaalien jälkeen ja pakeni New Yorkiin rakastajansa luo.

Sarkozyn ero oli ensim­mäinen virassa olevan presidentin avioero Ranskassa. Myöhemmin Cécilia Sarkozy perusteli lähtöään muun muassa halulla elää vapaasti omaa elämäänsä.

Kerrotaan myös, että Nicolas Sarkozy olisi pyytänyt vaimoaan Céciliaa palaamaan vielä juuri ennen kuin hän meni naimisiin nykyisen vaimonsa Carla Bruni-Sarkozyn kanssa. Cécilia kieltäytyi.

Bruni-Sarkozy on viime vuosien presidenttien vaimoista ainoa, joka on vetänyt première damen roolia lähes kuninkaalliseen tyyliin. Entisenä mallina hän osasi ottaa paikkansa valokuvissa, oli muodikas ja tyylikäs eikä tuonut esiin poliittisia mielipiteitään.

Carla Bruni-Sarkozy jatkoi kuitenkin laulajan uraansa miehensä kauden aikana ja julkaisi vuonna 2008 albumin nimeltä Comme si de rien n’était (Muina miehinä). Albumin kappaletta Tu es ma came (Olet huumeeni) kuunneltiin tuolloin ikään kuin ikkunana pariskunnan suhteeseen: ”Olet tappavampi kuin Afganistanin heroiini, vaarallisempi kuin Kolumbian lumi…”

Ranskassa korostetaan vahvasti yksityiselämän suojaa. Ei haluta kertoa muille – olivatpa he sitten presidenttejä tai tuttavia –, miten yksityiselämässä pitäisi toimia. Tämä ei tarkoita sitä, että esimerkiksi pettäminen olisi jotenkin yksiselitteisesti tai yleisesti hyväksyttyä, mutta sen nähdään koskevan suhteen osapuolia, ei muita.

Koukeroisten rakkauskuvioiden ei välttämättä katsota kertovan mitään poliitikon uskottavuudesta: kuka tahansa voi mokata, ja rakkaus on otettava sieltä, mistä sen löytää.

Ranskassa nauretaankin usein amerikkalaisten tiukkapipoiselle suhtautumiselle pettämiseen ja erityisesti poliitikkojen seksiskandaalien moralisoinnille.

Silti myös sääntö-Suomen mustavalkoisuudesta katsottuna ranskalaisen moraalin harmaat sävyt voivat tuntua joskus hämmentäviltä. Ranskassa vietettyjen vuosien kuluessa oppii kuitenkin kokemaan ne myös vapauttavina: kukaan tai mikään ei ole täydellistä, ja jokaisen on pidettävä huoli ennen kaikkea omasta onnestaan.

Ranskalainen mentaliteetti tuntuu korostavan, että rakkaus ja seksuaalisuus ovat elämän suuria iloja. Ei tänne kärvistelemään ole tultu.

Osa ranskalaista kulttuuria ovat poliitikkojen julkiset salaisuudet. Näistä tunnetuin on varmasti presidentti François Mitterrandin kaksoiselämä: hän sai rakastajattarensa Anne Pingeot’n kanssa tyttären vuonna 1974. Tytär on nykyisin kirjailijan uraa tekevä Mazarine Pingeot. Lehdistö tiesi suhteesta ja tyttärestäkin, mutta salaisuutta ei tuotu julkisuuteen.

Juorulehti Closerin päätoimittaja Laurence Pieau, joka paljasti Hollanden ja Julie Gayet’n suhteen vuonna 2014, kertoo, että Hollandenkin suhde oli seurapiirien tiedossa kauan ennen lehtijuttua.

Emmanuel Macronin ympärillä pyörii sitkeästi huhu, jonka mukaan hän olisi homoseksuaali ja hänellä olisi suhde Radio Francen johtajan Mathieu Gallet’n kanssa. Macron on taitavasti torjunut huhun huumorin keinoin.

Yksi Ranskan tasavallan tärkeimmistä arvoista on la laïcité, uskonnottomuus. Kirkko ja valtio on erotettu toisistaan, tunnustuksellista uskonnonopetusta ei julkisissa kouluissa ole, eikä uskonnollisia merkkejä saa kouluissa näkyä. Uskonnosta puhutaan vain harvoin, eivätkä esimerkiksi työtoverit välttämättä tiedä toistensa uskontoa. Joulua tai pääsiäistä ei toivotella kenelle tahansa. Yleisemmin toivotetaan amerikkalaiseen tyyliin vain hyviä juhlapyhiä.

Ehkä rakkauteen suhtaudutaankin ranskalaisessa yhteiskunnassa samalla tavalla kuin uskontoon: Molemmat ovat suuria mysteerejä. Ne synnyttävät valtavia, elämääkin mullistavia intohimoisia tunteita, mutta samalla ne ovat aina jokaisen yksityisasia.

Muiden käännyttäminen ei kuulu hyviin tapoihin, ei uskonnossa eikä rakkaudessakaan. Yksityisasioista ei tarvitse lopulta tehdä tiliä kenellekään.

Poliitikotkin ovat Ranskassa siis vain ihmisiä, miehiä ja naisia, tunteineen ja ihmissuhdekoukeroineen kaikkineen.
Lähteet: France 3 -dokumentti Emmanuel Macron, la stratégie du météore, 2016. Caroline Derrieu, Candice Nedelec: Les Macron, 2017. Anne Fulda: Emmanuel Macron, un jeune homme si parfait, 2017. Lähteenä käytetty myös aikakauslehtiä Paris Match, Elle France, Voici ja L’Express.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ranskan presidentinvaalit 2017
 • Rakkaus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  2. 2

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  3. 3

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa, yöllä toinen hyökkäys läheisessä turistikaupungissa

  4. 4

   Hurjat terveyserot jakavat Suomea – katso kartalta, mitä kunnassasi sairastetaan

  5. 5

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  6. 6

   Väkivaltainen moottoripyöräjengi rantautui Suomeen vuoden alussa – nyt Satudarah MC on epäiltynä lukuisista törkeistä rikoksista

  7. 7

   ”Kuljettaja palkitsi asiakkaan mussuttamalla kirosanoja koko matkan” – Teemu Niemelä nostaa Helsingin taksien tökeröimmät töppäilyt laaturaportteihinsa

  8. 8

   Kolme epäiltyä poliisin huostassa, ainakin kuusi hyökkääjää kuollut ja Barcelonan yliajaja kateissa – Tämä tiedetään Espanjan iskujen tekijöistä

  9. 9

   Terroristit ovat löytäneet tappavan aseen – autolla ajoa ei voi estää

  10. 10

   Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa, yöllä toinen hyökkäys läheisessä turistikaupungissa

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  6. 6

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  9. 9

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  10. 10

   Pian Helsingin ainoaksi synnytys­sairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilma­ongelmissa – Husin mukaan remonteista selvitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  3. 3

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  4. 4

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  5. 5

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  6. 6

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa, yöllä toinen hyökkäys läheisessä turistikaupungissa

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää