Suomalaiset etsivät zeniä vantaalaisen muovipalmun alta – Miten Flamingossa voi viihtyä?

Valokuvaaja Akseli Valmunen ei osaa rentoutua viihdekeskuksessa Vantaalla. Toimittaja Anna-Stina Nykänen kokeili, osaako hän.

Valokuvaaja Akseli Valmunen ihannoi ihmisiä, jotka osaavat olla onnellisia vaikka muovipalmun alla. Jotka osaavat nauttia olostaan kylpylöissä, viihdekeskuksissa, ruotsinlaivoilla. Hän itse ei osaa.

Hänelle pitäisi olla oikea palmu, oikea kookospähkinä, Tyynenmeren vettä eikä kloorivettä. Hän voisi säästää monta vuotta päästäkseen paratiisisaarelle. Ja olisiko hän silloinkaan ihan tyytyväinen, kohta hän jo kaipaisi muualle.

Valmunen on ihan vilpitön ja vakavissaan eikä yhtään piruile.

Hän kuvasi ihmisiä Vantaan viihdekeskus Flamingossa. He näyttivät hänestä tyytyväisiltä. Kyky hetken zeniin niissä puitteissa oli hänestä hienoa.

Eikö häntä siis yhtään vaivannut tyylittömyys, pinnallisuus, epäaitous, lavastus, ostarimaisuus, kaupallisuus, mcdonaldisaatio, all inclusive -asetelma ja mitä kaikkea muuta tuollaisissa viihdekomplekseissa onkaan kritisoitu?

Ei, ei, ei ollenkaan, Valmunen sanoo.

”Se paikka ei puhu materiaa, se puhuu tunnelmaa, tunnetta.”

Vau. Se on nähtävä.
Taivaalta sataa räntärättejä, kun vetäydyn Vantaalle. Ensin vesipuistoon ja sitten aikuisten kylpylään. Ensisilmäys on epäilevä ja kriittinen. Se on kuitenkin äkkiä ohi – minähän todella nautin.

Mitä siinä tapahtui?

Kävi niin, että heittäydyin altaassa voimakkaan virran vietäväksi, ja se vain väkisinkin tuntui ihan älyttömän hyvältä. Kuin joku olisi kutittanut. Tai kuin lapsena automatkojen mahanpohjamäet. Tai niin kuin tanssin pyörre. Ei tanssin huumassa ajattele lavan muovituoleja ja grillimakkaroita. Haluaa vain tanssia lisää.

Makoilin poreissa, savessa, höyryssä, sateessa, kuumilla kaakeleilla ja kehdon lailla keinuvassa simpukkavuoteessa. Istuin ja tuijotin valkoisen rappauksen näköistä suolaseinää, jossa valot vaihtoivat väriä, musiikki solisi, tuoksui hyvältä. Nautin siitäkin.

Entäs se kohta, jossa mineraalialtaan vedenalaisesta kaiuttimesta tuli musiikkia. Kuvitelkaa, että seisotte värisevän kajarin edessä mutta vedessä. Ah, ihanaa.

Mielessä soi Paula Vesalan laulu, jossa nainen kuvittelee, että rivitalon takapihalla on Costa Rica. Oon niin ansainnut mun laskevan sykkeen... Älä tuu siihen droppaa mun tunnelmaa.

Yritin hetken tarkkailla itseäni ja ympäristöä.

Lyhtymäisen lampun yläpuolella katossa näkyivät ilmastointiputket. Jossain toisessa mielentilassa ne olisivat ärsyttäneet, mutta nyt en ollut edes huomannut niitä.

Aistillinen nautinto oli saanut huomioni kiinnittymään vain hyvään. Se menee ihon alle, eikä silloin mieti ympäristön pinnallisuutta. Nautinto on sinänsä syvää.

Siisteys on kyllä tärkeää. Puhtaana hohtavat kaakelit, tukevat, tilavat penkit, mikään kohta ei repsota, se on jo ylellistä.

Palvelua on vaikea ottaa vastaan. Ei saa tuputtaa, on oltava luonteva.

Höristän altaassa korviani. Mies ja nainen puhuvat Unkarin kylpylöistä, nuoret naiset rakkauden vaikeudesta. Vanhempi pariskunta nauttii, täti kelluu äksänä, setä seisoo lähellä ja lempeästi ohjailee. Valmunen on niin oikeassa: kaikki he näyttävät tyytyväisiltä, osaavat olla juuri tässä ja nyt.

Aistiva oleminen, siitä on kyse, selittää matkailun kulttuurintutkimuksen professori Soile Veijola Lapin yliopistosta. Lomaltahan haetaan kokemusten laatua, ja niitä on montaa sorttia.

Vuorellekiipeämiskokemuksista haetaan itsensä voittamista ja kilvoittelua.

Kuiluunsukeltamiskokemuksia kaipaava haluaa paeta ja vetäytyä paikkaan, jossa kukaan ei näe. Siihen sopii viinanjuonti.

Sylikokemukset ovat elämän aurinkopaikkoja, jonkun huomassa olemista. Aina ei kaivata hoivaa, vieruskokemukset ovat tärkeitä myös. ”Vierekkäin oleminen on hyvä tapa olla olemassa, myös vieraidenkin ihmisten kanssa”, Veijola sanoo.

Miksi tällaista yhdessä olemista ei ylistetä enemmän?

Koska siinä korostuu ruumiillisuus, Veijola selittää. Aina on paheksuttu vulgääriä ruumista ja banaalia väkijoukkoa. Aristokratia on vetäytynyt vuoristoon ja ylhäisessä yksinäisyydessään ylenkatsonut alhaalla olevia täpötäysiä aurinkorantoja, massaturismia ja mekkalaa.

Flamingon kaltaisissa paikoissa viereen voi tulla kuka tahansa. Omat tarpeet pitää sovittaa väkijoukkoon.

Jo se, että kylpylän puolelle ei päästetä lapsia, tekee siitä eksklusiivista, valikoivaa.

Arkitaivas, tuo betoniin pakattu all inclusive -maailma, on tasa-arvoinen. Se on lähimatkailua, jonka voi toteuttaa hienosti.

Siis ekologisesti, eettisesti ja esteettisesti hyvin.
Akseli Valmunen puhuu hänkin tasapainosta ympäristön kanssa. Hotelli Kämpissä on oikeat kultahanat, ja se vasta olisi vaivaannuttavaa. Eikä sinne kävele kuka tahansa Espalta sisään. Flamingo on tasapainossa sen maailman kanssa, joka sitä ympäröi.

Miksi Valmunen ei sitten itse viihdy siellä? Hän kaipaa yksityisyyttä. Hän arvelee sen johtuvan koulukiusaamisesta.

Valmunen oli se iso, lihava poika, jota kiusattiin. Ehkä hän ei vieläkään oikein hyväksy itseään. Hän kaipaisi omaan paratiisiin.

Missä sen avaimet ovat?

Professori Veijolalla on siihen vastaus. Se on vertailematon mieli.

Länsimainen kulttuuri perustuu vertailulle. Toisin kuin alkuperäiskansojen elämä. Vertailu tuottaa aina tyytymättömyyttä.

Aina joku on kauniimpi tai rumempi, ui liian kovaa tai hiljaa, joka paikassa on liian täyttä tai tyhjää.

Kylpylä on suomalaisille sikäli helppo, että sen elementit ovat meille niin tuttuja: sauna, vesi ja alastomuus.

”Saunassa voi ehkä hetken punoittaa rauhassa.”

Yökerhossa saunapuhtaat ihmiset voivat hakea sylikokemusta.

Akseli Valmunen kuvasi viihdekeskus Flamingoa Vantaalla. Valmusen kuvareportaasiin voit tutustua täällä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  4. 4

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  5. 5

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  8. 8

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  9. 9

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  10. 10

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää