Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

On aika tunnustaa, että ihmiset eivät vain halua lapsia

Vauvoja ei synny tarpeeksi, ja syyttävä sormi osoittaa taloustilanteeseen. Mutta jos ihminen haluaa lapsen, ei hän kyttää bkt-lukuja, kirjoittaa Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä.Tänä keväänä Suomessa on vaikeroitu alhaista syntyvyyttä. Vauvoja ei kuulemma synny tarpeeksi. Suomalaiseen tapaan on ryhdytty etsimään syyllistä. Koska naisia on nykyaikana epäkorrektia syyllistää suoraan (verhotusti se on yhä ok), osoittaa syyttävä sormi politiikantekijöihin ja taloustilanteeseen.

Poliittista itseruoskintaa harjoitti viimeksi eduskunnan puhemies Maria Lohela vieraillessaan uudistetun Helsingin Naistenklinikan avajaisissa torstaina: ”Syntyvyys on vähäisintä taloudellisesti vaikeina aikoina, jolloin ihmiset pelkäävät tulevaisuutensa ja työpaikkojensa puolesta. Alhainen syntyvyys on siis vakava muistutus meille päättäjille ihmisten luottamuksen puutteesta.”

Alhainen syntyvyys on ennen kaikkea muistutus siitä, että ihmiset eivät halua lapsia. Jos ihminen todella haluaa lapsen, ei hän kyttää bkt-lukuja ja budjettialijäämää tai kotikuntansa taloustilannetta tai laskeskele omaa nettopalkkakertymäänsä 20 vuoden päähän. Ei vauvaa toivova pariskunta päätä keittiön pöydän ääressä, että lapsi olisi kyllä muuten ihana, mutta luottamus Juha Sipilän (ei sukua kirjoittajalle) hallitukseen on nolla, joten jätetäänpä vauva tekemättä.

Pelastakaa Lapset -järjestön raportin mukaan Suomi on maailman toiseksi paras maa äideille. Meillä on neuvolat, äitiyspakkaukset, lapsilisät, maailmalla ylistetty peruskoulu ja ilmainen korkeakouluopetus. Brittiläiset tuttavani nauravat kyyneleet silmissä, kun kerron, kuinka vähän hyvätuloinen keskiluokkainen suomalaisperhe maksaa päivähoidosta.

Suomi on rankattu myös maailman turvallisimmaksi maaksi. Pikkulapset kulkevat omin neuvoin kouluun, mikä on Britanniassa ennenkuulumatonta. Eläminen ”lasten ehdoilla” on Suomessa oletus­arvo, ei poikkeus.

On vaikea kuvitella, mitä vielä voitaisiin tehdä, jotta ihmiset hankkisivat enemmän lapsia. Ehkäpä kunnanvaltuutetuille pitäisi nakittaa pakolliset rotina- ja varpajaisvuorot? Tai voisiko vanhemmille jakaa pahviset äiti- ja isä-kortit, joita vilauttamalla pääsisi aina halutessaan pois töistä, jonon ohi kaupan kassalle ja bussiin sekä saisi etuajo-oikeuden risteyksissä? Vai pitäisikö kaikki lapsista perheille aiheutuva taloudellinen taakka siirtää maksettavaksi verovaroista? Pannaan lapsettomat maksamaan vielä enemmän, sillähän se hoituisi.

Syntyvyydestä keskusteltaessa unohdetaan, että kaikki ihmiset eivät halua lapsia. Vapaaehtoinen lapsettomuus on kuitenkin valinta, josta Suomessa ei ole soveliasta huudella julkisesti. Lapsettomuus yhdistetään yhä itsekkyyteen. Moralisoijien mielestä täyspainoista perhe-elämää ei voi saavuttaa ilman paria kolmea tenavaa.

Aidointa itsekkyyttä on kuitenkin lasten hankkiminen. Kuka tunnustaa tehneensä vauvoja nostaakseen syntyvyyttä ja kasvattaakseen Suomelle uuden polven veronmaksajia? Missä ovat nämä kansantaloudellismotivoituneet siittäjät ja synnyttäjät? Lapsia hankitaan, koska lapsia halutaan omaan elämään. Se jos mikä on itsekästä. Eikä siinä mitään, saahan sitä itsekäs olla.

Suomen alhainen syntyvyys osoittaa kuitenkin, että suomalaisten itsekkyys on vähentynyt. Moni ei halua enää omaa lasta, vaan heille riittää, että he voivat osallistua hiljaa sivusta veroja maksamalla muiden lasten kasvattamiseen. Missä viipyy kiitos?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ainakin 19 kuollut ja 50 loukkaantunut räjähdyksessä popkonsertissa Manchesterissa, poliisi epäilee itsemurhaiskuksi – HS seuraa hetki hetkeltä

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Jos olisi amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  5. 5

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  6. 6

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  7. 7

   Hätääntyneet vanhemmat etsivät yleisössä olleita lapsiaan netissä – Manchesterissa paikalliset hotellit tarjosivat iskusta selvinneille lapsille suojaa ja appelsiinimehua

  8. 8

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  9. 9

   Tämä Manchesterin iskusta tiedetään: Epäilty itsemurhapommi tappoi ainakin 19 ihmistä popkonsertissa, paikalla paljon lapsia ja nuoria

  10. 10

   Alkoholilakiin haetaan kompromissia, keskusta haluaa tiukentaa esitystä – Jäävätkö vahvat lonkerot, limuviinat ja oluet sittenkin Alkon hyllyyn?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  3. 3

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  6. 6

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  7. 7

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  8. 8

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  9. 9

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  10. 10

   Diktaattori Kim Jong-un ja kansainväliset asiantuntijat ovat kerrankin samaa mieltä Pohjois-Korean tuoreista ohjuskokeista – kuvaavat niitä sanoilla ”ennennäkemätön” ja ”täydellinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  10. 10

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  11. Näytä lisää