Valikko
Sunnuntai    |   Torsti tietää

Miksi Suomessa on koettu nälkävuosia, vaikka järvet ovat täynnä kalaa?

Terve taas, lukijat, tässä Torsti.

Viime palstalla käsiteltiin kunnallisten toimielinten sukupuolikiintiöitä. Tämä sai nimimerkki Sjofin ihmettelemään, miten tasa-arvolain vaatimus siitä, että kummallakin sukupuolella on vähintään 40 prosentin edustus kunnallisissa toimielimissä, sopii Helsingin tulevaan pormestaristoon, jonka viidestä pormestarista vain yksi on mies.

Tasa-arvolaki koskee vain luottamushenkilöistä koottuja toimi­elimiä. Vaikka pormestarit valitaan äänestystuloksen mukaisesti kaupunginvaltuutettujen ja varavaltuutettujen keskuudesta, ovat he kuitenkin määräaikaisia virkamiehiä. Ja virkamiehiä kiintiölainsäädäntö ei koske.

Ja sitten uusiin kysymyksiin.

Miksi Suomessa on koettu nälkävuosia, vaikka järvet ovat täynnä kalaa? Vai onko kalaa sittenkin ollut aikoinaan paljon vähemmän kuin ny­kyään?

– Tapsa 

Tikkaremmin historioitsijan mukaan kysymystäsi kuulee usein. Välillä tosin huomautetaan, että metsät ovat täynnä riistaa, marjoja ja sieniä.

Näissä kaikissa on se ongelma, että ruuan hankinta luonnosta nähdään kovin mutkattomana. Suomessa nälkää nähtiin ennen muuta talvisin. Harvalla oli vielä 1800-luvullakaan käytössään talvikalastukseen soveltuvia välineitä, nykyaikaisista jääkairoista tai verkoista puhumattakaan. Eli vaikka kalaa oli, ei sen saaminen ravinnoksi ollut helppoa.

Kaikilla ei myöskään ollut pääsyä kalastukseen soveltuville vesistöille eikä edellytyksiä kalastaa.

Lisäksi kysymyksessä unohtuu nälänhädän mittakaava. Jos ajatellaan esimerkiksi nälkätalvea 1867−68, pelkästään Kuopion, Vaasan ja Oulun lääneissä oli aikalaisarvioiden mukaan jopa 250 000 ihmistä vailla ruokaa. Tällaisen väkimäärän ruokkiminen kalastuksella olisi ollut sula mahdottomuus.

Historiantutkimus kyllä osoittaa, että vesistöjen läheisyydessä kuolleisuus oli muita alueita alhaisempaa. Tikkaremmin historioitsija epäilee kuitenkin, että sisämaassa oleellisinta vesistössä oli sen hallaa hillinnyt vaikutus. Rannikoilla viljely oli taasen pienemmässä osassa elinkeinorakennetta.

Koko maailmantalous pyörii velan varassa. Suomi mukana kyydissä. Usein kuulee kansantalousviisaiden sanovan, ettei valtion tarvitsekaan maksaa velkojaan, kunhan kansan­talous (eli bruttokansantuote) kasvaa riittävää vauhtia velan määrän kasvuun verrattuna. Minua on alkanut ihmetyttää, kenellä on rahaa niin paljon, että muut voivat sitä lainata. Onko jokin maa tai muita tahoja, joilla on rahaa niin, että ranteita pakottaa, ja ne antavat lainaa valtioille miljarditolkulla, jopa biljoonan?

– Pikavippi 

Valtiot saavat lainaa liikepankeilta, sijoitusrahastoilta, eläkerahastoilta ja keskuspankeilta. Kun esimerkiksi Suomi laskee liikkeelle velkakirjoja, löytyvät ostajat tästä joukosta. Sijoitusrahastojen kautta velkojina voi olla myös tavallisia yksityishenkilöitä. Tyypillisesti lainaa ei siis myönnä yksittäinen upporikas taho, vaan lainan antajia on useampia.

Valtiot voivat myös laskea liikkeelle suoraan kotitalouksille suunnattuja tuotto-obligaatioita. Näin Suomen valtio teki viimeksi vuonna 2011.

On vaikea sanoa, kenelle Suomi varsinaisesti on velkaa, koska velkakirjoilla käydään kauppaa myös jälkimarkkinoilla. Velkoja voi siis vaihtua ajan saatossa useaan otteeseen.

Mitä tulee velkojen maksun tarpeellisuuteen, palaa kaikki kansantalouden kasvuun. Jos bruttokansantuote kasvaa samaa tahtia kuin velka ja sen korot, ei velan ja bkt:n suhde muutu. Jos bkt kasvaa velkaa ja korkokuluja nopeammin, pienenee velan aiheuttama rasite ikään kuin itsestään. Toisaalta hidas talouskasvu voi johtaa ongelmiin, sillä silloin velkojen aiheuttama taloudellinen taakka voi kasvaa pelkkien korkomenojen myötä, vaikkei uutta velkaa otettaisi.

Kesämökkikauden alkaessa olen snapsin ystävänä kiinnostunut siitä, vaikuttaako jääkapin ja siten pakastimen päälle ja pois kytkeminen mökkioleskelun tahdissa snapsin laatuun ja makuun.

– Kari 

Tuskin vaikuttaa. Tarkka vastaus riippuu hieman snapsin laadusta.

Jos snapsina on maustamatonta vodkaa tai muuta viinaa, jossa on vain alkoholia ja vettä, ei lämpötilavaihteluilla ole merkitystä aistinvaraiselle laadulle.

Oikeastaan tällaiseen alkoholiin vaikuttaa ainoastaan aika – korkit eivät ole aivan ilmatiiviitä, joten pientä haihtumista tapahtuu ajan kanssa. Tällä on kuitenkin merkitystä ainoastaan, jos säilytät pulloa vuosia tai vuosikymmeniä.

Jos käytät snapsina maustettua viinaa, saattaa mahdollinen jäätyminen vaikuttaa makuun. Jos kuitenkin pidät huolta siitä, ettei snapsi kylmene jäätymiseen asti, pitäisi maustetunkin juotavan selvitä lämpötilan muutoksista.

Torsti Facebookissa: facebook.com/torstintikkaremmi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kalastus
 • Torsti tietää
 • Bruttokansantuote
 • Snapsi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ainakin 19 kuollut ja 50 loukkaantunut räjähdyksessä popkonsertissa Manchesterissa, poliisi epäilee itsemurhaiskuksi – HS seuraa hetki hetkeltä

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Jos olisi amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  5. 5

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  6. 6

   Hätääntyneet vanhemmat etsivät yleisössä olleita lapsiaan netissä – Manchesterissa paikalliset hotellit tarjosivat iskusta selvinneille lapsille suojaa ja appelsiinimehua

  7. 7

   Isääni hoidetaan kuin sielutonta nukkea

  8. 8

   Tämä Manchesterin iskusta tiedetään: Epäilty itsemurhapommi tappoi ainakin 19 ihmistä popkonsertissa, paikalla paljon lapsia ja nuoria

  9. 9

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  10. 10

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  3. 3

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  6. 6

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  7. 7

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  8. 8

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  9. 9

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  10. 10

   Diktaattori Kim Jong-un ja kansainväliset asiantuntijat ovat kerrankin samaa mieltä Pohjois-Korean tuoreista ohjuskokeista – kuvaavat niitä sanoilla ”ennennäkemätön” ja ”täydellinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  7. 7

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  8. 8

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  9. 9

   Äiti kuvasi, kuinka autoilijat ajavat pitkin jalkakäytävää Helsingin Meilahdessa – edes vastaan kävelevä tokaluokkalainen ei pysäytä autoja

  10. 10

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  11. Näytä lisää