Valikko
Sunnuntai

Somerolla asuu transkukko Agda, joka syntyi kanaksi mutta näyttää kukolta ja kiekuu kuk-ko-kuu – mistä ihmeestä on kyse?

Agda ei ehkä osaa kiekua täydellisesti, mutta ainakin sillä on kukoistava parisuhde myskisorsan kanssa.

Tavatkaa transkukko Agda, joka on syntyjään kana mutta käyttäytyy kuin kukko. Se myös näyttää kukolta – paitsi pää, joka on kanan.

Kun Agda syntyi vuonna 2013 espoolaisen ulkomuseon kanalassa, oma emo rupesi melko pian hyljeksimään sitä. Se oli alku Agdan heikolle menestykselle kanamaailmassa.

Kohta Agdaa höykytettiin kanalassa niin, että ystävällinen työntekijä otti sen asumaan asuntoonsa. Siellä se vietti ensimmäisen vuotensa, koiran ja ihmisen kanssa.

Agdasta pidettiin uudessa kodissa hyvää huolta. Talvella se jopa vietiin ulkoilemaan lämmitettyyn kasvihuoneeseen, jotta se saisi jaloitella leppeässä ilmastossa.

Mutta sitten Agda, joka oli aina ollut pieni ja heiveröinen, alkoi osoittaa kummia elkeitä. Sen pyrstösulat kasvoivat ja höyhenkaulus pörhistyi. Se alkoi saada kannuksia jalkojensa takaosaan. Ne ovat kaarevat ja terävät ja samaa ainetta kuin ihmisen kynnet.

Sitten, eräänä aamuna, Agda alkoi kiekua.

Se oli viimeinen pisara. Työntekijän kämppikset hermostuivat, kun Agda kajautti asunnossa miehekkään kiekutervehdyksensä aamupuolella yötä.

Niin ei voinut jatkua.

Kolme vuotta sitten Agda tuotiin Somerolle tuotanto­eläimille tarkoitettuun Eläinsuojelukeskus Tuulispäähän.

Täällä asuu 66 varhaiseläkkeelle jäänyttä tuotanto­eläintä, jotka toimintaa johtava Piia Anttonen on pelastanut joutumasta lahtarin penkkiin.

Kolme entistä ravihevosta käyskentelee aidatussa pihassa uteliaan ja tyytyväisen näköisenä, vaikka yhdeltä onkin eilen leikattu hammas.

Niiden lisäksi täällä asuu muun muassa märkäsilmäisiä mullivasikoita, lampaita, kaksi talviturkkiaan luovaa karannutta turkiskettua, useita muhkeita sikoja, yksi kärsällään pontevasti tonkiva kesyyntynyt villisika, kaksi hylättyä hanhea, coq au vinistä viime hetkellä pelastettuja kukkoja, monta tavallista ja yksi sokea kana.

Ja sitten on Agda.

Agda on kukoksi ehkä heiveröinen mutta kaunis. Sen valkoiset ja mustanvihreät pyrstösulat – niitä sanotaan laulusuliksi – hohtavat koristeellisesti auringossa. Kauluri on syvän punaruskea ja höyhenpeite sievä ja kirjava.

Ei ihme, että Agda valittiin viime syksynä Turku Priden nimikkoeläimeksi.

Kanat ovat joustavaa väkeä, mitä tulee sukupuolirooleihin. Jos kanaparvesta kuolee kukko, joku kanoista ottaa sen sosiaalisen paikan ja alkaa komentaa muita, tepastella dominantisti ja pullistella tyhjää.

Tiedetään, että kanat saattavat joskus, hyvin harvoin, vaihtaa sukupuoltaan kukoksi, vaikka pysyvätkin toki geneettisesti kanoina. Ilmiö liittyy hormonitoimintaan.

Kanoilla vain toinen – vasen – munasarja-aihio kypsyy aktiiviseksi.

Jos se vahingoittuu vaikka sairauden tai linnun vanhenemisen seurauksena, voi käydä niin, että siinä toisessa, tähän asti uinuneessa munasarjassa piilevät miehiset hormonit ottavat kanassa vallan.

Kana lakkaa munimasta ja alkaa kasvatella itselleen kukon tunnusmerkkejä: pyrstösulkia ja kannuksia. Myös kiekuminen alkaa tuntua luontevalta.

Lintuihin erikoistunut biologi on tutkinut Agdan. Määrityksen mukaan se on juuri tällainen kana kukon piirteillä.

Piia Anttonen arvelee, että Agdan transprosessi on ehkä saanut alkunsa, kun se joutui eroon alkuperäisestä parvestaan. Kenties sen keho arveli silloin pärjäävänsä maailmassa paremmin kukkona.

Kanan ja kukon erottaminen niiden ulkoisten sukupuolielinten perusteella on hyvin vaikeaa, sillä niillä on molemmilla samannäköiset värkit. Siksi lopullinen totuus Agdan biologisesta sukupuolesta saadaan vasta ruumiinavauksessa.


Kimalaiset pörisevät unettavasti omenapuun kukissa. Agda seisoo kauan puun alla paikoillaan. Sen silmäluomet alkavat lupsuttaa, ja se laskeutuu makuulle jalkojensa päälle. Aurinko lämmittää niin mukavasti tässä…

Agda nukahtaa, vaikka lähellä on puhuvia ihmisiä. Vasta lähestyvän videokameran pörröinen mikrofoninsuojus saa Agdan valpastumaan. Se kääntää päätään ja vilkaisee pörheää suojusta tulisesti vasemmalla silmällään.

Jos katse voisi tappaa.

Agda on niin leimautunut ihmiseen, että tulee kutsusta luokse kuin koira. Etenkin jos tarjolla on vihreitä, halkaistuja viinirypäleitä. Sitä paitsi se antaa ottaa itsensä syliin ja näyttää vähän nauttivankin, kun silitetään.

Semmoinen ei ole normaalia kanan käytöstä. Muutenkin Agda on selvästi hitaampi ja vähemmän valpas kuin muut kanat.

Tuulispäässä oli alkuun sama juttu: kun Agda pantiin muiden kanojen seuraan, sitä alettiin kiusata. Se haastoi jatkuvasti kukkoja tappeluun ja sai sitten niiltä päihinsä.

Lopulta muuan hiukan reppana, lättänokkainen myskisorsa ja Agda pantiin kimppa-asujiksi navetan tyhjään pilttuuseen. Ja eläköön! Ne ovat tykästyneet kovasti toisiinsa. Voidaan kai jo tietyin varauksin puhua avoliitosta.

Kun Agda tuodaan pilttuuseen, myskisorsa piipittää ja häärää tohkeissaan sen ympärillä. Agda on siinä enemmänkin vaitonaista, seisoskelevaa poikatyttöä.

Mutta sitten se kurahtaa sorsalle heipat. On sentään kiva tulla kotiin.

Agda ja myskisorsa nukkuvat joka yö kylki kyljessä orrella, joka on oikeastaan puinen pukki. Koska Agda ei osaa lentää edes sitä vähää, mitä kanat yleensä, pukin viereen on asetettu apuvälineeksi pieni koroke, jonka avulla se kipuaa kaverin viereen yöpuulle.

Myskisorsa ja Agda syövät ja juovat sopuisasti samoista kupeista. Ja vaikka Agda käyttäytyy yleensä miehekkäästi, niin joskus sen on nähty hautovan myskisorsan munaa.


Näyttää, että Agda on viimeinkin jättänyt varhaislapsuuden kielteiset kokemukset taakseen ja löytänyt onnen.

Entä ne miehiset elkeet, pörhistely ja haastaminen?

Kiekuminen on selvästi vähentynyt, Anttonen kertoo. Sitä tapahtuu enää noin kerran viikossa.

Kuk-ko-kuu, huutaa Agda, kun muut kukot karjuvat nelitavuisen kuk-ko-kie-kuu.

Mutta hei – kukin tyylillään.

Piia Anttonen sanoo: ”Agda on juuri sellainen kun on, ja saa ollakin.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eläimet
 • Transsukupuolisuus
 • Katja Martelius

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  3. 3

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  4. 4

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  5. 5

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  6. 6

   Hoitajien uupumus pitää ottaa vakavasti

  7. 7

   Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

  8. 8

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  9. 9

   Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

  10. 10

   Audi kutsuu korjattavaksi liki miljoona dieselautoa, joita on myyty myös Euroopan markkinoilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  4. 4

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  5. 5

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  6. 6

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  7. 7

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  8. 8

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  9. 9

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  10. 10

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  11. Näytä lisää