Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Jos saisin valita, olisin ruotsalainen

Kansallisuuteen pitää voida liittyä, jos haluaa. On kuitenkin täytettävä viisi ehtoa, sanoo ruotsalainen kirjailija Lena Andersson. Sonja Saarikoski pohtii kolumnissaan, täyttääkö hän kriteerit.

Jos saisin
valita, olisin ruotsa­lainen.

Ruotsissa puhutaan ihmis­oikeuksista yhtä vakavasti kuin taloudesta. Hierarkia ihmisten välillä, vaikkapa koulussa, on matalampi kuin Suomessa.

Ei mennä pullakahville. Fikaan eli kivaan kahvihetkeen kuuluu pulla, mutta ei siitä tarvitse tehdä numeroa.

Nautitaan mukavasta tunnelmasta. Siihen ei vaadita hyggeä tai kalsarikänniä. Vad mysigt, todetaan vain.

Kun astun Arlanda Expressiin, minulle tulee kevyt olo. Kotoisa.

Tietenkään kokemukseni eivät edusta Ruotsia tai ruotsalaisuutta sellaisenaan. Ne ovat kuitenkin asioita, jotka olen huomannut asuessani ja käydessäni Ruotsissa, viettäessäni aikaa ruotsalaisten ystävieni kanssa.

Ne ovat jotain ruotsalaista. Kansallisesti erityistä.

Kansallisen korostaminen voi helposti viedä keskustelun väärille urille. Sana yhdistyy kansallismielisyyteen, joka muistuttaa sulkeutuneesta maailmankuvasta ja maahanmuuttovastaisista puolueista.

Ehkä siksi vasemmistoliiton nykyinen puheenjohtaja Li Andersson sanoi Voima-lehden haastattelussa vuonna 2012, että vasemmistoliitolla ei ole mitään erityistä suhdetta kansallisvaltioon. Että vasemmistoliitto puolustaa työläistä pääomaa vastaan. Ei se puolusta ”mitään tiettyä” kansakunnan yhtenäisyyttä ulkoisilta uhilta.

Andersson selitti lausuntoaan Heikki Aittokosken kirjassa Kuolemantanssi (2016). Hän myönsi, että ajatuksessa on pieni ristiriita. Ne hyvinvoinnin rakenteet, joita vasemmistoliitto puolustaa, ovat syntyneet pitkälti kansallisvaltion puitteissa. Valtion synnyn kannalta taas oli merkittävää, että riittävän suuri joukko halusi olla suomalaisia.

Nykyään keskusteluilmapiiri on sellainen, että suomalaisuuden korostaminen voi aiheuttaa vääriä mielleyhtymiä.

”Nationalismista minulle tulee valitettavasti mieleen äärioikeisto sen moninaisissa muodoissaan”, Andersson sanoi Aittokoskelle.

Monelle tulee. Mutta voisiko kansallisen, kansallismielisenkin, tulkita myös toisin?

Kansallisuus on tunne johonkin kuulumisesta, sanoo kirjailija Lena Andersson.

Dagens Nyheterissä julkaistussa kolumnissaan Ruotsi halukkaille Andersson pohtii ruotsalaisuuden käsitettä. Hän oli lukenut Pakistanissa syntyneen ja Ruotsiin lapsena muuttaneen Qaisar Mahmoodin kirjan Ruotsalaisuutta etsimässä. Kirjassa Mahmood kertoi huomanneensa, etteivät muut miellä häntä ruotsalaiseksi, vaikka hän itse koki olevansa sitä. Mahmoodilta kyseltiin, miten hän viihtyy Ruotsissa.

Ajatus siitä, että ihminen syntyy tiettyyn kansallisuuteen, on essen­tiaalinen, ihmisen olemuksellisuutta korostava. Kansallisuus ei kuitenkaan ole pysyvä ominaisuus. On paljon muualla syntyneitä suomalaisia ja Suomessa syntyneitä muunmaalaisia.

Siksi kansallisuuteen kuulumisen kriteerien pitäisi olla samanlaiset kuin muidenkin ryhmien kohdalla. Voi liittyä, mutta voi myös erota.

Lena Andersson esittää viisi jäsenkriteeriä ruotsalaiselle.

1) Omaksuu julkisen keskustelun ja arkielämän viittauksia ja kokee ne merkityksellisiksi.

2) Ruotsi tuntuu vähintään yhtä paljon kodilta kuin jokin muu paikka.

3) Puhuu tai ymmärtää ruotsia.

4) Haluaa olla ruotsalainen.

5) Viestittää yllä olevat asiat ympäröivälle maailmalle.

”Jos kriteerit täyttyvät, ei ole lupa mutista aidoista ruotsalaisista, etnisistä ruotsalaisista tai periruotsalaisista”, Andersson kirjoittaa.

Listaa voi toki kritisoida. Onko esimerkiksi osattava kieltä kuuluakseen tiettyyn kansallisuuteen?

Kyllä suhde kulttuuriin jää helposti ohueksi ilman kieltä. Niin sanottua täydellistä kielitaitoa on kuitenkin turha vaatia. Kuten Andersson sanoo, ymmärtäminenkin riittää.

Anderssonin määritelmässä ihminen saa valita itse. Kansallisuus asetetaan sinne minne se kuuluu: identiteetiksi identiteettien joukkoon. Samalla myönnetään, että saattaa olla olemassa syitä, joiden takia ihminen haluaa kuulua kansaan ja kertoa siitä. Eikö ihminen silloin ole kansallismielinen? Halussa kokea yhteenkuuluvuutta ei ole mitään epäilyttävää. Ei, ennen kuin estää muita tekemästä samoin.

Pakko ei tietenkään ole kuulua. Ruotsalaisuuskerhon sijaan voi kuulua vaikka kokkikerhoon.

”Jos haluaa, voi vallan hyvin tyytyä kansalaisuuteen. Silloin on teknisesti mutta ei tunneperäisesti ruotsalainen”, Andersson kirjoittaa.

Anderssonin kriteerien mukaan minä voisin olla ruotsalainen. En kuitenkaan koe olevani. Jos muuttaisin Ruotsiin pitkäksi aikaa, saattaisin alkaa kokea.

En varmaankaan osallistuisi kansallispäivän näyttävään juhlintaan kesäkuun kuudentena. En minä joulukuun kuudettakaan varsinaisesti juhli, vaikka olen iloinen, että itsenäisyyspäivää voidaan Suomessa viettää.

Viime tiistaina Dagens Nyheterissä pari ruotsalaispappia kirjoitti, että kansallispäivän juhliminen pitäisi lopettaa, koska nationalismi vain yllyttää ihmiset toisiaan vastaan. En ole samaa mieltä. En usko, että pienen ryhmän lietsoma vastakkainasettelu katoaa juhlinnan kieltämisellä.

Vaikka on pappien ehdotuksessa jotain viehättävällä tavalla hyvin ruotsalaista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  5. 5

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  8. 8

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  9. 9

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  10. 10

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää