Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Jos yrittää elää täysillä, epäonnistuu varmasti – ja lopulta arjesta tulee jätettä

Jos elämä rakentuu korkeiden huippujen ympärille, korkeuserot hukkaavat viehätyksensä, siteeraa Oskari Onninen kolumnissaan esseisti Mark Greifia.

Keväällä yksi Suomen suosi­tuimmista tubettajista, mariie­veronica eli 21-vuotias Veronica Verho julkaisi videon. Videolla Verho luki kirjettä lapselleen – jota hän ei koskaan saa.

Hän oli juuri saanut diagnoosin munasarjojen vajaatoiminnasta, ja adoptoidessa ei pääse kokemaan itse synnytystä.

Verho puhkesi videolla itkuun. ”Mulle tulee olo, että mä en pysty kokeen sitä maailman hienointa asiaa. Olenko mä vajavainen vai mikä mä olen sitten?”

Ensimmäinen ajatus: anteeksi mitä?

Toinen: muissa ihmisissä on muun muassa se hyvä puoli, että heistä voi huomata oman naurettavuutensa.

Tällainen tämä maailma on. Jatkuvaa elämän hienoimman hetken tai edes huikeiden kokemusten tavoittelua.

Se on tietenkin osoitus elintasosta: materiaalinen yltäkylläisyys on niin monen ulottuvilla, että erottautuminen tapahtuu jälkimateriaalisin keinoin. (Samasta syystä juppitörsääminen on niin noloa.)

Olemme elossa keräilläksemme kokemuksia muistin ja Instagramin vitriineihin, todisteeksi siitä, että minä toden teolla olen elänyt tämän yhden ainoan elämäni.

Elääkseen on suhtauduttava kaikkeen vanhojentanssispektaakkelina ja elettävä todeksi ne pohdinnat, jotka on ihoonsa tatuoinut. Hankittava helikopteri hakemaan koululta ysiluokan päätteeksi, matkustettava kauas (nähdäkseen lähelle) ja tehtävä siellä kaukana kaikkea erityistä. Tai synnytettävä, jos sen haluaa kokea.

Tällaisessa keräilyssä ei kuitenkaan voi kuin epäonnistua.

Yhdysvaltalainen esseisti Mark Greif kirjoittaa viime vuonna julkaistussa Against Everything -teoksessaan, että tahallinen ja harkittu pyrkimys elää selättää ”päivästä toiseen jatkuvan vahingon nimeltä elämä”.

Greifin mukaan kokemuksien tavoittelemiseen liittyy paradokseja: tahallista spontaaniutta, etsimällä etsittyjä yllätyksiä ja kokemuksensa välittömyyden havainnointia etäältä.

”Sattumukset ovat joudutettuja; välittömyys on opeteltua; kohtalo on pakotettu”, Greif kirjoittaa.

Yksinkertaisimmillaan kyse on siitä, että hukkaa konsertissa parhaan biisin parhaan kohdan havainnoimalla, tuntuuko se ”oikealta”. (Ei tunnu.)

Kokemusten ekonomiaan kuuluu myös sama laskevan rajahyödyn periaate kuin addiktioon: aina ja koko ajan on saatava lisää.

Greif jatkaa: Jos elämä rakentuu korkeiden huippujen ympärille, korkeuserot hukkaavat viehätyksensä. Huipulle ei voi jäädä, mutta arjesta tulee epätyydyttävää ja levotonta.

”Kun yritämme olla heittämättä elämäämme hukkaan etsimällä yksittäisiä mahtavia kokemuksia, heitämme lopun elämämme hukkaan.”

Ratkaisevinta olisi irrottautua jatkuvasta tarpeesta elää. Uskon, että mitä hitaampia kiksejä alati nopeutuvassa maailmassa hakee, sitä palkitsevampia ne ovat. Viis siitä, että silloin ei todellakaan elä täysillä.

Kokemiskriittinen on myös näyttelijä-kirjailija Antti Holma, joka on kertonut askeettisesta elämäntyylistään, johon kuuluu pieni yksiö, rutiinit, sama ruoka, ei bileitä.

Holma perustelee Twitter-viestissään ”askeesinsa” samalla tavoin kuin Greif: Mitään jännää ja hyvää ei kannata odottaa tai etsiä, koska silloin pettyy aina varmasti. Mikään hyvä ei tule ilmaiseksi. (Paitsi joskus sattumalta.) Nousun jälkeen tulee aina lasku. Pahimmassa tapauksessa darra. Palkitsevimmat asiat löytää yksinäisyyden tai tylsyyden avulla.

”Sit ne elämyksetkin pienenee sellaisiksi, että tulen ihan sairaan iloiseksi, kun pesulan ukko moikkaa ja näyttää peukkua, vaikka olen ollut ihan varma, että se vihaa mua. Että ei sellaisesta kyllä mitään ig-hehkutusta saa aikaiseksi.”

Ei ole niinkään suoritus lähteä kaljalle kaverin kanssa kuin elokuviin. Saati että tavoittelisi niin hyödytöntä, turhauttavaa ja epäsuoraa tyydytystä kuin kaunokirjallisuus, vaikka itse idealisoin kulttuurikokemukset elämän päällimmäiseksi tavoitteeksi. Jo tunne siitä, että lukee kiinnostavan kirjan, joka oli kyllä aika huono, tuntuu tyydyttävämmältä kuin se, että saisi aikaan jotain ”oikeaa ja elähdyttävää”.

Mutta kokemuskriittisyydessä on kyse opettelemisesta ja itsekurista. Olen kyllä kokemusvastarintainen mutta liian löysä tehdäkseni mitään ihanteideni eteen. Keräilen kokemuksia kuten muutkin. Käytän merkittävimmän osan tuloistani lentolippuihin vain valittaakseni, että ruokakulttuuri on keskinkertainen, rannalla on hiekkaa tai ettei tässä kehitysmaassa (Berliinissä) voi maksaa kortilla.

Kokemustaloudessa arvokkaimpia ovat ne hetket, jotka joko tuntuvat elokuvalta tai kertovat ihmisyydestä ja joita joka toinen jälkiteini hakee rikurantaloiden innoittamana tropiikista.

Elokuvallinen matkakokemus on minullakin. En tosin usko koskaan tehneeni itselleni vapaaehtoisesti mitään niin hirvittävää.

Olimme saapuneet Tansanian Dar es Salaamiin, mutta Sansibarin-lautta oli juuri lähtenyt. Epämääräisestä satamatoimistosta esitettiin epämääräinen tarjous. Pienkoneella pääsee perille. Special price, only for you.

Lento lähti 20 minuutin päästä, ja kenttä oli kaupungin toisella puolella. Saatte kyydin kaupan päälle, miehet lupasivat. Pian pihassa oli neljä moottoripyörää.

Lentämistä tai terrorismia ei ole järkevää pelätä mutta liikennettä kyllä. Ainakin afrikkalaisissa miljoonakaupungeissa. Kaikki sujui kuitenkin hienosti. Päivitin tietysti Instagramiakin, heti lentokentän wifissä.

Olin juuri lukenut Mark Greifin kirjaa ja laitoin kuvan kohdasta, jota siteerasin edellä. Kuvatekstissä kerroin, että hei arvatkaa, elin juuri hirveää kliseetä todeksi. Että eikö olekin ihan naurettavaa?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Viikon lopuksi
 • Elämä
 • kokemukset
 • elämykset
 • Arki
 • Oskari Onninen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  3. 3

   Voimakas maanjäristys Egeanmerellä – ainakin kaksi kuoli Kosin lomasaarella Kreikassa, pormestarin mukaan uhrit olivat ulkomaalaisia

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  6. 6

   Suomen ökyhuviloita kaupataan nyt ulkomaisille ostajille – HS:n video näyttää, millaisen huvilan Suomesta saa kahdella miljoonalla eurolla

  7. 7

   Naton Euroopan-joukkojen johtaja: Venäjän suuret sotaharjoitukset Valko-Venäjällä voivat osoittautua ”Troijan hevoseksi”

  8. 8

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  9. 9

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  10. 10

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  4. 4

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  5. 5

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  6. 6

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  7. 7

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  8. 8

   Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

  9. 9

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  10. 10

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Voimakas maanjäristys Egeanmerellä – ainakin kaksi kuoli Kosin lomasaarella Kreikassa, pormestarin mukaan uhrit olivat ulkomaalaisia
  3. Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta
  4. Ryan Gosling aloitti Justin Timberlaken rinnalla Disney-lapsinäyttelijänä – Näin hänestä tuli Hollywoodin seksisymboli, meemien aihe ja uusi Blade Runner
  5. Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus
  6. Miksi kakkutaikina maistuu paremmalta kuin valmis kakku?
  7. Pikajuoksija Hanna-Maari Latvalan tie huipulle on ollut kova ja kivinen – ”Uuden treenimenetelmän kanssa on vielä opettelua”
  8. Tunti sitten
  9. Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija
  10. Suomen ökyhuviloita kaupataan nyt ulkomaisille ostajille – HS:n video näyttää, millaisen huvilan Suomesta saa kahdella miljoonalla eurolla
  11. 2 tuntia sitten
  12. Mikä on voimistelua laukkaavan hevosen selässä? – Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa
  13. Perjantaina tulee kuurosateita lähes koko maassa – monin paikoin myös ukkostaa
  14. Näytä lisää