HS:n taloustoimittaja Jyri Hänninen analysoi Stephen Elopin Nokia-aikaa

Oliko Stephen Elop vain Microsoftin myyrä?

 |   | 
 
Leif Rosas
Stephen Elop Nokian tiedotustilaisuudessa Espoossa tiistaina.
Stephen Elop Nokian tiedotustilaisuudessa Espoossa tiistaina.

Toimitusjohtaja Stephen Elop jätti toimitusjohtajan tehtävänsä sekä paikkansa Nokian hallituksessa Microsoftin Nokia-kaupan myötä.  Elopista tulee yritysjärjestelyn myötä Microsoftin ostaman Devices & Services -liiketoiminnan johtaja. Oliko Elop vain Microsoftin myyrä?

Syyskuun kymmenentenä päivänä vuonna 2010 Nokia tiedottaa muutoksista ylimmässä johdossaan.

Yhtiön toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo saa potkut.

Hallituksen puheenjohtajaksi toimitusjohtajavuosiensa jälkeen noussut Jorma Ollila perustelee pikapotkuja sillä, että "markkinoiden muuttumiseen ei pystytty vastaamaan sellaisella intensiteetillä kuin olisi toivottu". (HS 11.9.2010)

Kallasvuon korvaa kanadalainen Stephen Elop. Tiedotustilaisuudessa, jossa nimityksestä kerrotaan, Elop kertoo olevansa innokas kiekkofani, jolla on viisi lasta.

Elop on myös adoptoinut yhden lapsen Kiinasta. Prosessi oli hankala, ja Elop kertoo Forbes-lehden haastattelussa lobanneensa asiaa jopa yhdysvaltalaisten senaattorien kautta.

Kahdeksan kuukauden taistelu tuotti lopulta tulosta.

Adoptiota Elop on kuvannut elämänsä merkittävimmäksi diiliksi.

Elop on tehnyt pitkän uran amerikkalaisissa ohjelmistoyhtiöissä – Adobessa, Juniper Networksissa ja etenkin Microsoftissa.

Nokiassa hän sai johdettavakseen matkapuhelinyhtiön, jonka huikea menestys ja matkapuhelinmarkkinoiden dominointi oli muuttunut vaikeudesta toiseen kulkemiseksi.

Lunta on tullut tupaan etenkin Applelta, joka hakkasi Nokian kalliissa älypuhelimissa mennen tullen.

Applen menestystä ei ole padonnut edes se, että Microsoft-vuosinaan Elop oli talouslehti Wall Street Journalin mukaan innostanut alaisiaan tuhoamalla iPhonen tehosekoittimella.

Helmikuussa 2011 Elop nostattaa kriisitietoisuutta Nokian sisällä pitämällä puheen, jota siteerataan useaan otteeseen myöhemmin.

Elop vertaa Nokian tilannetta siihen, että "seistään palavalla lautalla". Edessä on pakollinen hyppy jääkylmään veteen, sillä lautta voi räjähtää hetkenä minä hyvänsä.

Vertaus tuo monen mieliin vajaata vuotta aiemmin sattuneen dramaattisen Meksikonlahden öljyonnettomuuden, jossa öljynporauslautan räjähdys tappoi yksitoista ihmistä.

Elopiin kohdistui heti hänen nimityksensä jälkeen epäilyjä. Onko kyse vain Microsoftin myyrästä, jonka tehtävä on valmistella sitä hetkeä, jolloin Nokia kaatuu amerikkalaisen ohjelmistojätin syliin?

Elop sai vastata muun muassa kysymyksiin "onko hän Troijan hevonen?"

Spekulaatiota käytiin erityisesti Suomessa, jossa Nokian rooli on aina ollut iso, eikä ainoastaan kansantaloudellisesti. Nokian taruun liittyy myyttisiä piirteitä siitä, kuinka Suomi pyristeli irti 1990-luvun alun lamasta Nokia-ihmeen avulla.

Epäilykset kasvoivat, kun Nokia ilmoitti helmikuussa 2011 vaihtavansa puhelimien käyttöjärjestelmänsä Symbianiasta Microsoftin Windowsiin.

Alkanutta yhteistyötä Elop hehkutti yhdessä nyt väistymässä olevan Microsoftin toimitusjohtajan Steve Ballmerin kanssa Lontoossa.

HS:n haastattelussa Elop vakuutti, ettei käyttöjärjestelmän muutos lopeta tuotekehitystyötä Suomessa.

"Hyvinvoivasta Nokiasta on hyötyä myös Suomelle, ja siihen me pyrimme", Elop sanoi HS:n haastattelussa (19.2.2011)

Windowsiin siirtymistä on pidetty pahana virheenä. Päätöstä ajoi voimakkaasti läpi juuri Elop, mikä on saanut monet kysymään, ajoiko Elop Nokian vai Microsoftin etua.

Arvostelijoiden mielestä Elop kuunteli liian herkällä korvalla Microsoftin toiveita Nokian ja ohjelmistoyhtiön yhteisissä asioissa. Viime aikoina kritiikkiä lisäsi arvelut siitä, että Elop olisi mahdollisesti Ballmerin seuraaja Microsoftin johdossa.

Nokia – kuin Lasse Virén?

Elop on ymmärtänyt ainakin puheissaan Nokian suuren merkityksen suomalaisille. Hän on puhunut usein Nokiasta juuri suomalaisena yhtiönä, ja käyttänyt vertauksia, jotka ovat sorvattu suomalaiseen käyttöön.

Elopin puheissa Nokia on ollut kuin Lasse Virén, joka kaatuu kyllä, mutta menee vaikeuksien kautta voittoon. (The Globe and Mail -lehti maaliskuussa 2012).

Vaikeissa paikoissa Elop on muistanut aina kertoa, kuinka suomalainen yhtiö Nokia on – kuten tiedotustilaisuudessa, jossa kerrottiin Nokian Salon-tehtaan lopettamisesta. Kommentit ovat tietenkin sorvattu puhtaasti kotimaiseen käyttöön – kansainvälisiä sijoittajia tai talouslehtiä ne eivät kiinnosta.

  • Sivu:
  • 1
  • 2

Helsingin Sanomat | hs.online@hs.fi

Hae Verokoneen tiedoista

Hae Verokoneen tiedoista

Uutiset