Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asuntolainojen marginaalit ovat nousussa

Talous
 
Ville Männikkö
Lainaraha kallistuu.
Lainaraha kallistuu. Kuva: Ville Männikkö

Asuntolainojen korkomarginaalit ovat selvässä nousussa. Helsingin Sanomat keräsi pankkien asiakkaiden kokemuksia viime viikkoina käydyistä lainaneuvotteluista. Viesti oli selvä: uudesta lainasta jouduttiin useimmissa tapauksissa maksamaan korkeampaa marginaalia kuin edellisestä.

Marginaalit nousivat edellisen kerran selvästi vuoden 2008 lopulla, kun pankit varautuivat äkillisen finanssikriisin seurauksiin. Taloustilanteen kohennuttua vuoden 2010 alussa, pankkien kilpailu painoi uusien asuntolainojen hintoja taas alaspäin. Ainakin Helsingissä vakavarainen asiakas sai viime keväänä lainaa jopa alle 0,5 prosentin marginaalilla.

Vaihtelu yksittäisten asiakkaiden välillä on suurta, koska lainan hintaan vaikuttaa se, mitä muuta asiakas pankilta ostaa. Hinta riippuu myös paikkakunnasta. Mitä tiukempi kisa pankkien välillä, sitä alhaisemmat marginaalit.

Nordean henkilöasiakkaista vastaavan johtajan Ville-Veikko Laukkasen mukaan lainarahan kallistuminen johtuu pankin omien kulujen kasvamisesta ja tiukoista kannattavuustavoitteista.

"Sääntely-ympäristö kiristyy, pääomavaatimukset kasvavat ja pankkien oman rahoituksen hinta on nousussa. Meillä on myös tietty tavoite oman pääoman tuotolle. Ulos lainaamamme rahan hinta on suoraan verrannollinen näihin tekijöihin", Laukkanen sanoo.

Laukkanen uskoo, että jo ensi talvena marginaalit alkavat ykkösellä.

Pankkien liiketoimintaa valvova Finanssivalvonta on varoittanut pankkeja liian alhaisista marginaaleista kuluttajaluotoissa. Pankki voi korottaa tavallisen asuntolainan marginaalia ainoastaan, jos pankin vakavaraisuus on uhattuna. Pankit ovat siis sitoneet tuotteensa hinnan käytännössä koko laina-ajaksi eli usein kymmeniksi vuosiksi.

Suomessa on euroalueen matalimmat asuntolainakorot.

Aiheesta lisää tiistain Helsingin Sanomissa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat