Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nobel-voittaja: Leikkaukset voivat johtaa syöksykierteeseen

Talous
 
STT
Jarno Mela / Lehtikuva
Nobel-palkittu professori Joseph Stiglitz ja presidentti Tarja Halonen Palkansaajien tutkimuslaitoksen juhlaseminaarissa tiistaina.
Nobel-palkittu professori Joseph Stiglitz ja presidentti Tarja Halonen Palkansaajien tutkimuslaitoksen juhlaseminaarissa tiistaina. Kuva: Jarno Mela / Lehtikuva

Taloustieteen Nobel-palkinnon voittanut professori Joseph Stiglitz   varoittaa, että sopeuttamisohjelmat voivat sysätä talouden syöksykierteeseen. Hänen mukaansa leikkaukset johtavat heikkoon talouskasvuun ja supistuvaan verokertymään, minkä vuoksi niiden tulokset jäävät pettymykseksi.

Vallitsevien talousoppien arvostelijana tunnettu Stiglitz puhui tänään Palkansaajien tutkimuslaitoksen 40-vuotisjuhlaseminaarissa Helsingissä.

Hänen mukaansa ongelma on sama molemmilla puolilla Atlanttia. Hän antaa kuitenkin tunnustusta euroalueelle, jonka Kreikkaa ja muita velkakriisimaita tukevat toimet sisältävät sopeuttamisohjelmien lisäksi kasvua tukevia elementtejä.

Stiglitz toisti euroa kohtaan esittämänsä arvostelun. Hänen mukaansa yhteisvaluutasta voi seurata Euroopassa pidempi ja syvempi alamäki kuin muuten tapahtuisi.

Columbian yliopistossa New Yorkissa professorina toimiva Stiglitz arvioi, että euroalueen velkakriisin ratkaiseminen edellyttää nykyistä suurempaa vakausrahastoa. Euroopan keskuspankin pitäisi myös ostaa enemmän kriisimaiden velkakirjoja.

Stiglitz sai taloustieteen Nobel-palkinnon vuonna 2001 epäsymmetristä informaatiota koskevista tutkimuksistaan.Suomeksi häneltä on ilmestynyt globalisaatiokriittinen teos Globalisaation sivutuotteet.

Vuonna 1943 syntynyt Stiglitz on toiminut myös Maailmanpankin pääekonomistina sekä presidentti Bill Clintonin  neuvonantajana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat