Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EKP haluaa Suomelta ja muilta AAA-mailta lisärahaa kriisirahastoon

Talous
 
AP–HS–STT–AFP
VINCENT KESSLER / Reuters
EKP:n pääjohtajan Mario Draghin mukaan Euroopan kriisirahaston luottoluokituksen lasku tarkoittaa sitä, että parhaan luokitusten maiden olisi lisättävä takauksiaan rahastossa.
EKP:n pääjohtajan Mario Draghin mukaan Euroopan kriisirahaston luottoluokituksen lasku tarkoittaa sitä, että parhaan luokitusten maiden olisi lisättävä takauksiaan rahastossa. Kuva: VINCENT KESSLER / Reuters

Bryssel. Euroopan keskuspankin johtajan Mario Draghin   mukaan EU:n väliaikainen rahoitusvakausväline (ERVV) tarvitsee lisätukea kolmen A:n luottoluokituksen mailta.

Draghi sanoi kantansa sen jälkeen, kun Yhdysvaltalainen luottoluokittaja Standard & Poor's laski kriisirahaston luottoluokitusta pykälällä. Kriisirahasto menetti parhaan AAA-luokituksen, ja uusi luokitus on nyt AA+.

"Jos halutaan säilyttää sama hinnoitus- ja lainauskyky, tarvitaan lisää panostuksia kolmen A:n mailta", Draghi sanoi maanantai-iltana.

Draghi ei lähtenyt arvioimaan, miten suuria lisäpanostuksia voitaisiin vaatia Suomelta ja muilta parhaimman luokituksen mailta.

Joperjantaina  S & P laski yhdeksän euromaan luottoluokitusta, esimerkiksi Ranska ja Itävalta menettivät parhaimman AAA-luokituksensa. Euromaista kolmen A:n ryhmässä ovat Suomen lisäksi enää Saksa, Hollanti ja Luxemburg.

Kriisirahaston luokituksen lasku on loogista jatkoa euromaiden luokitusten laskulle, sillä euromaat ovat takaajina kriisirahaston 440 miljarin euron lainakapasiteetille. Luottoluokituksen lasku tarkoittaa, että kriisirahaston markkinoilta hankkima laina saattaa kallistua.

Kriisirahaston johtaja Klaus Regling  on eri mieltä Draghin kanssa.    Hänen mukaansa luokituksen lasku pykälällä ei vielä heikennä rahaston lainanantokykyä. ERVV:n kyvyt riittävät täyttämään sen velvoitteet nykyisissä ja tulevissa euromaiden lainaohjelmissa, kunnes pysyvä Euroopan vakausmekanismi (EVM) aloittaa toimintansa kesäkuussa 2012, Regling sanoi.

Kaksi muuta suurta  luottoluokittajaa Moody's ja Fitch ovat yhä säilyttäneet kriisirahaston AAA-luokituksen. Analyytikkojen mukaan tämä saattaa kuitenkin muuttua.

Tällöin ERVV:n markkinoilta hankkiman lainan hinta todennäköisesti nousisi ja samalla sen mahdollisuudet tukea vaikeuksissa olevia euromaita hankaloituisi. AAA-luokituksen takaisin saaminen edellyttäisi, että neljä parhaan luokituksen maata lisäisi takauksiaan rahastossa.

Euromaat ovat koettaneet päättää ERVV:n lainoituskyvyn kasvattamisesta, mutta tästä ei ole päästy yksimielisyyteen. Suomen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen  (sd) sanoi viikonvaihteessa, että rahaston luottoluokitus yritetään pitää parhaana mahdollisena ilman valtioiden takausvastuiden kasvattamista.

ERVV:tä on toistaiseksi käytetty Irlannin ja Portugalin tukemiseen, seuraavaksi tukea olisi tarkoitus antaa Kreikalle.

Heikentyneet luottoluokitukset lisäävät myös euromaiden painetta saada vakituinen vakausmekanismi EVM toimintaan. Sopimukset siitä, miten EVM lopullisesti toimii, on ollut määrä tehdä kevään aikana, ja mekanismin on toivottu olevan toiminnassa ensi kesänä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat