Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

G20-maat: Euroopan rakennettava suuremmat vakausrahastot

Talous
 
Reuters
Meksikon presidentti Felipe Calderon piti puheen G20-maiden kokouksessa sunnuntaina.
Meksikon presidentti Felipe Calderon piti puheen G20-maiden kokouksessa sunnuntaina. Kuva: Reuters

Washington. Maailman talousmahdit pyrkivät kasaamaan massiivisen kansainvälisen pelastuspaketin estääkseen Euroopan velkakriisin leviämisen.

G20-maat totesivat sunnuntaina kokouksessaan Meksikossa, että euroalueen vakausrahastot eivät nykymuodossaan ole riittäviä.

Tavoitteena on koota huhtikuussa noin 1 250 miljardin euron pelastuspaketti. Paketti koostuisi Euroopan omien vakausvälineiden yhdistämisestä sekä Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n tuesta.

Euroalueen väliaikaisen ja pitkäaikaisen vakausmekanismin yhdistäminen loisi noin 750 miljardin euron hätäkassan, jota täydennettäisiin IMF:n osuudella.

Kokoukseen osallistunut EU:n talouskomissaari Olli Rehn kannatti suunnitelmaa.

"Kokemus on osoittanut, että mitä suurempi suojamuuri on käytettävissä, sitä pienemmällä todennäköisyydellä sitä joudutaan käyttämään", Rehn sanoi.

Rehnin mukaan sekä Euroopan päättäjät että IMF uskovat suunnitteilla olevan paketin rauhoittavan toteutuessaan markkinat.

"Kaiken järjen ja myös tehtyjen laskelmien mukaan se on riittävä näköpiirissä olevana aikana."

Marssijärjestys pelastustoimien vahvistamisessa on selvä. G20-maat haluavat euromaiden tekevän itse kaiken mahdollisen ennen kuin G20-maat kantavat oman kortensa kekoon.

Kokouksessa päätettiin, että euroalue päättää maaliskuun aikana tukimekanismien yhdistämisestä, minkä pitäisi lisätä niiden tulivoimaa. Euroopan ulkopuoliset G20-maat arvioivat omaa lisärahoitustaan Kansainväliselle valuuttarahastolle vasta sen jälkeen.

Saksa lupasi tehdä omalta osaltaan päätöksen rahaston kasvattamisesta maaliskuun aikana.

Saksan halukkuus harkita suojamuurin kasvattamista oli kriittinen käänne kokouksessa. Vielä ennen kokousta Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble kirjoitti, että hätärahastoja ei pitäisi kasvattaa.

Saksa on pelännyt, että pelastustoimien kasvattaminen ei kannusta ongelmamaiden hallituksia jatkamaan kovia leikkauspäätöksiä ja talousuudistuksia. Saksan tuki vakausmekanismin kasvattamiselle on välttämätön.

Meksikon kokoukseen osallistuneet G20-maiden valtiovarainministerit ja keskuspankkien pääjohtajat antoivat tukensa Euroopan kriisin voittamiseksi tehdyille toimille.

Kiiteltyihin tekoihin kuuluivat Rehnin mukaan muun muassa Italian ja Espanjan määrätietoiset toimet julkisen talouden tasapainottamiseksi sekä Euroopan keskuspankin toimet luottolaman estämiseksi.

G20 on maailman vaikutusvaltaisimpien talousmahtien ryhmä, joka pyrkii edistämään maailmantalouden kasvua ja vakautta. Siihen kuuluvat maat edustavat 90:tä prosenttia maailman bruttokansantuotteesta ja 65:tä prosenttia maailman väestöstä.

G20 on suurilta osin korvannut suppeamman G8-ryhmän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat