Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Urpilainen: Kriisirahastojen kasvattaminen 940 miljardiin euroon ei käy Suomelle

Talous
 
Vesa Oja / HS
Valtiovarainministeri Jutta Urpilaiselle annettiin valtuudet neuvotella euromaiden kriisirahastojen kasvattamisesta.
Valtiovarainministeri Jutta Urpilaiselle annettiin valtuudet neuvotella euromaiden kriisirahastojen kasvattamisesta. Kuva: Vesa Oja / HS

Kööpenhamina. Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen mukaan Suomi on valmis kasvattamaan Euroopan pysyvän vakausmekanismin (EVM) ja väliaikaisen rahoitusvakausvälineen (ERVV) muskeleita.

Kapasiteettien yhdistäminen yhdeksi suureksi jättirahastoksi on kuitenkin poissa laskuista.

"940 miljardia ei Suomelle käy, se on selvä", Urpilainen sanoi saapuessaan euromaiden valtiovarainministereiden kokoukseen Kööpenhaminassa.

Kokouksessa on tarkoitus päättää Euroopan niin kutsutun palomuurin suuruudesta eli siitä, paljonko EVM:n ja ERVV:n yhteenlaskettu rahoituskyky tulee olemaan. Rahoituslaitokset hankkivat markkinoilta lainaa euromaiden takausten turvin, ja rahoittavat sillä kriisimaita.

Alun perin lainoituskapasiteetti rajattiin 500 miljardiin euroon.

Euromaat aikovat kuitenkin nostaa tätä rajaa.

"Me nähdään tärkeäksi se, että meillä on uskottava palomuuri ja me näemme myöskin välttämättömänä, että Kansainvälisen valuuttarahaston resursseja kasvatetaan. Ja molemmista näistä syistä johtuen kriisivälineiden kapasiteettia pitää kasvattaa."

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on sanonut, että se voi ottaa suuremman roolin velkakriisin hoidossa vain jos euromaat itse lihottavat rahoituslaitoksiaan.

Urpilaisen mukaan pienempikin summa kuin 940 miljardia euroa riittää vakuuttamaan IMF:ää rahoittavat Euroopan ulkopuoliset maat.

Urpilainen ei ole paljastunut, miten suuri palomuuri voisi olla Suomen hyväksyttävissä. Luultavasti Suomi kuitenkin noudattelee Saksan linjaa.

Saksa on ilmoittanut, että sille voisi sopia lainoituskapasiteetin nostaminen 700 miljardiin euroon.

Hollannin valtiovarainministeri ei ollut yhtä jyrkkä numeroissa kuin Urpilainen.

"Hollanti ei ole takertunut mihinkään tiettyyn lukuun", valtiovarainministeri Jan Kees de Jager sanoi.

"Sen [palomuurin] täytyy olla huomattava, mutta täytyy myös katsoa, mitä muut jäsenmaat voivat sulattaa omassa poliittisessa tilanteessaan."

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat