Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paperipomon ansiot paisuivat sukupolvessa kymmenkertaiseksi

Talous
 

Yhden sukupolven aikana suomalaisen pörssiyhtiön johtajan ansiot ovat jopa yli kymmenkertaistuneet. Peruspalkan päälle maksetaan monenlaisia kannustimia, joiden oletetaan hyödyttävän osakkeenomistajia.

Metsäyhtiö UPM:n tärkein edeltäjäyhtiö oli Yhtyneet Paperitehtaat, jota parikymmentä vuotta sitten johti varatuomari Olli Parola. Hän muistelee, että silloin toimitusjohtajan vuosipalkka oli miljoonaa markkaa.

Parolan miljoona markkaa on nykyrahassa 228 000 euroa. UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen tienasi viime vuonna kolme miljoonaa euroa.

"Olen sitä ikäluokkaa, että en ymmärrä näitä todella ylisuuria palkkioita. Olimme tyytyväisiä palkkoihimme, ja niiden perusteella määrättiin eläkkeet. Olen tullut hyvin toimeen eläkkeelläni", Parola kertoo.

Yhtyneet maksoi toimitusjohtajalle palkkioita, jos vuositulos oli budjetoitua parempi. Palkkio oli yksi ylimääräinen kuukausipalkka.

"Kun 1990-luvun alussa oli lamavuosia, tavoitteisiin ei useanakaan vuonna ylletty. Oli siis peräkkäisiä vuosia, jolloin mistään lisäpalkkioista ei edes keskusteltu."

Nykyään yritysjohtajille jaetaan potkuja kenties herkemmin kuin aiemmin, mutta erorahatkin ovat suuria. Normaali kipukorvaus on kahden vuoden palkka.

"Minulla oli työsopimuksessa samanlainen ehto kuin edeltäjälläni Niilo Hakkaraisella. Jos sukset olisivat menneet ristiin yhtiön hallituksen kanssa, olisin saanut siirtyä eläkkeelle ilman mitään kultaisia kädenpuristuksia", Parola kertoo.

Lue lauantain Helsingin Sanomista, miten pörssiyhtiöiden vaihdetuimpien lista on muuttunut runsaassa 20 vuodessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat