Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asuntolainojen korkokulut romahtivat

Talous
 
Helsingin Sanomat
Ville Männikkö
Asuntolainojen korot ovat ennätyksellisen alhaalla.
Asuntolainojen korot ovat ennätyksellisen alhaalla. Kuva: Ville Männikkö

Markkinakorkojen lasku on pudottanut asuntolainan korot ennätyksellisen alas. Sadantuhannen euron lainan kuukausierä on Helsingin Sanomien teettämän laskelman mukaan nyt 179 euroa halvempi kuin neljä vuotta sitten. Laskelmassa oletetaan, että lainan takaisinmaksuaika on 20 vuotta ja viitekorko kolmen kuukauden euribor.

Jos kuukausierä on pidetty samana, lainan maksuaika on lyhentynyt peräti 5,5 vuodella.

Uudet lainanottajat eivät täysimääräisesti hyödy matalista koroista, koska pankit ovat nostaneet korkomarginaaleja selvästi.

Lainakulut ovat pienentyneet, koska viitekorkoina käytettävät markkinakorot ovat painuneet alkuvuoden aikana poikkeuksellisen alas.

Kolmen kuukauden euribor-korko oli perjantaina 0,7 prosenttia eli selvästi alle Euroopan keskuspankin (EKP) ohjauskoron yhden prosentin tason.

"Tämä johtuu siitä, että EKP on pumpannut likviditeettiä markkinoille niin paljon. Kolmen kuukauden euribor saattaa laskea tästä edelleen hieman", Sampo-pankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki sanoo.

Hän viittaa EKP:n talvella tarjoamaan kolmen vuoden matalakorkoiseen lainaan, jota pankit nostivat yli tuhat miljardia euroa.

HS:n laskelmasta ilmenee, että neljän viime vuoden aikana kolmen kuukauden euribor-korko on ollut koko ajan vuoden euriboria edullisempi viitekorko.

Vuoden euriborin valinnut on maksanut neljässä vuodessa annuiteettilainan kuukausimaksuja 1 300 euroa enemmän kuin kolmen kuukauden korkoon lainansa sitonut. Silti lainaa on jäljellä vuoden euriborin valinneella yli 800 euroa enemmän.

Kiinteän tasaerän lainassa viitekoron valinnan vaikutus jäljellä olevaan laina-aikaan on lähes vuosi kolmen kuukauden euriborin hyväksi.

Lisää aiheesta tiistain Helsingin Sanomissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat