Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroalueen inflaatio helpotti hieman huhtikuussa

Talous
 
Helsingin Sanomat
Outi Pyhäranta / HS
Asuntovelalliset saavat todennäköisesti nauttia matalista koroista vielä yli vuoden.
Asuntovelalliset saavat todennäköisesti nauttia matalista koroista vielä yli vuoden. Kuva: Outi Pyhäranta / HS

Bryssel. Euroalueen inflaatio hidastui hieman huhtikuussa, mutta pysyi edelleen selvästi Euroopan keskuspankin EKP:n tavoitteen yläpuolella. Huhtikuun inflaatio oli myös hieman korkeampi kuin markkinoilla oli odotettu.

EU:n tilastoviranomaisen Eurostatin alustavan arvion mukaan kuluttajahinnat nousivat euroalueella 2,6 prosenttia viime vuoden huhtikuusta, kun esimerkiksi uutistoimisto Reutersin ennusteessa talousasiantuntijat arvioivat inflaation olevan 2,5 prosenttia. Maaliskuussa inflaatio oli 2,7 prosenttia.

Inflaatiolla tarkoitetaan kuluttajahintojen nousua eli rahan arvon heikkenemistä. EKP:n tavoite on pitää euroalueen vuotuinen inflaatio alle kahdessa prosentissa mutta lähellä sitä.

Alankomaalaisen rahoituslaitoksen ING:n ekonomisti Peter Vanden Houte ei usko tilanteeseen löytyvän nopeaa helpotusta.

"On epätodennäköistä, että inflaatio putoaisi lähiaikoina alle kahden prosentin. EKP on vaikeassa asemassa", hän kommentoi uutistoimisto Reutersille.

Keskuspankki voisi hillitä inflaatiota kiristämällä rahapolitiikkaa ohjauskorkoa nostamalla. Koron nostaminen voisi kuitenkin pahentaa yhä todennäköisempää taantumaa euroalueella.

Koron lasku taas voisi kiihdyttää talouskasvua, mutta toisaalta pahentaa inflaatiota.

EKP:n pääjohtaja Mario Draghi arvioi Brysselissä viime viikolla, että inflaatio pysyy todennäköisesti parin prosentin yläpuolella ainakin vuoden 2012 loppuun. Hän syytti korkeasta inflaatiosta tuolloin muun muassa veronkorotuksia ja korkeita energiahintoja.

Euroopan keskuspankin seuraava korkokokous on torstaina. Sen odotetaan jättävän ohjauskoron ennalleen yhteen prosenttiin.

Viime vuonna keskuspankki nosti ohjauskorkoaan huhti- ja heinäkuussa. Synkkien talousnäkymien vuoksi EKP joutui kuitenkin tekemään suunnanmuutoksen ja laskemaan korkoa marras- ja joulukuun korkokokouksissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat